FarCry Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Το δικό τους GPS (Σύστημα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης) φαίνεται πως είχαν οι αρχαίοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως γράφουν Τα Νέα της Παρασκευής, πρόκειται για τον πολύ γνωστό σε όλους Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο οποίος μπορούσε να προσδιορίζει το γεωγραφικό μήκος κάθε περιοχής και να χρησιμεύει στη δημιουργία αξιόπιστων χαρτών από τον 2ο αιώνα π.Χ. Αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε το Γκρίνουιτς ούτε ο Ισημερινός, οι Έλληνες αστρονόμοι είχαν προσδιορίσει έναν μεσημβρινό ο οποίος διερχόταν από τη Ρόδο και την Αλεξάνδρεια και ο οποίος χρησιμοποιείτο για να υπολογίζεται η απόσταση και η θέση διαφόρων προορισμών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, Ξενοφώντα Μουσά, με τον τρόπο αυτό και με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, δημιουργούνταν αξιόπιστοι χάρτες που περιλάμβαναν νέες περιοχές. Ο Μηχανισμός μπορούσε να προσδιορίζει το γεωγραφικό μήκος διαφόρων περιοχών αξιοποιώντας την εύρεση της θέσης της Σελήνης στον ουρανό. Πιο συγκεκριμένα, όταν ένα πλοίο ξεκινούσε από τη Ρόδο με σκοπό να μετρήσει το γεωγραφικό μήκος στις Συρακούσες ή στο Γιβραλτάρ, ο πλοηγός όριζε στον μηχανισμό τη θέση της Σελήνης όπως αυτή φαινόταν στον ουρανό της περιοχής απ΄ όπου σάλπαρε, δηλαδή τη Ρόδο. Έβρισκε λοιπόν τη θέση της Σελήνης σε σχέση με τη θέση κάποιου λαμπρού αστεριού που εκείνη την ώρα έβλεπε. Όταν έπειτα από λίγες ημέρες το πλοίο βρισκόταν στις Συρακούσες ή στο Γιβραλτάρ, ο πλοηγός μετρούσε τη διαφορά θέσης της Σελήνης ανάμεσα στην πρόβλεψη του μηχανισμού, που τους έδειχνε πού είναι η Σελήνη στη Ρόδο και την πραγματική θέση της Σελήνης που έβλεπαν στον ουρανό. Από τη διαφορά που προέκυπτε καθόριζε το γεωγραφικό μήκος της περιοχής όπου βρισκόταν. Πηγή: in.gr
blashyrkh+ Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 ακου τι εφτιαχναν οι ανθρωποι.Δεν ξερω αν εμεις τελικα παμε πισω η μπροστα.Ολα αυτα τα χρονια προσπαθουμε να ερμηνευσουμε με ολα τα τεχνικα μεσα στη διαθεση μας πραγματα που αλλοι εφτιαξαν με πετρες ,γραναζια και ξυλα..
darth_revan Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 ακου τι εφτιαχναν οι ανθρωποι.Δεν ξερω αν εμεις τελικα παμε πισω η μπροστα.Ολα αυτα τα χρονια προσπαθουμε να ερμηνευσουμε με ολα τα τεχνικα μεσα στη διαθεση μας πραγματα που αλλοι εφτιαξαν με πετρες ,γραναζια και ξυλα.. Εντάξει, ας μην υπερβάλλουμε... Όλα αυτά τα χρόνια γίνεται σημαντική έρευνα σε διάφορους τομείς, κάτι το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει αν ανατρέξει στα πρακτικά των διαφόρων επιστημονικών συνεδρίων και περιοδικών. Και στο κάτω-κάτω είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο καθένας από τις τεχνολογικές εφαρμογές της επιστήμης.
michael92 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Είναι όντως αξιοθαύμαστο τι μπορούσαν να κάνουν με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν τότε. Ντάξει σίγουρα είμαστε πολύ πιο προηγμένοι τεχνολογικά σε όλους τους τομείς, αλλά δεν νομίζω ότι αξιοποιούμε την τεχνολογία μας στο έπακρο, όπως αυτοί έκαναν κυρίως γιατί η τεχνολογία μας έχει κύριο στόχο το κέρδος και όχι τόσο την εξέλιξη.
Directx Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Ενδιαφέρον αλλά υπερβολικός ο χαρακτηρισμός GPS - μην μπερδεύουμε τα πράγματα και ας μην δίνουμε αφορμή για υπερβολές που βοηθούν ορισμένους "πονηρούς" (κάτι τηλε-πλασιέ, θα τσιμπίσουν το GPS και .... θα αρχίσουν τώρα να ωρύονται για τα "Πλοία των Φαιάκων" της Οδύσσειας κτλ .. ωχ ωχ ωχ!) να κερδίζουν από την ημιμάθεια του κόσμου περί της αρχαιότητος.
sam sam Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Ενδιαφέρον αλλά υπερβολικός ο χαρακτηρισμός GPS - μην μπερδεύουμε τα πράγματα και ας μην δίνουμε αφορμή για υπερβολές που βοηθούν ορισμένους "πονηρούς" (κάτι τηλε-πλασιέ, θα τσιμπίσουν το GPS και .... θα αρχίσουν τώρα να ωρύονται για τα "Πλοία των Φαιάκων" της Οδύσσειας κτλ .. ωχ ωχ ωχ!) να κερδίζουν από την ημιμάθεια του κόσμου περί της αρχαιότητος. συμφωνω σε ολα οταν διαβασα για gps σε καμια περιπτωση δεν φανταστηκα κατι τετοιο, ο τιτλος ειναι.... δεν ειναι νεα ειδηση... τεσπα
Voodooman Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Πόσο προχωρά τελικά και η εύρευνα! Πριν από 8 χρόνια στη σχολή υπήρχαν υποψίες για το τί κάνει ο μηχανισμός, αλλά τίποτα κατοχυρωμένο. Μας έλεγαν οι καθηγητές "σε λίγα χρόνια θα ξέρουμε τί ακριβώς έκανε ο μηχανισμός" και εγώ έλεγα "ναι, καλά, σιγά μην βγάλουν άκρη". Να τελικά που έβγαλαν!
DIMITRISG Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 GPs και βάλε, μιλαμε για την ανωτερη τεχνολογικα συσκευη της αρχαιότητας. Βέβαια δεν μου κάνει εντύπωση που σε ξένα φόρουμ , απ όλο τον κόσμο εχουν εντυπωσιαστεί απο αυτη την συσκευή. Μόνο εμείς δεν μπορουμε να καταλάβουμε την αξία καθε φορά. πχ εδω : The Antikythera Mechanism: Ancient GPS Navigation Unit
djuan1988 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Μπράβο στους αρχαίους έλληνες! Πολύ μπροστά από τότε! Όπως και οι σουμέριοι που ήξεραν όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος χιλιάδες χρόνια πριν!
darth_revan Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Για να βάλουμε αρκετά πράγματα στη θέση τους: -Είναι όντως εντυπωσιακός ο μηχανισμός των Αντικυθήρων για την εποχή του. Κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό. -Αρκετοί έχουν κάνει προσπάθειες να κατανοήσουν τη λειτουργία του. Η δυσκολία δεν έγκειται στο γεγονός ότι είναι κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, αλλά στο ότι έχει φθαρεί από τα πολλά χρόνια παραμονής στο βυθό της θάλασσας και ότι πολλά από τα κομμάτια του λείπουν. -Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του μηχανισμού δεν έχει να μας προσφέρει κάποια καινούρια γνώση. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι αφενός ιστορικό, και αφετέρου έχει σχέση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να ανακαλύψουν τα κομμάτια του μηχανισμού από τα συσσωματώματα που έχει δημιουργήσει η φθορά του χρόνου. -Απ' όσο ξέρω όλες οι εξηγήσεις που δίνονται για τη λειτουργία του δεν μπορούν να είναι 100% ακριβείς από τη στιγμή που δεν έχουμε τον πλήρη μηχανισμό στα χέρια μας. Όλα είναι θεωρίες, απλώς σήμερα έχουμε περισσότερα στοιχεία από ποτέ στα χέρια μας...
21century Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Το θέμα είναι ότι όχι μόνο κατείχαν τεχνολογία 1000 χρόνια μπροστά απο την εποχή τους, αλλά φανταστείτε και άλλους μηχανισμούς που διέθεταν και μεχρι σήμερα δεν έχουμε πληροφορηθεί τι θα κατάφεραν αν τους ανακαλυπταμε...είναι σίγουρο ότι πολλά απο τα αρχαία κείμενα είναι επίκαιρα..
Tonysix Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Ναι αλλα ηταν multitouch? E HTAN ? HTANNN ? ε noobades οι αρχαιοι !
citizen Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Τον Ξ. Μουσά τον είχα καθηγητη στο πανεπιστήμιο και τον θεωρώ σοβαρό , αλλά φαντάζομαι οτι αυτό που αναφερθηκε είναι πιθανολογηση της χρήσης και οχι βεβαιοτητα. Μην εχοντας ούτε αρκετες γνωσεις ουτε το μηχανισμό στα ...χερια μου , απλά θα αμφισβητήσω με λογικούς ορους τετοια χρήση. Αν πραγματικά είχε τετοια χρήση θα ήταν "κοινος τόπος" σε πολλά πλοία και δεοδμένου οτι εχουν βρεθει πάμπολλα ναυαγια τότε θα είχαν βρεθει παραπάνω από ένας μηχανισμοί. Φανταστείτε τον αρχαιολοόγο του μελλοντος: σε καθε συγχρονο ναυαγιο θα βρισκει και μια πυξίδα... δεν θα βρεί μια πυξίδα σε 100 ναυαγια. Προς σκεψη λοιπον η αποψη του κ. Μουσά... (ε ρε χαρες οι Λιακοπουλοι....)
nzeppos Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 +1 για το Μουσά, τον είχα κι εγώ στα εργαστήρια. Γενικά οι περισσότεροι στον τομέα της Αστροφυσικής είναι ένας κι ένας, καταπληκτικοί άνθρωποι και ολοκληρωμένοι φυσικοί.
GCMH Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Δημοσ. 24 Μαΐου 2008 Ενδιαφέρον αλλά υπερβολικός ο χαρακτηρισμός GPS - μην μπερδεύουμε τα πράγματα και ας μην δίνουμε αφορμή για υπερβολές που βοηθούν ορισμένους "πονηρούς" (κάτι τηλε-πλασιέ, θα τσιμπίσουν το GPS και .... θα αρχίσουν τώρα να ωρύονται για τα "Πλοία των Φαιάκων" της Οδύσσειας κτλ .. ωχ ωχ ωχ!) να κερδίζουν από την ημιμάθεια του κόσμου περί της αρχαιότητος. Φαντάζομαι ότι ο χαρακτηρισμός GPS δεν είναι και τόσο υπερβολικός, όσον αφορά τη χρησιμότητα που είχε ο μηχανισμός, δηλαδή στον εντοπισμό της θέσης. Και έχεις δίκιο για τους τηλεπλασιέ (Λιακό γκουχγκουχ). Αλλά είμαι της άποψης πως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας σε επιτεύγματα των αρχαίων (Ελλήνων ή βάλτε ότι θέλετε) με το φόβο να μην χαρακτηριστούμε γραφικοί εξ αιτίας όσων έχουν ειπωθεί, κατά καιρούς, σε τέτοιες εκπομπές.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα