Προς το περιεχόμενο

resize του χωρου του ubuntu

dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

το GParted αναγνωριζει ομως οτι σε ενα παρτιτιον ειναι εγκατεστημενα τα 2 αυτα λειτουργικα ? νομιζω οτι το βλεπει σαν ενιαιο

Δεν μπορώ να σου απαντήσω διότι δεν το έχω χρησιμοποιήσει.

Καλύτερα περίμενε να απαντήσει σίγουρα κάποιος που ξέρει :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το gparted γνωρίζει από συστήματα αρχείων, και μπορεί να μεγαλώσει/μικρύνει κατατμήσεις. Γνωρίζει ntfs, ext2/3, κτλ. Αν δεν μπορεί να το κάνει, θα σου πει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να λάβεις αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σου (ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς).

Ακόμα, η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, οπότε επιβεβαίωσε ότι έχεις χρόνο.

Στην περίπτωσή σου, είναι σημαντικό να τρέξεις το gparted από το LiveCD (αφού θα πειράξεις το βασικό σκληρό δίσκο).

Βοηθάει να κάνεις defrag σε xp πριν κάνεις τη δουλειά με το gparted.

ανοιγω το gparted απο live cd ubuntu 8.04, παταω πανω στο σκληρο και resize αλλα μου εχει να κανω resize ολο το σκληρο δεν κανει καποιο διαχωρισμο :-(

one9o0jbjxq60oxyprso_thumb.png

Στο /dev/sda1 έχει μόνο 6GB ελεύθερα. Είναι καλό να αφήσεις περισσότερο ελεύθερο (γράψε σε DVD, σβήσε άχρηστα αρχεία).

Πιστεύω ότι θέλεις να

α) μικρύνεις το /dev/sda1

β) μεγαλώσεις το /dev/sda2

Οπότε,

1. σβήνεις το /dev/sda2 οπότε απομένει το /dev/sda1 και ελεύθερος χώρος

2. μειώνεις τώρα το /dev/sda1, κόβοντας χώρο από το τέλος.

Μετά την ολοκλήρωση του κοψίματος, ο ελεύθερος χώρος θα αυξηθεί είναι π.χ. 15GB.

3. Δημιουργείς τις κατατμήσεις για το Linux κατά τα γνωστά, στον ελεύθερο χώρο.

εαν τα κανω αυτα δε θα χαθουν (με βαση τη λογικη παντα) τπτ δεδομενα στα χπ ή στο ubuntu ετσι?

το sda1 ειναι τα χπ και το sda2 το ubuntu? αν ναι τον εχτρα χωρο που λες στο 3 το δινω στο sda2 ??

:confused:

Καλησπερα,και επι τη ευκαιρια μην ανοιγουμε κι'αλλο post ,εγω εχω 2 δισκους,στον ενα τα xp ,κι ενα με Ubuntu, πως θα κανω,ενα διαμερισμα στου ubundu .

Δημήτρη στο δίσκο σου δε φαίνεται να έχεις παραπάνω από 1 partition. Πως έκανες την εγκατάσταση του Ubuntu; Με wubi; Επειδή δεν έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο, νομίζω πως δημιουργεί ένα image αρχείο σε κάποιο partition που ήδη υπάρχει (ntfs). Με το gparted δε θα καταφέρεις τίποτα.

ναι με wubi το εκανα...αν και δεν ηξερα οτι το λεγαν ετσι γιαυτο δεν το ανεφερα στο 1ο ποστ και ειπα οτι εχω και τα 2 λειτουργικα σε ενα παρτιτιον

Το /dev/sda2 δεν είναι τυπική κατάτμηση.

Είναι αυτό που λέμε Extended partition, που περιλαμβάνει μέσα πραγματικές κατατμήσεις.

Αυτό που έχεις είναι μια εκτεταμένη κατάτμηση που έχει μέσα ελεύθερο χώρο. Μέσα δε φαίνεται να υπάρχει κατάτμηση.

Δεν ξέρω λεπτομέρειες του Wubi. Έχω την ιδέα ότι χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αρχείο μέσα στην κατάτμηση του NTFS (/dev/sda1), κάτι που δε φαίνεται από το fdisk.

Πάντως, μιας και έχεις Wubi, καλό είναι να διαβάσεις περισσότερα στο wiki.ubuntu.com.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...