gdp77 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Φίλος αγόρασε πρόσφατα laptop και τον βοήθησα στα πρώτα βήματα (ήταν ανίδεος), όσο μπορούσα και το επέτρεπε ο χρόνος μου. Βασικά για internet και office το θέλει, κατεβάζει mp3, καίει cd για να τα παίζει στο αυτοκίνητο και αποθηκεύει τις φωτογραφίες του. Δεν πέρασε μια βδομάδα και άρχισε να μου τηλεφωνεί γιατί του "έβγαιναν περίεργα παράθυρα", "πολλά προγράμματα δεν του λειτουργούσαν" κτλ. Τέλος πάντων, θυσίασα και άλλον από τον πολύτιμο χρόνο μου και πέρασα από το σπίτι του να δω τι τρέχει. Είχε γεμίσει trojan, virus, malware, spyware και δε συμμαζεύεται. Ναι, επισκέφθηκε περίεργα site. Ναι, προφανώς πατούσε συνέχεια "Yes". Και ναι, το χαζολειτουργικό παρα το UAC, παρά το defender, παρά το A/V, δεν τον προστάτεψε. 120+ threats βρήκα στο δίσκο του και φυσικά δεν τόλμησα καν να επιχειρήσω να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα. Έγινε recovery και το σύστημα επανήλθε στην εργοστασιακή κατάσταση. Η λύση ήταν απλή και λέγεται Ubuntu. Του πήρα το laptop, και του έβαλα Ubuntu 8.04 (σε dual boot). Του εξήγησα ότι όποτε θέλει να surf-άρει θα boot-άρει σε Ubuntu και στα Vista ας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός, αλλά όχι internet. -Κατάλαβες Γιαννάκη; τον ρώτησα. -Ναι κατάλαβα. Παρεμπιπτόντως το Ubuntu του φάνηκε πολύ πιο απλό στη χρήση. Το σημαντικότερο όμως: Εγώ ξέγνοιασα! Το συμπέρασμα που προκύπτει από την όλη ιστορία είναι τραγικό κατά τη γνώμη μου: Το χαζολειτουργικό-bloatware φτιάχτηκε έτσι γιατί οι ανίδεοι είναι περισσότεροι από αυτούς που ξέρουν πέντε πράγματα. Είναι φτιαγμένο γι' αυτούς. Αν θέλω να αγοράσω laptop σήμερα, θα πάρω υποχρεωτικά και το χαζολειτουργικό. Παρόλα αυτά αποτυγχάνει να καλύψει ακόμα και το target group στο οποίο σπευθύνεται. Καταλήγουμε λοιπόν ότι το Linux στις μέρες μας δεν απευθύνεται κατ' ανάγκη στους geeks, αλλά προσφέρει πολύ πιο πολύτιμες υπηρεσίες στους... άσχετους!!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
arxaggelos Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που (τελικά) λες για τα Vista αλλά, αν μου επιτρέπεις, διαφωνώ με το ύφος που έχει το post σου. Αν ήμουν ο "Γιαννάκης" θα είχα προσβληθεί που ο "φίλος" μου, αφού με βοήθησε για ικανοποιήσει τη λίμπιντό του, πάει μετά στα forum και με αποκαλεί έμμεσα "ανίδεο" - "άσχετο" (και σε τελική ηλίθιο) για να δειχτεί στη παρέα του, τους kick-ass κομπιουτεράδες. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
gdp77 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Μέλος Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Γιατί κακό είναι να είσαι άσχετος ή ανίδεος σε κάτι; Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του ανίδεο, όπως και εγώ αποκαλώ τον εαυτό μου ανίδεο και άσχετο π.χ. σε θέματα ζωγραφικής κάθε φορά που κουβεντιάζω με την κοπέλα μου , που έχει τελειώσει τη σχολή Καλών Τεχνών. Αν εσύ κατάλαβες ότι το post έγινε για να αποκαλέσω κάποιον ανίδεο και άσχετο, οk... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
com_hs Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Ρε παιδιά το παιδί δεν το είπε με το κάκο τρόπο απλά ήθελε να πεί ότι το ubuntu είνια πολύ καλύτερο για αρχάριους τπτ άλλο. Που έγώ είμια φάν του ανοιχτού λογισμικού. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lef50 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Προβλεπω τα vista του Γιαννη να πιανουν αραχνες οσο για το ποστ του gdp77 δεν βλεπω να προσβαλει καποιον ισα-ισα σωθηκε ο Γιαννης. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
DIMITRISG Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 ο user βρισκει πιο ευκολο το linux. Αυτο συμβαινει πάντα το εχω διαπιστωσει προσωπικά με ατομα που δεν εχουν καμια σχεση με υπολογιστή. Το σετταρισμα ειμαι δυσκολο και πρέπει να το κάνει καποιος άλλος. Αν ο «ανιδεος» ειναι και περιεργος εκει αρχιζουν τα προβλήματα, ή θα πρέπει να του στηνεις εσυ αυτα που θέλει ή να κατσει να ασχοληθει μονος του. Αν εξελιχθει ετσι θα βγουν νεες θεσεις εργασιας για υποστηριξη χρηστων linux όπως ειναι τωρα με windows Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
arxaggelos Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 εγώ αποκαλώ τον εαυτό μου ανίδεο και άσχετο π.χ. σε θέματα ζωγραφικής Αν εσύ κατάλαβες ότι το post έγινε για να αποκαλέσω κάποιον ανίδεο και άσχετο, οk... Φυσικά και κατάλαβα τι θέλεις να πεις, το λέω και στο post άλλωστε. Μάλλον το αντίθετο έγινε. Και φυσικά δεν είναι κακό να έχει κανείς άγνοια για κάτι (αν και η σύγκρισή που κάνεις είναι λίγο άτυχη). Και στην τελική, εσύ ο ίδιος μπορεις να αποκαλέσεις τον εαυτό σου όπως γουστάρεις, αλλά θέλω να δω τι θα πεις αν θα σε κράζει η κοπέλα σου στους υπόλοιπους καλλιτέχνες για την ασχετοσύνη σου. Απλώς, επαναλαμβάνω ότι το ύφος σου είναι παρεξηγήσιμο. Θα τελείωσω λέγοντας μονο ότι το να βοηθήσεις έναν φίλο, έστω κι αν έκανε τη μ***κία να πάρει Vista κι όχι Mac, έστω κι αν σου φάει ώρες, εγώ σίγουρα δεν θα το αποκαλούσα "σπατάλη πολύτιμου χρόνου" και μάλιστα 2 φορές. Ζητώ συγγνώμη αν δεν ήμουν ούτε αυτήν τη φορά σαφής. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Kalavrezos Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Μπορουμε να βαλουμε στον ιδιο σκληρο Linux και win?Η εννοειται οτι τον χωρισες σε 2 μερη? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ghbgr Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 αν δεν θες να χωρίσεις το σκληρο σε partitions και θες να παρεις μια ιδέα (αν και δεν θα θα έχεις πραγματικες επιδόσεις) μπορείς να το βάλεις μέσω wubi (μέσω windows).. πρόσφατα τα εγκατέστησα μέσω wubi σύμφωνα με τις οδηγίες ενός παιδιού (να ναι καλα!!) μεσα απο forums .. και πλέον απλα περιμένω την ευκαιρία (χρόνο) να αφιερώσω ένα partition στα ubuntu με clean install. μεσω wubi ... καμία σχέση με virtual machine! απλα ειναι partition μεσα στο ntfs partition των windows! sorry για τα πολλα edit :S Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
pisio Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Μπορουμε να βαλουμε στον ιδιο σκληρο Linux και win?Η εννοειται οτι τον χωρισες σε 2 μερη? Εάν δεν θες να χωρίσεις τον δίσκο σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις Virtual Machine Δες το παρακάτω link Virtualization με το VirtualBox Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
The_Mentor Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 παιδιά, μη σφάζεστε. Η Προώθηση του GNU/Linux είναι ο σκοπός. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dimitris2006 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 προσφατα και γω εκανα τη μεγαλη αλλαγη (λειτουργικου) απο χπ σε ubuntu. ανιδεος στα χπ οχι μονο δεν ειμουν αλλα κατι παραπανω. αλλα τα ubuntu αν και πραγματικα ανιδεος σ αυτα εχουν κατι το διαφορετικο που σε "τραβαει". δε ξερω αν ειναι ενας ενθουσιασμος , θα δειξει... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
lef50 Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 προσφατα και γω εκανα τη μεγαλη αλλαγη (λειτουργικου) απο χπ σε ubuntu. ανιδεος στα χπ οχι μονο δεν ειμουν αλλα κατι παραπανω. αλλα τα ubuntu αν και πραγματικα ανιδεος σ αυτα εχουν κατι το διαφορετικο που σε "τραβαει". δε ξερω αν ειναι ενας ενθουσιασμος , θα δειξει... Καλοριζικη λοιπον η ubuntu σου συν ενα ευχαριστω απο μενα για τις ειδησεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ftso Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Πριν κάτι μήνες εγκατέστησα kubuntu στον πατέρα μου (δεν είχε ξαναπιάσει ποντίκι) και στον αδερφό μου (ξέρει να παίζει πασιέντζα στο windows) και ταυτόχρονα τους έβαλα adsl στο σπίτι (εγώ μένω σε άλλη πόλη λόγο σπουδών) και απο τότε δεν μου είπανε για το παραμικρό πρόβλημα. Αυτό που τους είπα ήταν ότι μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε και αν φάει κανένα κόλλημα ή δεν ξέρτε τι κάνετε πατήστε Ctrl+Alt+Backspace και είστε ΟΚ!Φυσικά τον κωδικό του root δεν τους τον έδωσα καθώς είναι πολύ νέοι για διαχείριση. Φαντάζεστε να τους έλεγα οτι κάθε μέρα θα πρέπει να κάνουν scan με spybot, κάθε 3 με avg και κάθε μήνα defrag? Και αν κάτι πήγαινε στραβά τι θα κάνανε? Θα περιμένανε 2-3 μήνες μέχρι να πάω να τους τα διορθώσω.Όχι ευχαριστώ, το έχω ξαναζήσει με φίλους και συνεχίζω με WindowΚολλημένους και δεν μου άρεσε, ούτε μου αρέσει! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Charis.a Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Share Δημοσ. 15 Ιουνίου 2008 Και αν κάτι πήγαινε στραβά τι θα κάνανε? Θα περιμένανε 2-3 μήνες μέχρι να πάω να τους τα διορθώσω.Όχι ευχαριστώ, το έχω ξαναζήσει με φίλους και συνεχίζω με WindowΚολλημένους και δεν μου άρεσε, ούτε μου αρέσει! Φίλε, να σε ρωτήσω... Άμα τους βάλω στο σπίτι linux, θα μπορούν όποτε θέλουν να μου δίνουν πρόσβαση στο desktop και να τους κάνω ότι αλλαγές θέλω? Αυτό δε γίνεται και με windows? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.