MasterX Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Ενας Western Digital My Passport (2019) USB 3.2 Εξωτερικός HDD 4TB 2.5" ξυπνησε σημερα με κακη διαθεση και δεν συνδεεται και ακουγεται να χτυπαει! κεφαλη ειναι που χτυπαει στο δισκο; δεν τον εχω δει ακομα.. ευτυχως τα πιο σημαντικα αρχεια υπαρχουν σε backup, αλλα καποια λιγα οχι.. Σε μαγαζι υπολογιστων που το κοιταξαν ειπαν οτι δεν μπορουν να κανουν κατι Ποιες ειναι οι επομενες πιο δραστικες λυσεις; Επεξ/σία 20 Δεκεμβρίου 2024 από MasterX
washcloud Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 20 Δεκεμβρίου 2024 4 ώρες πριν, MasterX είπε Ενας Western Digital My Passport (2019) USB 3.2 Εξωτερικός HDD 4TB 2.5" ξυπνησε σημερα με κακη διαθεση και δεν συνδεεται και ακουγεται να χτυπαει! κεφαλη ειναι που χτυπαει στο δισκο; δεν τον εχω δει ακομα.. ευτυχως τα πιο σημαντικα αρχεια υπαρχουν σε backup, αλλα καποια λιγα οχι.. Σε μαγαζι υπολογιστων που το κοιταξαν ειπαν οτι δεν μπορουν να κανουν κατι Ποιες ειναι οι επομενες πιο δραστικες λυσεις; ...για την ακρίβεια αυτό που ακούγεται "να χτυπάει" είναι ο μηχανισμός κίνησης (="μπράτσο") επί του οποίου εδράζονται οι κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής. Λίγη σημασία όμως έχουν αυτά, αυτό που σ' ενδιαφέρει είναι μπας και καταφέρεις να κάνεις τον περιεχόμενο (του "εξωτερικού") σκληρό δίσκο να δουλέψει. Και η ΜΙΑ απόπειρα που μπορείς, είναι να ανοίξεις την θήκη και να βγάλεις από μέσα τον σκληρό και να τον συνδέσεις είτε (κατά προτίμηση) εσωτερικά σε σταθερό, είτε με κάποιον αντάπτορα μέσω USB και να ελπίζεις ότι κάτι είχε πάθει η θήκη/δεν έδινε "το σωστό ρεύμα" στον σκληρό, με συνέπεια να μην μπορεί να εκκινήσει σωστά ο μηχανισμών των κεφαλών. Όχι το πιθανότερο, αλλά όπως είπα απόπειρα με την οποία μπορείς να ελπίζεις... Από 'κει και πέρα, μόνο σε εξειδικευμένη εταιρία ανάκτησης (αν έχεις και τα δυο σου νεφρά και προτίθεσαι να πουλήσεις το ένα ώστε να μπορέσεις να την πληρώσεις...). Η πρόληψη παραμένει πάντα η μόνη σίγουρη μέθοδος ανάκτησης: από την πρώτη στιγμή που γράφουμε κάτι σ' έναν δίσκο, άμεσα αντίγραφο σε άλλον, τουλάχιστον για τα ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΑ αρχεία μας. Στις 5/12/2024 στις 4:09 ΜΜ, 4saken είπε Εχω εναν εξωτερικο Western Digital 500αρι με ταινιες, δεν μπορω να τον ανοιξω, δοκιμασα σε δυο διαφορετικα pc,διαφορετικα καλωδια κτλ.Το λαμπακι αναβοσβηνει, καποια στιγμη εμφανιζεται η επιλογη στον υπολογιστη μου "Τοπικος δισκος G" χωρις να δειχνει χωρητικοτητα.Δεξι κλικ δεν κανει τιποτα μετα απο λιγη ωρα μου ζηταει να διαμορφωσω τον δισκο.Δεν με ενδιαφερει να σωσω τις ταινιες, θα ηθελα ομως αν γινεται να μπορεσω να δω τα περιεχομενα του.Υπαρχει ελπιδα με καποιο προγραμμα ανακτησης? Το αυτό με αποπάνω: βγάζεις σκληρό/συνδέεις εσωτερικά, σταυρώνεις δάχτυλα. 2 1
MasterX Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2024 On 20/12/2024 at 18:32, washcloud said: ...για την ακρίβεια αυτό που ακούγεται "να χτυπάει" είναι ο μηχανισμός κίνησης (="μπράτσο") επί του οποίου εδράζονται οι κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής. Λίγη σημασία όμως έχουν αυτά, αυτό που σ' ενδιαφέρει είναι μπας και καταφέρεις να κάνεις τον περιεχόμενο (του "εξωτερικού") σκληρό δίσκο να δουλέψει. Και η ΜΙΑ απόπειρα που μπορείς, είναι να ανοίξεις την θήκη και να βγάλεις από μέσα τον σκληρό και να τον συνδέσεις είτε (κατά προτίμηση) εσωτερικά σε σταθερό, είτε με κάποιον αντάπτορα μέσω USB και να ελπίζεις ότι κάτι είχε πάθει η θήκη/δεν έδινε "το σωστό ρεύμα" στον σκληρό, με συνέπεια να μην μπορεί να εκκινήσει σωστά ο μηχανισμών των κεφαλών. Όχι το πιθανότερο, αλλά όπως είπα απόπειρα με την οποία μπορείς να ελπίζεις... ο συγκεκριμενος δισκος εχει κολλημενη την πλακετα πανω του απ οτι βλεπω στο ιντερνετ.. αρα δεν παιζει να δοκιμασω ετσι ειδα καποια βιντεο που τον ανοιγουν για να ξεκολλησουν τη βελονα.. αλλα εχω ακουστα οτι κανονικα αυτο πρεπει να γινει ελεγχομενο και πολυ καθαρο περιβαλλον οποτε μαλλον δεν παιζει να το κανω ε;
poulinos Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 26 Δεκεμβρίου 2024 On 23/12/2024 at 14:34, MasterX said: ειδα καποια βιντεο που τον ανοιγουν για να ξεκολλησουν τη βελονα.. αλλα εχω ακουστα οτι κανονικα αυτο πρεπει να γινει ελεγχομενο και πολυ καθαρο περιβαλλον οποτε μαλλον δεν παιζει να το κανω ε; εργαλεια ,καθαρο περιβαλλον,αλλες κεφαλες .οποτε not to be done ετσι απλα by the user 1
washcloud Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Στις 23/12/2024 στις 2:34 ΜΜ, MasterX είπε ο συγκεκριμενος δισκος εχει κολλημενη την πλακετα πανω του απ οτι βλεπω στο ιντερνετ.. αρα δεν παιζει να δοκιμασω ετσι ειδα καποια βιντεο που τον ανοιγουν για να ξεκολλησουν τη βελονα.. αλλα εχω ακουστα οτι κανονικα αυτο πρεπει να γινει ελεγχομενο και πολυ καθαρο περιβαλλον οποτε μαλλον δεν παιζει να το κανω ε; ...να 'ναι καλά τα "τζιμάνια" που σκαρφίστηκαν αυτόν τον υπέροχο τρόπο υλοποίησης εξωτερικών δίσκων, εδώ και κάποια χρόνια.... Δεν ξέρω τί βίντεο είδες και τί υποτίθεται πως κάνουν αυτοί στα βίντεο που λες (και τί όνειρο έχουν δει και τί προσπαθούν να κάνουν), αλλά το άνοιγμα σκληρού δίσκου συνεπάγεται αυτόματο ψόφο του, καθώς το εσωτερικό ενός σκληρού δίσκου είναι ένα στα όρια της διαστροφής τεχνολογικό θαυματάκι, του οποίου η λειτουργία κρέμεται κυριολεκτικά από νανόμετρα αποστάσεων μεταξύ υλικών, με συνέπεια η έκθεση στον άερα που αναπνέουμε εγώ κι εσύ να αντιστοιχεί με το πέρασμα ενός χειμάρρου από πάνω μας. Και δεν τα λέω αυτά "έτσι", έχω κάποτε κάνει κι εγώ τα πειραματάκια μου ως νέος (ένας μακαρίτης Quantum Fireball που θυμάμαι που άνοιξα για λίγα μόλις δευτερόλεπτα και ξανάκλεισα, όταν τον ξανασύνδεσα δεν προλάβαινα να μετρώ bad sectors). Tέτοιες παρεμβάσεις σε φυσικό επίπεδο σε δίσκους, μόνο σε εξειδικευμένες εταιρίες από εξειδικευμένο προσωπικό σε εξειδικευμένο χώρο με εξειδικευμένο εξοπλισμό. Κατά τ' άλλα πιθανώς έχει πάθει ζημιά κάποιο ηλεκτρονικό στοιχείο της πλακέτας του δίσκου σου που σημαίνει ότι δεν είναι ζήτημα "ξεκολλήματος". Συμπέρασμα, τον ξεχνάς.
fmarkos Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2024 20 λεπτά πριν, washcloud είπε ...να 'ναι καλά τα "τζιμάνια" που σκαρφίστηκαν αυτόν τον υπέροχο τρόπο υλοποίησης εξωτερικών δίσκων, εδώ και κάποια χρόνια.... Έχουν τους λόγους τους, εγώ πχ έχω δύο κουτιά από παλιούς HDD που χτύπησαν άνοιξα έβαλα δύο νέους και κάνω δουλίτσα. Αντίστοιχα και από εξωτερικούς που είχαν φάει πλακέτα καβάτζωσα τους HDD. Με το νέο σύστημα αν κάτι πάει στραβά, πάνε όλα στραβά.
poulinos Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2024 16 hours ago, washcloud said: ...να 'ναι καλά τα "τζιμάνια" που σκαρφίστηκαν αυτόν τον υπέροχο τρόπο υλοποίησης εξωτερικών δίσκων, εδώ και κάποια χρόνια.... πολλοι λογοι.πολλοι αγοραζαν εξωτερικους που ηταν πιο φτηνοι και εβγαζαν τον δισκο απο μεσα. μειωση κοστους κατασκευης.δεν μπορεις να βαλεις οτι δισκο θες κτλ κτλ. η καθε εταιρεια λιγο νοιαζεται τι βολευει εμας. 1
manolis940 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Στις 23/12/2024 στις 2:34 ΜΜ, MasterX είπε ο συγκεκριμενος δισκος εχει κολλημενη την πλακετα πανω του απ οτι βλεπω στο ιντερνετ.. αρα δεν παιζει να δοκιμασω ετσι ειδα καποια βιντεο που τον ανοιγουν για να ξεκολλησουν τη βελονα.. αλλα εχω ακουστα οτι κανονικα αυτο πρεπει να γινει ελεγχομενο και πολυ καθαρο περιβαλλον οποτε μαλλον δεν παιζει να το κανω ε; Το πιο πιθανών είναι να μην ακούς ούτε την βελόνα άμα τον ανοίξεις όπως σου είπα. Υπάρχουν κέντρα ανάκτησης δεδομένων αν δεν κάνω λάθος και στην Ελλάδα που μπορούν να στον ανοίξουν. Φυσικά η διαδικασία είναι ακριβή και δεν ξέρω αν το αξίζουν τα δεδομένα που έχασες. Η πλακέτα δεν μου φαίνεται κολλημένη σε ένα που είδα στο youtube. Βίδες δεν είναι αυτά; Θεωρώ όμως ότι αν ήταν θέμα πλακέτας δεν θα άκουγες την βελόνα να χτυπάει. Αν δεν πιάσεις όμως το πολύμετρο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. 1
poulinos Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 55 minutes ago, manolis940 said: Υπάρχουν κέντρα ανάκτησης δεδομένων αν δεν κάνω λάθος και στην Ελλάδα που μπορούν να στον ανοίξουν. oktabit, tictac 1
MasterX Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 1 hour ago, manolis940 said: Το πιο πιθανών είναι να μην ακούς ούτε την βελόνα άμα τον ανοίξεις όπως σου είπα. Υπάρχουν κέντρα ανάκτησης δεδομένων αν δεν κάνω λάθος και στην Ελλάδα που μπορούν να στον ανοίξουν. Φυσικά η διαδικασία είναι ακριβή και δεν ξέρω αν το αξίζουν τα δεδομένα που έχασες. Η πλακέτα δεν μου φαίνεται κολλημένη σε ένα που είδα στο youtube. Βίδες δεν είναι αυτά; Θεωρώ όμως ότι αν ήταν θέμα πλακέτας δεν θα άκουγες την βελόνα να χτυπάει. Αν δεν πιάσεις όμως το πολύμετρο ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. ναι, εννουσα οτι δεν εχει βυσμα sata για αν συνδεθει αμεσα σε pc λογικα μπορει καποιος να ξεβιδωσει τη πλακετα και να βαλει μια ιδια μηπως το θεμα ειναι σε αυτη αυτο μαλλον θα κανουμε αγοραζοντας ενα νεο ιδιο δισκο
manolis940 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2024 8 ώρες πριν, MasterX είπε ναι, εννουσα οτι δεν εχει βυσμα sata για αν συνδεθει αμεσα σε pc λογικα μπορει καποιος να ξεβιδωσει τη πλακετα και να βαλει μια ιδια μηπως το θεμα ειναι σε αυτη αυτο μαλλον θα κανουμε αγοραζοντας ενα νεο ιδιο δισκο Το πιο πιθανό είναι να μην δουλέψει με κάποια άλλη αν είναι θέμα πλακέτας και να πρέπει είτε να επιδιορθώσει αυτή ή να βρει κάποια άλλη από ένα ίδιο δίσκο. Μια φορά που είχα αλλάξει κάποια σε ένα δίσκο WD είχα περάσει στην νέα το bios της παλιάς για να λειτουργήσει και να τον αναγνωρίσει ο υπολογιστής.
BlueBlood7 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου Δημοσ. 1 Ιανουαρίου On 28/12/2024 at 21:50, washcloud said: Quantum Fireball Τι θυμήθηκες και συ τώρα.
poulinos Δημοσ. Πέμπτη στις 09:12 μμ Δημοσ. Πέμπτη στις 09:12 μμ On 31/12/2024 at 10:23, manolis940 said: Το πιο πιθανό είναι να μην δουλέψει με κάποια άλλη αν είναι θέμα πλακέτας και να πρέπει είτε να επιδιορθώσει αυτή ή να βρει κάποια άλλη από ένα ίδιο δίσκο. Μια φορά που είχα αλλάξει κάποια σε ένα δίσκο WD είχα περάσει στην νέα το bios της παλιάς για να λειτουργήσει και να τον αναγνωρίσει ο υπολογιστής. γενικως ναι πρεπει να ειναι αρκετα ιδια η πλακετα και οχι απλα απο το συγκεκριμενο μοντελο. αλλιως δυστυχως μπορει να μην παιξει ή να χρειαστει πιο advanced πραγματα 1
washcloud Δημοσ. Σάββατο στις 08:23 μμ Δημοσ. Σάββατο στις 08:23 μμ Στις 1/1/2025 στις 12:19 ΠΜ, BlueBlood7 είπε Τι θυμήθηκες και συ τώρα. Θηρία ανήμερα οι συγκεκριμένοι. Στις 1/1/2025 στις 12:53 ΜΜ, phanispal είπε Πρόδωσε την ηλικία του :χεχε: Στις 31/12/2024 στις 2:00 ΠΜ, MasterX είπε ναι, εννουσα οτι δεν εχει βυσμα sata για αν συνδεθει αμεσα σε pc λογικα μπορει καποιος να ξεβιδωσει τη πλακετα και να βαλει μια ιδια μηπως το θεμα ειναι σε αυτη αυτο μαλλον θα κανουμε αγοραζοντας ενα νεο ιδιο δισκο Παλιότερα υπήρχε η PCB Solutions (κάπου ανατολική Ευρώπη) που τους έστελνες την πλακέτα και σου βρίσκανε την σωστή/σου αλλάζανε (δωρεάν) το firmware chip της δικιάς σου, αν δεν ταίριαζε. Αλμυρούτσικη η αγορά πλακέτας (σε φάση τουλάχιστον 50άρικο), αλλά άξιζε τον κόπο. Για τσέκαρε αν παίζουν ακόμη μπάλα, αξίζει τον κόπο/το έξοδο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα