Προς το περιεχόμενο

Εργασία σχετικά με wireless internet


sarisn

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

 

έχω να κάνω μια εργασία στη σχολή σχετικά με τη δημιουργία μιας εταιρίας που θα παρέχει υπηρεσίες Wireless Internet με κάλυψη όλη την Αθήνα.

 

Αυτό που ψάχνω και δεν βρίσκω πληροφορίες στο Ίντερνετ είναι ο τρόπος λειτουργίας των ISP's γενικότερα (πχ. τι εξοπλισμός χρειάζεται, τι πρωτόκολλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κλπ.). Αν ξέρει κάποιος βέβαια κάποιο site που να εξηγεί πως λειτουργεί μία εταιρία wireless internet ακόμα καλύτερα.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Οργανωτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξής:

 

Ένα αρχικό "backbone" ασύρματων κόμβων σε τοποθεσίες του ISP. Κάποιοι κόμβοι θα λειτουργούν αποκλειστικά ως συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα σε άλλους κόμβους και κάποιοι άλλοι θα παρέχουν συνδεσιμότητα στους πελάτες τριγύρω. Στους πελάτες που βρίσκονται κοντά στα όρια της τρέχουσας περιοχής κάλυψης ή σε κεντρικές τοποθεσίες θα γίνεται κάποια συμφέρουσα προσφορά προκειμένου να δεχτούν να εγκατασταθεί backbone εξοπλισμός του ISP και να διευρυνθεί η εμβέλεια ή να αυξηθεί το redundancy και το bandwidth, αντίστοιχα. Ένα διαφορετικό μοντέλο θα ήταν κάθε πελάτης ανεξαιρέτως να συμμετέχει στο backbone.

 

Τώρα συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα χαμηλού επιπέδου, διαφέρουν ανάλογα τη συχνότητα που θα χρησιμοποιηθεί, βασικός παράγοντας για το οποίο είναι η νομοθεσία. Τυπικές συχνότητες είναι στα 2.4, 3.6 και 5 GHZ, με πρωτόκολλα όπως IEEE 802.11, Hiperlan και WiMAX (IEEE 802.16).

 

Σε υψηλοτερο επίπεδο, το πρωτόκολλο που θα χρησιμοποιηθεί είναι προφανώς το IP.

 

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, αυτός μπορεί κάλλιστα να είναι custom-made υπολογιστές μικρών διαστάσεων (π.χ. σε MicroATX form factor) ή embedded, SBC λύσεις -π.χ. Routerboard, ανάλογα με τις απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ. Πάνω προφανώς θα φοράνε interface cards ανάλογες με την ασύρματη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά το λογισμικό, αυτό μπορεί να είναι κάποια flavor GNU/Linux ή BSD. Υπάρχουν προσαρμοσμένες λύσεις βασισμένες στα παραπάνω λειτουργικά, όπως το mikrotik, αλλά ένας σοβαρός ISP κατά πάσα πιθανότητα θα τις απέφευγε και θα διατηρούσε ο ίδιος μια έκδοση του λειτουργικού κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.

 

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες τεχνολογίες, τεχνικές και πρωτόκολλα που μπορούν/θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν, για σκοπούς όπως η αυθεντικοποίηση και διαχείριση των λογαριασμών των πελατών, η απόδοση διευθύνσεων, η δρομολόγηση, η κρυπτογράφηση, η κατανομή/κανονικοποίηση/φιλτράρισμα της κίνησης, η παροχή επιπλέον υπηρεσιών -π.χ. email (SMTP, POP3 & IMAP), HTTP/FTP σε δημόσια προσβάσιμο server της εταιρίας, VoIP, κ.α.-, η παρακολούθηση διάφορων μέτρων (π.χ. αξιοποίηση bandwidth) και η εξαγωγή στατιστικών από αυτά, καθώς και παθητικά ή ενεργητικά μέτρα ασφαλείας (π.χ. IDS/IPS). Μερικά που μου έρχονται στο μυαλό είναι: RADIUS, Kerberos, IPsec/OpenVPN, PPP, BGP, OSPF, QoS/Traffic Shaping, DNS, DHCP, DBMS/DS. Όλα αυτα και άλλα υποστηρίζονται άριστα από τα λειτουργικά που ανέφερα, αλλά η ύπαρξή τους είναι λίγο-πολύ δεδομένη ανεξάρτητα τεχνολογίας χαμηλού επιπέδου (π.χ. ασύρματης ή over ADSL), οπότε αν σε ενδιαφέρει να επικεντρώσεις στο ασύρματο μέρος ίσως να μη χρειαστεί να εντρυφήσεις σε αυτά -άλλωστε είναι αδύνατο να καλυφθούν όλα σε μια εργασία!-.

 

Οι κεραίες, τέλος, εξαρτώνται και αυτές από την ασύρματη τεχνολογία, τυπικά θα είναι πιάτα με τον σχετικό feeder.

 

Πολλές πληροφορίες μπορείς να βρεις στα παρακάτω links:

 

http://info.awmn.net

http://www.awmn.net

http://ngia.rootforge.org

http://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_internet_service_provider

http://en.wikipedia.org/wiki/Mesh_networking

http://www.wispa.org/

http://www.startawisp.com/

http://www.wispcentric.com/

 

και ακόμα περισσότερες ψάχνοντας στο WWW για σχετικές λέξεις-κλειδιά (που θα αντλήσεις άφθονες από τα παραπάνω).

Δημοσ.

νομίζω στο site του AWMN, έχει μία πλήρη ανάλυση κάτι παρόμοιου με αυτό που θέλει ο φίλος. Ας ψάξει και λίγο από εκεί.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...