Προς το περιεχόμενο

Switch με 2 θύρες Gbit, χαμηλές backbone ταχύτητες;

alkisg

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά,

πήρα ένα ZYXEL ES-1124 24-PORT UNMANAGED FAST ETHERNET SWITCH WITH 2 GIGABIT PORTS

και υπέθετα ότι με αυτό θα μπορώ να καταφέρω το παρακάτω:

1 server με 1 Gbps NIC,

10 clients με 100Mbps NIC,

και αν τους βάζω όλους μαζί να τραβάνε από το server, να φτάνουν συνολικά γύρω στα 1000Mbps (ας είναι κι 700Mbps...)

Όμως αν τους βάλω όλους μαζί να τραβάνε δεδομένα από το server, φτάνω κάτι παρακάτω από 100Mbps (συνολικά - μετρημένα στο server), λες και είχα απλό κατοστάρι switch.

Τι ρόλο βαράνε αυτές οι 2 gigabit θύρες που έχει τότε;

Υπάρχει άλλο switch που να κάνει αυτό που θέλω; Δηλαδή με κατοστάρες κάρτες στους 10 clients και χιλιάρα στο server να τραβάνε όλοι ταυτόχρονα από π.χ. 70Mbps ο καθένας;

Δημοσ.

Φτου... Οπότε μόνο load balancing με σώζει, να βάλω 5 κάρτες δικτύου στο server και να πέφτουν 2 clients πάνω σε κάθε κάρτα του server...

Joan-nina city? που είσαι βρε; στείλε κανά pm.

Δημοσ.

a) θα στειλω

β) Το load balancing θα σε γονατισει γενικως. Δοκιμασε στη καρτα 1Gb, να ενεργοποιησεις τα μεγαλα πακετα (θα το βρεις στις ιδιοτητες της καρτας δικτυου σου (configure>advanced) και το καλωδιο που συνδεεσε με το 1000ρι switch ειναι 5e και αν θες κατεβασε το cablenut και το tcp/ip optimezer να φτιαξουμε λιγο το tcp/ip πρωτοκωλλο, αλλιως θες 1000ρες καρτες σε ολα τα PCs.

Δημοσ.

μπες στο switch και δες αν είναι οι πόρτες που λες σεταρισμένες να παίζουν στα 1000.

στο συγκεκιμένο νομίζω ότι by default είναι στα 100...

στον server όταν το κούμπωσες σου έβγαλε 1gbit?

Δημοσ.

Τα απαντάω όλα μαζί χωρίς quotes,

* Το switch είναι unmanaged, δεν έχει καν web interface απ' όσο ξέρω,

* Έχω Linux, δοκίμασα να ανεβάσω το μέγεθος πακέτων του kernel χωρίς διαφορά. Δοκίμασα και με Windows, ίδιες επιδόσεις.

* Στον server πάντα κουμπώνει σε 1 Gbps. Δοκίμασα να συνδέσω και το laptop μου στη δεύτερη θύρα Gbit που έχει το switch και αμέσως το bandwidth στο server εκτινάχθηκε στα ύψη, πάνω από 500Mbps. Δεν το βλέπω να είναι θέμα ρυθμίσεων...

* Καλώδιο ftp κατηγορίας 6.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι ρόλο βαράει το backbone connection. Δηλαδή είναι μόνο για να συνδέω δύο servers μεταξύ τους; Δεν συνδέει switch με switch; Γιατί αν υποτίθεται ότι συνδέεις switch με switch με αυτό, τότε κάποιο από τα switch θα πρέπει να "συγκεντρώνει" την κίνηση των clients ώστε να έχουν νόημα οι 2 χιλιάρες θύρες...

Διάβασα και αυτό που εξηγεί τη χρησιμότητα του backbone, και πραγματικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να δουλεύει όπως το φανταζόμουνα...

Μήπως αν μίκραινα τα πακέτα του server ώστε να πάνε σε ξεχωριστό client κάθε φορά, τότε θα προλάβαινε ο ενσωματωμένος buffer του switch να ανταπεξέλθει; Γιατί αν του στέλνω πολλά σε έναν client, λογικό είναι να μπουκώνει ο buffer και να μην ανεβάζει ταχύτητες.

Σκέφτηκα και το άλλο, μήπως να έβαζα καμιά 10ριά διαφορετικές mac addresses στο server (το υποστηρίζει το Linux) για να ξεγελούσα το switch ότι και καλά έχει συνδεθεί με άλλο switch το οποίο έχει άλλους 10 clients, μήπως τότε συμπεριφερόταν καλύτερα, αλλά δεν ξέρω αν αυτό που λέω έχει νόημα.

Δημοσ.

Υ.Γ. εδώ:

ftp://ftp.zyxel.com/ES-1124/

είναι και το user guide του, το οποίο αναφέρει την κλασσική συνδεσμολογία με το server στη gigabit θύρα, και λέει ότι με αυτή τη backbone σύνδεση οι χρήστες απολαμβάνουν high speed connections... wtf?

Δημοσ.

το Link Aggregation και το nic teaming τα εχω διαβασει και τα εχω κατα νου μονο θεωρητικα, δεν εχει χρειαστει να τα χρησιμοποιησω ποτε για να εκφερω υπευθυνη αποψη. Κανε μια δοκιμη στις καρτες με RWIN (receive window) 64240 το οποιο ειναι LAN-MTU(1500) - 40 ((MSS) Maximum segment size) * 44 = 64240

Να και το Regedit για να το πεταξεις μαζι με καποια settings που θα σε βοηθησουν και αν δε σου αρεσουν " netsh int ip reset reset.txt " στο cmd για να επαναφερεις το πρωτοκωλλο στα default windows settings :

>Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters]

"EnableFastRouteLookup"=dword:00000001
"EnablePMTUDiscovery"=dword:00000001
"GlobalMaxTcpWindowSize"=dword:0000faf0
"GlobalMaxTcpWindowSize"=dword:0000faf0
"MaxFreeTcbs"=dword:00001f40
"MaxHashTableSize"=dword:00004000
"SackOpts"=dword:00000001
"SynAttackProtect"=dword:00000001
"TcpLogLevel"=dword:00000001
"TcpMaxDupAcks"=dword:00000002
"TcpTimedWaitDelay"=dword:0000001e
"TcpUseRFC1122UrgentPointer"=dword:00000000
"TcpWindowSize"=dword:0000faf0
"DefaultTTL"=dword:00000040
"DisableUserTOSSetting"=dword:00000000
"TcpMaxDataRetransmissions"=dword:0000000d
"DefaultTOSValue"=dword:00000050

Θες restart μετα απο καθε ενημερωση του μητρωου

Παμε για καφε

ΥΓ. Μπορω να στο διαμορφωσω λιγοτερο η και περισσοτερο επιθετικο αμα θες, αναλογα πως θα το δεις να δουλευει, δοκιμασε και πες μου

Δημοσ.

θα το μελετήσω και εγώ περισσότερο για το συγκεκριμένο switch...

υπάρχει η πιθανότητα τα 2x1gbit ναι είναι για λόγους trunking

Δημοσ.

Έστειλα mail στη zyxel και απάντησαν ότι το προώθησαν στο σχετικό τεχνικό τμήμα, ίσως μου πουν σίγουρη απάντηση από εκεί.

100 010 00, θα το παλέψω πάλι με windows. Θα τα πούμε και από κοντά...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...