Προς το περιεχόμενο

Πώς τρέχω αρχεία τύπου .run;


BluEDr4g0n

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΡΡΥ ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ LINUX ΑΛΛΑ ΕΧΟ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ...ΠΟΣ ΤΡΕΧΩ ΑΡΧΕΙΟ ΤΙΠΟΥ .RUN ΣΤΑ LINUX??? ΜΕ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΥΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΚΛΙΚ ΔΝ ΕΙΔΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ?? :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά ανοίγεις ένα terminal (ή κονσόλα). Με την εντολή cd πας στον φάκελο που υπάρχει το αρχείο .run. Για παράδειγμα αν το αρχείο βρίσκετε στο Desktop στον φάκελο test θα δώσεις cd /home/onoma_xristi/Desktop/test/ (ή cd Desktop/test αν το terminal έχει ξεκινήση από τον home folder του χρήστη. Έπειτα δίνεις ./onoma_arxeiou.run και τρέχει το αρχείο. Αν σου πει κάτι σαν permission denied μάλλον το αρχείο δεν έχει σημανθεί σαν εκτελέσιμο το κάνεις εκτελέσιμο με την εντολή chmod +x onoma_arxeiou.run και ξανάτρεχεις με ./onoma_arxeiou.run.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γινεται να το κανεις και εκτελισιμο με δεξι click στο αρχειο -->properties-->permission και tickareis κατω κατω που γραφει Allow execution of this file.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Εάν δεν κάνω λάθος μπορείς να το τρέξεις και με την εντολή:

 

sh onoma_arxeiou.run

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ότι βάλανε στο όνομα του αρχείου μια κατάληξη .run απλά επισημαίνει σε μας τους χρήστες ότι είναι εκτελέσιμο, δηλαδή το σύστημα θα μπορούσε να το εκετελέσει απευθείας εφ' όσον υπάρχουν τα απαραίτητα filesystem permissions. Το shell δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την κατάληξη, θα το χειριζόταν με τον ίδιο τρόπο ό,τι κατάληξη και να είχε, ανάλογα το περιεχόμενό του.

 

Το περιεχόμενο μπορεί να είναι binary σε κάποιο standard format (συνήθως ELF) ή μπορεί να είναι κάποιο script σε οποιαδήποτε γλώσσα -από bash μέχρι perl, python, ruby, php, κ.α.-. Τα scripts αυτά είναι text και δηλώνουν στο σύστημα με ποιον interpreter θα ανοιχθούν μέσω του Shebang, ένα όρισμα στιν πρώτη γραμμή τους. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να μην εκτελέσουμε το script απευθείας αλλά να το περάσουμε για εκτέλεση στον interpreter για τον οποίον είναι γραμμένο -π.χ. αν είναι γραμμένο σε bash, "(/bin/)sh όνομα_αρχείου.run, σε perl "(/usr/bin/)perl όνομα_αρχείου.run", κ.ο.κ.

 

Τι περιεχόμενο έχει ένα αρχείο μπορούμε να το δούμε με την εντολή file.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...