Cntrl+X Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Φίλοι συν-χρήστες Ubuntu/Kubuntu κλπ, μπορεί κάποιος να μου θυμίσει, μια που το λειτουργικό που χρησιμοποιούμε είναι Debian based, γιατί δεν πήγαμε εξ' αρχής στην πηγή; Και εάν δε μας άρεσαν τα προεπιλεγμένα πακέτα του Debian να χρησιμοποιούσαμε κάποια άλλα, πιο bleeding-edge. Τουλάχιστον η βάση θα ήταν, καθώς παραδέχονται οι περισσότεροι, σταθερότερη και καλύτερα δοκιμασμένη. Υ.Γ. Ok, αυτή εκεί η ροζ σπείρα είναι πράγματι πολύ άσχημη. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Ποιός ακριβώς είπε ότι το ubuntu είναι πιο bleeding edge από το Debian; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Charis.a Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Ποιός ακριβώς είπε ότι το ubuntu είναι πιο bleeding edge από το Debian; Για εξήγησε τι σημαίνει bleeding edge να μπω κι εγώ στο πνεύμα σιγά σιγά Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ftso Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 http://en.wikipedia.org/wiki/Bleeding_edge Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linkdesink Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Ποιός ακριβώς είπε ότι το ubuntu είναι πιο bleeding edge από το Debian; Aπό το stable σίγουρα και είναι.Από testing/unstable δεν είναι.Αν και μία φορά το εξάμηνο τραβάει όλα τα πακέτα του unstable αλλά σίγουρα είναι bleeding-edge μόνο όταν βγαίνει κανουύργια έκδοση.Μετά δεν είναι καθόλου γίνονται μόνο security updates και bug-fixes.Πάντως σαν project θεωρήται ότι πατάει στο unstable. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linkdesink Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Για εξήγησε τι σημαίνει bleeding edge να μπω κι εγώ στο πνεύμα σιγά σιγά Bleeding-edge παίρνω ότι τελευταίο πακέτο υπάρχει και το περνάω άμεσα (αφού τεσταριστεί) στα updates.Κάνω μεγάλες αλλαγές kernel απο 2.6.24 σε 2.6.25 και 2.6.26.Και χρησιμοποιώ πάντα τις τελευταίες εκδόσεις προγραμμάτων. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 @linkdesink: προφανώς δε συζητάμε για το stable. Βασικά όπως βλέπω το πράγμα, για μένα το ubuntu υπερτερεί σε έναν μόνο τομέα: τον installer. Είναι χαλαρά ο καλύτερος installer λειτουργικού μαζί με αυτόν του Mac OS X. Κατά τ' άλλα το Debian μου έχει δουλέψει πολύ καλύτερα από τις 3-4 εγκαταστάσεις ubuntu που έχω κατα καιρούς δοκιμάσει. Τώρα, με απλή λογική, επειδή την εγκατάσταση την κάνω μια φορά, αλλά το λειτουργικό το χρησιμοποιώ κάθε μέρα, προτιμώ κάτι που να λειτουργεί σωστά γενικά και να είναι και bleeding edge, από κάτι που να εγκαθίσταται μεν εύκολα, αλλά να μου σπάει τα νεύρα με το bloat και τα bugs του. Ως εκ τούτου, debian. Σημ.: έχω σε 3 μηχανήματα testing/unstable (με apt pinning) και κάνω σχεδόν καθημερινά dist-upgrade με κλειστά τα μάτια (που λέει ο λόγος). Δεν έχει σπάσει ποτέ τίποτα και θεωρώ ότι το testing είναι ένας πολύ καλός συμβιβασμός μεταξύ πρόσφατου software και σταθερότητας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linkdesink Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Τα bugs του ubuntu τα έχω βρει πάνω-κάτω και στις άλλες διανομές.Ότι είναι bloat συμφωνούμε απόλυτα.Δεν έχω δοκιμάσει debian αν και θέλω πολύ και σίγουρα θα βάλω testing όταν βρω χρόνο. Το debian το σέβομαι απόλυτα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην κοινότητα.Και πιστεύω πως όλοι οι χρήστες ubuntu πρέπει να το σέβονται γιατί χωρις αυτό δεν θα υπήρχε το ubuntu οπως και το synaptic,το apt-get,το disrto-upgrade και πολλά άλλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ubuntu για μένα είναι τα παλιά πακετα.Θα το ήθελα πιο bleeding-edge. Υ.Γ Το μόνο κακό με το debian είναι η απουσία καλών οδηγών για αυτό (ubuntu guide κτλ).Οι οδηγοί του είναι λίγο πίσω.Αν υπήρχε ένα site με οδηγούς σύχρονους για αυτό θα ήταν τέλειο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
apoikos Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 linkdesink: Αν θες bleeding edge πακέτα, τότε δε σου κάνει μια διανομή που έχει releases. Θέλεις μια rolling διανομή, χωρίς εκδόσεις, όπως είναι το testing/unstable του debian, το sidux, το arch linux, το gentoo κλπ. Και όχι, το ubuntu (και ειδικά το kubuntu), έχει διάφορα εκνευριστικά bugs που έχουν εισαχθεί στην προσπάθεια να γίνει πιο newbie-friendly. Στο kubuntu 7.04 ας πούμε, για power management σε laptops έχουν γράψει ένα γελίο πράμα σε python, τίγκα στο bug, το οποίο ανάθεμα και αν δοκίμασε κανείς πριν μπει στη διανομή. Πάμε τώρα στο κομμάτι των «οδηγών»: Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το Linux, δεν υπήρχαν ubuntu guides, fedora guides κλπ. Υπήρχαν τα ωραιότατα HOWTOs του Linux Documentation Project. Ειλικρινά, το 90% των distro-specific «οδηγών» δεν έχουν λόγο να είναι distro-specific, και προσωπικά θεωρώ ότι μόνο πρόβλημα δημιουργεί ένας τέτοιος «τεχνητός» διαχωρισμός μεταξύ των διανομών. Πάντως, υπάρχει το debian wiki, όπως και το debian-administration.org, τα οποία έχουν αρκετές πληροφορίες υπό μορφή «οδηγών». Φυσικά δεν πρόκειται για τρομερά αναλυτικούς οδηγούς, αφού υποτίθεται ότι απευθύνονται σε ανθρώπους που κατέχουν τα βασικά από system administration. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
chek2fire Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω μια και έχεις πολλές γνώσεις γύρω από το linux να σου υπενθυμίσω ότι το πρόγραμμα που αναφέρεις μπήκε στην 7.04 δλδ πριν 12 μήνες. Πλέον είναι αρκετά σταθερό. Να υπενθυμίσω ότι τα προγράμματα δεν βελτιώνονται από κάποιους μισθωμένους προγραμματιστές αλλά πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς με τα bug report μας. Τώρα για το θέμα μας. Οσο καιρό χρησιμοποιώ kubuntu δεν ένοιωσα ποτέ την ανάγκη να εγκαταστήσω κάποια άλλη διανομή εκτός από vb για τον λόγο ότι εδώ μπορώ και κάνω τις καθημερινές δουλείες μου απροβλημάτιστα και συντηρώ ένα σύστημα που έχει κλείσει χρόνο χωρίς μεγάλο κόπο. Δεν ξέρω τι πιάνει το ubuntu σε hardcore καταστάστεις όπως το να μεταγλωττίζεις πακέτα η οτιδήποτε άλλο αλλά για καθημερινές δουλείες είναι ότι πρέπει. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
myle Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Επειδή και εγώ μεταπιδώ σχετικά σιγά σιγά στο Debian από Ubuntu αλλά μάλλον κλίνω προς την stable edition, έχω να κάνω κανα δυο επισημάνσεις. Το ubuntu έχει καλύτερο community support και βρίσκεις πιο εύκολα αυτό που ψάχνεις και αυτό μετράει ειδικά στα πρώτα βήματα. Δεύτερον, τι το κακό έχει να είναι λίγο παλιό ένα πρόγραμμα εφόσον ξέρουμε ότι δουλεύει καλά; Και τρίτον, όσον αφορά από drivers, πιστεύω στο ubuntu παίζουν πολύ περισσότερα πράγματα από ότι σε άλλες διανομές, ή τουλάχιστον παίζουν πιο εύκολα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του debian είναι ότι ίσως να είναι η πιο stable διανομή linux, αυτή που είναι πιο κοντά στην όλη ιδεολογία του Open Source καθώς και η διανομή με τα περισσότερα packages από όλες τις άλλες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linkdesink Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Συμφώνω.Από rolling realease εχω δοκιμαάσει μόνο arch σε γενικές γραμμές μου έκανε καλή εντύπωση.Αν και θα προτιμούσα κάτι σε debian. Οταν λέω για bleeding-edge εννοώ πως θα ήθελα μία αντιμετώπιση τουλάχιστον σαν αυτή του fedora που κάνει κάποια update και πάλι βέβαια δεν συγκρίνεται με ρέουσες διανομές.Αν εξαιρέσεις το θέμα του των προγραμμάτων κατά τα άλλα το ubuntu για τις ανάγκες που έχω μια χαρά την κάνει την δουλεία του. Για τους οδήγους όταν είχα βάλει arch είχα βρει οδήγο αγγλικό που σε έπαιρνε από το χέρι και σε πήγαινε και παρόλο που είναι μία φαινομενικά δύσκολη διανομή η εγκατάσταση της ήταν παιχνιδάκι. Κατανοώ ότι το debian έχει την απαίτηση να ξέρεις κάποια πράγματα.Αλλά θεωρώ πως αν υπήρχε κάποιος οδηγός για αρχάριους θα ήταν καλύτερα. Την ίδια άποψη είχα διαβάσει σε ένα blog ενος debian-developer ο οποίος το είχε προτείνει στην κοινότητα προκειμένου το debian να γίνει πιο προσιτό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
linkdesink Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Επειδή και εγώ μεταπιδώ σχετικά σιγά σιγά στο Debian από Ubuntu αλλά μάλλον κλίνω προς την stable edition, έχω να κάνω κανα δυο επισημάνσεις.Το ubuntu έχει καλύτερο community support και βρίσκεις πιο εύκολα αυτό που ψάχνεις και αυτό μετράει ειδικά στα πρώτα βήματα. Δεύτερον, τι το κακό έχει να είναι λίγο παλιό ένα πρόγραμμα εφόσον ξέρουμε ότι δουλεύει καλά; Και τρίτον, όσον αφορά από drivers, πιστεύω στο ubuntu παίζουν πολύ περισσότερα πράγματα από ότι σε άλλες διανομές, ή τουλάχιστον παίζουν πιο εύκολα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του debian είναι ότι ίσως να είναι η πιο stable διανομή linux, αυτή που είναι πιο κοντά στην όλη ιδεολογία του Open Source καθώς και η διανομή με τα περισσότερα packages από όλες τις άλλες. Το θέμα δεν είναι μόνο τα προγράμματα αυτό είναι το λιγότερο.Καλό είναι η διανομή να αναβαθμίζει kernel και να έχεις τον τελευταίο stable πάντα γιατί κερδίζεις σε ταχύτητα και σε αναγνώριση hardware. Οσον αφορά τους drivers έχει να κάνει με τον kernel.Δυο διανομες με τον ίδιο kernel υποστηρίζουν και το ίδιο hardware.Σίγουρα σε ubuntu μερικοί εγκαθιστούνται πιο εύκολα. Αν βάλεις debian βάλε testing. Η stable έχει πολύ παλιά πακέτα από όσο ξέρω. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Cntrl+X Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Μέλος Share Δημοσ. 16 Ιουνίου 2008 Κι εμένα με έχουν κουράσει κάποια bugs στο kubuntu για τα οποία όμως δεν είμαι πάντοτε βέβαιος ότι είναι kubuntu-specific. Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχτηκε αξιοθαύμαστα σταθερό, όπως π.χ. σε μια εγκατάσταση του πατέρα μου, απο την εποχή 7.04. O installer και ειδικά ο text based installer είναι πράγματι ο ορισμός της σαφήνειας και απλότητας κατά την εγκατάσταση. @apoikos με έχεις ψήσει να δοκιμάσω το Debian, νομίζω θα είναι η επόμενη εγκατάσταση. Η άποψη ότι "εγκαθιστώ το σύστημα μια φορά και το δουλεύω συνεχώς" με βρίσκει σύμφωνο, βλέπω όμως ότι στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. π.χ. επειδή για μένα το linux δεν έχει μόνο πρακτικό αλλά και διαρκώς πειραματικό χαρακτήρα, θα με ενδιέφερε και το να μπορώ να εγκαταστήσω το λειτουργικό και να σετάρω το σύστημα γενικά και το hardware ειδικά σε λογικό χρόνο. Επίσης, θα με ενδιέφερε το λειτουργικό να μην καλύπτει μόνο δικές μου καθαρά ανάγκες αλλά να αισθάνομαι ότι χρησιμοποιώ κάτι που έχει προοπτική να γίνει μια εκτεταμένης χρήσης "πλατφόρμα αναφοράς" και που εύκολα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι. Είναι αυτή η διαφορά ανάμεσα στο purism (που όλοι αγαπάμε) και το pragmatism (που όλοι χρειαζόμαστε) την οποία έχει εύστοχα επισημάνει ο Shuttleworth. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DIMITRISG Δημοσ. 17 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 17 Ιουνίου 2008 Στο kubuntu 7.04 ας πούμε, για power management σε laptops έχουν γράψει ένα γελίο πράμα σε python, τίγκα στο bug, το οποίο ανάθεμα και αν δοκίμασε κανείς πριν μπει στη διανομή. εννοείς το kpowersave ? Μεχρι στιγμης στο laptop της φιλης μου δεν εχει παρουσιασει καποιο προβλημα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.