SR71B Δημοσ. 28 Μαΐου 2008 Δημοσ. 28 Μαΐου 2008 Kαλησπερα παιδια, ειμαι καινουριος στο Insomnia ... Exω 5 υπολογιστες σπιτι και αγαπαω τους παλιους πιο πολυ απο τους καινουριους .... Θα ρωτησω για εναν παλιο 10αρη σκληρο δισκο της Fujitsu (MPG3102AT-E) που ειχα συνδεδεμενο χωρις προβληματα σε μια παλια μητρικη Pentium Socket-7 για περιπου 9 χρονια (!!!!). Πριν απο 2 μηνες αποφασισα να ψαξω στο Internet να βρω λυσεις η σχολια για ολους τους δισκους Fujitsu. Bασικα εψαχνα αν υπηρχε καποια λυση για ενα "κλακ" που ακουγοταν κατα την εκκινηση του σκληρου δισκου ακριβως μετα το boot .... O μυστηριωδης ηχος δεν μου ειχε δημιουργησει ποτε καποιο σοβαρο προβλημα λειτουργιας με τον δισκο. Βρηκα λοιπον καποια αρχεια απο την Fujitsu και την Compaq που ισχυριζονταν οτι κανανε firmware update στο δικο μου μοντελο (MPG3102AT-E). Το πρωτο αρχειακι λεγοταν Gen_Upgrade101 και ηταν απο την ιδια την Fujitsu. Το ετρεξα και μου εβγαλε μυνημα "no need to update", και τερματισε μονο του, ομορφα και υσηχα. Το δευτερο αρχειακι λεγοταν SP16768 και ηταν απο την Compaq. Tο ετρεξα (απο boot δισκετα) και ενω στην αρχη μου εβγαλε "skipping update on device 0 on primary channel" αμεσως μετα μου ξεφουρνιζει ενα μεγαλοπρεπεστατο "firmware succesfully upgraded". Tο αφησα να τελειωσει (ψαχνωντας και τα υπολοιπα IDE καναλια) και εκανα power down. Μετα απο 2 λεπτα εκανα Power On και ετρεξα στο BIOS θελωντας να επαληθευσω οτι ο δισκος αναγνωριζονταν ακομα, και δεν ειχα κανει κατι μοιραιο. Ο δισκος οντως αναγνωριζονταν, αλλα με 243 λιγοτερα megabytes. Πριν το update η γεωμετρια του δισκου μεσα απο το BIOS ηταν CHS --> 19857 / 16 / 63 η LBA --> 1246 / 255 / 63 δηλαδη συνολο 10248 megabytes στο POST και 9773 πραγματικα megabytes στο FDISK. Μετα το update η γεωμετρια του δισκου μεσα απο το BIOS ηταν CHS --> 19386 / 16 / 63 η LBA --> 1216 / 255 / 63 δηλαδη συνολο 10005 megabytes στο POST και 9539 πραγματικα megabytes στο FDISK. Το firmware update απο την Compaq μου "στοιχισε" 243 megabytes απο το συνολο των 10248 !!!! Ουτε το ενοχλητικο "κλακ" εξαφανιστηκε. Το εχω σκυλομετανιωσει που "επεξα" με τον δισκο μου αλλα τωρα η "ζημια" εγινε. Εψαξα στο δικτυο για οτιδηποτε εχει σχεση με Restore HDD firmware η Repair ΜPG3102AT η Restore HDD full capacity και τα εργαλεια που ετρεξα βλεπουν ΟΛΑ την ιδια τιμη : 10005 megabytes !!!! Υπαρχει καποιος τροπος να κανω edit το firmware (ver 9211) του δισκου μου και να δωσω ΓΡΑΠΤΑ τις παλιες τιμες για CHS η LBA ???? Ευχαριστω που ειχατε την υπομονη να με διαβασετε.
washcloud Δημοσ. 28 Μαΐου 2008 Δημοσ. 28 Μαΐου 2008 ...πω-πω ρομαντίκλαααα.... ...και 'ΓΩ "της μόδας της παλιάς " είμαι, αλλά δεν κάνω κι έτσι... (...μπορεί να έχω κάνει άλλου είδους "χερότερα" βέβαια, για την μικρή "καλωδιοταινία" που είχαν στο πίσω τους μέρος οι Futzitsu, αλλά τώρα τί κουβέντα πάω ν' ανοίξω... :ρ ) (...αναρωτιέμαι αν σου έχει περάσει καθόλου από το μυαλό, το πόσο "εφήμερος" είναι ένας δίσκος, και ο δικός σου έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ μακροζωίας...κι εσύ "κολλάς" στα 243 μέγκα ; Αύριο - χτύπα ξύλο - μπορεί να σου μείνει στα χέρια...) Τεσπα, για το firmware δεν ξέρω, αλλά αν δοκίμαζες να επικοινωνούσες με τους Φουτζίτσους και τους Κομπάκηδες ;
blackstar Δημοσ. 28 Μαΐου 2008 Δημοσ. 28 Μαΐου 2008 //offtopic Δεν εχω καμιά αγάπη για τα παλιά πράγματα, 2 εχω απο το παρελθών, ενα WD Caviar 8.4G @ 5200rpm και ενα YAMAHA 4/4/16, ολα τα άλλα πήγαν στον κάδο.
SR71B Δημοσ. 28 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 28 Μαΐου 2008 Ακομα δεν τα παραταω .... Βρηκα ενα blog που παρεχει free ενα utility που λεγεται HDD capacity restore (δεν γνωριζω αν μου επιτρεπει το Insomnia να δημοσιευσω το link). Aφου φορτωσα τα WinXP σε μια απλη Socket-7 για Pentium-166 (χρονος εγκαταστασης 1 ωρα και 35 λεπτα) κατορθωσα να τρεξω το utility και μου πεταξε ενα αδιαφορο : Reported capacity : 10,005 ΜΒ Factory capacity : 10,005 ΜΒ Capacity difference : 0,0 MB Εστειλα με email στον δημιουργο του utility αυτου ολη την ιστορια που εγραψα και σε σας .... ....περιμενω προς το παρον !!!!
SR71B Δημοσ. 29 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 29 Μαΐου 2008 Πλυμενο Συνεφακι, μου απαντησε οτι ΙΣΩΣ να ειναι θεμα landing zone !!!! To LandZ (μεσα απο το BIOS) πριν το update νομιζω οτι ηταν μεγαλυτερο απο 19386 (δεν ειμαι απολυτα σιγουρος παντως). Λεει οτι ισως, το firmware update της Compaq ΝΑ ΜΗΝ αλλαξε τιποτα μεσα στην EEPROM αλλα να εδωσε μια πιο συντηρητικη τιμη για το landing zone ωστε να εξασφαλισει μεγαλυτερη μακροζωια στο δισκο .... Περιμενω νεο email .... I'll keep you posted !!!!
SR71B Δημοσ. 30 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 30 Μαΐου 2008 Λοιπον, ο δισκος απεκτησε ξανα την παλια του "χλιδη" .... Ανεκτησα ΟΛΑ τα "υπεξαιρεθεντα" megabytes !!!! Η λυση .... ηταν μια πληθωρα διορθωσεων, μικρων και μεγαλων. 1) Ας ειναι καλα οι Ρωσοι (http://sluzhebka.com/fw_update/fw.html) και καποια τροποποιημενα zip αρχεια (τα αυθεντικα της Fujitsu ΔΕΝ επιτρεπουν να "πειραξεις" την bootable δισκεττα που δημιουργουν, ειναι "κλειδωμενη" ειτε την κοιταξεις μεσα απο DOS ειτε απο Windows). Το συγκεκριμενο αρχειακι που επαναφερει το firmware στην εκδοση 80C2 (απο την 9211) ειναι το DLSS80C2 !!!! 2) To προβλημα (φυσικα) το δημιουργησα εγω, με το να φλασαρω την εκδοση GF9211 πανω απο την εκδοση GF80C2 .... !!!! H Compaq παρεχει την δυνατοτητα Update ΜΟΝΟ σε οσους εχουν εναν Fujitsu MPG3102AT συνδεδεμενο στις μητρικες των ΔΙΚΩΝ της PC. OXI συνδεδεμενο σε οποιαδηποτε μητρικη. Ο λογος ειναι το διαφορετικο translation που κανει το BIOS των μητρικων της Compaq οταν ξεκινα να διαβασει οποιοδηποτε νεο δισκο .... 3) Η Fujitsu ειναι πολυ φειδωλη σε απαντησεις ! Σε εμενα τουλαχιστον .... Ρωτησα αν μπορει να μου παρεχει ενα firmware image μαζι με τον αντιστοιχο flasher της .... και ακομα περιμενω .... Μετα απο το απαραιτητο ψαξιμο (2 μηνες κοντα) βρηκα οτι ΔΕΝ υπαρχει ενας αυτονομος flasher και ενα μοναδικο αρχειο rom για το update. 4) Oι ρωσοι δινουν το DLSS80C2 (που φυσικα δεν ειναι δικο τους) επειδη ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ανετα επιλεκτικη προσβαση σε ΟΛΑ τα αρχεια και οχι σε ενα μεγαλο εκτελεσιμο που απλα βγαζει μυνημα "No need for update" .... Το παραπανω αρχειο ειναι συμπιεσμενο και αποσυμπιεζει σε μια bootable δισκεττα 12 αρχεια. Μερικα ειναι text (ρωσικα δηλαδη) και μερικα αλλα τυπου EXE, BIN και BAT. Eαν τρεξεις το DLSS80C2 αυτο καλει ολα τα αλλα με μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ σειρα (πρωτα αυτα που κανουν αναγνωριση του δισκου και μετα καποιες εντολες SA για πιστοποιηση των δυνατοτητων του PCB της πλακετας του δισκου). Στο τελος γινεται το update του firmware στην εκδοση 80C2 και ακους τον δισκο που επιβραδυνει μεχρι .... τελικης ηρεμιας !!!! Μετα το power down περιμενεις για 15 λεπτα .... και μετα το boot μπαινεις στο BIOS και ο δισκος αναγνωριζεται με 10248 megabytes. Βεβαια οταν προσπαθησα (την πρωτη φορα) να τρεξω την εντολη "PB16DL GF80C2.BIN" θεωρωντας οτι μονο αυτο χρειαζεται .... .... το BIOS της μητρικης ΔΕΝ εβλεπε κανενα δισκο μετα το boot. Οποτε το ολο troubleshoot περιλαμβανει και λιγο σιχτιρισμα !!!! Τελος καλο, ολα καλα .... ομως. 5) Το landing zone ειναι η αχιλλειος πτερνα της φθορας των κεφαλων του δισκου. Οσο πιο μεγαλο, τοσο πιο κοντα στο κεντρο του δισκου "παρκαρουν" οι κεφαλες. Αυτο ηθελε να αποφυγει η Compaq .... Γιαυτο και το εθεσε αυθαιρετα στα 19386 cylinders. Το default ηταν 19856 και ισχυε για ολους τους Fujitsu μετα το 2001 (με βελτιωμενο PCB), οπως δηλαδη και ο δικος μου που αγοραστηκε τον Δεκεμβριο του 2001. 6) Ο ηχος με το περιεργο κλακ, μετα απο καθε boot δεν εφυγε .... αλλα τωρα ξερω που ωφειλεται. Ο Fujitsu εχει προβλημα με τις μικρες αιχμες ρευματος (λιγο πανω απο τα 5 volt) και η εταιρια αποφασισε να κανει δυο butterfly κινησεις των κεφαλων (στο boot) ,δηλαδη απο τα εσωτερα μεχρι τα εξωτερα αυλακια του δισκου, ωστε να απορροφησει το spike current. Oχι πολυ κομψη λυση .... .... η αιχμη μπορει να κανει την ζημια ετσι και αλλιως !!!! 7) Οταν (πριν το update) εκανα FDISK χρησιμοποιησα ενα freeware κλωνο που ονομαζοταν FDISK2 και ΔΕΝ ηταν της Microsoft. O κλωνος, λοιπον, "βλεπει" 6 με 8 megabyte παραπανω απο οτι το μικροσοφτικο FDISK .... Αρα τα πραγματικα megabytes ειναι 9766 για το FDISK και 9773 για το FDISK2 (1 megabyte = 1048576 bytes και οχι 1000000 bytes) 8) Oποιοδηποτε ΗDD firmware update ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ οτι θα κανεις power down το PC για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 λεπτα. Κατι που δεν ηξερα και μου στοιχισε πολυ χρονο και νευρα .... Παντως ρε παιδια, μπορουσατε να πειτε κατι περισσοτερο απο μια καλησπερα μεσα στο ποστακι μου. Δεν μπορει να ξερετε τοσο λιγα .... Περιμενα μια στοιχειωδη βοηθεια .... γραφιστας ειμαι οχι χαρντγουερακιας. Τεσπα .... να στε καλα !!!
washcloud Δημοσ. 30 Μαΐου 2008 Δημοσ. 30 Μαΐου 2008 ....ΤΡΕΛΛΟΣ είσαι για την ακρίβεια... (...ΕΪ, ειλικρινά, το...λέω με διάθεση "φιλικού πειράγματος"....) ...Διάβασα το τελευταίο ποστ, κι έλεγα "μα ΤΙ λέει ο άνθρωπος...έλεος!" Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα - κι όχι μόνο, που θα έβγαζαν άκρη με ΤΕΤΟΙΕΣ διαδικασίες, ρώσικα sites, πειραματισμούς, και δε συμμαζεύεται.... Είναι ΤΕΛΕΙΩΣ respect αυτό που διάβασα Και αν και δύσκολο- μακάρι να δώσει καμμιά ιδέα σε κάποιον που ίσως τον απασχολήσει κάτι παρόμοιο.... (γιατί το ΙΔΙΟ....ούτε με σφαίρες ) Προτείνω στους διαχειριστές να σου δώσουν τον τίτλο "Hardware Master", κάτω από το "junior member"...
SR71B Δημοσ. 31 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 31 Μαΐου 2008 Σε ευχαριστω Wash Cloud .... (Για να μην ξεχνιομαστε, η ολη ιστορια με ταλανιζει 2 μηνες. Μπηκα στο Insomnia, προς το τελος της "οδυσσειας" μου, γιατι θεωρουσα .... οτι υπαρχουν πιο κολλημενοι απο μενα. Εξακολουθω να το πιστευω .... )
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.