Προς το περιεχόμενο

ECTS και διδακτικές μονάδες σε ΤΕΙ

Lomar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε, παρατήρησα οτι δίπλα απο τις βαθμολογίες μου υπάρχει το λεγόμενο ECTS το οποίο απ'ότι φαίνεται, σε γενικές γραμμές είναι η μετάφραση των γνώσεων σου σε αριθμό, και είναι κάποιο project της Ε.Ε. προκειμένου οι γνώσεις σου γενικότερα να μεταφράζονται αντί για την "ποιοτική" τους μορφή, δλδ τα πτυχία, να μεταφράζονται σε ποσό.

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν τελικά - μη κακό - ξεπεράσω τα χρόνια σπουδών και με διαγράψει η σχολή μου, δίνοντας μου μόνο ένα πιστοποιητικό των μαθημάτων που έχω περάσει, οτι σε περίπτωση που έχω περάσει όλα τα μαθήματα με ECTS πάνω απο ενα (γιατί αρκετά έχουν 0 και είναι υποχρεωτικά) οι μονάδες που θα υπολοίπεται το πιστοποιητικό μου ένατι του πτυχίου θα είναι μόνο αυτές της πτυχιακής, οι οποίες όμως θα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με το αν είχα περάσει μαθήματα χωρίς ECTS και ελάχιστα με κάποιους βαθμούς στο ECTS.

Το ερώτημα μου λοιπόν σύμφωνα με τα παραπάνω προς όποιους γνωρίζουν είναι το εξής: έχει νόημα να μπει κάποιος σε ενα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και να περάσει όλα τα μαθήματα με ECTS και μετά να παρτήσει τη σχολή προκειμένου να μπει σε κάποια άλλη - γλυτώνοντας προφανώς πολύ χρόνο απο τις σπουδές του - και απο τη 2η να πάρει κανονικό πτυχίο, ή όλα τα παραπάνω είναι αρλούμπες και άδικα τα συλλογιέμαι.

Να δώσω ένα παράδειγμα. πχ ενα τει με συνολικό ECTS 70 (τυχαίο εντελώς νούμερο), περνάει κάποιος στα 2 χρόνια όλα τα μαθήματα με ECTS, αλλά επειδή δεν τα πέρασε όλα και επειδή δεν είναι και στο κατάλληλο εξάμηνο δε μπορεί να πάρει πρακτική αλλά ούτε και πτυχιακή, επομένως μέσα σε δύο χρόνια έχει 40 ECTS (ας πούμε οτι η πτυχιακή μετράει κοντά ~40-50%), παρατάει τη σχολή, του δίνουν ένα πιστοποιητικό (ή περιμένει να τον διαγράψουν αυτοί μετά απο κάποια χρόνια, ξαναδίνει πανελλήνιες (ή όπως πάει τώρα το σύστημα, εξετάσεις σε κάποιο κρατικό ή μη πανεπιστήμιο) εισάγεται και τελειώνει (σχετικά χαλαρά τώρα) στα 5 χρόνια (η 2η σχολή που είναι τώρα θεωρούμε οτι διαρκεί 4 χρόνια) με συνολικό ECTS πάλι 70 ας πούμε.

Το συνολικό κέρδος είναι 110 ECTS μέσα σε 7 χρόνια. ενώ αν ο φοιτητής πάλευε και έπερνε πτυχίο κανονικά απο την πρώτη σχολή και μετά πήγαινε στη δεύτερη, τότε συνολικά μέσα σε 9 χρόνια θα είχε - μόλις - 30 ECTS παραπάνω, δλδ ναι μεν χάνει 30 ECTS, αλλά κερδίζει 2 χρόνια απο τη ζωή του. τα υπόλοιπα 30 ECTS πιστεύω οτι θα μπορούσε να τα καλύψει με σεμινάρια ενώ παράλληλα δουλεύει.

Ακούω τη γνώμη σας...

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Lomar αν και "ξέθαψα" το συγκεκριμένο θέμα,έχω ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς...

Στο φινάλε κύριοι,σε τι χρησιμεύει ο θεσμός των ECTS στην πράξη;!

Για παράδειγμα,είναι γνωστό ότι εμάς τους ΣΤΕΦίτες το ΤΕΕ π.χ. δεν μας θέλει,δεν γίνεται να "πάρω τις ECTS μου" (όσες πέρασα τελοσπάντων) και να πάω σε κάποιο uni της Αλλοδαπής,ώστε να τις "αναγνωρίσουν" σε ένα αντίστοιχο (σχεδόν) πρόγραμμα σπουδών και να αποφοιτήσω,να λάβω πτυχίο δηλαδή από ΕΚΕΙ;

Ιδού η απορία!:-D

Δημοσ.

"...Όταν ο φοιτητής ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ιδρυμάτων και επιστρέψει στο ίδρυμα αποστολής..."

Δηλαδή για να καταλάβω ρε παιδιά,η όλη "φάση" στύθηκε απλά και μόνο για το εξάμηνο των διακοπών;;;!!!(Erasmus)

Δημοσ.

1. Φανερά, όταν έστησαν το εράσμους δεν πίστευαν πως θα θεωρείται εξάμηνο διακοπών.

2. Και για τα μεταπτυχιακά και αναγνωρισιμότητα των πτυχίων, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ects/έτος και /μάθημα και /εργαστήριο.

3. κανένα ίδρυμα δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει τα μαθήματα (και επομένως τις ects) που έχεις περάσει σε άλλο ίδρυμα και το δεύτερο να σου δώσει πτυχίο.

4. αν θες να γραφτείς ντε και καλά στο ΤΕΕ (χωρίς να καταλαβαίνω την εμμονή με το συγκεκριμένο επιμελητήριο), ξαναδώσε πανελλήνιες και μπες σε πολυτεχνεακή σχολή.

Δημοσ.

Εξάμηνο των διακοπών το καταντήσαμε εμείς ως νέοι/φοιτητές με τη νοοτροπία μας...σκέψου ότι υπάρχει και πρόγραμμα για πρακτική άσκηση σε χώρες της Ε.Ε. (το οποίο προσωπικά επικροτώ),έλα όμως που οι δικοί μας δεν το επιχειρούν,προτιμώντας "εικονικές" εξάμηνες προσλήψεις σε θείους και συγγενείς...;)

Και εν τέλει προτιμούμε την εύκολη λύση για "δικαιολογημένες" διακοπές (Erasmus) καθ'ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα γυρίσουμε χωρίς κανένα περασμένο μάθημα και θα πούμε στο μπαμπά "μα εκεί στο ΕΜΠ δεν μου τα αναγνώρισαν"...που να δουλέψεις τώρα έξω να δεις τη γλύκα με τα 12ωρα...άραξε εδώ,χαλλλαααρά!

Και μη μου πείτε ότι δεν είναι έτσι,γιατί ξέρω τόσα και τόσα παιδιά που πήγαν Πορτογαλίες και ΠολωνοΛιθουανίες,χωρίς καν να ξέρουν τη γλώσσα (προφανώς)...

Επομένως ισχύει το 3) της απάντησης σου!Επιτέλους μια απάντηση!:lol:

Υ.Γ. off-topic Δεν έχω κάτι με το ΤΕΕ,απλώς ως ΤΕΙτζής το ακούω δεξιά κι αριστερά ως "διαπλεκόμενο" μέσα κι έξω απ'το ΤΕΙ κ.λπ. όχι ότι διαφωνώ με αυτούς,ίσα-ίσα που δεν μπορεί εν Ελλάδι ένα όργανο που αφορά τους γνωστούς "εργολάβους" δημοσίων έργων να είναι και καθαρό...αλλά στη θέση τους το ίδιο θα έκανα πιστεύω,δεν νομίζω κανείς να θέλει ανταγωνιστές στο επάγγελμά του!

Anyway,όπως λες κι εσύ,υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές (επιμελητήρια) για κάποιον...

Συμφωνούμε απόλυτα,και thanks για τη διευκρίνηση!

Δημοσ.

Στο 3. για να πας erasmus, υπάρχει ιδρυματική συμφωνία, ουσιαστικά αν περάσεις κάποιο μάθημα στο πανεπιστήμιο που σε υποδέχεται, θα αναγνωριστεί από το μητρικό ίδρυμα. Δεν είναι υποχρεωμένο το ίδρυμα να το αναγνωρίσει, αλλά είναι αυτό αναφέρεται σε κάποιο λινκ παραπάνω, ως αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των πανεπιστημίων.

Σχετικά πρόσφατα, άκουσα πως για να μην επιστραφεί η υποτροφία πίσω πρέπει ο φοιτητής να περάσει κάποιο μάθημα (δεν ξέρω αν τηρείται ευλαβικά το συγκεκριμένο).

Και κάτι που δεν κατάλαβα, γιατί χρειάζεται να δουλεύεις 12ωρο στο εξωτερικό;

Δημοσ.
Στο 3. για να πας erasmus, υπάρχει ιδρυματική συμφωνία, ουσιαστικά αν περάσεις κάποιο μάθημα στο πανεπιστήμιο που σε υποδέχεται, θα αναγνωριστεί από το μητρικό ίδρυμα. Δεν είναι υποχρεωμένο το ίδρυμα να το αναγνωρίσει, αλλά είναι αυτό αναφέρεται σε κάποιο λινκ παραπάνω, ως αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των πανεπιστημίων.

Σχετικά πρόσφατα, άκουσα πως για να μην επιστραφεί η υποτροφία πίσω πρέπει ο φοιτητής να περάσει κάποιο μάθημα (δεν ξέρω αν τηρείται ευλαβικά το συγκεκριμένο).

Για να αναγνωρίσει το πανεπιστήμιο που σπουδάζεις τα μαθήματα του εράσμους

εξαρτάται από το πανεπιστήμιο σου και από τις ώρες-διδακτική ύλη που παρακολούθησες

στο εξωτερικό. Αν συμπίπτουν με το πρόγραμμα σπουδών του δικού σου πανεπιστημίου

τότε αναγνωρίζονται. Και δεν είναι υποχρεωτικό να περάσεις κάποιο μάθημα για να κρατήσεις την υποτροφία. Μόνο να μείνεις για το χρόνο που έχει συμφωνηθεί στο εξωτερικό. ;)

Δημοσ.

Στο Dubai απ'όσο ξέρω τόσο είναι το "ωράριο" (μαζί με Σάββατο),Ιταλία 8-13 με 15-18 σπαστό ωράριο (τουλάχιστον μ'αυτούς που συνεργαζόμαστε) για άλλες χώρες δεν γνωρίζω αλλά σίγουρα θέλει "κάκαλα"...το θέμα είναι ότι μπορεί εκεί να δουλεύεις αλλά αμοίβεσαι αναλόγως...

Στο Ελλάντα αν εξαιρέσεις τις αμοιβές,μια χαρά είναι το 8ωρο,με το καφεδάκι και το Facebook...και μην ξεχνάς ότι έχουμε και πολλά άλλα "καλούδια",όπως π.χ. ο 14ος (άσχετα αν "φεύγει" κι αυτός σιγά-σιγά)...

Γενικά ο Έλλην αρέσκεται στη γκρίνια...αλλά μη με βγάζεις off-topic αδερφέ!:lol:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...