Προς το περιεχόμενο

Ιδιωτικα Πανεπιστημια μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Η εκκλησία της Ελλάδας

Αυτη κι αν ειναι κερδοσκοποκη !!!! Οι παπαδες πληρωνοντε απο το Δημοσιο αλλα η εκκλησια εχει τεραστια περιουσια.

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Τι να πω...παραθέτω link που αναφέρει ξεκάθαρα ότι στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί οργανισμοί και καλούμαι να παράσχω και άλλες "αποδείξεις"; Μήπως να περιοριστώ σε καμιά σοφιστία του στυλ "χαζούς πάνε να μας κάνουν" καλύτερα; Πάμπολα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ιδρυθεί κατά τον τρόπο που περιγράφεται εδώ. Αν αυτό δεν μπορεί (ή δε συμφέρει) να γίνει αντιληπτό αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη.

Θα ήμουν αφελής αν περίμενα ότι θα πειστεί ο οποιοσδήποτε (ειδικά κάποιος που καταδικάζει κάτι ενώ αγνοεί ακόμη και τον ορισμό της έννοιας που ειρωνεύεται). Αυτό, φυσικά, δε με εμποδίζει να σχολιάζω κάτι. Αλίμονο αν σχολιάζαμε μόνο με την ελπίδα πως θα πείσουμε κάποιον.

Άκου να μη μιλήσω μέχρι να με βγάλει ο χρόνος ψεύτη ή να με δικαιώσει. Τα θέλετε και τα γράφετε αυτά;

καλά ντε, μην βαράς!

Ξέρω μια χαρά τι σημαίνει ο όρος αλλά τόλμησα ο καημένος να δώσω μια χαλαρή σύντομη απάντηση στο πρώτο post. Αν το σκεφτείς λίγο ψύχραιμα θα καταλάβεις ποιές είναι οι απόψεις μου. Δηλαδή η coca-cola που είναι κερδοσκοπική βγήκε ποτέ να πει "γεμίστε ζάχαρη τις φλέβες σας να πλουτίσουμε"? <--σοφιστία

Απλά λέω πως η πραγματική όρολογία είναι η πραγματική κατάσταση, που είναι τα επιτυχημένα ιδιωτικά που λες, και όχι ο ορισμός της εγκυκλοπαίδειας

Μακάρι το κεφάλαιο να αξιοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά κατά πόσο είναι αυτό ρεαλιστικό? Γιατί στο εξωτερικό έχουν άλλα κι άλλα, όμως εδώ είναι τρελοκομείο

Δημοσ.
Λενε οτι οταν θα γινουν και εδω θα ειναι μεν ιδιωτικα αλλα μη κερδοσκοπηκου χαρακτηρα.

Μηπως το ...χαμηλο μου IQ δεν με αφηνει να καταλαβω πως γινεται κατι ιδιωτικο να μην εχει κερδοσκοπικο χαρακτηρα ???

Οσο και να προσπαθησα δεν μπορω να το καταλαβω.

δεν ειναι θεμα χαμηλου δεικτη νοημοσυνης αλλα τυπικο δειγμα ημιμαθιας που μαστιζει το μεσο ελληνα. και δεν θα επρεπε να μαστιζει το μεσο νεοελληνα με την προυποθεση οτι εχει ιντερνετ και αμεσως να δει καποιες σελιδες οπως το χαρβαρντ,ΜΙΤ,john hopkins, κτλ κτλ...

Δημοσ.

Iδιωτικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πιο αντιφατική φράση δεν έχω ακούσει! :lol:

Θα μπορούσε να λέει: ζητούνται χαζοί

Δημοσ.
Ας ειναι καλα οι υπολοιποι ξερολες !!!!

φιλε γιαννη καταρχην ηρεμησε και παρε τα πραγματα απο την αρχη...

καταρχην και εγω σε τετοιο πανεπιστημιο σπουδαζω συγκεκριμενα ιατρικη με υποτροφια στο 1ο-2ο-3ο και 6ο ετος απλως δεν μπορεσα να βγαλω αριστα στο τεταρτο και πεμπτο...ολη την εβδομαδα απο δευτερα εως παρασκευη χτυπαω εφημεριες,σεμιναρια κλπ το λιγοτερο ενα 12ωρο τη μερα ταυτοχρονα διαβαζω για να μπω με υποτροφια σε ειδικοτητα ουρολογιας που με ενδιαφερει και πιστευω οτι τα εχω καταφερει,το νοεμβρη θα καταλαβω αν ο καθηγητης θα με βαλει στο γκρουπ με υποτροφια δλδ δεν θα πληρωνω τπτ για το πανεπιστημιο και τις εφημεριες κλπ τα κανω διοτι εκτος του οτι αποκτω εμπειρια αλλα και επειδη προσθετονται λεφτα στην υποτροφια μου...οχι οσο ενας κανονικος ειδικευομενος γιατρος αλλα τα μισα λεφτα παιρνω που μου φτανουν και περισευουν..ας ειναι καλα η γυναικα μου που δουλευει στη Mercedes-Benz στα κεντρικα λογιστηρια και παιρνει και γ@!#$ τα λεφτα και μπορω και ζω με ανεση...ενα σου λεω...το πανεπιστημιο αυτο μου εδωσε τοσα εφοδια οσο κανενα αλλο ελληνικο...μπαινω σε ελληνικα φορουμ φοιτητων ιατρικης κλπ και οι περισοτεροι εκτος του οτι το παιζουν "ξερολες" δεν εχουν να επιδειξουν κατι περισσοτερο...ουτε σαν γνωσεις ουτε τπτ αλλο...

εν κατακλειδι,καλο ειναι να υπαρχουν ιδιωτικα πανεπιστημια αλλα οχι με την εννοια σημερα ξυπνησα το πρωι και μου καυλ2#% αντε να σπουδασω ιατρικη να σκαω 30.000 το χρονο κλπ αλλα να ειναι οπως στο εξωτερικο...τοτε θα βγουν επιστημονες....επομενως φιλε γιαννη εχεις ιντερνετ ριξε και μια ματια παραεξω ανοιξε τον οριζοντα σου και μην κολλας ετικετες "ξερολας" κλπ προσπαθωντας να καλυψεις επιχειρηματολογικα κενα..τα λεμε

Δημοσ.
Γιάννη no offence μήπως δουλέυεις στο δημόσιο?Έτσι απο περιέργεια ρωτάω με όλο το σεβασμό.

Σε ημι-δημοσιο ειμαι.Στη ΔΕΗ.

φιλε γιαννη καταρχην ηρεμησε και παρε τα πραγματα απο την αρχη...

καταρχην και εγω σε τετοιο πανεπιστημιο σπουδαζω συγκεκριμενα ιατρικη με υποτροφια στο 1ο-2ο-3ο και 6ο ετος απλως δεν μπορεσα να βγαλω αριστα στο τεταρτο και πεμπτο...ολη την εβδομαδα απο δευτερα εως παρασκευη χτυπαω εφημεριες,σεμιναρια κλπ το λιγοτερο ενα 12ωρο τη μερα ταυτοχρονα διαβαζω για να μπω με υποτροφια σε ειδικοτητα ουρολογιας που με ενδιαφερει και πιστευω οτι τα εχω καταφερει,το νοεμβρη θα καταλαβω αν ο καθηγητης θα με βαλει στο γκρουπ με υποτροφια δλδ δεν θα πληρωνω τπτ για το πανεπιστημιο και τις εφημεριες κλπ τα κανω διοτι εκτος του οτι αποκτω εμπειρια αλλα και επειδη προσθετονται λεφτα στην υποτροφια μου...οχι οσο ενας κανονικος ειδικευομενος γιατρος αλλα τα μισα λεφτα παιρνω που μου φτανουν και περισευουν..ας ειναι καλα η γυναικα μου που δουλευει στη Mercedes-Benz στα κεντρικα λογιστηρια και παιρνει και γ@!#$ τα λεφτα και μπορω και ζω με ανεση...ενα σου λεω...το πανεπιστημιο αυτο μου εδωσε τοσα εφοδια οσο κανενα αλλο ελληνικο...μπαινω σε ελληνικα φορουμ φοιτητων ιατρικης κλπ και οι περισοτεροι εκτος του οτι το παιζουν "ξερολες" δεν εχουν να επιδειξουν κατι περισσοτερο...ουτε σαν γνωσεις ουτε τπτ αλλο...

εν κατακλειδι,καλο ειναι να υπαρχουν ιδιωτικα πανεπιστημια αλλα οχι με την εννοια σημερα ξυπνησα το πρωι και μου καυλ2#% αντε να σπουδασω ιατρικη να σκαω 30.000 το χρονο κλπ αλλα να ειναι οπως στο εξωτερικο...τοτε θα βγουν επιστημονες....επομενως φιλε γιαννη εχεις ιντερνετ ριξε και μια ματια παραεξω ανοιξε τον οριζοντα σου και μην κολλας ετικετες "ξερολας" κλπ προσπαθωντας να καλυψεις επιχειρηματολογικα κενα..τα λεμε

Ολα καλα αυτα φιλε μου καλα τελειωματα αλλα πολυ ιδανικα για την Ελλαδα και φοβαμαι οτι τα πραγματα θα γινουν χειροτερα. Ισως βεβαια αυτο να ειναι αναγκαιο για ενα μεταβατικο καλυτερο μελλον.Θα δειξει...

Οσο για τις ετικετες δεν τις εβαλα εγω πρωτος....

Δημοσ.
Βεβαια το κερδοσκοπικο ή μη δεν ειναι το πιο σημαντικο !!!!

Οι προυποθεσεις για καποια σχολη και η αξια του πτυχιου σε συναρτηση με την παρχεχομενη εκπαιδευση ειναι πιο σημαντικα.

Ολα τα Νεοελληνακια (εχω κι εγω τετοια...) θα θελουν Ιατρικες κλπ κλπ κλπ !!!!

δεν ειναι μονο οι ιατρικες.

το οτι εχουμε γεμισει ανεργους πτυχιουχους, δημοσιους, ιεκ, εισαγώμενους, ανοιχτου πανεπιστημιου χωρις να υπαρχουν δουλειες για ολους αυτους δεν το λεει κανενας,

το οτι σκεφτομαστε στον μεγαλο αριθμο αυτων των ανέργων πτυχιουχων να φορτωσουμε και αλλους μη κερδοσκοπικους ειναι το προβλημα και οχι αν θα ειναι στην ιατρικη αυτοι.

• Super Moderators
Δημοσ.

Υπάρχει αυτή η περίεργη αντίληψη πως έξω τα πράγματα γίνονται με έναν άλφα τρόπο τον οποίο εδώ είμαι σίγουροι πως δε θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε γιατί είμαστε κατώτερη πάστα, δεν έχουμε θεσμούς κτλ. Κατά τα άλλα είμαστε...Ελλαδάρα...με κάμποσα θαυμαστικά.

Μία ψυχραιμότερη ανάγνωση (αν υποτεθεί ότι ορισμένοι διάβασαν καν τα link που παρέθεσα) θα έδινε σε όσους αντιτίθενται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια άφθονα "πυρομαχικά", με την έννοια ότι κάποια από αυτά χαρακτηρίζονται "degree mills" ("βιομηχανίες πτυχίων") ενώ κάποια άλλα λόγω του ότι δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα που θέτει το αρμόδιο υπουργείο λειτουργούν μεν, τα πτυχία που χορηγούν όμως δεν αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά. Παράμετρος η οποία προβλέπεται και στα καθ' ημάς, αλλά επειδή όπως είπα είμαστε "κατώτερη πάστα" δεν πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί. Δεν ξέρω αν είμαστε "κατώτερη" πάστα, αλλά περίεργη πάστα είμαστε σίγουρα. Θυμόμαστε ότι είμαστε Ευρώπη (και άριστα πράττουμε) στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά ξεχνάμε πως είμαστε Ευρώπη και βγάζουμε όλη μας τη μιζέρια όταν οι Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις δε συνάδουν με τις ιδεολογικές μας προτιμήσεις.

Κοινώς, για να επιστρέψω στα των πανεπιστημίων, πουθενά στον κόσμο δεν αντιμετωπίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως πανάκεια, ούτε φυσικά η λειτουργία τους οδήγησε στο μαρασμό τα δημόσια πανεπιστήμια. Διαβάστε στο link που παραθέτω, ως ενοχλητικός "ξερόλας" το κομμάτι που αφορά τη Γερμανία, λ.χ. Και πριν κάποιοι φωνάξουν πως έξω είναι αλλιώς κι εδώ η έκτη μας αίσθηση μας λέει πως δε θα συμβεί αυτό, να υπενθυμίσω ότι στο κατά το νόμο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ σκέλος της εκπαίδευσης υπάρχουν από χρόνια εναλλακτικές επιλογές, χωρίς αυτές να έχουν μονοπωλήσει το χώρο της εκπαίδευσης, ούτε καν να έχουν κυριαρχήσει σε πρωτιές (χωρίς να σημαίνει ότι οι μαθητές που προέρχονται από δημόσια σχολεία αριστεύουν μόνο χάρη στις γνώσεις που αποκτούν εκεί. Απλά, ως σχόλιο στον μπαμπούλα της αυτόματης κυριαρχίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων). Θα μπορούσα, μάλιστα, να αναφέρω και όνομα γνωστής πολιτικού, φανατικής πολεμίου των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η οποία έστειλε τη θυγατέρα της στο...Deree. Αυτό, ως προς τη μονοδιάστατη αμφισβήτηση της ειλικρίνειας και των προθέσεων των ηγετών μας.

Αυτά, όμως, είναι θέματα που ξεφεύγουν από το προκείμενο. Όταν βλέπω ανθρώπους που αναρωτιούνται (ειλικρινά, ελπίζω, και όχι για να ανοίξουν μια κουβέντα με προδιαγεγραμμένη κατεύθυνση) πώς γίνεται κάτι ιδιωτικό να μην είναι κερδοσκοπικό, θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω μια-δυο πληροφορίες που μπορούν να τους βοηθήσουν να λύσουν κάποιες απορίες. Τουλάχιστον ως προς την έννοια που τους φαντάζει αντιφατική.

Κλείνοντας, ένα τελευταίο σχόλιο: όταν γράφουμε κάτι δημόσια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί άνθρωπος που θα διαφωνήσει μαζί μας. Αν αυτό ενοχλεί, υπάρχουν και οι συζητήσεις μέσω προσωπικών μηνυμάτων. Και, όποιος επιχειρηματολογεί, παραθέτωντας κάτι περισσότερο από τις δογματικές βεβαιότητές του, κοινώς δίνοντας και ένα ρημάδι στοιχείο ή μια πληροφορία, είναι ελαφρώς άδικο να κατηγορείται για ξερόλας, τη στιγμή που ούτε το αλάθητο διεκδικεί, και με κάτι συγκεκριμένο μιλάει.

Δημοσ.

Έχεις δίκιο σε αυτά που λες, αλλά επίσης το θέμα είναι τι ενοούμε με μαρασμό του δημοσίου. Το ότι, πχ αμερική, τα δημόσια για να καλύψουν την υποχρηματοδότηση τους (αναλογικά των ιδιωτικών) και να ανταγωνιστούν, βάζουν δίδακτρα με αποτέλεσμα να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Πόσο στάνταρ ζήτημα αμερικανικής οικογένειας είναι το college fund και το ποιο από τα παιδιά θα σπουδάσει.

Το πανεπιστήμιο αυτό καθ' αυτό μπορεί να γίνεται όλο και καλύτερο, αλλά τι γίνεται με την παιδεία της χώρας?

Κυριαρχεί η έλειψη μόρφωσης, δυνατότητες δίνονται σε αυτούς που είχαν ήδη δυνατότητες, χειραγωγείται ένας λαός χαμηλότατου μορφωτικού επιπέδου, ψηφίζει δολοφόνους, σκοτώνεται για το πετρέλαιο και νομίζει πως είναι κι ο καλύτερος.

Για το ζήτημα έξω και ελλάδα, είναι απλά το ότι αν κάπου υπάρχει η δυνατότητα λαμογιάς, θα την εκμετταλευτούν 8/10 έλληνες και 2/10 γερμανοί. Πέραν συστημάτων πολιτικών ιδεολογιών κτλ, στη χώρα μας έχουμε δει τα παράλογα των παραλόγων

btw διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό ξερόλας, και πριν σου απάντησα κάπως περίργα και ειρωνικά λόγω της έντονης αντίδρασής σου και μόνο:-)

Δημοσ.

Προσωπικα δεν με ενδιαφερει αν θα ειναι κερδοσκοπικα η οχι τα οποια ιδιωτικα πανεπιστημια δημιουργηθουν. Στο κατω κατω, υπηρεσιες θα προσφερουν... δεν με νοιαζει... ας βγαλουν και φραγκα απο την υποθεση. Ειναι το κινητρο τους αρκει να μην γίνει ο αυτοσκοπος τους. Φυσικά οτι είναι να γίνει πρέπει να γίνει με την δέουσα σοβαρότητα και όχι με την σοβαρότητα των "παραρτημάτων" οπως τα γνωρισαμε μέχρι σήμερα.

Πιστευω πως η παιδεια δεν μπορει να μονοπωλειται εν ετη 2008 απο το δημόσιο, και μπορεί να αναπτυχτει με αξιώσεις και η ιδιωτικη πρωτοβουλία αρκεί να υπάρχει ένα πλαίσιο ελέγχου... να μην έχουμε φαινόμενα μοιράσματος χαρτιών χωρις ουσιαστική αξία. Βέβαια το οποιο πλαίσιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει την εμπλοκη και των κρατικών πανεπιστημίων... να γίνουν και αυτά εν μέρη επιχειρηματίες... και να αναλάβουν μέρος της ανάγκης για εκπαιδευση. Στο κάτω κάτω λεφτά θα πάρουν να ενισχύσουν την δραστηριότητα τους.... αυτό όμως απαίτει να ξεφύγουμε απο αγγιλωσεις του τυπου "παιδεια=κρατικη & μόνο". Αυτά είναι μόνο για χρήση απο ΚΚΕ και Τσιπρες... λαικισμος...

Δημοσ.

Το καλυτερο θα ηταν να συνηρπαξουν ιδιωτικα κ δημοσια πανεπιστημια .Παντως η κατασταση ειναι πολυ περιεργη διοτι δεν γνωριζουμε τι υποδομες θα εχουν αυτα τα πανεπιστημια.Μην τα συγκρινεται με το εξωτερικο γιατι τα καλα πανεπιστημια που θελουν 15-30Κ τον χρονο ειναι πολλα χρονια στο χωρο κ οσο ναναι εχουν αλλο κυρος αλλη μορφωση αλλες υπηρεσιεςκτλ , δλδ προσφερουν τις καλυτερες υπηρεσιες που φυσικα κσι δεν ειναι προσβασιμες σε ολους. Φυσικα υπαρχουν κ αλλα με πιο φθηνα διδακτρα 5-10Κ . Σκεφτειται πως αμα ειχε αλλες υποδομες η δευτεροβαθμια εκπαιδευση μονο κ μονο τα λεφτα απο τα φροντιστηρια να βαζαμε στην ακρη τα διδακτρα για το ιδωτικο πανεπιστημιο θα εβγαιναν.Αμα υπηρχαν καλυτερες εστιες για να φιλοξενουν περισσοτερους φοιτητες για να μην πληρωνουν ενοικια .αμα , αμα αμα...

Τελος , ειμαστε σε μια χωρα οπου αμα εχεις ενα πτυχιο απο μια ειδικοτητα ,στον ιδωτικο κ δημοσιο τομεα ,δεν θα κοιταξουν απο που το πηρες και με ποσο αρκει να μπορεις να αναταπεξελθεις στο επαγγελμα.(υπαρχουν κ εξαιρεσεις)

Δημοσ.

Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα είναι το Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο. Δε νομίζω ότι υποβάθμισε τα δημόσια νοσοκομεία, ούτε μάδησε τους ασθενείς για να πλουτίσουν οι "ιδιοκτήτες". Ως Ελλάδα έχουμε δεκάδες μεγαλοεπιχειρηματίες που ψάχνουν να κάνουν κάτι καλό για τη χώρα τους και για να κερδίσουν την κοινωνική αναγνώριση. Δεν καταλαβαίνω γιατί συμπεραίνουμε ότι αυτοί δε θα κινηθούν για πανεπιστήμια, παρά μόνο θα πλακώσουν όλα τα λαμόγια.

Τέλος πάντων, τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι κάποιοι έμαθαν τι σημαίνει ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...