Προς το περιεχόμενο

The official *PES 2009* topic || Next-gen version ( X360/PS3/Wii )

polakis21

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

παιδια για πειτε μου κατι. το gameplay του φιφα 09 ειναι καλυτερο απο τα προηγουμενα προ; αν και ειμαι φαν τοu προ εχω ακουσει καλα λογια για το φιφα φετος αλλα με ξενερωνει να βαζω γκολ απο το κεντρο και να βγαινουν κατι σκορ 15-10 οπως το ξερω το φιφα...και το φιφα ποσες και ποιες ελληνικες ομαδες εχει registered;

• Απαντ. 1,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
παιδια για πειτε μου κατι. το gameplay του φιφα 09 ειναι καλυτερο απο τα προηγουμενα προ; αν και ειμαι φαν τοu προ εχω ακουσει καλα λογια για το φιφα φετος αλλα με ξενερωνει να βαζω γκολ απο το κεντρο και να βγαινουν κατι σκορ 15-10 οπως το ξερω το φιφα...και το φιφα ποσες και ποιες ελληνικες ομαδες εχει registered;

Έχει Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ (με πλήρη roster). Άιντε, λείπει ο Τζιμπούρ.

Τα 15-10 και τα σουτ από το κέντρο των παλιών Fifa ξέχασέ τα. Τα "καλά λόγια" που λες για το Fifa δεν είναι ότι βγήκαν 4-5 τύποι και είπαν "ντάξει, είναι καλό παιχνιδάκι".

Βγήκαν μερικά εκατομμύρια (όσες και οι πωλήσεις), αρκετές χιλιάδες χιλιάδων έστω και είπαν "είναι μακράν το καλύτερο ποδοσφαιράκι όλων των εποχών, χρόνια μπροστά από το PES".

Δημοσ.

Sorry για το off-topic παιδιά,αλλά:

Λοιπόν παιδιά, μόλις τελείωσα το λιώσιμο του pro2009 για την ps2 έκδοση.

Ένα θα πω. Είναι μακράν το καλύτερο pro που έχει βγει ποτέ σε οποιαδήποτε κονσόλα. μιλάμε για την απόλυτη ισορροπία σε όλα. Όλα είναι σχεδόν τέλεια. Ρυθμός, σουτ, τρέξιμο και άνοιγμα μπάλας, πάσες, physics μπάλας, γήπεδα, μπάλες, σουτ τέλεια, 2-3 νέες μικροκινήσεις, κάποια νέα animations, πολλές ομάδες και πανεύκολο editing (ήδη βγαίνει option file κομπλέ σε λίγο)...

Τι next gen και παπαριές. Εδώ είναι η ουσία. Pro2009 στο ps2. Ναι στο απαρχαιωμένο ps2 όλα τέλεια εκτός από τα γραφικά (βέβαια οι φάτσες είναι απίστευτες ακόμα κι εδώ!)...

Το συμπέρασμα μου βγήκε λοιπόν. Fifa09 στο 360 για ατελείωτο live και pro2009 στο ps2 με παραδοσιακά φιλαράκια για τουρνουά σε σπίτια...

Κι όποιος δεν θέλει να το δει λόγω current gen γραφικών, αυτός χάνει. Εγώ βρήκα και πάλι την χαμένη πόρωση που μου έδινε παλιά το pro/we...Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Αυτά από μένα...

Δημοσ.

να κανω και μια δυσκολη ερωτηση. τo gameplay του φιφα 09 ειναι καλυτερο απο το πεσ6; στο φιφα με χαλαει (με χαλαγε δηλαδη γιατι εχω να το παιξω 4 χρονια) κατι λεπτομερειες οπως οταν βαζεις γκολ το δυχτι δε κουνιεται ρεαλιστικα, ταραζετε μονο στο σημειο που χτυπησε η μπαλα και μετα στρωνει γρηγορα. Και στο προ που οι παιχτες μπαινουν μεσα στο τερμα για να πιασουν μια κεφαλια πχ. ενο στο φιφα δε παιρνουν τι γραμμη του γκολ. με το κοσμο τι γινετε στο φιφα; πετανε φωτοβολιδες και ετσι; τις εκτελεσεις φαουλ τις κατευθηνεις πιο ευκολα στο φιφα, παιρνει σφαλτσο η μπαλα; γιατι στο προ ακομα προσπαθω να βαλω γκολ απο φαουλ. δε με πολυνοιαζουν τα γραφικα αρκει να παιζετε σαν αληθηνο ποδοσφαιρο και οτι θελω να κανω να μου βγαινει στο γηπεδο. ρωταει λεπτομεριες γιατι φενετε πως στις λεπτομεριες θα κριθουν τα 2 παιχνιδια φετος...και να πω την αληθεια προτιμω τα γραφικα του προ στο φιφα σαν καρτοον φενονται οι παιχτες.. :X

Δημοσ.

Ωχ βρε συ, αφού έχεις να δεις Fifa 4 χρόνια, τι πας να συγκρίνεις τώρα. Σου λέμε ότι δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με τα Fifa που ήξερες. Ολόκληρο το παιχνίδι είναι γραμμένο από την αρχή. Αν προτιμάς τα γραφικά του Pro από του Fifa, τότε τι να πω, πάω πάσο...

Κι εμένα μου αρέσουν περισσότερο τα γραφικά του Operation Flashpoint (2001) από του Crysis, γιατί έχουν πιο... γήινα χρώματα.

Νοίκιασέ το και ρίχτου μια ματιά.

(μιλάμε πάντα για την next-gen έκδοση του Fifa09, για ΧΒΟΧ360 και PS3)

Δημοσ.

polaki σε ευχαριστούμε (εγώ τουλάχιστον) για την ενημέρωση!Αν μπορείς πες μου πώς σου φαίνεται από άποψη ταχύτητας.

Hellaslover,το gameplay του Fifa 09 αλλά και γενικά όλο το σύνολο του παιχνιδιού είναι (σύμφωνα και με τα λεγόμενα πολλών άλλων) ό,τι καλύτερο έχει βγει σε ποδοσφαιράκι.Νομίζω μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα...

Δημοσ.

Δεν είπε κανείς ότι το φιφα09 δεν είναι τέλειο. Το αντίθετο μάλιστα. Απλά το pro2009 για ps2 είναι μια ευχάριστη παρένθεση σε σχέση με τις πολύ μέτριες nextgen εκδόσεις του pro2009.

Aπό άποψη ταχύτητας νομίζω ότι είναι ένα κλικ πιο αργό σε σχέση με το pro2008 για ps2...

Δημοσ.

όλα είναι θέμα γούστου ,εγω πιστέυω οτι το δουλεψανε πολύ το προ και το κάνανε πολύ καλο (το έχω στο ps3 )δοκίμασα και το φίφα 2009 και δεν μάρεσε καθόλου.

στο καινούριο προ προσέξανε τραγικά τις ντρίμπλες και το ενα δυο και το έκαναν λίγο πιο γρήγορο με εξέρεση τις μεγάλες μπαλιές που τις κάνανε πολύ αργές για να μπορεί ο αντίπαλος να ανταποκρίνεται.

εμένα μάρεσε τραγικά πιο πολύ απο το 2008 .τώρα τα λάθη στις μεταγραφές με ξινίζουν αλλα όχι πολυ ,στο gameplay το προ 2009 τα σπάει.

Δημοσ.
Aπό άποψη ταχύτητας νομίζω ότι είναι ένα κλικ πιο αργό σε σχέση με το pro2008 για ps2...

Τώρα με φώτισες...! :P Δεν έχω παίξει το pes 08 στο ps2.Αν μπορείς να μου πεις πώς είναι η ταχύτητα συγκριτικά με Fifa 09 ή με pes 08;

Δημοσ.

Είναι πιο γρήγορο από φιφα09 και πιο αργό από pro08...

-----Προστέθηκε 22/10/2008 στις 11 : 48 : 13-----

Konami's football game goes straight in at number one in the all-formats chart; PS3 version accounts for majority of sales.

The latest UK all-formats chart has been released, and it will no doubt put a smile on Konami's face. The publisher's latest entry in its annual football franchise, Pro Evolution Soccer 2009, has entered at number one just days after its release. It has also knocked archrival FIFA 09, published by EA Sports, off of the top of the charts. Although Chart-Track does not reveal numbers sold, the sales-tracking body did reveal that this week saw a 54 percent drop in sales for FIFA, which slid into the number two slot.

Ότι και αν λέτε, ο βασιλιάς δεν πεθαίνει εύκολα. Όπως καταλαβαίνω από το ρεύμα στην αγορά, πάλι το pro θα κερδίσει την πίτα των πωλήσεων. Ειδικά τώρα που διαφημίζεται ως βελτιωμένο από την περσινή μούφα και χωρίς κολλήματα. Ο απλός καταναλωτής δεν θέλει και πολύ για να ξαναπάρει το pro. Πολύ φίλοι μου που τους είπα ότι φέτος το φιφα09 είναι τέλειο, πήγαν και αγόρασαν πάλι το pro2009 γιατί έτσι έχουν μαθει. Και κανείς από αυτούς δεν μου είπε ότι είναι μούφα το παιχνίδι, αντίθετα όλοι έχουν πορωθεί γιατί λένε όλοι ότι το περσινό ήταν χάλια,αλλά το φετινό μια χαρά...

Τι να πεις...

Εγώ πάντως ΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΩ καθόλου με pro2009, αυτό θα γίνει είτε στο pc είτε στο ps2...

Δημοσ.

Pro Evolution Soccer 2009

Το καλύτερο Pro Evolution Soccer που φτιάχτηκε ποτέ!

Είδος: Soccer game

Format: PC (review), PS3, Xbox 360, PS2, PSP

Εκδότης: Konami

Ανάπτυξη: Konami

Διάθεση: Centric Multimedia (210-9480000)

Παίκτες: 1-4

Απαιτήσεις: 1GB RAM, Επεξεργαστής 1.4Ghz, Κάρτα γραφικών 128ΜΒ, HD 6GB

Site: http://www.wehellas.gr

Κυκλοφορία: PC, PS3, Xbox 360: 17/10/2008, PS2: 30/10/2008, PSP: 6/11/2008

Αν το Pro Evolution Soccer 2008 σας απογοήτευσε τότε φέτος ετοιμαστείτε να αλλάξετε τελείως γνώμη. Πιστεύατε ότι το αγαπημένο σας ποδοσφαιράκι θα έπαιρνε κι αυτό την κάτω βόλτα όπως το Fifa; Γελιέστε! Η Konami έλαβε το feedback των χρηστών της, πήρε το μάθημά της και δημιούργησε ένα soccer game που αγγίζει το τέλειο. Το PES 2009 ήρθε εδώ για να σας εντυπωσιάσει. Απολαύστε το!

Το νέο περιβάλλον

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, το Pro Evolution Soccer 2009 αλλάζει περιβάλλον στα μενού. Από τα μαύρα 3D μενού, περνάμε στα λευκά. Το άσπρο χρώμα κυριαρχεί παντού, αλλά δεν είναι τόσο ευπαρουσίαστο όσο το μαύρο, κυρίως επειδή τα χρώματα “κάθονταν” καλύτερα στο μαύρο φόντο. Όπως και να ʽχει, η αλλαγή αυτή θα σας πάρει λίγο χρόνο εξοικείωσης αλλά τελικά θα την συνηθίσετε. Για παράδειγμα, με το νέο περιβάλλον, στην επιλογή ομάδας θα πρέπει να ψάξετε μέσω drop-down menus για να βρείτε την επιθυμητή επιλογή.

PES2009_LineUps-1.jpg

Το βασικό μενού του παιχνιδιού περιέχει όλα τα Modes τα οποία είναι τα εξής: Uefa Champions League, Exhibition, Become a Legend, Master League, League – Cup, Network, Legends και Training. Τα Messages, το Edit και η Gallery, συμπληρώνουν την λίστα. Εκτός από το Champions League, η Konami εξασφάλισε περισσότερα δικαιώματα ονομάτων ομάδων και παικτών. Το μόνο που απέμεινε πλέον είναι τα ονόματα των ομάδων από το αγγλικό πρωτάθλημα. Ευτυχώς που σχεδόν όλοι οι παίκτες εμφανίζονται με τα πραγματικά τους ονόματα.

Περισσότερα modes από ποτέ

Το PES 2009 έχει τα περισσότερα modes που έχουμε δει ποτέ σε προηγούμενη έκδοση. Πρώτο στη λίστα είναι το Champions League. Η Konami προχώρησε στην αγορά των δικαιωμάτων της δημοφιλέστερης διασυλλογικής διοργάνωσης και το…κοκορεύεται! Το Champions League έχει δύο υπό-modes. Το Competition, στο οποίο συμμετέχετε κανονικά στη διοργάνωση με στόχο την κατάκτηση του κυπέλλου και το Exhibition, ένας κλασικός φιλικός αγώνας 1-4 παικτών, με την εισαγωγή και τις τηλεοπτικές ενδείξεις του Champions League. Το Fifa έφαγε φέτος πόρτα και η Konami το χαίρεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Ποτέ άλλοτε το κύπελλο πρωταθλητριών δεν είχε τέτοια απεικόνιση σε ανάλογο ποδοσφαιράκι. Η εισαγωγή κάθε αγώνα Champions League συνοδεύεται και από το ομώνυμο…σεντόνι, ενώ σε όλη την διάρκεια του ματς οι ενδείξεις της οθόνης είναι ολόιδιες με αυτές που βλέπουμε στην τηλεόραση.

Το League – Cup χωρίζεται κι αυτό με τη σειρά του στα δύο ομώνυμα modes. Δηλαδή σε πρωτάθλημα συλλόγων ή εθνικών ομάδων και σε κύπελλο με νοκ-άουτ γύρους. Στο Master League δεν συναντάμε ιδιαίτερες αλλαγές. Για τους μη γνώστες, πρόκειται για ένα player/manager παιχνίδι όπου έχετε τον έλεγχο οποιουδήποτε συλλόγου ξεκινώντας από μία χαμηλή κατηγορία και σταδιακά αγοράζετε και πουλάτε παίκτες, έχοντας και αρμοδιότητες προπονητή.

PES2009_89.jpg

Το Training δεν έχει πολλές διαφορές σε σύγκριση με το περυσινό. Περιέχει Free Training, Shoot (μετά από πάσα), Free Kick, Left Corner Kick και Right Corner Kick. Στις στημένες φάσεις μπορείτε να καθορίσετε το ακριβές σημείο όπου θα στηθεί η μπάλα και να προπονηθείτε όσο θέλετε.

Το Gallery είναι το μέρος όπου ορίζετε την playlist που θα ακούτε όσο παίζετε Pro Evolution, ενώ τα Network και Messages είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Στο Network συνδέεστε στο δίκτυο της Konami για να παίξετε και στο Messages έχετε την ευκαιρία να λάβετε και να στείλετε μηνύματα με τους φίλους σας, ώστε να κλείσετε ραντεβού για online…ντέρμπι!

Το Edit mode έχει φέτος την τιμητική του, λόγω της αναβάθμισης γραφικών του Pro Evolution Soccer. Αξίζει να παρατηρήσετε τα αληθοφανή πρόσωπα των παικτών που ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, έχοντας απόλυτες ομοιότητες με τους πραγματικούς. Φέτος, δεν θα χρειαστείτε επεξεργασία χαρακτηριστικών και ονομάτων, οπότε ενδεχομένως θα αρκεστείτε μόνο στο να αλλάξετε τα ονόματα των ομάδων. Αν είστε δημιουργικοί τότε μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε τις δικές σας ομάδες και παίκτες. Τα πάντα στο PES αλλάζουν, από τους παίκτες μέχρι τα ονόματα γηπέδων και διοργανώσεων.

PES2009_16.jpg

Become a Legend

Το Become a Legend είναι το αντίστοιχο Be a Pro του Fifa. Στο συγκεκριμένο mode αναλαμβάνετε έναν και μόνο παίκτη, ο οποίος στοχεύει στο να κάνει καριέρα ως ποδοσφαιριστής και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσει τα στατιστικά του. Σε αντίθεση με το Be a Pro, στο Become a Legend δεν μπορείτε να διαχειριστείτε κάποιον διάσημο παίκτη. Αντʼ αυτού, είστε αναγκασμένος να δημιουργήσετε έναν καινούργιο παίκτη από το μηδέν –για παράδειγμα τον εαυτό σας- και να του δώσετε όνομα, όνομα σχολιασμού (αν υπάρχει διαθέσιμο), θέση και φυσικά χαρακτηριστικά. Οι διαθέσιμες θέσεις ξεκινούν από αμυντικό χαφ και καταλήγουν στον επιθετικό.

Τα τελειότερα γραφικά που είδαμε ποτέ σε soccer game! Οι παίκτες είναι τόσο αληθινοί που θα φοβάστε μήπως ξεπηδήσουν από την οθόνη σας!

Αυτό έγινε πολύ απλά διότι το παιχνίδι θα γινόταν βαρετό αν αγωνιζόσασταν σε αμυντική θέση. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του παίκτη σας μπορούν χωρίς υπερβολές να δημιουργήσουν εκατομμύρια συνδυασμούς! Φέτος έχετε την ευχέρεια να ρυθμίσετε μέχρι και την παραμικρή παράμετρο του προσώπου σας, δηλαδή το ακριβές μέγεθός του, πλάτος και ύψος όλων των χαρακτηριστικών, θέση προσώπου κτλ. Στο ανάστημα, εκτός από το βάρος και το ύψος, μπορείτε να ρυθμίσετε και τις γραμμώσεις σας, την απόσταση του κεφαλιού, το πλάτος του λαιμού, το ύψος των ώμων, το στήθος, τη μέση, τα μπράτσα, τους γλουτούς, τα καλάμια, το ύψος του ποδιού κ.ο.κ. Υπάρχουν μέχρι και ειδικά accessories, όπως περικάρπια, γάντια, ειδικά παπούτσια (χορηγός η Nike) και βέβαια ο καθιερωμένος ορισμός του στυλ κίνησης του παίκτη. Αν έχετε όρεξη μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κλώνο ακριβείας στο Pro Evolution.

PES2009_15.jpg

Μετά την δημιουργία του παίκτη σας έρχεται η ώρα να μπείτε στο γήπεδο. Ξεκινάτε επιλέγοντας το πρωτάθλημα στο οποίο θέλετε να παίξετε (μετά την επιλογή προσθέτετε και αφαιρείτε ομάδες άλλων χωρών αν θέλετε) και αργότερα παίζετε το πρώτο σας φιλικό στο τοπικό πρωτάθλημά της πόλης σας. Την ίδια ημέρα σας εντοπίζουν μετά το ματς κάποιοι σκάουτερς από τους μικρούς συλλόγους του πρωταθλήματός σας και εν συνεχεία σας γίνονται προτάσεις συμβολαίου. Τότε είναι που επιλέγετε την πρώτη σας ομάδα. Μην χαίρεστε όμως τόσο νωρίς, γιατί δεν πρόκειται με το καλημέρα να παίξετε σε επίσημο παιχνίδι, ακόμα κι αν οι συμπαίκτες σας είναι κοντά στην δυναμικότητά σας. Θα πρέπει να συμμετάσχετε πρώτα στο προπονητικό διπλό κι από εκεί παίζοντας καλά και εξελίσσοντας τα στατιστικά σας θα καταφέρετε να κερδίσετε εμπειρία, αλλά και μια θέση αρχικά στον πάγκο και στη συνέχεια στη βασική ενδεκάδα. Στο προπονητικό διπλό τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αφού στις αρχές θα παίζετε στη δεύτερη ομάδα και θα χάνετε –όπως είναι αυτονόητο- θα χάνει, σε μερικές περιπτώσεις με πολλά γκολ διαφορά. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητάτε την μπάλα με το Righ Trigger του joypad (δεν σας την δίνουν πάντα, όπως στο Fifa!) και να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό, αφού οι συμπαίκτες σας θα κάνουν πολλά λάθη και κατά περιόδους και ατομιστίες. Σκεφτείτε καλά λοιπόν τι θέση θα επιλέξετε, γιατί μάλλον οι περισσότεροι από εσάς θα καταλήξουν να παίζουν επιθετικοί για να βάζουν κανένα τεμάχιο και να το ευχαριστιούνται. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως όταν θα αφήσετε το Become a Legend, θα χρειαστείτε λίγα λεπτά για να προσαρμοστείτε στο κανονικό παιχνίδι κι αυτό γιατί θα έχετε συνηθίσει να παίζετε ελέγχοντας μόνο έναν παίκτη!

PES2009_14.jpg

Gameplay

Ο χειρισμός του νέου Pro Evolution Soccer θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αν όχι ο καλύτερος, τουλάχιστον ο πιο ρεαλιστικός από κάθε άλλη έκδοση. Στο Playstation 3 είναι λίγο καλύτερος, ενώ στο PC θα υποχρεωθείτε για άλλη μια φορά να αγοράσετε χειριστήριο Xbox 360, αφού (ως συνήθως) άκρη με την ρύθμιση των πλήκτρων δε βγαίνει. Οι εντολές προς τους παίκτες και οι ντρίμπλες, μένουν κατά κανόνα ίδιες, ενώ υπάρχουν και κάποιες κινήσεις που γίνονται υπό προϋποθέσεις, όπως το διώξιμο της μπάλας προς τα πίσω με το γυριστό (από τον αμυντικό) ή τα τακουνάκια όταν δίνετε την μπάλα κατευθείαν σε συμπαίκτη πίσω σας. Στις μικρές ομάδες οι πάσες αργούνε με αυτό τον τρόπο αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό τίμημα για χάρη του γρήγορου παιχνιδιού.

Τα αρνητικά του χειρισμού είναι κυρίως τα εξής δύο. Το πρώτο είναι ότι σε σπάνιες περιπτώσεις οι παίκτες σας δεν θα καταλαβαίνουν που θέλετε να δώσετε πάσα κι έτσι θα την δίνουν σε κάποιον συμπαίκτη που βρίσκεται πιο κοντά τους. Το δεύτερο είναι τα σουτ. Ετοιμαστείτε να σπάσετε ότι βρείτε μπροστά σας γιατί ακόμα και οι καλύτεροι επιθετικοί του παιχνιδιού θα χάσουν υπερβολικό αριθμό από τετ-α-τετ. Ακόμα κι αν έχουν μπροστά τους ένα άδειο τέρμα, είναι ικανοί να στείλουν την μπάλα πλάγια χωρίς λόγο και αιτία. Τα σουτ απαιτούν από εσάς ιδιαίτερη τεχνική και φάλτσο. Επίσης, θα πρέπει απαραίτητα να σουτάρετε τρέχοντας (με την μπάλα σε κίνηση) για καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Διαφορετικά η μπάλα δεν θα πάρει την ανάλογη ταχύτητα από τα πόδια του παίκτη σας. Άλλο ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση είναι τα αντανακλαστικά των παικτών σας. Κάποιες φορές θα τύχει το τόπι να περάσει μέσα από τα πόδια τους, να τους ξεφύγει ένα κοντρόλ ή ακόμα και να μην καταλάβουν μία πάσα που έρχεται από πίσω τους και η οποία θα προσκρούσει στο πίσω μέρος του ποδιού τους. Όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ρεαλιστικά.

PES2009_9-1.jpg

Η μπάλα στο PES 2009 δεν είναι στατική όπως ήταν μέχρι τώρα. Παίρνει διάφορα φάλτσα και δεν “κολλάει” στα πόδια των παικτών οι οποίοι αρκετές φορές την “ανοίγουν” περισσότερο. Στα κόρνερ τα οποία εκτελούνται με εξωτερικό φάλτσο, η στρογγυλή θεά μπορεί να καταλήξει και εκτός αγωνιστικού χώρου (έστω και για λίγα δευτερόλεπτα κατά την εκτέλεση κόρνερ) τόσο από εσάς όσο και από την engine.

Τα συστήματα που εφαρμόζατε μέχρι τώρα στο Pro Evolution Soccer 2008 θα πρέπει να τα ξεχάσετε. Εξαιρούνται όσοι από εσάς αναλαμβάνουν μεγάλη ομάδα και μπορούν να κάνουν επελάσεις πάνω στην πλάγια γραμμή χωρίς να τους πιάνει τίποτα! Κατά κανόνα όμως, το πέμπτο και δυσκολότερο επίπεδο κόντρα στον υπολογιστή, απαιτεί από εσάς γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, η οποία αρκετές φορές προϋποθέτει “πάσες με τη μία”. Στο διπλό παιχνίδι οι καταστάσεις αλλάζουν, ακριβώς επειδή λόγω του ρεαλισμού οι αμυντικοί δεν βρίσκονται πάντοτε στο σωστό σημείο. Για να το καταλάβετε καλύτερα, σκεφτείτε ότι μετά από μία σέντρα, δεν υπάρχει πάντοτε αμυντικός για να κόψει την μπάλα (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σχεδόν αυτοματοποιημένα) και οι επιθετικοί ειδικά στην κόντρα μπορούν εύκολα με μία μικρή ψηλοκρεμαστή πάσα να βρουν τις αντίπαλες άμυνες ανοργάνωτες. Μάλιστα αν παίζετε με ομάδες όπως Barcelona, οι οποίες εφαρμόζουν φουλ επίθεση, τότε δοκιμάστε να παίξετε στην κόντρα και κατά κανόνα θα βγείτε κερδισμένοι.

PES2009_13.jpg

Οι οκτώ κάμερες του PES 2009 θα καλύψουν όλα τα γούστα. Για αρχή υπάρχουν οι κλασικές Normal κάμερες (Close, Medium, Long) και στη συνέχεια οι Wide, Broadcasting (1 και 2), Vertical Wide και Player. Φέτος αξίζει να δοκιμάσετε την Vertical wide (εμφανίζει τα τέρματα κάθετα) ακριβώς επειδή σας δίνει μία τελείως διαφορετική αίσθηση παιχνιδιού. Η Player είναι μία κάμερα τρίτου προσώπου η οποία βρίσκεται μονίμως πίσω από τον παίκτη. Είναι η προτεινόμενη κάμερα για το Become a Legend, αλλά ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη και άβολη στη χρήση. Σε κάποιες κάμερες υπάρχει και επιλογή για να εστιάζει το πλάνο στην μπάλα ή τον παίκτη. Εμείς ιδιαίτερα για το Become a Legend, σας προτείνουμε την wide camera η οποία θα πρέπει να εστιάζει στον παίκτη για να ξέρετε που βρίσκεστε σε σχέση με την μπάλα. Με την Wide κάμερα μπορείτε άλλωστε να αλλάξετε πολύ όμορφα και το παιχνίδι σας από την μία άκρη του γηπέδου στην άλλη, αλλά και να δείτε πως θα περάσετε την μπάλα στους επιθετικούς σας.

Τα μενού τακτικών έχουν πάνω-κάτω τις ίδιες επιλογές με κάποιες μικροπροσθήκες. Στα μαρκαρίσματα, εκτός από το manual marking, υπάρχει και η επιλογή “Mark key-player” ώστε να μαρκάρεται αυτόματα ο πιο επικίνδυνος παίκτης του αντιπάλου. Με το “disengage marking” απενεργοποιούνται όλα τα man2man μαρκαρίσματα και η αμυντική γραμμή σας παίζει ζώνη. Μία ακόμη ευπρόσδεκτη επιλογή είναι ο ορισμός του ποιοι παίκτες θα ανεβαίνουν στις στημένες φάσεις. Τέλος, τα Gameplans έχουν τις ίδιες επιλογές και πλέον είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητα για την σωστή κίνηση των παικτών σας, ειδικά αν αγωνίζεστε κόντρα σε ισχυρότερους αντιπάλους.

PES2009_22.jpg

Το στυλ παιχνιδιού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο γρήγορο ή τουλάχιστον με λιγότερες καθυστερήσεις. Στα φάουλ, όπου δεν υπάρχει ανατροπή, μπορεί να γίνει κι επιτόπου γρήγορη εκτέλεση, στην οποία η κάμερα μένει σταθερή, άρα δεν υπάρχει κι η ανάλογη καθυστέρηση. Η γρήγορη εναλλαγή στα πλάνα υπάρχει ακόμη και στα πλάγια και τα άουτ, όπως επίσης πριν στη μέση και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Ο χρόνος αναμονής εκμηδενίζεται κι αυτό είναι κάτι που σε συνδυασμό με τους γρήγορους χρόνους φόρτωσης σίγουρα θα το εκτιμήσετε!

Οι διαφορές δυναμικότητας στο φετινό Pro είναι πιο έντονες από ποτέ. Αν και δεν έχουν προστεθεί κάποια επιπλέον στατιστικά παικτών και οι βαθμολογίες των μεγάλων αστεριών έχουν πέσει, εντούτοις παίκτες όπως ο Kaka, ο Cristiano Ronaldo κι ο Ronaldinho, μοιάζουν υπεράνθρωποι μπροστά σε αργούς αμυντικούς, πολύ απλά διότι οι βαθμολογίες είναι γενικώς πεσμένες για να γίνει το παιχνίδι πιο ρεαλιστικό.

Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου επιστρέφει για να στρογγυλοκαθίσει στο θρόνο του.

Ανάμεσα στα τόσα που οφείλουμε στην Konami, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε μία βαθιά υπόκλιση (σαν Ιάπωνες που είναι) στην ατμόσφαιρα του γηπέδου που φέτος είναι σκέτο λουκούμι. Βάλτε την παρέα σας να παρακολουθήσει έναν αγώνα σας και δύσκολα θα καταλάβει τη διαφορά (τα παιδιά κάτω των 10 ετών μπορεί να νομίζουν για μια στιγμή ότι βλέπουν τηλεόραση!). Σε αυτό βοηθάει πολύ το Champions League, με το σεντόνι του και τα ballboys του, ο σχολιασμός, τα πλάνα από την εξέδρα στο ημίχρονο που δείχνουν οπαδούς ομάδων με κασκόλ ή ακόμα και τα highlights, τα οποία εμφανίζονται στο τέλος του παιχνιδιού σε ένα port pouri των καλύτερων φάσεων. Αν ξεχάσατε να αποθηκεύσετε μία από αυτές τότε έχετε την ευκαιρία να την σώσετε σε replay ακόμα και στο τέλος.

PES2009_11.jpg

A.I.

Ποιος είδε την τεχνητή νοημοσύνη και δεν την φοβήθηκε. Αν μέχρι τώρα ψάχνατε μία πραγματική πρόκληση στη σειρά της Konami τότε εδώ θα βρείτε πρόσφορο έδαφος. Η engine καταφέρνει στο φετινό Pro Evolution Soccer να κυκλοφορεί την μπάλα καλύτερα από ποτέ, σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας. Οι αντίπαλοί σας παίζουν την μπάλα με τη μία και επιτίθενται κάθε φορά σχεδόν άριστα με πολύ καλούς αυτοματισμούς (ειδικά από τις μεγάλες ομάδες). Η δυσκολία που θα επιλέξετε λοιπόν, έχει να κάνει μόνο με το πόσο σκληρά αμύνονται οι αντίπαλοί σας. Όταν θα είστε σε άμυνα θα δυσκολευτείτε πολύ να κλέψετε την μπάλα. Μπροστά σας θα δείτε πάσες-λόμπες, κάλυψη της μπάλας από τον αντίπαλο επιθετικό για πολλά μέτρα, αλλά και αιφνιδιαστικές εκτελέσεις φάουλ χωρίς στήσιμο τείχους. Να θυμάστε πως όταν ο υπολογιστής κάνει επέλαση, ακόμα κι αν δεν παίζετε στο δύσκολο επίπεδο, θα χρειαστείτε πολλές φορές τα τάκλιν για να τον ανακόψετε.

Οι τερματοφύλακες μπλοκάρουν την μπάλα πιο ρεαλιστικά κι αυτό δεν το γράφουμε απλά για να συμπληρώσουμε μερικές επιπλέον γραμμές. Όντως ισχύει, με την καλή και την κακή έννοια. Υπάρχουν πολλά είδη μπλοκαρίσματος που ακολουθούνται από ρεαλιστικές κινήσεις και ελαφρώς πιο αργό σήκωμα του γκολκίπερ. Τα δυνατά μακρινά σουτ δεν θα είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση για μπλοκάρισμα και θα δείτε πολλούς τερματοφύλακες μεγάλης κλάσης να αποκρούουν την μπάλα αντί να την μπλοκάρουν. Η μπάλα δεν σταματιέται ποτέ μηχανικά, ούτε μπλοκάρεται απαραίτητα όποτε ο τερματοφύλακας πέφτει σε πόδια αντιπάλου. Αυτό που συμπεραίνουμε λοιπόν είναι ότι oι τερματοφύλακες δεν είναι τόσο υπεράνθρωποι όσο στην περυσινή έκδοση.

PES2009_10.jpg

Η κούραση παίζει κι αυτή με την σειρά της φέτος μεγαλύτερο ρόλο στο παιχνίδι. Όταν ένας παίκτης κουράζεται, τα συμπτώματα κόπωσης είναι εμφανή, ενώ υπάρχει και το σχετικό βελάκι ένδειξης που σας το δείχνει. Ο κουρασμένος παίκτης φαίνεται συχνά ότι έχει ξεμείνει από δυνάμεις, δεν μπορεί να τρέξει, ενώ δεν κάνει τάκλιν και δεν σουτάρει το ίδιο εύκολα όπως όταν είναι ξεκούραστος. Σε διαδοχικά παιχνίδια οι μέτριοι παίκτες χωρίς μεγάλες αντοχές χρειάζονται πάντοτε ξεκούραση, ενώ ενδέχεται να “σκάσουν” μέσα σε ένα μόλις 90λεπτο. Αν συμβεί αυτό τότε στο επόμενο ματς θα θέλουν αλλαγή πολύ πιο σύντομα.

Database

Η βάση παικτών της Konami παρουσιάζει φέτος ορισμένα λάθη, ιδιαίτερα στις ελληνικές ομάδες. Καταρχήν δεν έχουν περαστεί οι τελευταίες μεταγραφές του Αυγούστου. Στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει ο Diogo και στην ΑΕΚ υπάρχουν ακόμη ο Παπασταθόπουλος, ο Δέλλας, ο Ριβάλντο κι αρκετοί ακόμη αποχωρήσαντες. Αυτό θα μπορούσαμε να το καταπιούμε λόγω του ότι η μεταγραφική περίοδος λήγει κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου. Αυτό που όμως δεν δικαιολογείται είναι ο Vyntra να γράφεται Vintra, ο Christodoulopoulos να γράφεται Lazaros (επειδή δεν χωράει το επίθετό του) και ο Λαγός να παίζει σε θέση σέντερ-φορ (CF!) Τα λάθη είναι πολλά, αλλά ευτυχώς που εμείς οι Έλληνες έχουμε καλομάθει με τον editor και με λίγη όρεξη κάνουμε καλή δουλειά.

PES2009_20.jpg

Network

Το δικτυακό παιχνίδι στο Pro Evolution Soccer 2009 έχει από φέτος την προσθήκη δύο νέων καινοτομιών. Της δυνατότητας παιχνιδιού 2vs2 αλλά και του Legends mode. Το Network mode έχει δύο servers για να παίξετε αγώνες με ή χωρίς βαθμολογία. Το κακό είναι ότι αν αποσυνδεθεί ένας από τους δύο χρήστες τότε η βαθμολογία δεν θα μετρήσει για κανέναν από τους δύο. Κάποιοι χρήστες ίσως να αρχίσουν τέτοιου είδους πατέντες αν δουν ότι χάνουν. Φέτος για πρώτη φορά διαπιστώνουνε ότι το lag είναι μικρότερο (αλλά συνεχίζει να υπάρχει). Στο πάνω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το ping του κάθε χρήστη. Αν είναι κόκκινου χρώματος τότε ο χρήστης έχει πρόβλημα στη σύνδεση με τους servers.

Στο Legends mode θα ξεσαλώσετε με την ψυχή σας, ελέγχοντας τον παίκτη που έχετε δημιουργήσει στο Become a Legend mode. Για να παίξετε κόντρα σε άλλους χρήστες θα πρέπει απαραίτητα να μαζευτούν τέσσερα άτομα, κάτι που προϋποθέτει καλό ping από όλους. Σε αρκετές περιπτώσεις, τέτοιου είδους παιχνίδια (ειδικά στην έκδοση για PC) θα σας αποσυνδέσουν πριν καν ξεκινήσουν. Η Konami διαθέτει μόλις δύο servers για το Legends, οι οποίοι προς το παρόν μοιάζουν αρκετοί.

PES2009_4.jpg

Γραφικά

Η νέα μηχανή γραφικών του PES παράγει υψηλής ποιότητας textures κι εμφανίζει τα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών και των διαιτητών πιο αληθινά από ποτέ. Με τη βοήθεια του καλύτερου anti-aliasing που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, απεικονίζει ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες του προσώπου τους! Οι παίκτες είναι σαν ζωντανοί με πολύ μεγάλη ακρίβεια στον σχεδιασμό τους. Μέχρι και οι Έλληνες παίκτες απεικονίζονται με τα πραγματικά τους πρόσωπα. Η Konami ψηφιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο φωτογραφίες ποδοσφαιριστών και δημιούργησε μια πραγματική πανδαισία. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τους θεατές (οι φίλαθλοι δεν έχουν την ίδια προσεγμένη απεικόνιση με τους ποδοσφαιριστές). Μεγάλη υπόθεση ήταν φέτος η διατήρηση των next-gen γραφικών και στην έκδοση για PC. Οι κάτοχοι υπολογιστή θα δικαιωθούν απόλυτα για την επιλογή τους. Άλλωστε, στα PC το παιχνίδι κοστίζει μόλις 35 ευρώ!

Ήχος

Η playlist της Konami wannabe έχει αυτή τη φορά να μας επιδείξει απλά κομμάτια που κυμαίνονται από slow pop μέχρι βρετανική pop (από OaSiS wannabe συγκροτήματα). Είναι ελαφριά κι ευχάριστα στο άκουσμα, οπότε σίγουρα θα τα προτιμήσετε σε σχέση με τα “βαριά” rock τραγούδια του Fifa.

Η περιγραφή του Mark Lawrenson και τον Jon Champion είναι άκρως κατατοπιστική (παρά την προφορά του πρώτου σε ορισμένα ονόματα). Τα σχόλιά τους επικεντρώνονται όχι μόνο στο όνομα κάθε παίκτη ξεχωριστά αλλά και στην κατοχή της μπάλας ή στις αλλαγές του προπονητή. Στο ημίχρονο θα σχολιάσουν οπωσδήποτε τον προπονητή που χάνει και δεν έχει κάνει ακόμη αλλαγές, ενώ δεν θα παραλείψουν να αναφωνήσουν το όνομα ενός παίκτη με διαφορετικό κάθε φορά τόνο. Το κοινό που βρίσκεται στην εξέδρα δεν μένει αμέτοχο στην εξέλιξη του ματς και γιουχάρει όταν πρέπει, ειδικά στα άσκοπα τάκλιν. Το εκπληκτικό είναι ότι κατά την διάρκεια της βροχής ακούγονται μέχρι και κεραυνοί ενώ η μπάλα παίζεται!

PES2009_12.jpg

Επίλογος

Το Pro Evolution Soccer τον ονείρων σας έφτασε! Τι κι αν το PES Shop απουσιάζει. Τι κι αν το περιβάλλον άλλαξε και θα πρέπει να το συνηθίσουμε. Τι κι αν θα φάτε παντόφλα απʼ τη γυναίκα επειδή φέρατε τον κολλητό σας σπίτι για ένα διπλό. Η πόρωση που θα νιώσετε φέτος δεν έχει προηγούμενο. Αυτή η έκδοση μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι η πλήρης εξομοίωση του πραγματικού ποδοσφαίρου σε ένα παιχνίδι. Από την κορυφή ως τα νύχια, το νέο Pro αξίζει τα λεφτά του και μία δοκιμή θα σας πείσει. Κι ύστερα αφήστε τους Αμερικανούς να ζουν (ως εθνικιστές) στην άκυρη πραγματικότητα του Fifa.

Θετικά:

- Τέλεια γραφικά!

- Ακριβής και εύστοχη περιγραφή.

- Πλήρης και πανέμορφη απεικόνιση του Champions League, του οποίου τα δικαιώματα αποκτώνται για πρώτη φορά.

- Το νέο mode Become a Legend.

- Ανεπτυγμένη Α.Ι. για πιο ρεαλιστικό παιχνίδι.

- Σχεδόν όλα τα πρόσωπα των παικτών είναι ακριβή αντίγραφα των πραγματικών.

- Μικρότεροι χρόνοι φόρτωσης.

Αρνητικά:

- Λαθάκια στην database των παικτών.

- Σε σπάνιες περιπτώσεις τα σουτ και οι πάσες δεν φεύγουν απ' το στόχο τους

- Η αλλαγή του περιβάλλοντος. Το παλιό ήταν πολύ καλύτερο.

Βαθμολογία

Γραφικά: 9.5

Ήχος: 9.5

Gameplay: 9

Αντοχή: 10

Γενικά: 9.5

Ο απόλυτος εθισμός του καναπέ ήρθε για να μας καθηλώσει! Το φετινό Pro είναι…βαρύ ναρκωτικό!

Μάνος Γρυπάρης

Πηγή: http://www.gameworld.gr

Δημοσ.
Και κανείς μου είπε ότι είναι μούφα το παιχνίδι, αντίθετα όλοι έχουν πορωθεί γιατί λένε όλοι ότι το περσινό ήταν χάλια,αλλά το φετινό μια χαρά...
μα εσύ δεν έλεγες ότι λένε όλοι ότι είναι μούφα?
Δημοσ.

Μούφα λέει ο κόσμος στα φόρουμ και 1-2 φίλοι μου. Υπάρχει όμως αυτή η μεγάλη και σταθερή βάση που δεν καταλαβαίνει τίποτα. Pro και ξερό ψωμί δηλαδή. Ξέρεις, ο αθάνατος Ελληνάρας...

Δημοσ.

Ελληνάρες(βάζω και τον ευατό μου μέσα) η διοργανωση του Champions League είναι μούφα.....Να Καταγγείλουμε την uefa......Μπήκαν 36 γκόλ στους 8 χτεσινούς αγώνες.......Καταραμένο Pro τι σκορ ήταν τα χτεσινά??? LoL :devil:

Tο έχω πει και παλιά στο φόρουμ,το PES προσπαθεί μέσα σε 20 λεπτά να σου δώσει αυτά που συμβαίνουν σε 90 λεπτά ποδοσφαιρικού αγώνα......

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...