Προς το περιεχόμενο

HP Compaq 8510w

goddammit

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η παρουσίαση αυτή αφορά τον φορητό υπολογιστή HP Compaq 8510w, τον οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Τον αγόρασα από τον play247.gr από το οποίο έχω μείνει κατενθουσιασμένος.

Καταρχήν να σημειώσω ότι τον υπολογιστή τον αγόρασα γιατί του χρόνου πάω στο Amsterdam για μεταπτυχιακό, και μέχρι τώρα δεν είχα laptop. Έτσι ήθελα ένα υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας, με καλές επιδόσεις, υψηλή αξιοπιστία και καλή εγγύηση. Ήμουνα μεταξύ αυτού του laptop καθώς και του XPS1530 της Dell, αλλά απέρριψα το XPS λόγω των γνωστών προβλημάτων, και επειδή τη δεδομένη περίοδο δεν έχω καθόλου χρόνο και υπομονή για τρεξίματα.

Από τα specifications του Compaq, αυτά που με είχαν ενθουσιάσει ήταν τα εξής:

Intel Core 2 Duo T9300 2.5GHz Dual Core

6MB Level 2 cache

200GB 7200 rpm

Ανάλυση 1680 x 1050 pixel

3 χρόνια εγγύηση

Καθώς και το γεγονός ότι είχα επιλογή για Windows XP

Δύο μέρες μετά την παραγγελία, είχα τον υπολογιστή.

41420443zo6.th.jpg

Αφού τον ξεπακεταρα, και έκανα την καθιερωμένη/σπαστική πρώτη φόρτιση της μπαταρίας, πάτησα το πλήκτρο Power.

Μετά τις πρώτες ρυθμίσεις, βρέθηκα σε ένα πλήρες λειτουργικό Windows XP Desktop.

62753862us1.th.jpg

Πρώτη εντύπωση, η καταπληκτική οθόνη. Ψηλή ανάλυση και ωραία χρώματα. Ενθουσιασμό μου προκάλεσε και η απουσία bloatware που συνήθως έχουν τα Laptop.

Αφού τέσταρα τα πάντα και δούλευαν, αποφάσισα να εγκαταστήσω Linux μιας και είναι το βασικό λειτουργικό που χρησιμοποιώ. Φυσικά δεν ήθελα να ξεφορτωθώ τα XP για να παίζω και κανένα παιχνίδι που και που. Μιας και πέρασαν οι εποχές που μου άρεσε να ρυθμίζω τα πάντα με το χέρι και να παίζω με κονσόλες, πήρα ένα CD του Ubuntu 8.04, και άρχισα την εγκατάσταση.

Όλα πήγαν ρολόι και σε λίγα λεπτά, μπήκα στο αγαπημένο μου λειτουργικό. Όλα ανιχνεύθηκαν κανονικότατα και δούλευαν τέλεια... Wireless, Bluetooth, Suspend, Hibernate... τα παντα!

Μετά από λίγο έκανα ένα restart για να μπω σε XP και με έκπληξη διαπίστωσα ότι αυτόματα έτρεχε το Recovery Process και γινόταν overwrite o Grub ( το μενου επιλογής λειτουργικού ), και δε μπορούσα πλέον να μπω στο Ubuntu. Έτσι αποφάσισα να σβήσω το Recovery Partition, μεσω του ανάλογου προγράμματος της HP, και εγκατέστησα ξανά το Grub. Απο κει και πέρα κανένα πρόβλημα. Εννοείται ότι προηγουμένως έγραψα τα Recovery Disks σε DVD, αν και γενικά θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία με τα Recovery περισσότερα προβλήματα δημιουργεί.

51054323lb1.th.jpg

Κάτι που πρόσεξα είναι ότι το μηχάνημα ζεσταίνεται αρκετά, αν και για να είμαι ειλικρινής τις δυο μέρες που το έχω, υπάρχει αφόρητη ζέστη. Πάντως σκοπεύω να πάρω μία βάση με ανεμιστηράκια.

Για την απόδοση του του υπολογιστή, δεν έχω λόγια. Είναι με διαφορά ο πιο γρήγορος υπολογιστής που έχω χρησιμοποιήσει. Τον έχω τεστάρει σε Matlab, και με πολύ intensive applications που έχω φτιάξει, και η απόδοση του είναι φανταστική.

Το πληκτρολόγιο είναι πολύ άνετο, και τα πλήκτρα πολύ ξεκούραστα. Είναι το πρώτο laptop που χρησιμοποιώ και δεν χρειάζομαι χρόνο να συνηθίσω το πληκτρολόγιο. Για το touchpad δεν έχω άποψη μιας και γενικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει καθόλου.

Δεν μετανιώνω με τίποτα για τα 1600 ευρο που έδωσα για το μηχάνημα. Η απόδοση του είναι κορυφαία, διαθέτει ακριβώς αυτά που θέλω, και θεωρώ ότι η τιμή είναι πολύ λογική για αυτά που προσφέρει... Προσωπικά δεν έχω βρει φθηνότερο φορητό, με τα συγκεκριμένα specifications.

Σχόλια/παρατηρήσεις/ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτα!

ΥΓ. Συγγνώμη πάντως που η παρουσίαση είναι σύντομη, αλλά έχω πολύ διάβασμα με την διπλωματική. Τις φωτογραφίες της πήρα απο κινητό γι' αυτό και είναι ψιλοχάλια :)

• Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Με τόσα χρήματα ειναι λογικό να παρεις ένα επαγγελαμτικό και στιβαρό εργαλείο το οποίο να καλύπτει τις αναγκες διότι υπάρχουν μοντέλα με το ίδιο σασί αλλά με λιγότερο κόστος κάτω απο τα 1000 ευρώ και λιγότερες δυνατότητες.

Δημοσ.

Η αναλυση αυτη σε 15αρι πως φενεται?Οταν λες ζεστενεται και θελεις να παρεις cooling base εννοεις οτι ενοχλει πλεον τα χερια η ζεστη και τα αυτια ο θορυβος του ανεμιστηρα?

Δημοσ.

Κάτι που πρόσεξα είναι ότι το μηχάνημα ζεσταίνεται αρκετά, αν και για να είμαι ειλικρινής τις δυο μέρες που το έχω, υπάρχει αφόρητη ζέστη. Πάντως σκοπεύω να πάρω μία βάση με ανεμιστηράκια.

Δε χρειάζεσαι κανένα ανεμιστηράκι.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι ένα καλό undervolting για να δουλεύει ο επεξεργαστής σου με τα volts που πραγματικά χρειάζεται, και όχι overvolted όπως έρχεται απ' τη μάνα του, με αποτέλεσμα αυξημένες θερμοκρασίες και θόρυβο.

Μπορείς να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό undervolting για laptops στο adslgr:

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=194487

Δοκιμασέ το κι εσύ και πες μας τη διαφορά.

καλορίζικο.

Δημοσ.
Λες να φταιει το οτι δεν εχει vista?!

Οχι, vista με xp δεν εχει διαφορα...

Αλλα σε ubuntu ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα ζεσταινεται περισσοτερο..

Μπορει η cpu να μην ριχνει συχνοτητα, η καρτα γραφικων σχεδον σιγουρα δεν ριχνει συχνοτητα κλπ λογω οτι δεν υπαρχουν οι καταλληλοι drivers.

Σε xp πες μας λοιπον αν ανεβαζει θερμοκρασια..

Μην ξεχνας βεβαια οτι εχουμε πολυ ζεστο καιρο αυτες τις ημερες και οτι προκειται για το πιο δυνατο 15.4" λαπτοπ, ενω ειναι ταυτοχρονα αρκετα λεπτο και ελαφρυ.(αρα περιορισμενος χωρος για ψυξη)

Δημοσ.
Δε χρειάζεσαι κανένα ανεμιστηράκι.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι ένα καλό undervolting για να δουλεύει ο επεξεργαστής σου με τα volts που πραγματικά χρειάζεται, και όχι overvolted όπως έρχεται απ' τη μάνα του, με αποτέλεσμα αυξημένες θερμοκρασίες και θόρυβο.

Μπορείς να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό undervolting για laptops στο adslgr:

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=194487

Δοκιμασέ το κι εσύ και πες μας τη διαφορά.

καλορίζικο.

+1

Εξαιρετικη λυση!

Δημοσ.

Γεια σας και πάλι παιδιά. Συγγνώμη που δεν απάντησα νωρίτερα, είχα πάει για μπάνιο :-D

Σε 15άρι η ανάλυση είναι φανταστική. Με μεγαλύτερη ανάλυση, αυτόματα μεγαλώνει ο διαθέσιμος χώρος στην οθόνη, και εξουδετερώνεται το κατ'εμένα μεγάλο μειονέκτημα των widescreen οθονών, δηλαδή ο μειωμένος χώρος στον κάθετο άξονα.

Αρκεί βέβαια να μην σε ενοχλούν τα μικρά γράμματα και εικονίδια... κάτι που φυσικά ρυθμίζεται ( ειδικά σε linux ολα είναι παραμετροποιήσιμα... και σε windows φαντάζομαι ότι φτίαχνεται )

Όσο για την ζέστη, όχι δεν είναι τόσο τραγικό το θέμα... Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι το ενοχλητικό. Απλά για προληπτικούς περισσότερο λόγους αποφάσισα να πάρω την βάση. Πάντως, οι θερμοκρασίες παρατηρούνται και σε XP και σε Linux, αλλά παιδιά για να μην αδικούμε και το μηχάνημα, έκανε τρελλή ζέστη τις τελευταίες μέρες.

Θα δοκιμασω το κόλπο που ανέφερε ο doc1000 να δούμε τι γίνεται...

Δημοσ.

Παιδιά να ρωτήσω κάτι...

Απ 'ότι κατάλαβα, με undervolting, θα μειωθούν οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή μόνο. Όχι της κάρτας γραφικών και του δίσκου έτσι; Δεν είναι καλύτερο να πάρω μια cooling base για να μειώνει την θερμοκρασία όλων των εξαρτημάτων;

Δημοσ.

Ναι το undervolting αφορά μόνο τον επεξεργαστή και όχι τον δίσκο ή το υποσύστημα γραφικών.

Το undervolting πρέπει να το κάνεις έτσι κι αλλιώς, άσχετα αν θα αγοράσεις και cooling base ή όχι.

Όταν ο άλλος έχει πυρετό δεν κοιτάς να τον καταπολεμήσεις μόνο με κρύα επιθέματα. Προσπαθείς να βρεις την αιτία και να χτυπήσεις τη ρίζα του κακού.

Το ίδιο και στους υπολογιστές. Ο επεξεργαστής σου (όπως και σε όλα τα laptops) καταπονείται αυτή τη στιγμή επειδή δουλεύει σε παραπάνω volts απ' όσα χρειάζεται.

Μειώνοντας επομένως τα volts χτυπάς την αιτία του κακού, χωρίς να προσθέτεις παραπάνω θόρυβο.

Το αντίθετο μάλιστα. To ανεμιστηράκι του υπολογιστή σου θα δουλεύει πολύ πιο αθόρυβα σε χαμηλότερες στροφές.

Εγώ είδα τεράστια διαφορά στον δικό μου γι' αυτό και στο πρότεινα.

Nα και μια φωτογραφία απ' το εσωτερικό του 8510

25174.jpg

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3862

Όπως βλέπεις, υπάρχει ένα ανεμιστηράκι που αναλαμβάνει να ψύξει τόσο τον επεξεργαστή σου (κέντρο-κάτω) όσο και το chipset γραφικών (πάνω δεξιά).

Μειώνοντας επομένως τις ανάγκες για ψύξη του επεξεργαστή σου, έμμεσα βοηθάς και στην καλύτερη ψύξη του υποσυστήματος γραφικών απ' το ίδιο ανεμιστηράκι.

O δίσκος ανεβάζει γύρω στους 38C οπότε δε βλέπω το λόγο να θέλει εξωτερικό cooling που θα σου αυξήσει το θόρυβο.

Με το undervolting δε θα ακούς καν ότι έχεις αναμμένο υπολογιστή ενω τώρα λίγο αν τον στρεσάρεις αρχίζει να στροφάρει ο ανεμιστήρας.

Δημοσ.

να ρωτησω λιγο πριν μπω στον κοπο και δοκιμασω αυτο το undervolting, απο επιδοσεις θα χασουμε κατι?

οχι τπτ αλλα εχω ενα fujitsu και εχει κουμπακι για να ριχνει στο μισο τον επεξεργαστη αλλα θα ηθελα να το κανω να ΣΚΑΣΕΙ επιτελους

Δημοσ.

όχι δεν χάνεις τίποτα απολυτως σε επιδόσεις koprodogis με undervolting.

Απλά δίνεις στον επεξεργαστή σου τo ρεύμα που χρειάζεται και τίποτα παραπάνω.

Ουσιαστικά αν δεν κάνεις κάτι τον έχεις overvolted by deafult με αποτέλεσμα το ανεμιστηράκι του να "ιδρώνει" για να τον ψύξει, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Αντίθετα, με το underclocking που του κάνεις τώρα ρίχνεις τις επιδόσεις του.

Δημοσ.

Φίλε doc1000 κατάλαβα ακριβώς τι λες...

Έχω ήδη μπει στην διαδικασία του Undervolting. Πάντως ότι τεστ κι αν έκανα στον υπολογιστή με το Orthos, η θερμοκρασία των επεξεργαστών ξεπέρασε τους 64 βαθμούς... και συγκρίνοντας με παρατηρήσεις άλλων παιδιών, μάλλον είναι αρκετά καλή ήδη η θερμοκρασία!

Δημοσ.

Τα compaq είναι σχετικά κρύα μηχανήματα, ειδικά αν τα συγκρίνεις με κάτι fujitsu ή τις ελληνικές μάρκες.

Παρ' όλα αυτά το κέρδος (μικρό ή μεγάλο) σε θερμοκρασίες και θόρυβο με το undervolting είναι δεδομένο, ανεξαρτήτως μάρκας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...