Προς το περιεχόμενο

Η Novell έβαλε EULA στην OpenSuse 11.0b3!!!!

hasodikis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 45
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Αχ, με καταλάβατε. Εντάξει, τουλάχιστον τα Ubuntu είναι δωρεάν και έχουν και compiz-fusion μπαι ντηφώλτ ενεργοποιημένο, γι' αυτό και τα έχω εγκαταστήσει ακόμα και στους servers μου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ενταξει η novell προσπαθει να γινει η M$ του ανοιχτου κωδικα και του linux.Χειροτερη απο τη microsoft ειναι για μενα γιατι παιρνει κατι που ειναι free και το πουλαει με καθε χρονο καινουργιους περιορισμους.Δεν πανε καλα οι ανθρωποι ,απορω ποιος παει και αγοραζει software απο κει ενω εξω βρισκει δωρεαν οτι κωδικα και linux distro θελει ακομα και για corporate/business χρηση..

ενταξει η novell προσπαθει να γινει η M$ του ανοιχτου κωδικα και του linux.Χειροτερη απο τη microsoft ειναι για μενα γιατι παιρνει κατι που ειναι free και το πουλαει με καθε χρονο καινουργιους περιορισμους.Δεν πανε καλα οι ανθρωποι ,απορω ποιος παει και αγοραζει software απο κει ενω εξω βρισκει δωρεαν οτι κωδικα και linux distro θελει ακομα και για corporate/business χρηση..

Συγκεκριμένα αυτός που θέλει M$ και Novell support...

Τουλάχιστον και το ubuntu το στηρίζει εταιρεί όπως και το feodra αλλά ποτέ δεν ξεπουλήθηκαν έτσι. Ιδίως το ubuntu δεν έχει ούτε καν εμπορική έκδοση.

Τουλάχιστον και το ubuntu το στηρίζει εταιρεί όπως και το feodra αλλά ποτέ δεν ξεπουλήθηκαν έτσι. Ιδίως το ubuntu δεν έχει ούτε καν εμπορική έκδοση.

Ακόμα....

Χωρίς να θέλω να μπήξω φωτιές....

Tο ακόμα που πήγαινε?

Στο ξεπουλήθηκαν ή στο εμπορική έκδοση?

εμπορική έκδοση: Η Canonical προσφέρει paid professional support. Ποιός ο λόγος να πουλάει την διανομή?

ξεπουλήθηκαν: Αν γίνει αυτό μόνο το κλείσιμο και πατεντάρισμα του linux-kernel θα μας μείνει στο τέλος...

Ασε που μαζί με την red hat και την mandriva ήταν οι μόνοι που αντιστάθηκαν τότε στην microsoft για τις πατέντες. Με όλα αυτά θέλω να πω μην δαιμονοποιούμε τις εταιρείες ελεύθερου λογισμικού. Η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του είναι τεράστια και χωρίς αυτές δεν θα είχαμε σήμερα τα desktop λειτουργικά μας. Καλή η κοινότητα αλλά δεν αρκούν δέκα χάκερ για να γράψουν κώδικα..

check2fire: Αν δεν ήταν η κοινότητα, το ubuntu (αν υπήρχε) θα είχε RPM. Επίσης δε θα είχε 14.000 πακέτα. Απ' την άλλη, αν δεν υπήρχε η canonical, προσωπικά δε θα μου έκανε καμία διαφορά. Η δε RedHat, όσο και αν την απεχθάνομαι, έχει συνεισφέρει πολλά στο Linux, πληρώνοντας ανθρώπους για να δουλεύουν στον Linux Kernel (π.χ. Alan Cox) και γράφοντας original software. Η canonical έχει πάρει ένα κατά 99% έτοιμο προϊόν (βλ. debian unstable), έχει κάνει λίιιιιγο polishing και έχει συνεισφέρει συλλογικά ελάχιστα σε επίπεδο software στην υπόλοιπη opensource κοινότητα. Και δε φτάνουν μόνο πολλοί χρήστες, χρειάζεται που και που κάνας χακερ να βαράει κώδικα.

διαφωνω μονο με το ποσοστο του ετοιμου προιοντος.κατα την γνωμη μου δεν ειναι 99%,ειναι αρκετα λιγοτερο.εχει διαφοροποιηθει σε σημαντικο βαθμο το ubuntu απο το debian

αποψη μου,τουλαχιστον απο οσο εχω δουλεψει και τη μια και την αλλη διανομη

check2fire: Αν δεν ήταν η κοινότητα, το ubuntu (αν υπήρχε) θα είχε RPM. Επίσης δε θα είχε 14.000 πακέτα. Απ' την άλλη, αν δεν υπήρχε η canonical, προσωπικά δε θα μου έκανε καμία διαφορά. Η δε RedHat, όσο και αν την απεχθάνομαι, έχει συνεισφέρει πολλά στο Linux, πληρώνοντας ανθρώπους για να δουλεύουν στον Linux Kernel (π.χ. Alan Cox) και γράφοντας original software. Η canonical έχει πάρει ένα κατά 99% έτοιμο προϊόν (βλ. debian stable), έχει κάνει λίιιιιγο polishing και έχει συνεισφέρει συλλογικά ελάχιστα σε επίπεδο software στην υπόλοιπη opensource κοινότητα. Και δε φτάνουν μόνο πολλοί χρήστες, χρειάζεται που και που κάνας χακερ να βαράει κώδικα.

Καταρχήν χωρίς το μπαμ του Ubuntu, το Gnome δεν θα ήταν εκεί που είναι τώρα. Το να μην γράφει καινούριο software αλλά να προσπαθεί να ωθήσει τα υπάρχων projects για περισσότερα features, και να τους δίνει πολύ bug report, φάνηκε να αποδίδει πολύ παραπάνω. Μπορεί η ίδια η Canonical να μην έγραψε ούτε 10 γραμμές (λέω εγώ) κώδικα, αλλά ηταν ο λόγος που γράφτηκαν εκατομμύρια άλλες και διορθώθηκαν άπειρα bugs και πάνω απ' όλα... οι developpers άρχισαν να σκέφτονται τον desktop user!

Ωραίο το flamming :D έπεσα και εγώ στην παγίδα κλασσικά, και ωραίο first post... καλά τα πήγα:P

Επί του θέματος, η Novel έδειξε από νωρίς το πρόσωπό της, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε θέμα, τέτοιες και άλλες κινήσεις είναι αναμενόμενες. Το θέμα είναι ότι αυτά πληρώνονται και η κοινότητα δεν τα ξεχνάει και έχει φανεί και στο ποσοστό που παίρνει απο το μερίδιο των distros. Η εταιρία έχει προσφέρει γενικά κάποια καλά πράγματα αλλά συνήθως είχε έναν απότερο σκοπό που θα έκανε μεγαλύτερο κακό από ότι καλό..

π.χ. compiz, ο david (πως τον λένε) το είχε ξεκινήσει σαν in-house proprietary project της novel, μετά από μια παρουσάση όρμισαν όλοι και τελικά για να μην φανεί σαν μαλακία το έβγαλε σαν OSS.

Οι εταιρίες καλό έκαναν στον γενικό κανόνα, αλλιώς θα ήταν άλλο ένα minix, tinix, vinix... πανεπιστημιακό project. Αλλά όπου υπάρχουν "πιθανοί" πελάτες υπάρχουν και πολλοί ψαράδες και χρειάζεται προσοχή.

Αν η Novell και όποια Novell πιστεύει ότι οι κινήσεις που κάνει είναι προς όφελος της εταιρίας τότε από την στιγμή που δεν παραβιάζει την gpl καλά κάνει. Προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο η τακτική αυτή.

Πολλοί λένε ότι η GPL v3 θα θωρακίσει περισσότερο το gnu Linux και γενικά το FOSS. Πολλοί λένε ότι θα το βλάψει. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί αρκετά και δεν γνωρίζω. Αν μπορεί κάποιος να μας διαφωτίσει...

Αν σταματήσει σήμερα το Debian. Θα υπάρχει αύριο για το Ubuntu;

Γιατί δεν παίρνει πίσω το Debian από το ubuntu? Eνας έμπειρος ubuntu user αν θέλει να αλλάξει διανομή θα πάει κατά 99% σε debian. Με ενοχλεί αφάνταστα αυτή η δαιμονοποίηση σε εταιρείες όπως η canonical, redhat που σέβονται απόλυτα και την άδεια gpl αλλά και τόσα χρόνια που είναι στο κουρμπέτι κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχουν κάνει κάτι που παραβιάζει τους κανόνες. Το μόνο "κακό" τους είναι ότι είναι κερδοσκοπικές εταιρείες και εδώ στην ελλάδα έχουμε μια λανθασμένη αντίληψη για το open source γενικά. Νομίζουμε ότι δεν πρέπει και δεν είναι ηθικά σωστό να βγάζει κάποιος κέρδος από το open source ενώ παγκόσμια συμβαίνει το αντίθετο .

Νομίζουμε ότι ρομαντικά τον open source το αναπτύσσουν κάποιοι καμένοι χάκερ αφιλοκερδός ενώ αντίθετα το 99% το αναπτύσσουν μισθωμένοι υπόλοιποι από κολοσσούς της πληροφορικής όπως IBM,Intel,Hp

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...