Προς το περιεχόμενο

Ενδιαφέρουσα νέα διανομή (περίπου)


NullScan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πέτυχα αυτήν εδώ τη διανομή ή μάλλον τον σχεδιασμό για νέα διανομή:

http://exherbo.org/

Αν και προς το παρόν δεν έχει τίποτα για να δούμε παρά μόνο πειραματικό κώδικα, μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον το κομμάτι που λέει "Why the Need?" και με το οποίο συμφωνώ 100%.

 

Μιας και βρίσκομαι μονίμως σε αναζήτηση νέας διανομής και φρέσκων ιδεών, αυτή είναι κάτι που σίγουρα θα παρακολουθήσω. Πιστεύω αξίζει προσοχής.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γενικά δεν ξενερώνω με τις power-user διανομές, αλλά ίσως ένα κριτήριο θα ναι και να μπορούν αυτές να αποτελέσουν (παράλληλα με το τέλειο εργαλείο του καμένου) και την βάση για διανομές που απευθύνονται σε μεγαλύτερο κοινό.

 

Θέλω να πω πως αν είναι να κρατηθεί αυτή η περίφημη ισορροπία "ξερω τι συμβαίνει στο λειτουργικό μου"/"φιλικότητα" στην κοινότητα, ίσως είναι πιο εύκολο να έχεις κάτι σαν 2 επίπεδα (debian-ubuntu χοντρικά πχ) παρά διανομές που προσπαθούν να είναι και τα δύο

 

από την άλλη μπερδεύτηκα και νυστάζωωω μπορει να πα και βλακειες.. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χεχε με το που το διάβασα, το πρώτο που σκέφτηκα: "κάτι μου θυμίζει αυτό το no-nonsense attitude" :)

 

Δεν εξεπλάγην που από πίσω βρίσκεται η "παλιοπαρέα" του Ciaran McCreesh, του πρωτομάστορα του Paludis, ιδιαίτερα infamous στην dev Mailing List και το forum του Gentoo για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν σε άλλους developers και μη. Συνήθως είχε δίκιο, αλλά όποτε κάποιος τολμούσε να εκφράσει μια λίγο διαφορετική γνώμη έπαιρνε το ύφος 10 Theo De Raadt (χωρίς φυσικά να υπάρχει άλλη σύγκριση με τον Theo) και τον έκανε σκουπίδι. Όχι ακριβώς ο τύπος με τον οποίον θα ήθελες να συνεργαστείς.

 

Αυτά που λέει για το gentoo είναι σωστά. Το portage αυτή τη στιγμή είναι μια μακαρονάδα που μόνο 2-3 άτομα μπορούν να πειράξουν, και αυτά ακόμη φοβούνται και το αποφεύγουν. Γι' αυτόν τον λόγο το project δεν είναι δεκτικό σε συνεισφορές, ιδέες και patches τρίτων. Το EAPI των ebuilds χρειάζεται βελτιώσεις, ειδικά στον καθορισμό των dependencies. Πάρα πολλά -αν όχι τα περισσότερα- ebuilds του gentoo δεν είναι σωστά γραμμένα -το οποίο φαίνεται π.χ. αν χρησιμοποιήσει κάποιος το Paludis που έχει άριστο και αυστηρό QA design-.

 

Αλλά είναι γεγονός ότι παίζουν αρκετά καλά στην πράξη χάρη σε εκτεταμένο testing, κυρίως από τους χρήστες, και (έστω άσχημα) hacks του portage. Επίσης είναι γεγονός ότι το gentoo διαθέτει ένα μεgάλο community, developers και χρηστών, το οποίο συγκέντρωσε επειδή ενθάρρυνε τη συνεργασία και τη συμμετοχή σε όλους. Τα αρνητικό είναι ότι δεν έχουν όλοι οι developers άριστη τεχνογνωσία ή πειθαρχεία, που οδηγεί στα γνωστά ελαττώματα που επισημαίνονται, και ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικής φύσης στο εσωτερικό του (αναμενόμενα για κάθε μεγάλο project, αλλά περισσότερα από ότι θα μπορούσαν να είναι -δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου όταν ήταν "Benevolent Dictator" ο Daniel Robbins, που υποδεικνύει ότι το βασικό πρόβλημα του project είναι η απουσία ισχυρής ηγεσίας). Τα προβλήματα αυτά είναι που οδήγησαν στο να φύγουν πολλοί καλοί developers.

 

Τα θετικά είναι ότι κατάφερε να γίνει αυτό που είναι: μια διανομή με ~12.000 καλά ενημερωμένα πακέτα, με το πιο ισχυρό package-management system, με υποστήριξη για αρκετές αρχιτεκτονικές, με καλό documentation για έμπειρους και όχι-και-τόσο έμπειρους χρήστες, με το πιο πλήρες σύστημα ενοποίησης security τεχνολογιών σε διανομή (gentoo-hardened), με πολύ ωραίες ιδέες που βρίσκουν το δρόμο τους και υλοποιούνται διαρκώς. Θα μου κάνει εντύπωση αν ο ciaranm και ο kloeri βρουν ικανό αριθμό developers που να θέλουν ή να μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους ώστε να φτιάξουν κάτι συγκρίσιμο. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, ακόμη και να το καταφέρουν θα περάσουν χρόνια, όπως πέρασαν και για το Gentoo (και φυσικά το gentoo δεν πρόκειται να μείνει στάσιμο στο μεταξύ).

 

Εγώ πάντως θα πόνταρα τα λεφτά μου στο Gentoo: έχει προβλήματα αλλά έχει και τη δυναμική για να τα ξεπεράσει. Τα μέχρι τώρα επιτεύγματά του και η μακρόχρονη πορεία του υποδεικνύουν ότι δεν είναι ένα τυχαίο project που φυτοζωεί και αδιαφορεί για υπαρκτά προβλήματα επ' αόριστον.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...