Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Guys, καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Μπορεί να είναι λίγο άκυρο το θέμα που ανοίγω αλλά θέλω να κάνω 2-3 ερωτησούλες.

Σκοπεύω και θέλω να μάθω ηλεκτρική κιθάρα, σημειωτέον οτι δεν ξέρω τίποτα.

Η πρώτη ερώτηση είναι αν υπάρχει κάποιος κοινωφελής οργανισμός ή ίδρυμα που να προσφέρει μαθήματα ηλ.κιθάρας με ελάχιστα δίδακτρα ή και τζάμπα?

Η δεύτερη ερώτησή μου είναι αν θα πρέπει να ξεκινήσω με κλασσική κιθάρα ή μπορώ να ξεκινήσω κατευθείαν με ηλεκτρική? Ή είναι 2 διαφορετικά είδη μουσικής?

Και η τελευταία επισήμανση μου είναι οτι μένω Κορυδαλλό, αν βοηθάει για την 1η ερώτηση.

Ελπίζω να μην είναι τελείως γειά σου, το θέμα μου με το συγκεκριμένο τόπικ.

Ευχαριστώ όλους.

Χρόνια πολλά,

Δημήτρης

• Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Η πρώτη ερώτηση είναι αν υπάρχει κάποιος κοινωφελής οργανισμός ή ίδρυμα που να προσφέρει μαθήματα ηλ.κιθάρας με ελάχιστα δίδακτρα ή και τζάμπα?

Η δεύτερη ερώτησή μου είναι αν θα πρέπει να ξεκινήσω με κλασσική κιθάρα ή μπορώ να ξεκινήσω κατευθείαν με ηλεκτρική? Ή είναι 2 διαφορετικά είδη μουσικής?

Το αν θα κάνεις κλασσική ή ηλεκτρική εξαρτάται απο το τι μουσική θες να παίξεις..Αν θες πχ να παίξεις ροκ δε βλέπω κανένα λόγο να μάθεις κλασσική.

Για την πρώτη σου ερώτηση δεν έχω ιδέα,αλλά υποθέτω οτι μπορεί σε πνευματικό κέντρο κάποιου δήμου να υπάρχουν δωρεάν μαθήματα..

Μπορείς βέβαια να μάθεις και μόνος σου.Στην αρχή θα δυσκολευτείς λίγο αλλά αν έχεις μεγάλη επιθυμία να μάθεις θα τα καταφέρεις..Ένα πολύ καλό site είναι αυτό

http://www.justinguitar.com/

Δημοσ.
Να κάνω και εγώ μια ερώτηση..

Παίζω ηλ. κιθάρα αρκετά καλά αλλά δε μπορώ με τίποτα να παίξω με τη ζώνη και την κιθάρα χαμηλά..

O slash για παράδειγμα την έχει πιο χαμηλά και απο τη μέση του..Αλλά σε αυτό το ύψος δε μπορώ να κάνω με τίποτα barre και γενικά χάνω 50% απο την ικανότητα μου..

Υπάρχει κάποιο tip για το θέμα αυτό;

Είναι το γνωστό δίλημμα: Να φαίνομαι ωραίος ή να ακούγομαι ωραίος. Πάντως, και επειδή εν μέρει συμφωνώ ότι δεν είναι ωραίο να έχεις την κιθάρα παπιγιόν, κάπου στο ύψος της μέσης να είναι, ούτε άσχημα φαίνεται, ούτε χάνεις πολύ την άνεσή σου. Τώρα, με τον καιρό και τη μελέτη θα μπορέσεις να κατεβάσεις κι άλλο τη ζώνη, εφόσον το θες και δεν πιστεύεις ότι φαίνεσαι γραφικός. ;)

Κατ' εμένα δεν υπάρχει λόγος να παίζεις τόσο χαμηλά... Μόνο για μόστρα είναι και για show.

Όσο για το tip , μάλλον είναι θέμα συνήθειας του χεριού σου, να μπορεί να παίζει σε διαφορετικές κλίσεις !

Ε, ένα κομμάτι του να παίζεις μουσική δεν είναι και λίγο μόστρα; :lol::lol::lol:

τι ειναι το αποσπώμενο? να βγαινει το καλωδιο απο το μικροφωνο? :o :o

@johnbond: το εχω και εγω αυτο το 8εμα! και σιγα σιγα προσπα8ω και την κατεβαζω!

Ναι, είναι ότι βγαίνει το καλώδιο (οπότε μπορεί να πάρει μεγαλύτερο καλώδιο). Για 2,5 ευρώ αξίζει να πάρεις αποσπώμενο.

Guys, καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Μπορεί να είναι λίγο άκυρο το θέμα που ανοίγω αλλά θέλω να κάνω 2-3 ερωτησούλες.

Σκοπεύω και θέλω να μάθω ηλεκτρική κιθάρα, σημειωτέον οτι δεν ξέρω τίποτα.

Και η τελευταία επισήμανση μου είναι οτι μένω Κορυδαλλό, αν βοηθάει για την 1η ερώτηση.

Ελπίζω να μην είναι τελείως γειά σου, το θέμα μου με το συγκεκριμένο τόπικ.

Ευχαριστώ όλους.

Χρόνια πολλά,

Δημήτρης

Φίλε Δημήτρη, χρόνια πολλά και σε σένα. Ο καλύτερος οικονομικός τρόπος να μάθεις ένα όργανο (πέρα από το να ψαχτείς με φίλους και να κάνεις το χαβαλέ σου) είναι να κοιτάξεις να βρεις κάποιο ιδιαίτερο, τουλάχιστον για τα πρακτικά. Τη θεωρία λίγο πολύ μπορείς να τη βρεις και μόνος σου αν το θέλεις πραγματικά. Η καθοδήγηση που θα έχεις όμως με έναν δάσκαλο είναι ότι εφαρμόζεις σίγουρα σωστά τις τεχνικές και διαβάζεις με το σωστό τρόπο. Αυτό, δυστυχώς, ακόμα και σε ιδιαίτερα χρηματοβόρα ωδεία δεν γίνεται πάντα (χωρίς να σημαίνει ότι είναι κανόνας). Θεωρώ καλύτερη λύση, λοιπόν, να κάνεις ιδιαίτερα.

Ούτως ή άλλως, είναι μια ώρα την εβδομάδα (4 το μήνα), οπότε δεν σου πάει πάνω από 100 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά στο τί θα ξεκινήσεις, είναι δικό σου θέμα, αφού κλασσική και ηλεκτρική έχουν μεν κοινές τεχνικές, αλλά είναι δυο αρκετά διαφορετικά όργανα και το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Εφόσον δεν κοιτάς για κλασσική μουσική ή για πτυχίο στην κιθάρα πήγαινε κατ' ευθείαν σε ηλεκτρική. :-)

Δημοσ.

Thanx guys, ήταν κατατοπιστική η απάντησή σας νομίζω.

Δυστυχώς, δεν έχω κανέναν γνωστό που να παίζει ηλεκτρική κιθάρα και που θα μπορούσε να με συμβουλέψει και να με κατευθύνει.

Δυστυχώς, επειδή και έγώ και η σύζυγος, κάνουμε ιδιαίτερα για ξένες γλώσσες, δεν νομίζω οτι μας παίρνει και για άλλα έξοδα, γι'αυτό και ρώτησα αρχικά αν υπάρχει κάτι σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα.

Τώρα στο ψητό, τί θα με συμβουλέυατε για μια πρώτη αγορά?

Έχω βρει στο ebay, λύσεις για αρχαρίους που περιλαμβάνει όλο το σετ που μάλλον χρειάζεσαι, γύρω στα 100 ευρώ. Πιστεύετε οτι κάτι τέτοιο με καλύπτει τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια?

http://cgi.ebay.co.uk/ELECTRIC-GUITAR-PACKAGE-AND-OVERDRIVE-AMP-PACK-KIT_W0QQitemZ130324509628QQcmdZViewItemQQptZUK_Musical_Instruments_Guitars_CV?hash=item1e57f233bc#ht_17671wt_1317

Δημοσ.
Thanx guys, ήταν κατατοπιστική η απάντησή σας νομίζω.

Δυστυχώς, δεν έχω κανέναν γνωστό που να παίζει ηλεκτρική κιθάρα και που θα μπορούσε να με συμβουλέψει και να με κατευθύνει.

Δυστυχώς, επειδή και έγώ και η σύζυγος, κάνουμε ιδιαίτερα για ξένες γλώσσες, δεν νομίζω οτι μας παίρνει και για άλλα έξοδα, γι'αυτό και ρώτησα αρχικά αν υπάρχει κάτι σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα.

Τώρα στο ψητό, τί θα με συμβουλέυατε για μια πρώτη αγορά?

Έχω βρει στο ebay, λύσεις για αρχαρίους που περιλαμβάνει όλο το σετ που μάλλον χρειάζεσαι, γύρω στα 100 ευρώ. Πιστεύετε οτι κάτι τέτοιο με καλύπτει τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια?

http://cgi.ebay.co.uk/ELECTRIC-GUITAR-PACKAGE-AND-OVERDRIVE-AMP-PACK-KIT_W0QQitemZ130324509628QQcmdZViewItemQQptZUK_Musical_Instruments_Guitars_CV?hash=item1e57f233bc#ht_17671wt_1317

100 ευρώ είναι πολύ λίγα...Το παραπάνω σετ που βρήκες δεν αξίζει και το πιο πιθανό είναι οτι δε θα μπορείς ούτε να παίξεις..

αλλά με 200 παίρνεις αυτό εδώ που είναι και επώνυμο και σίγουρα για αρχάριος θα είσαι πολύ ικανοποιημένος..

http://www.dv247.com/guitars/squier-stop-dreaming-start-playing-set-squier-se-special-strat-with-squier-sp-10-amp-black--56593

υσ.το κατάστημα αυτό είναι πολύ αξιόπιστο αν το αποφασίσεις.

Δημοσ.
100 ευρώ είναι πολύ λίγα...Το παραπάνω σετ που βρήκες δεν αξίζει και το πιο πιθανό είναι οτι δε θα μπορείς ούτε να παίξεις..

αλλά με 200 παίρνεις αυτό εδώ που είναι και επώνυμο και σίγουρα για αρχάριος θα είσαι πολύ ικανοποιημένος..

http://www.dv247.com/guitars/squier-stop-dreaming-start-playing-set-squier-se-special-strat-with-squier-sp-10-amp-black--56593

υσ.το κατάστημα αυτό είναι πολύ αξιόπιστο αν το αποφασίσεις.

Γιατί το λες αυτό? Σε φοβίζει κάτι? Είδες κάτι που δεν σε κάλυψε?

Δημοσ.
Γιατί το λες αυτό? Σε φοβίζει κάτι? Είδες κάτι που δεν σε κάλυψε?

Κατ'αρχάς και τα δύο(κιθάρα κ ενισχυτής) είναι εντελώς άγνωστα.

Ο ενισχυτής φαίνεται πολύ ψεύτικος.Σαν παιχνίδι είναι..Αποκλείεται να βγάζει σοβαρό ήχο..Μόλις μάθεις τα βασικά θα θες άλλο.

και η κιθάρα νομίζω με 70 λίρες όλα μαζί θα είναι προχειροφτιαγμένη και πιθανώς να έχει προβλήματα στο σετάρισμα της..

Βάλε και τα μεταφορικά θα σου πάει 100 ευρώ.

Ενώ η squier που σου προτείνω είναι θυγατρική της fender και φτιάχνει πολύ τίμια όργανα..Και ο ενισχυτής είναι πολύ καλύτερος απο τον άλλο.

Η πρώτη μου κιθάρα ήταν μια squier και ακόμη και τώρα που έχω προχωρήσει και έχω πάρει και αλλη ,παίζω ακόμη με ευχαριστηση.

Παρ'ολα αυτά αν επιμένεις να πάρεις κάτι τόσο φτηνό πάρε αυτό εδώ..Νομίζω θα είναι αρκετά καλύτερο..

http://www.thomann.de/gr/harley_benton_hbstset_2_black.htm

Δημοσ.
Κατ'αρχάς και τα δύο(κιθάρα κ ενισχυτής) είναι εντελώς άγνωστα.

Ο ενισχυτής φαίνεται πολύ ψεύτικος.Σαν παιχνίδι είναι..Αποκλείεται να βγάζει σοβαρό ήχο..Μόλις μάθεις τα βασικά θα θες άλλο.

και η κιθάρα νομίζω με 70 λίρες όλα μαζί θα είναι προχειροφτιαγμένη και πιθανώς να έχει προβλήματα στο σετάρισμα της..

Βάλε και τα μεταφορικά θα σου πάει 100 ευρώ.

Ενώ η squier που σου προτείνω είναι θυγατρική της fender και φτιάχνει πολύ τίμια όργανα..Και ο ενισχυτής είναι πολύ καλύτερος απο τον άλλο.

Η πρώτη μου κιθάρα ήταν μια squier και ακόμη και τώρα που έχω προχωρήσει και έχω πάρει και αλλη ,παίζω ακόμη με ευχαριστηση.

Παρ'ολα αυτά αν επιμένεις να πάρεις κάτι τόσο φτηνό πάρε αυτό εδώ..Νομίζω θα είναι αρκετά καλύτερο..

http://www.thomann.de/gr/harley_benton_hbstset_2_black.htm

Καταρχάς σ'ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Μάλλον θα ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα πράξω ανάλογα, αν και ήλπιζα να είχα κάποιον γνωστό φίλο, που θα μπορούσε να μου δάνειζε μια κιθάρα για λίγο καιρό, γιατί στην ουσία δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ή αν θα τα βρω κωλυόμενα! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Δημοσ.
Καταρχάς σ'ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Μάλλον θα ακολουθήσω την συμβουλή σου και θα πράξω ανάλογα, αν και ήλπιζα να είχα κάποιον γνωστό φίλο, που θα μπορούσε να μου δάνειζε μια κιθάρα για λίγο καιρό, γιατί στην ουσία δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ή αν θα τα βρω κωλυόμενα! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Εαν είσαι Αθήνα και θέλεις μπορώ να σου δανείσω μια Squier made in Korea να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Επίσης, με ευχαρίστηση σε φιλοξενώ σπίτι μου να παίξεις με την τέλε μου για να καταλάβεις τη διαφορά ενός αξιοπρεπούς με ένα καλό όργανο.

Απλά πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητές σου και να αποφασίσεις αν θέλεις να κάνεις την πλάκα σου ή να παίξεις σοβαρά κιθάρα. :-)

Δημοσ.
Το αν θα κάνεις κλασσική ή ηλεκτρική εξαρτάται απο το τι μουσική θες να παίξεις..Αν θες πχ να παίξεις ροκ δε βλέπω κανένα λόγο να μάθεις κλασσική.

Πόσο χαίρομαι όταν βλέπω ότι υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν!

Πόσο φρικάρω όταν λέει κάποιος ότι πρέπει να ξεκινήσεις με κλασσική! (Δεν λέω για το παιδί που ρωτάει, απλά με αυτές τις αρλούμπες που ακούει είναι λογικό!)

Με τη λογική αυτή να ξεκινήσεις με Drums!!!

Σίγουρα όταν παίζεις κάποιο μουσικό όργανο και πας σε κάποιο άλλο, είναι πιο εύκολα τα πράματα γιατί και γνωρίζεις λίγο πολύ τους ήχους, αλλά και σε ένα όργανο όπως η κλ.κιθάρα, ηλ.κιθάρα, μπάσο, μπουζούκι, κλπ, έχεις ας πούμε και ένα πιο "γυμνασμένο" αριστερό...

Αν θες να παίζεις Rock, ή γνώμη μου είναι κατευθείαν ηλεκτρική.

Μπορείς να αρχίσεις με κάποια Power Chords, μία θέση πεντάτονης και μίας μινόρε.

Όπως είπε και ο φίλος, το ωδείο συνήθως δεν είναι καλή λύση.

Εγώ εκεί έμαθα για αρχή βέβαια, αλλά το ιδιαίτερο είναι καλύτερο.

Θα χρειαστείς κάποιον σίγουρα να σου μάθει κάποιες φράσεις, κάποιες τεχνικές και πως να τις εφαρμόζεις σωστά...

Έπαιζα 4 χρόνια και νόμιζα ότι έπαιζα αξιοπρεπώς, είχα κάνει με 2 δάσκαλους ιδιαίτερα και όταν πήγα για ιδιαίτερο με τον Γ. Δρόλαπα, μου έλεγε παίξε να δω τι ξέρεις και μου έλεγε δεν σε ακούω. Του έλεγα μα παίζω! Επέμενε ότι δεν με άκουγε, επειδή έπαιζα πιο πολύ λεγκάντα και δεν είχα δυνατή πένα. (Παίζαμε χωρίς ενισχυτή μιας και είναι η πιο σωστή μελέτη. Εντάξει αν δεν βάλεις και τον ενισχυτή βέβαια δεν θα πορωθείς ώστε να βρεις κίνητρο να παίξεις, αλλά όποτε μπορείς και χωρίς ενισχυτή να κάνεις ασκήσεις είναι καλό)

Θέλω να πω με αυτό ότι είναι απαραίτητος ο δάσκαλος για να μάθεις σωστή τεχνική.

Τα βασικά και μετά μόνος σου θα κάνεις αυτό που σε βολεύει.

Για αργότερα...

...αν μπορείς να συνδέεις τη κιθάρα με το PC σου, θα ήταν καλό να παίζεις κάποιο Riff και πάνω σε αυτό να παίζεις Solo.

...Όταν μάθεις να γρατζουνάς και να ανεβοκατεβαίνεις κάποια πεντάτονη καλό θα ήταν να φτιάξεις και μία μπαντούλα και να βαράτε... Θα βοηθήσει!

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση..

Παίζω ηλ. κιθάρα αρκετά καλά αλλά δε μπορώ με τίποτα να παίξω με τη ζώνη και την κιθάρα χαμηλά..

O slash για παράδειγμα την έχει πιο χαμηλά και απο τη μέση του..Αλλά σε αυτό το ύψος δε μπορώ να κάνω με τίποτα barre και γενικά χάνω 50% απο την ικανότητα μου..

Υπάρχει κάποιο tip για το θέμα αυτό;

Βασικά όσοι έχουν τις κιθάρες πολύ χαμηλά παίζουν συνήθως Riff στα πρώτα τάστα.

Όταν θέλουν να παίξουν Solo βάζουν το πόδι σε κάποιο monitor και στηρίζουν τη κιθάρα στο πόδι.

Βέβαια σε ένα Live έχοντας χαμηλά τη κιθάρα τόσο επαγγελματίες και μη, τους φεύγουν αρκετά και υπάρχουν λάθη που μέσα στον πανικό δεν ακούγονται.

Για παράδειγμα ο Πετρούτσι την έχει γραβάτα τη κιθάρα και παίζει ότι παίζει σωστά!

Εγώ πάντα την έχω χαμηλά (όχι και στα γόνατα) στη μέση και λίγο πιο κάτω και το προσπαθώ εκεί...

Στα Live θα σου πουν ότι έπαιξες γαμάτα επειδή θα σε δουν να κάνει ποζεριές, αν όμως παίζεις έτσι γράφοντας σε Studio και τα ακούσουν μετά... θα είναι σκούρα τα πράματα..

Δημοσ.

Κατ' αρχάς, μην με παρεξηγήσεις που κάνω το ποστ σου φύλλο και φτερό, αλλά λες αρκετά πράγματα και είναι ο μόνος τρόπος να βγάζει νόημα η απάντησή μου. Δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση και όλα όσα θα γράψω είναι καθαρά για ανταλλαγή απόψεων και διάλογο. :-)

Πάμε λοιπόν:

Πόσο χαίρομαι όταν βλέπω ότι υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν!

Πόσο φρικάρω όταν λέει κάποιος ότι πρέπει να ξεκινήσεις με κλασσική! (Δεν λέω για το παιδί που ρωτάει, απλά με αυτές τις αρλούμπες που ακούει είναι λογικό!)

Με τη λογική αυτή να ξεκινήσεις με Drums!!!

Σίγουρα όταν παίζεις κάποιο μουσικό όργανο και πας σε κάποιο άλλο, είναι πιο εύκολα τα πράματα γιατί και γνωρίζεις λίγο πολύ τους ήχους, αλλά και σε ένα όργανο όπως η κλ.κιθάρα, ηλ.κιθάρα, μπάσο, μπουζούκι, κλπ, έχεις ας πούμε και ένα πιο "γυμνασμένο" αριστερό...

Μην είσαι τόσο απόλυτος σε αυτό. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και έχει να κάνει με τί κατεύθυνση θέλει να πάρει κάποιος στην ηλεκτρική κιθάρα. Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να μάθει ΣΩΣΤΑ αρπέτζιος, καλά ανοίγματα και γενικότερα δυνατό αριστερό θα τον ανακατεύθυνα σε 1-2 χρόνια κλασσικής κιθάρας (ή και παράλληλα με τα μαθήματα ηλεκτρικής).

Μπορείς να αρχίσεις με κάποια Power Chords, μία θέση πεντάτονης και μίας μινόρε.

Μέγιστο λάθος. Οι κλίμακες μαθαίνονται ως θέσεις μία μία και όχι ανακατεμένες. Επίσης πρέπει να έχει προηγηθεί θεωρία ακκόρντων (τα power chords προκύπτουν από εκεί).

Θα χρειαστείς κάποιον σίγουρα να σου μάθει κάποιες φράσεις, κάποιες τεχνικές και πως να τις εφαρμόζεις σωστά...

Αυτό το τελευταίο είναι όλο το νόημα των μαθημάτων με δάσκαλο. Όλα τα άλλα μπορείς να τα βρίσκεις από οπουδήποτε. Κανείς όμως δεν θα τσακάρει ότι τα παίζεις σωστά. Και -δυστυχώς- στην κιθάρα (και προφανώς σε οποιοδήποτε άλλο όργανο), αν μάθεις κάτι στραβά δύσκολα το διορθώνεις, και -επίσης δυστυχώς- κάποιες φορές μπορεί να σε κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο ένα απλό λαθάκι τεχνικής (πχ πώς κρατάς την πένα, η δακτυλοθεσία, η σπατάλη ενέργειας και κίνησης κλπ).

Τα βασικά και μετά μόνος σου θα κάνεις αυτό που σε βολεύει.

Όχι! Ο δάσκαλος θα σου δώσει πολύ περισσότερα από τα βασικά. Θα σου δώσει μια -ως επί το πλείστον- πλήρη γκάμα τεχνικής και θεωρίας, και μετά θα κάνεις αυτό που είναι σωστό. Μόνος σου θα κάνεις κάτι άλλο από αυτό που προβλέπει η θεωρία μόνο αν σε λένε Gilmour, Gary Moore, Eric Johnson ή Graham Coxon.

...Όταν μάθεις να γρατζουνάς και να ανεβοκατεβαίνεις κάποια πεντάτονη καλό θα ήταν να φτιάξεις και μία μπαντούλα και να βαράτε... Θα βοηθήσει!

Αυτό είναι κακό φαινόμενο και δυστυχώς αρκετά ελληνικό. Αυτή η εμμονή με την πεντατονική και πάμε πάνω κάτω ένα σόλο σε όλα τα τραγούδια είναι ένα μονοπάτι που σε κατευθύνει στην έλλειψη φαντασίας και πρωτοτυπίας. Υπάρχουν ακόμα πιο απλά πράγματα από τις κλίμακες στο σόλο και πιο δημιουργικά. Η πορεία που ακολουθώ είναι να δείχνω κλίμακες στα γρήγορα για να ξέρουν τις θέσεις, και μετά, αφού έχουμε πει για ακκόρντα και κλίμακες δείχνω κάποια βασικά αρπέτζιος και κλισέ φράσεις για να συνδέονται. Έχω ακούσει άνθρωπο που παίζει 6 μήνες κιθάρα να παίζει απίστευτα μελωδικά σόλο χρησιμοποιώντας 4 φράσεις και αρπέτζιος.

Γενικότερα θεωρώ ότι στην Ελλάδα το 90% των μουσικών είναι μόνο για bedroom players και αυτό οφείλεται στο ότι παίζουν όλοι τα ίδια. Ακούω διάφορες συνοικιακές μπάντες σε live και μου φαίνεται ότι σε όλες παίζει ο ίδιος κιθαρίστας. Και είναι κρίμα, γιατί δεν λείπει ούτε το ταλέντο, ούτε η διάθεση για μελέτη. Λείπει η φαντασία. Και αυτό είναι από τα στοιχεία που αν δεν το καλλιεργήσεις όταν ξεκινάει ο μουσικός, μετά ξέχνα το... :-(

Δημοσ.
Εαν είσαι Αθήνα και θέλεις μπορώ να σου δανείσω μια Squier made in Korea να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Επίσης, με ευχαρίστηση σε φιλοξενώ σπίτι μου να παίξεις με την τέλε μου για να καταλάβεις τη διαφορά ενός αξιοπρεπούς με ένα καλό όργανο.

Απλά πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητές σου και να αποφασίσεις αν θέλεις να κάνεις την πλάκα σου ή να παίξεις σοβαρά κιθάρα. :-)

φιλε είσαι θεός, σου στέλνω π.μ.

Δημοσ.
Μην είσαι τόσο απόλυτος σε αυτό. ΠΡΟΦΑΝΩΣ και έχει να κάνει με τί κατεύθυνση θέλει να πάρει κάποιος στην ηλεκτρική κιθάρα. Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να μάθει ΣΩΣΤΑ αρπέτζιος, καλά ανοίγματα και γενικότερα δυνατό αριστερό θα τον ανακατεύθυνα σε 1-2 χρόνια κλασσικής κιθάρας (ή και παράλληλα με τα μαθήματα ηλεκτρικής).

Δεν διαφώνησα με αυτό, ίσα ίσα που αυτό το τόνισα κιόλας!

Βέβαια τονίζω και πάλι ότι μόνο το αριστερό εξασκείς! Το δεξί θα είναι σαν να μη κουνήθηκε ποτέ μιας και στη κλασσική θα το παίζεις με τα δάχτυλα, ενώ στην ηλεκτρική με Sweep picking.

Μέγιστο λάθος. Οι κλίμακες μαθαίνονται ως θέσεις μία μία και όχι ανακατεμένες. Επίσης πρέπει να έχει προηγηθεί θεωρία ακκόρντων (τα power chords προκύπτουν από εκεί).

Χρειάζεται και η θεωρία αν θες να γίνεις μουσικός και γενικότερα σε βοηθάει πάρα πολύ.

Ωστόσο όμως αν βάλεις έναν πρωτάρη που θέλει να παίξει ηλεκτρική να διαβάζει θεωρία θα βαρεθεί. Θέλει να παίξει και να βγάλει ήχο. Με αυτή την έννοια είπα να μάθει μερικά Power Chords και μία θέση πεντατονικής για αρχή και παράλληλα θεωρία.

Συμφωνώ επίσης ότι μαθαίνονται ως θέσεις και όχι ανακατεμένες. Αλλά μία φορά θα μαθαίνει, εκτός και αν τα παίρνεις τόσο εύκολα και του δείξεις 5 θέσεις με τη μία.

Αυτό το τελευταίο είναι όλο το νόημα των μαθημάτων με δάσκαλο. Όλα τα άλλα μπορείς να τα βρίσκεις από οπουδήποτε. Κανείς όμως δεν θα τσακάρει ότι τα παίζεις σωστά. Και -δυστυχώς- στην κιθάρα (και προφανώς σε οποιοδήποτε άλλο όργανο), αν μάθεις κάτι στραβά δύσκολα το διορθώνεις, και -επίσης δυστυχώς- κάποιες φορές μπορεί να σε κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο ένα απλό λαθάκι τεχνικής (πχ πώς κρατάς την πένα, η δακτυλοθεσία, η σπατάλη ενέργειας και κίνησης κλπ).

Ναι έτσι είναι. Δεν πιστεύω ότι ήταν κάποιος τελείως αυτοδίδακτος. Σίγουρα κάποιος του έδειξε τα βασικά!

Και μιας και είπες για πένα, βλέπω σπάνια γνωστούς καλούς κιθαρίστες να τη κρατάνε σωστά!

Είναι γνωστό όμως ότι οι μεταλλάδες δεν έχουν πένα, είναι λεγκάτοι! Και το Metal είναι μόδα στη κιθάρα...

Όχι! Ο δάσκαλος θα σου δώσει πολύ περισσότερα από τα βασικά. Θα σου δώσει μια -ως επί το πλείστον- πλήρη γκάμα τεχνικής και θεωρίας, και μετά θα κάνεις αυτό που είναι σωστό. Μόνος σου θα κάνεις κάτι άλλο από αυτό που προβλέπει η θεωρία μόνο αν σε λένε Gilmour, Gary Moore, Eric Johnson ή Graham Coxon.

Εξαρτάται που θες να φτάσεις και τι θες να μάθεις.

Eric Johnson: Δεν μου αρέσουν οι υπόλοιποι (είναι καταξιωμένοι φυσικά), ο συγκεκριμένος όμως μου αρέσει φοβερά!

Αυτό είναι κακό φαινόμενο και δυστυχώς αρκετά ελληνικό. Αυτή η εμμονή με την πεντατονική και πάμε πάνω κάτω ένα σόλο σε όλα τα τραγούδια είναι ένα μονοπάτι που σε κατευθύνει στην έλλειψη φαντασίας και πρωτοτυπίας.

Με παρερμήνευσες άθελα σου.

Δεν εννοώ να μάθει αυτά τα λίγα και να παίζει μόνο αυτά, εκτός και αν τον καλύπτουν.

Εννοώ να μάθει να "κρατάει" τη κιθάρα και να κάνει μία μπάντα, ώστε να μάθει κάποια πράγματα που κανένας δάσκαλος δεν μπορεί να σε μάθει. Φυσικά τα μαθήματα να συνεχιστούν παράλληλα!

δείχνω κάποια βασικά αρπέτζιος και κλισέ φράσεις για να συνδέονται. Έχω ακούσει άνθρωπο που παίζει 6 μήνες κιθάρα να παίζει απίστευτα μελωδικά σόλο χρησιμοποιώντας 4 φράσεις και αρπέτζιος.

Είναι τι θες να παίξεις. Καλό βέβαια είναι να τα δείχνεις και καλά κάνεις που τα δείχνεις, ώστε ο άλλος να διαλέξει.

Εμένα πάλι δεν μου αρέσει η μελωδία και γενικότερα η μινόρε κλίμακες, προτιμώ το παλιομοδίτικο Solo με πεντάτονες ή "εξάτονες" κλίμακες (βλ. Gallagher).

Όπως θα ξέρεις το ματζόρε κολάει πάντα, το μινόρε όχι...

Είναι καθαρά τις θες και τι σου αρέσει...

Εγώ πεθαίνω όταν ακούω Solo από Σπυριδούλα στο "Μου πες θα φύγω" για παράδειγμα. Παλιό χιλιοπαιγμένο, αλλά από την άλλη χιλιοπαιγμένα είναι και όλα αυτά τα αρπέτζιος.

Και πάλι για να μην παρερμηνευτώ λέω ότι καλό είναι να τα δεις όλα αν δεν ξέρεις τι θες να παίξεις, γιατί σε μικρή ηλικία δεν ξέρεις τι θέλεις να παίξεις και να μαθαίνεις και κάποια πράματα με το ζόρι σαν το σχολείο. Μετά αν δεν σου αρέσουν μη τα παίξεις!

Τέλος να πω ότι δεν είμαι δάσκαλος, αλλά μαθητής... Οπότε θα ξέρεις καλύτερα!

Δημοσ.

Δεν διαφώνησα με αυτό, ίσα ίσα που αυτό το τόνισα κιόλας!

Βέβαια τονίζω και πάλι ότι μόνο το αριστερό εξασκείς! Το δεξί θα είναι σαν να μη κουνήθηκε ποτέ μιας και στη κλασσική θα το παίζεις με τα δάχτυλα, ενώ στην ηλεκτρική με Sweep picking.

Χρειάζεται και η θεωρία αν θες να γίνεις μουσικός και γενικότερα σε βοηθάει πάρα πολύ.

Ωστόσο όμως αν βάλεις έναν πρωτάρη που θέλει να παίξει ηλεκτρική να διαβάζει θεωρία θα βαρεθεί. Θέλει να παίξει και να βγάλει ήχο. Με αυτή την έννοια είπα να μάθει μερικά Power Chords και μία θέση πεντατονικής για αρχή και παράλληλα θεωρία.

Συμφωνώ επίσης ότι μαθαίνονται ως θέσεις και όχι ανακατεμένες. Αλλά μία φορά θα μαθαίνει, εκτός και αν τα παίρνεις τόσο εύκολα και του δείξεις 5 θέσεις με τη μία.

Ναι έτσι είναι. Δεν πιστεύω ότι ήταν κάποιος τελείως αυτοδίδακτος. Σίγουρα κάποιος του έδειξε τα βασικά!

Και μιας και είπες για πένα, βλέπω σπάνια γνωστούς καλούς κιθαρίστες να τη κρατάνε σωστά!

Είναι γνωστό όμως ότι οι μεταλλάδες δεν έχουν πένα, είναι λεγκάτοι! Και το Metal είναι μόδα στη κιθάρα...

Εξαρτάται που θες να φτάσεις και τι θες να μάθεις.

Eric Johnson: Δεν μου αρέσουν οι υπόλοιποι (είναι καταξιωμένοι φυσικά), ο συγκεκριμένος όμως μου αρέσει φοβερά!

Με παρερμήνευσες άθελα σου.

Δεν εννοώ να μάθει αυτά τα λίγα και να παίζει μόνο αυτά, εκτός και αν τον καλύπτουν.

Εννοώ να μάθει να "κρατάει" τη κιθάρα και να κάνει μία μπάντα, ώστε να μάθει κάποια πράγματα που κανένας δάσκαλος δεν μπορεί να σε μάθει. Φυσικά τα μαθήματα να συνεχιστούν παράλληλα!

Είναι τι θες να παίξεις. Καλό βέβαια είναι να τα δείχνεις και καλά κάνεις που τα δείχνεις, ώστε ο άλλος να διαλέξει.

Εμένα πάλι δεν μου αρέσει η μελωδία και γενικότερα η μινόρε κλίμακες, προτιμώ το παλιομοδίτικο Solo με πεντάτονες ή "εξάτονες" κλίμακες (βλ. Gallagher).

Όπως θα ξέρεις το ματζόρε κολάει πάντα, το μινόρε όχι...

Είναι καθαρά τις θες και τι σου αρέσει...

Εγώ πεθαίνω όταν ακούω Solo από Σπυριδούλα στο "Μου πες θα φύγω" για παράδειγμα. Παλιό χιλιοπαιγμένο, αλλά από την άλλη χιλιοπαιγμένα είναι και όλα αυτά τα αρπέτζιος.

Και πάλι για να μην παρερμηνευτώ λέω ότι καλό είναι να τα δεις όλα αν δεν ξέρεις τι θες να παίξεις, γιατί σε μικρή ηλικία δεν ξέρεις τι θέλεις να παίξεις και να μαθαίνεις και κάποια πράματα με το ζόρι σαν το σχολείο. Μετά αν δεν σου αρέσουν μη τα παίξεις!

Τέλος να πω ότι δεν είμαι δάσκαλος, αλλά μαθητής... Οπότε θα ξέρεις καλύτερα!

Το αν διδάσκεις ή διδάσκεσαι δεν έχει να κάνει με την εγκυρότητα όσων λες. Οκ, λίγο πολύ τα ίδια λέμε, η ένστασή μου εντοπίζεται κυρίως στο ότι τα αρπέτζιος δεν χρησιμοποιούνται αρκετά (από ερασιτέχνες μουσικούς που έχουν βλέψεις για κάτι παραπάνω). Δεν λέω ότι τα αρπέτζιος είναι κρυμμένος θησαυρός που λίγοι τυχεροί γνωρίζουν, αλλά ότι για κάποιο λόγο ένας μαθητευόμενος όταν πάει να παίξει ένα σόλο θα ανεβοκατεβάζει μια κλίμακα προσπαθόντας να φτάσει την ταχύτητα δραπανοκατσάβιδου και όχι ένα μελωδικό αρπέτζιο. Τέλος πάντων, περί ορέξεως... :-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...