Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το πρώτο λειτουργικό δείγμα ενός πρωτότυπου υδρόψυκτου επεξεργαστή παρουσίασε η IBM. Ο επεξεργαστής λειτουργεί χρησιμοποιώντας πολλαπλές στρώσεις κυκλωμάτων, τη μία πάνω στην άλλη, γεγονός που επιτρέπει "τρισδιάστατη" σχεδίαση αντί για επίπεδη όπου τα διάφορα εξαρτήματα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Η IBM, που μίλησε πρώτη φορά για την τεχνολογία αυτή την περασμένη χρονιά, εκτιμά ότι αυτή θα επιτρέψει στους σχεδιαστές ολοκληρωμένων να αυξήσουν τον αριθμό των data transfer channels κατά εκατό φορές μειώνοντας παράλληλα το χώρο που χρειάζεται προκειμένου να μεταφέρονται α δεδομένα μεταξύ των εξαρτημάτων.

 

Σε αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν, η απαγωγή της θερμότητας αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα, στο οποίο όμως δίνει λύση η νέα τεχνολογία της εταιρείας. "Καθώς τοποθετούμε κυκλώματα το ένα πάνω στο άλλο για να αυξήσουμε την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων από ένα chip, οι παραδοσιακές μέθοδοι ψύξης δεν αποδίδουν αντίστοιχα. Προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες ενός υψηλών επιδόσεων στρωματοποιημένου chip χρειαζόμαστε διαστρωματική ψύξη", είπε ο Thomas Brunschwiler, project leader των ερευνητικών εργαστηρίων της ΙΒΜ στη Ζυρίχη.

 

Έτσι, οι ερευνητές της IBM κατασκεύασαν μια σειρά από κανάλια ψύξης που μπορούν να μεταφέρουν νερό μεταξύ των διαφορετικών στρωμάτων, με πάχος αντίστοιχο μιας ανθρώπινης τρίχας. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα ψύξης που μπορεί να απάγει μέχρι και 180W θερμότητας ανά τετραγωνικό εκατοστό σε κάθε στρώση.

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr

Δημοσ.

Ο τίτλος είναι τουλάχιστον ατυχής!

Για ένα από τους πρώτους υπέρ-υπολογιστές cray πριν δεκαετίες έλεγε «μη με θεωρείτε μηχανικό υπολογιστών αλλά ψυκτικό»

Δημοσ.

Οντως οι επεξεργαστές θα ειναι σαν κυβάκια, σημασία έχει ότι η υδρόψυξη δεν πρέπει να επηρεάζει την διακίνηση των ηλεκτρικων φορτίων και των αγωγών του μέσα απο τις ηλεκτρικές πύλες του επεξεργαστή αν το διατύπωσα σωστά..

Δημοσ.
Καλόοο...

 

Πιστεύω πως στο κοντινό μέλλον οι επεξεργαστές θα είναι σαν κυβάκια...

 

Συμφωνώ, και άντε να ξεφεύγουμε από τις υπερσυρικνώσεις και τους πυρήνες. Πιστεύω πως οι πηρύνες θα είναι ο ένας πάνω στον άλλο πράγμα που μ αυτή την τεχνολογία θα γίνει πολύ εύκολα, δηλαδή για παράδειγμα ένας 4πήρυνος/8πήρυνος επεξεργαστής με 10 στρώσεις θα έφτανε στους 40-80 πηρύνες.

 

Οντως οι επεξεργαστές θα ειναι σαν κυβάκια, σημασία έχει ότι η υδρόψυξη δεν πρέπει να επηρεάζει την διακίνηση των ηλεκτρικων φορτίων και των αγωγών του μέσα απο τις ηλεκτρικές πύλες του επεξεργαστή αν το διατύπωσα σωστά..

 

Μάλλον θα χρησιμοποιήσουν ιονισμένο νερό (αν δεν το είπα σωστά διορθώστε με) που είναι 0% αγώγιμο γιατί αποκλείεται να βρούν τρόπο να μονώσουν τα μικροσκοπικά κυκλώματα του επεξεργαστή.

Δημοσ.

Αυτό που εννοείς είναι το απιονισμένο νερό. Αλλά από την άλλη νομίζω πως μπορούν να μονώσουν τα κυκλώματα. Το κάνουν ήδη. Διάβασα κάπου πως η μόνωση εσωτερικά στα τσιπάκια, επιτυγχάνεται με την βοήθεια του καλού μας πυριτίου. Το μετατρέπουν στο οξείδιό του δηλαδή το γνωστό μας γυαλί...

 

(40-80 πυρήνες... ένα δάκρυ κύλησε...)

 

Το Pathfinder πού βρήκε την είδηση; Υπάρχει καμιά σύνδεση με περισσότερες λεπτομέρειες; κάτι πιο τεχνικό;

Δημοσ.
Αυτό που εννοείς είναι το απιονισμένο νερό. Αλλά από την άλλη νομίζω πως μπορούν να μονώσουν τα κυκλώματα. Το κάνουν ήδη. Διάβασα κάπου πως η μόνωση επιτυγχάνεται με την βοήθεια του καλού μας πυριτίου. Το μετατρέπουν στο οξείδιό του δηλαδή το γνωστό μας γυαλί...

 

A sorry το είχα απλώς συνηθήσει ως deionized water για αυτό το έγραψα έτσι. Χμμ η χημεία βοηθάει παντού τελικά. Πάντως θα είναι αστείο από μια μικροδιαρροή να ψηθεί όλος ο επεξεργαστής και να σκάσει :lol:.

Δημοσ.

Μάλλον, αφού μιλάμε για κανάλια πάχους μια τρίχας, να χρειαστούν άλλα υγρά με μικρότερο υξώδες και όχι νερό. Βέβαια ας τους φτιάξουν πρώτα και το υγρό είναι το λιγότερο ;-)

Δημοσ.

Ακόμα μεγαλύτερο βήμα θα γίνει βέβαια όταν πλεον στα τσιπάκια οι πληροφορίες δε θα ανταλλάσονται με ρεύμα , αλλά οπτικά

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...