Προς το περιεχόμενο

Ιδιωτικα Πανεπιστημια μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λενε οτι οταν θα γινουν και εδω θα ειναι μεν ιδιωτικα αλλα μη κερδοσκοπηκου χαρακτηρα.

Μηπως το ...χαμηλο μου IQ δεν με αφηνει να καταλαβω πως γινεται κατι ιδιωτικο να μην εχει κερδοσκοπικο χαρακτηρα ???

Οσο και να προσπαθησα δεν μπορω να το καταλαβω.

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Λενε οτι οταν θα γινουν και εδω θα ειναι μεν ιδιωτικα αλλα μη κερδοσκοπηκου χαρακτηρα.

Μηπως το ...χαμηλο μου IQ δεν με αφηνει να καταλαβω πως γινεται κατι ιδιωτικο να μην εχει κερδοσκοπικο χαρακτηρα ???

Οσο και να προσπαθησα δεν μπορω να το καταλαβω.

Δεν είσαι καθόλου χαζός, θέλουν να σε κάνουν. Είναι απλό, λένε...

Ο τίτλος δεν σημαίνει κάτι. Όπως και το ότι κατρακυλάει ο βασικός μισθός είναι "εκσυγχρονισμος", τι ομορφη και αισιόδοξη λέξη!

• Super Moderators
Δημοσ.

Επειδή προφανώς δε γνωρίζετε τον ορισμό, και επειδή με εξυπναδούλες του στυλ "χαζούς θέλουν να μας κάνουν" άκρη δε βγαίνει, διαβάστε τον ορισμό της έννοιας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Εδώ και στα αγγλικά η περιγραφή, εκτενέστερη και σαφέστερη.

Δημοσ.

Snoob,με το να παραθέτεις τον ορισμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης,δεν μας πείθεις για τις προθέσεις των ιδρυτικών στελεχών ενός "μη κερδοσκοπικού" ιδωτικού πανεπηστημίου...

Δημοσ.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Αμερική είναι ιδιωτικά και μη κερδοσκοπικά, μπορεί να πει κανείς ότι αυτοί που τα διοικούν έχουν συμφέρον να είναι οικονομικά εύρωστα για να δίνουν στο εαυτό τους και ένα παχυλό μισθό βέβαια. Από αυτό το παράδειγμα θεωρητικά δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ ιδιωτικού/μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού. Στην Ελλάδα βέβαια χωράει περισσότερη συζήτηση, για μένα είναι θέμα αρχών, δεν μπορεί το κράτος να έχει το "μονοπώλιο" στην ανώτατη παιδεία σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, εκτός αν γίνεται για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο, γενικά χωρίς δυσπιστία ως προς τις σκοπιμότητες της απελευθέρωσης δεν δικαιολογείται η άποψη που υποστηρίζει την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

• Super Moderators
Δημοσ.

Γιατί, νομίζεις ότι με ενδιαφέρει να πείσω κάποιον;

Απλά, ένας χρήστης δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς ένας οργανισμός που θα έχει υπαλλήλους και θα εισπράττει δίδακτρα δεν θα είναι "κερδοσκοπικός" και του έδωσα τους ορισμούς, απλά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς.

Καλή συνέχεια.

Δημοσ.
Επειδή προφανώς δε γνωρίζετε τον ορισμό, και επειδή με εξυπναδούλες του στυλ "χαζούς θέλουν να μας κάνουν" άκρη δε βγαίνει, διαβάστε τον ορισμό της έννοιας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Mη κερδοσκοπικό ονομάζεται ένα νομικό πρόσωπο, όταν σκοπός της λειτουργίας του δεν είναι η επίτευξη κέρδους, αλλά συνήθως κάποιος κοινωφελής σκοπός.

Αν μου βρεις ενα νομικο προσωπο ιδιωτικου δικαιου τετοιο τοτε παω πασσο !!!Αλλα και να υπαρχει δεν θα ειναι για πανεπιστημια.

Δημοσ.

Θεωρητικά,είναι εύκολο να αντιληφθείς την έννοια μιας μη κερδοσκοπικής ιδωτικής οργάνωσης...αλλά πρακτικα δεν στέκει και δεν θα σταθεί.Αφου δεν σε ενδιαφέρει να μας πείσεις,μην σχολιάσεις αυτό το πόστ,απλά περίμενε...εναν απο τους 2 μας ο χρόνος θα τον βγάλει ψεύτη;)

Δημοσ.

Βεβαια το κερδοσκοπικο ή μη δεν ειναι το πιο σημαντικο !!!!

Οι προυποθεσεις για καποια σχολη και η αξια του πτυχιου σε συναρτηση με την παρχεχομενη εκπαιδευση ειναι πιο σημαντικα.

Ολα τα Νεοελληνακια (εχω κι εγω τετοια...) θα θελουν Ιατρικες κλπ κλπ κλπ !!!!

Δημοσ.

Υπάρχει κατά τη γνώμη μου ένα σαφές παράδοξο ή αν θέλετε μια αντίφαση στον όρο "Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά" όχι υπο την έννοια ότι δεν μπορεί πράγματι ένα τέτοιο πανεπιστήμιο να είναι "μη κερδοσκοπικό" αλλά για να είναι μη κερδοσκοπικό δε μπορεί να είναι ιδωτικό, δηλαδή δε μπορεί να αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου. Κανείς δε θα μπορούσε να εμποδίσει κάποιον να πουλήσει κομμάτι της ιδιοκτησίας του πχ και να βγάλει κέρδος από αυτό

Και εξηγούμαι :

Διαβάζω τον "ορισμό" που έδωσε ένας φίλος πιο πάνω. Το "Χαμόγελο του παιδιού" για παράδειγμα είναι ένα "μη κερδοσκοπικό" σωματείο. Σε αυτό δεν εμπλέκεται το δημόσιο αλλά αυτό δε πάει να πει ότι είναι ιδιωτικό. Δεν "άνήκει" σε κάποιον. Συμμετέχουν στη δίοικησή του, στην οργάνωσή του, στην ανάπτυξή του ιδιώτες και μόνο υπό αυτή την έννοια είναι ιδιωτικό.

Αντίστοιχα ένα ΑΕΙ θα μπορούσε να είναι "Ιδιωτικό" με την έννοια ότι θα λειτουργείται από ιδιώτες, υπό την εποπτία του αρμόδιου υπουργείου, και όχι από το κράτος. Οι καθηγητές του θα είναι ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο πρύτανης και το πρόγραμμα σπουδών θα ορίζονται ίσως από τους "ιδρυτές" του ΑΕΙ.

Βέβαια όπως είπε και ένας άλλος φίλος παραπάνω πάντα μπορεί να βρεθεί ένα "λογιστικό" παραθυράκι να βγάζουν κάποιοι λεφτά. Μπορεί να μην είναι το κέρδος, το μέρισμα μιας ΑΕ αλλά θα είναι λεφτά. Μια καλή παρατήρηση είναι ότι οι ίδιοι τρόποι μπορούν να υπάρξουν και στα "κρατικά" ΑΕΙ.

Με λίγα λόγια δεν είμαι καθόλου αντίθετος στην ιδέα των ιδιωτικών ΑΕΙ είμαι όμως σκεπτικός για το αν θα λειτουργήσουν έτσι όπως πρέπει και δεν θα έχουμε τα χάλια των ΙΙΕΚ. Όποιος πιστεύει ότι οι πλειοψηφία των ΜΚΟ στην Ελλάδα υπάρχουν για να προωθούν κοινοφελείς σκοπούς και όχι για να τα κονομάνε κάποιοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από αυτά.

• Super Moderators
Δημοσ.
Mη κερδοσκοπικό ονομάζεται ένα νομικό πρόσωπο, όταν σκοπός της λειτουργίας του δεν είναι η επίτευξη κέρδους, αλλά συνήθως κάποιος κοινωφελής σκοπός.

Αν μου βρεις ενα νομικο προσωπο ιδιωτικου δικαιου τετοιο τοτε παω πασσο !!!Αλλα και να υπαρχει δεν θα ειναι για πανεπιστημια.

Τι να πω...παραθέτω link που αναφέρει ξεκάθαρα ότι στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί οργανισμοί και καλούμαι να παράσχω και άλλες "αποδείξεις"; Μήπως να περιοριστώ σε καμιά σοφιστία του στυλ "χαζούς πάνε να μας κάνουν" καλύτερα; Πάμπολα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ιδρυθεί κατά τον τρόπο που περιγράφεται εδώ. Αν αυτό δεν μπορεί (ή δε συμφέρει) να γίνει αντιληπτό αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη.

Αφου δεν σε ενδιαφέρει να μας πείσεις,μην σχολιάσεις αυτό το πόστ,απλά περίμενε...εναν απο τους 2 μας ο χρόνος θα τον βγάλει ψεύτη;)

Θα ήμουν αφελής αν περίμενα ότι θα πειστεί ο οποιοσδήποτε (ειδικά κάποιος που καταδικάζει κάτι ενώ αγνοεί ακόμη και τον ορισμό της έννοιας που ειρωνεύεται). Αυτό, φυσικά, δε με εμποδίζει να σχολιάζω κάτι. Αλίμονο αν σχολιάζαμε μόνο με την ελπίδα πως θα πείσουμε κάποιον.

Άκου να μη μιλήσω μέχρι να με βγάλει ο χρόνος ψεύτη ή να με δικαιώσει. Τα θέλετε και τα γράφετε αυτά;

Δημοσ.

Mα δεν είπα να μη μιλησεις,είπα πως δεν είναι απαραίτητο να μιλήσεις,αφού ετσι και αλλιώς ο χρόνος θα δειξει ποιος εχει δικιο και ποιος...προς θεού δλδ οχι και να σου πω να μιλήσεις...μας παρεξηγείς!

Δημοσ.

Χωρίς να είμαι σίγουρος ούτε για το αν είναι πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (λογικό μου ακούγεται) και πολύ περισσότερο αν είναι μη κερδοσκοπικό ( ;) )θα πω : Η εκκλησία της Ελλάδας

Δημοσ.

Στην παρξη ασχετα με το ονομα δεν πιστευω οτι καποπιος θα ασχοληθει με ιδιωτικη εκπαιδευση χωρις να κερδισει πολλα ή λιγα οποτε ο ορισμος οποιος και αν ειναι δεν μετραει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...