Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, καλή χρονιά. 

Το λαπτοπ μου αποφάσισε να πεθάνει στα καλά καθούμενα. Η διάγνωση "είπε" θέμα με τα bios. Δε μπόρεσε να επιδιορθωθει. Ως εδώ οκ. Έβγαλα τους δύο σκληρούς δίσκους εκτός με cases. Ο C, είχε το λογισμικό και είναι ssd. Ο D είχε απλά αρχεία και ήταν HDD. Το θέμα, ο C (ssd) εμφανίζεται άδειος. Τεχνικός που ασχολήθηκε με το θέμα, σήμερα μου τον γύρισε πίσω λέγοντας μου ότι κατάφερε να βρει τα αρχεία μου, αλλά όλα είναι κωδικοποιημενα και δε μπορεί να έχει πρόσβαση. Μου ειπε να απευθυνθώ σε εξειδικευμένο τμήμα ανάκτησης δεδομένων σκληρού δίσκου. Κάποιος που γνωρίζει, μπορεί να μου πει αν έχω ελπίδα να λυθει το πρόβλημα και να μπορέσω να πάρω τα αρχεία μου; ευχαριστώ. 

• Απαντ. 2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 hour ago, christs said:

Καλησπέρα, καλή χρονιά. 

Το λαπτοπ μου αποφάσισε να πεθάνει στα καλά καθούμενα. Η διάγνωση "είπε" θέμα με τα bios. Δε μπόρεσε να επιδιορθωθει. Ως εδώ οκ. Έβγαλα τους δύο σκληρούς δίσκους εκτός με cases. Ο C, είχε το λογισμικό και είναι ssd. Ο D είχε απλά αρχεία και ήταν HDD. Το θέμα, ο C (ssd) εμφανίζεται άδειος. Τεχνικός που ασχολήθηκε με το θέμα, σήμερα μου τον γύρισε πίσω λέγοντας μου ότι κατάφερε να βρει τα αρχεία μου, αλλά όλα είναι κωδικοποιημενα και δε μπορεί να έχει πρόσβαση. Μου ειπε να απευθυνθώ σε εξειδικευμένο τμήμα ανάκτησης δεδομένων σκληρού δίσκου. Κάποιος που γνωρίζει, μπορεί να μου πει αν έχω ελπίδα να λυθει το πρόβλημα και να μπορέσω να πάρω τα αρχεία μου; ευχαριστώ. 

Για αρχή, πες μας τι λειτουργικό έχει ο δίσκος C και αν είχες ενεργοποιήσει κάποια κρυπτογράφηση.

• Like 1
Δημοσ.

Τώρα bitlocker είναι ή κάποιο ransomware? Δοκίμασε να τον συνδέσεις με Linux τον σκληρό να δεις σε τι κατάσταση τον παρουσιάζει. Αφού λέει ο τεχνικός ότι τα βρισκει αλλά κωδικοποιημένα , αν ήταν με bitlocker θα το έβλεπε. Για να λέει δεν έχει πρόσβαση μάλλον κάποιος ιός τα έχει κάνει έτσι και πολύ πιθανόν το laptop σου να τα έχει παιξει για αυτό το λόγο. 
Η άλλη περίπτωση είναι να είναι κατεστραμμένα και απλώς δεν είναι σε θέση να τα ανακτήσει. Όποτε δοκιμάζεις με κάποιο προγραμμα ανάκτησης εσυ να δεις τι βρισκει.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 minutes ago, atheatos said:

Τώρα bitlocker είναι ή κάποιο ransomware? Δοκίμασε να τον συνδέσεις με Linux τον σκληρό να δεις σε τι κατάσταση τον παρουσιάζει. Αφού λέει ο τεχνικός ότι τα βρισκει αλλά κωδικοποιημένα , αν ήταν με bitlocker θα το έβλεπε. Για να λέει δεν έχει πρόσβαση μάλλον κάποιος ιός τα έχει κάνει έτσι και πολύ πιθανόν το laptop σου να τα έχει παιξει για αυτό το λόγο. 
Η άλλη περίπτωση είναι να είναι κατεστραμμένα και απλώς δεν είναι σε θέση να τα ανακτήσει. Όποτε δοκιμάζεις με κάποιο προγραμμα ανάκτησης εσυ να δεις τι βρισκει.

Αν ήταν ransomware, θα του έδειχνε τουλάχιστον πως να πληρώσει αλλιώς δε θα είχε νόημα.

Επεξ/σία από hawkpilot
  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, hawkpilot είπε

Αν ήταν ransomware, θα του έδειχνε τουλάχιστον πως να πληρώσει αλλιώς δε θα είχε νόημα.

Και εγώ αυτό πιστεύω.  Μάλλον εινσι κατεστραμμενα σε τέτοιο βαθμό που δεν τα αναγνωρίζει το πρόγραμμα που χρησιμοποίησε ο τεχνικός. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, hawkpilot είπε

Για αρχή, πες μας τι λειτουργικό έχει ο δίσκος C και αν είχες ενεργοποιήσει κάποια κρυπτογράφηση.

Windows, αυθεντικά, πρόσφατα είχα αναβαθμίσει και σε 11.

Δεν ειχα ενεργοποιήσει καμια κρυπτογράφηση. Τουλαχιστον συνειδητα/εν γνωσει μου.

Μου μετέφερε φίλος, πιο σχετικός απο εμενα σε αυτά, οτι παιζει να ήταν στο default καποια κρυπτογραφηση από το windows defender (???) .

2 ώρες πριν, atheatos είπε

Κατάφερε να εντοπίσει περίπου 90gb αρχείων, τα οποία ειναι όλα κωδικοποιημένα, και δε μπόρεσε να τα σπάσει. Αυτό μου μετέφερε.

Από αποψη υγειας , σε ολα τα διαγνωστικα ο σκληρος δισκος μου ειπαν οτι ειναι απολυτα υγιης (απλα το αναφερω). Αν ηταν ιος δε θα υπηρχε το ιδιο προβλημα και στον έτερο δισκο? Σκεφτηκα εγω...

Στο αρχικο θεμα του λαπτοπ, μετά από εξειδικευμενο ψαξιμο σε 2 τεχνικά κέντρα, είχαν καταλήξει οι τεχνικοι οτι καποιο θεμα εχουν τα bios , με αποτελεσμα να μη μπορουν πλεον να κανουν boot. Το θεμα με το σκληρο "ανακαλυφθηκε" οταν τον εβγαλα απο εσωτερικό και τον εβαλα σε case (οπότε και τον συνεδεσα αλλου να παρω αρχεια).

1 ώρα πριν, hawkpilot είπε

Αυτο ειναι κατι που με καθησυχασε , μιας και σκεφτηκα οτι αν οντως ηταν τετοιο το θεμα, ο χακερ θα ηθελε με καποιο εμφανη τροπο να μου το δειξει και να μου ζητησει τα χρηματα. Υποθετω παντα...

5 λεπτά πριν, atheatos είπε

Και εγώ αυτό πιστεύω.  Μάλλον εινσι κατεστραμμενα σε τέτοιο βαθμό που δεν τα αναγνωρίζει το πρόγραμμα που χρησιμοποίησε ο τεχνικός. 

Κατι που δεν ταιριαζει σε αυτο το σεναριο, ειναι το εξης γεγονος: την ωρα που εσβησε για τελευταια φορα το λαπτοπ, τυπου τσαφ και τελος (ετσι εγινε), ο σκληρος ηταν σε πληρη λειτουργια, οπότε γιατι να καταστραφηκαν ολα με τη μια? Μιλαμε για σκληρο δισκο σχεδον ολοκληρωτικα γεματο, που αυτη τη στιγμη εμφανιζει να εχει μονο 7gb δεσμευμενα για κενά Windows.

Σκοπευω να τον αφησω αυριο στο εξειδικευμενο τμημα για ανακτησεις σκληρων που εντοπισα στην πολη μου. Κυριως ηθελα βασει της εμπειριας σας, μια γνωμη για το αν και κατα ποσο υπαρχει ελπιδα οντως να ανακτησω τα αρχεια μου, γιατι με εχει πανικοβάλει αρκετα το γεγονος του να τα χασω ολα.

Δημοσ.

Έτσι όπως μας τα περιγράφεις, φαίνεται να υπάρχει κρυπτογράφηση στο δίσκο - απ' όσο θυμάμαι, το bitlocker μπορεί να δουλέψει χρησιμοποιώντας το TPM και χωρίς να ζητά κωδικό ξεκλειδώματος την ώρα της εκκίνησης. Μία άλλη πιθανότητα μπορεί να είναι η συμπίεση του δίσκου - θυμάσαι αν είχες ποτέ ενεργοποιήσει κάτι τέτοιο?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...