Προς το περιεχόμενο

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο?

path1983

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μαλλον εννοει την αποδοση ως προς κλάσμα κατανάλωσης. Δηλ για 2 λέβητες 20.000Btu ο πετρελαίου πχ. μετατρέπει το 45% του καυσιμου σε θερμότητα ενώ ο αερίου το 48%.

Να προσθέσω πως και οι Veismann ειναι καλοι και γερμανικοι.

Εκτός αν πρόκειται για κανέναν αρχαίο λέβητα τότε δεν χρειάζεται να αλλαχθεί. Οι σύγχρονοι λέβητες, καθώς και οι σύγχρονοι καυστήρες παίζουν και με αέριο και με πετρέλαιο. Στα κάπως παλαιοτερα σπίτια στην Ελλάδα απλά αρκεί η αλλαγή καυστήρα.

Εφόσον μιλάμε για καυστήρα διπλης ενέργειας (αερίου/πετρελαίου) τότε άν θυμάμαι καλά όντως έχουν λίγο μεγαλύτερη απόδοση στο αέριο.

Όσον αφορά στο οικονομικό.

Εντελώς τεχνοκρατικά το αέριο έχει αρκετά προτερήματα :

- Μικρότερη τιμή αγοράς / ισοδύναμο τόνο πετρελαίου

- Μεγαλύτερη απόδοση καυστήρα

- Απαλάσσεσαι από τη διαδικασία (και εν μέρει και από το κόστος που περιλαμβάνεται στην τιμή) της προμήθειας με ότι συνεπάγεται αυτό.

- Αν πρόκειται για μεγάλη εγκατάσταση τότε γλιτώνεις ένα αρκετά μεγάλο χώρο που πριν έπιανε η δεξαμενή τον οποίο μπορείς να τον κάνεις αποθήκη.

- Πληρώνεις ΑΦΟΥ καταναλώσεις (αντίθετα το πετρέλαιο το πληρώνεις μπροστά)

- Θεωρητικά το αέριο είναι πάντα διαθέσιμο. Κατά πόσο μπορείς να πεις το ίδιο και για το πετρέλαιο (πχ απεργίες).

1-2 αρνητικά

- Επειδή η σωληνώσεις πρέπει να είναι οράτες αν δεν γίνει "προσεκτική" επιλογή της όδευσης το οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι από κακό ως άθλιο (κυρίως σε πριπτώσεις που εκτός από κεντρική θέρμανση έχεις και ταυτόχρονες παροχές για ζεστό νερό / διαμέρισμα)

- Θα πρέπει να δωθεί μεγάλη σημασία στην έντεχνη κατασκευή και να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι προληπτικοί μηχανισμοί για την αποφυγή ατυχήματος. Εννοείται ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας αλλά και οι κοινή λογική.

Επίσης αν η προσφορά που έχεις δεν είναι μόνο για κεντρική θέρμανση αλλά και για ζεστό νερό χρήσης τότε πρέπει να υπολογίσεις και το κέρδος σου από τη μή χρήση θερμοσίφωνα (τουλάχιστον κατά τους χειμερινούς μήνες εφοσον δεν έχεις ηλιακό) καθώς και το ότι πια δε θα περιμένεις να ζεσταθεί το νερό για να κάνεις μπάνιο.

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
ο ειδικός που φώναξα μου είπε να βάλλουμε εσωτερικο και λέει οτι ειναι σχεδόν αθόρυβος, αλλά αυτό το σχεδόν με προβληματίζει αν σκεφτώ ότι το χειμώνα θα δουλεύει 7 με 8 ωρες τη μερα!

πάντως τα 2500 ευρώ που μου είπε για όλα είναι καλή τιμή? η εφορία θα μου επιστρέψει τίποτα? γιατί διάβασα για 20% αλλά δεν ξέρω αν εννοεί από το συνολικό κόστος ή κάτι άλλο

ο λέβητας όταν δουλεύει ακούγεται περίπου όσο και ένα ψυγείο όταν δουλεύει. Δηλαδή ελάχιστα.

Η εφορία δέχεται δαπάνη ως 700 (νομίζω, μπορεί και 800) ευρώ για εγκατάσταση φ.α., η οποία αφαιρείται από το φορολογητέο σου εισόδημα. Ανάλογα με την φορολογική σου κλίμακα, αυτό μπορεί να σημαίνει για σένα απαλλαγή φόρου (= κέρδος) από 280 ευρώ μάξιμουμ, ως μηδέν...

2500 ευρώ κοστίζουν τι;;; Λέβητας - εγκατάσταση - συμβόλαιο επα; Ή βάζεις και σώματα; Και με τι λέβητα; Έχω δει λέβητες στην αγορά από 700 ευρώ, μέχρι 2500 ευρώ (μόνο αγορά λέβητα).

Δημοσ.

ο λέβητας κάνει μου είπε 1000ευρω και ειναι εσωτερικου χωρου. δεν θα γινει καμια αλλαγη στην εσωτερικη εγκατασταση (σωματα κλπ). Η τιμή περιλαμβάνει ό,τι χρειαστεί για να λειτουργήσει το φυσικό αέριο (με το κλειδι στο χερι που λέμε).

Δημοσ.

Δεν σε βλέπω να το ψάχνεις και πολύ, και νομίζω δεν κάνεις καλά. Δεν ξέρεις καν τι μάρκα - μοντέλο λέβητα σου προτείνει, ε;

Το λέω επειδή κι εγώ είμαι στο ψάξιμο για εγκατάσταση αερίου. Έχω προσφορές που ξεκινάνε από 1800 ευρώ κομπλέ (με ιταλικό λέβητα φτηνό και αμφιβόλου ποιότητας), μέχρι 3100 ευρώ (με λέβητα γερμανικό, που θεωρείται κορυφαίος, και κοστίζει μόνος του κάπου 2200).

Νομίζω πως καλό είναι να ψάξεις, να πάρεις προσφορές, να συγκρίνεις καυστήρες, χαρακτηριστικά τους, καταναλώσεις κλπ κλπ. Ο ιντερνές έχει πληροφορίες για τα πάντα. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω...

Δημοσ.

θα μου πει την παρασκευή μού είπε! Ελπίζω να έχει βάλει γερμανικό λέβητα και να είμαι τυχερός γιατί σκυλοβαριέμαι να ψάχνω άλλο υδραυλικό.

Δημοσ.
Θα συμφωνισω με τα παιδια οτι το φυσικο αεριο αξιζει σε παρα πολυ πραματα.Ενα λαθακι του acomaedo θα διωρθωσω για μην το καταλαβουν λαθος καποιοι.Δεν υπαρχει διαφορα στους λεβητε αεριου και πετρελαιου σε αποδοση γιατι οταν παιρνεις εναν λεβητα τον παιρνεις με την θερμαντικη αποδοση που το θελεις πχ 20000 θερμιδων δεν εχει σχεση τι καυσιμο καιει.

Η θερμική απόδοση των 20000 θερμίδων είναι αυτό που θα σου δώσει ο λέβητας(Το μέγιστο δυνατό για την μέγιστη κατανάλωση καυσίμου).

Η απόδοση που αναφέρω εγώ είναι ο βαθμός απόδοσης, δηλαδή τι κερδίζω (οι 20000 θερμίδες) προς το τι μπάινει στον καυστήρα (η θερμογόνος δύναμη του καυσίμου επι την ποσότητα καυσίμου). Στο φυσικό αέριο έχεις μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης, δηλαδή χρειάζεσαι λιγότερο καύσιμο αέριο για να πάρεις την ίδια θερμική ενέργεια απο τιν λέβητα.

Αν ίσχυε αυτό που λές θα μπορούσες να βάλεις και κάρβουνο που λέει ο λόγος...

Δημοσ.
Μαλλον εννοει την αποδοση ως προς κλάσμα κατανάλωσης. Δηλ για 2 λέβητες 20.000Btu ο πετρελαίου πχ. μετατρέπει το 45% του καυσιμου σε θερμότητα ενώ ο αερίου το 48%.

Να προσθέσω πως και οι Veismann ειναι καλοι και γερμανικοι.[/QUOTΕ]

Αυτό εννούσα απλώς ανέβασε τους βαθμούς απόδοσης στο 85 με 95%...

Δημοσ.
Η θερμική απόδοση των 20000 θερμίδων είναι αυτό που θα σου δώσει ο λέβητας(Το μέγιστο δυνατό για την μέγιστη κατανάλωση καυσίμου).

Η απόδοση που αναφέρω εγώ είναι ο βαθμός απόδοσης, δηλαδή τι κερδίζω (οι 20000 θερμίδες) προς το τι μπάινει στον καυστήρα (η θερμογόνος δύναμη του καυσίμου επι την ποσότητα καυσίμου). Στο φυσικό αέριο έχεις μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης, δηλαδή χρειάζεσαι λιγότερο καύσιμο αέριο για να πάρεις την ίδια θερμική ενέργεια απο τιν λέβητα.

Αν ίσχυε αυτό που λές θα μπορούσες να βάλεις και κάρβουνο που λέει ο λόγος...

Σωστα αυτα που λες φιλε αλλα το θεμα ειναι ο καθε λεβητας εχει και διαφορετικο βαθμο αποδοσης που μπορει να φτασει και το 95% δεν το καθοριζει το καυσιμο αυτο.Οσο για αυτο που λες για την καταναλωση δεν ισχυει μιας και και χρειαζομαστε παραπανω αεριο αποτι πετρελαιο λογο του οτι το αεριο εχει λιγοτερη θεμογονο δυναμη.πχ σε μπεκ ψεκασμου 1kg/h ο λεβητας του πετρελαιου θα βγαλει παραπανω θερμιδες....

Δημοσ.

Οπως σας εγραψα και ποιο πανω στην Ολλανδια οι ΤΟΠ λεβητες ειναι οι VAILLANT και οι NEFIT εγω ειμαι πολι ευχαρηστημενος με την VAILLANT.www.vaillant.co.uk/

Δημοσ.
Σωστα αυτα που λες φιλε αλλα το θεμα ειναι ο καθε λεβητας εχει και διαφορετικο βαθμο αποδοσης που μπορει να φτασει και το 95% δεν το καθοριζει το καυσιμο αυτο.Οσο για αυτο που λες για την καταναλωση δεν ισχυει μιας και και χρειαζομαστε παραπανω αεριο αποτι πετρελαιο λογο του οτι το αεριο εχει λιγοτερη θεμογονο δυναμη.πχ σε μπεκ ψεκασμου 1kg/h ο λεβητας του πετρελαιου θα βγαλει παραπανω θερμιδες....

Ο βαθμός απόδοσης ενός λέβητα εξαρτάται και απο τον ίδιο τον λέβητα αλλά και απο το καύσιμο που χρησιμοποιεί. Ο καλύτερος λέβητας πετρελαίου θα έχει παντοτε μικρότερο βαθμό απόδοσης από τον λέβητα φυσικού αερίου. Αντίστοιχα λέβητας πετρελαίου θα έχει καλύτερο βαθμό απόδοσης από λέβητα στερεών καυσίμων.

Επίσης στη λογική της κατανάλωσης, δεν μπορείς να συγκρίνεις άμεσα τις ποσότητες γιατί το ένα καύσιμο είναι υγρό και το άλλο αέριο.

Γενικά 1 λίτρο πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη περίπου 12kWh ενώ ένα κανονικό κυβικό μέτρο φυσικό αέριο έχει θεμογόνο δύναμη περίπου 11kWh.

Αμα συγκρίνεις 1 λίτρο πετρέλαιο με 1 λίτρο υγροποιημένο φυσικό αέριο, άστα..

Η τιμή του πετρελαίου είναι 0,55? το λίτρο, ενώ το φυσικό αέριο 0,025?/kWh.

Δημοσ.

Κοιτα φιλε επειδη βλεπω οτι γνωριζεις αυτα τα πραματα ηθελα να επισημανω οτι ενα 1 kg πετρελαιο και 1kg παραπανω θερμικη αποδοση εχει το πετρελαιο δεν συμφωνεις? Αρα γιατι να εχει μεγαλυτερη θερμικη αποδοση ο λεβητας αεριου?Και προς θεου ξερω οτι συμφερει τρελα το φυσικο αεριο και ειδικα αργοτερα μιας και το πετρελαιο ανεβαινει συνεχως...

Δημοσ.
Κοιτα φιλε επειδη βλεπω οτι γνωριζεις αυτα τα πραματα ηθελα να επισημανω οτι ενα 1 kg πετρελαιο και 1kg παραπανω θερμικη αποδοση εχει το πετρελαιο δεν συμφωνεις? Αρα γιατι να εχει μεγαλυτερη θερμικη αποδοση ο λεβητας αεριου?Και προς θεου ξερω οτι συμφερει τρελα το φυσικο αεριο και ειδικα αργοτερα μιας και το πετρελαιο ανεβαινει συνεχως...

Μάλλον έχεις μπερδέψει την θερμική απόδοση με τον βαθμό απόδοσης ενός λέβητα.

Θερμική απόδοση είναι πόση θερμότητα μπορεί να απόδώσει ο λέβητας.(πχ 40000 kWh)

Βαθμός απόδοσης είναι τι ποσοστό της θερμογόνου δύναμης ενός καυσίμου μπορεί να μετατρέψει σε ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ θερμότητα. (πχ λέβητας πετρελαίου 86%, λέβητας φυσικού αερίου 94%)

Το πετρέλαιο έχει μικρότερο βαθμό απόδοσης γιατί μέρος της θερμογόνου δύναμης του το χρησιμοποιεί κατα την καύση για να μετατραπεί απο υγρο (με τη μορφή μικρών σταγονιδίων) σε αέριο.

Δημοσ.
Μάλλον έχεις μπερδέψει την θερμική απόδοση με τον βαθμό απόδοσης ενός λέβητα.

Θερμική απόδοση είναι πόση θερμότητα μπορεί να απόδώσει ο λέβητας.(πχ 40000 kWh)

Βαθμός απόδοσης είναι τι ποσοστό της θερμογόνου δύναμης ενός καυσίμου μπορεί να μετατρέψει σε ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ θερμότητα. (πχ λέβητας πετρελαίου 86%, λέβητας φυσικού αερίου 94%)

Το πετρέλαιο έχει μικρότερο βαθμό απόδοσης γιατί μέρος της θερμογόνου δύναμης του το χρησιμοποιεί κατα την καύση για να μετατραπεί απο υγρο (με τη μορφή μικρών σταγονιδίων) σε αέριο.

Α γεια σου ρε φιλε τωρα το συλογιζομουν και γω και εδωσες την απαντηση που περιμενα,ναι οι λεβητες αεριου εχουν καλυτερη αποδοση σωστα.Παντως εισαι διαβασμενος εχεις σχεση με το αντικειμενο η εισαι ασχετος με το επαγγελμα?

Δημοσ.

τι λετε εδω φυσικο αεριο και τι υγραεριο? φυσικο αεριο ντεμεκ μεθανιο?? η προπανιο-βουτανιο το υγραεριο δλδ?

εδω στο κρατος που μενω κυκλοφορουν αυτοκινητα ΙΧ με μεθανιο και κανουν 200 χλμ στη πολη με 9 ευρω εσεις σκεφτεστε αν σκασει το αεριο,αν κλασει ο μπαρμπαστρουμφ αν η χιονατη ηταν τραβεστι και ο ριτσαρντ νιξον ηταν απογονος των ΕΛ... :lol:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...