Προς το περιεχόμενο

Aπαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Toufas

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Αυτορύθμιση πάει να πει ότι αν κάποιος καπνίζει δίπλα στο παιδάκι σου - να του πεις "Μην καπνίζεις εδώ ρε φίλε" και αν κριθεί απαραίτητο να το οξύνεις κι 'όλας...

Πας λοιπον για καφε, με τη γυναικα σου και το παιδακι σου. Διπλα ερχεται καποιος που καπνιζει. Του λες ευγενικα να το σβησει, σε κοιτα με ενοχο βλεμμα (καταλαβε τη μλκια του), και το σβηνει. Περνανε 5 λεπτα, ερχεται στο παραδιπλα τραπεζει παρεα και 2 καπνιζουν. Τους λες ευγενικα να τα σβησουν. Ο ενας απο τους δυο δεν ειναι και του πιανου και των γαλλικων, αλλα ενα ωραιο γαλλικο στο μουρμουραει μεσα απο τα δοντια του, και συνεχιζει αμεριμνος να καπνιζει. Φουντωνεις και "οξυνεις" τα πνευματα. Μετα απο καμποσα μαθηματα γαλλικων, αναγκαζεται και το σβηνει. Η ηρεμια σου βεβαια παει περιπατο. Περναει καμποση ωρα, σκαει μυτη τριτος ο οποιος καπνιζει. Μια απο τα ιδια, αλλα ετουτος οχι μονο δεν το σβηνει, αλλα σε γραφει επιδεικτικα στα καλοσχηματισμενα του. Τα νευρα σου πλεον εχουν γινει ακορντεον.

Αποτελεσμα: ουτε τον καφε σου ευχαριστηθηκες, ουτε το να κανεις τους αλλους να μην καπνιζουν καταφερες.

Ναι χρειαζεται νομος. Οπως και στον κλεφτη, δεν πας ευγενικα να τον παρακαλεσεις να μην σε κλεψει, οπως και σε αυτον που περνα με κοκκινο, δεν πας ευγενικα να του πεις να μη σε παρει παραμαζωμα, οπως και στον οποιονδηποτε παρανομο, δεν πας ευγενικα να του πεις να μην παρανομει εις βαρος σου, ετσι κι εδω, δεν καθεσαι μονος σου να ασχολεισαι με το να κανεις τον διπλανο να μην καπνιζει. Αλλη δουλεια δεν εχω, να καθομαι σε μια καφετερια, και ολη μου η ωρα να ειναι αφιερωμενη στο να ελεγχω αν αναψει κανενας τσιγαρο ωστε να του κανω "αυτορυθμιση". Κλυσμα ισως του κανω. Και οχι γιατι με ενοχλει ο καπνος, στα @@ μου, καπνιζα 24 χρονια, σιγα μη με πειραξει το παθητικο καπνισμα. Αυτο που με ενοχλει ειναι η αδιαφορια στο νομο. Ειναι παρανομο και τελος. Κακως; Ισως. Απο τη στιγμη ομως που ειναι, δεν φοβαμαι μην μπατσοποιηθει η κατασταση, ισα ισα που απαιτω απο το μπατσο να βαλει ταξη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάτι που διάβασα κια ξίνισα κάπως:

@Krokodilos

Αυτορύθμιση πάει να πει ότι αν κάποιος καπνίζει δίπλα στο παιδάκι σου - να του πεις "Μην καπνίζεις εδώ ρε φίλε" και αν κριθεί απαραίτητο να το οξύνεις κι 'όλας...

Και όχι να τρέχεις σαν κλαμένος στο μπαμπάκα σου (κράτος) για κάτι τέτοιο... :-)

Αυτό εμένα μου δείχνει πως είμαστε τόσο μαλάκες (σαν λαός, σαν άνθρωποι, σαν ότι θες) που όχι μόνο πάμε και καπνίζουμε δίπλα σε παιδιά άλλων, αλλά χρειάζεται αυτοί να το οξύνουν κι'όλας για να σταματήσουμε να καπνίζουμε. Που σπάνια θα το κάνουμε βέβαια, αλλά έτσι να'χουμε να λέμε.

Και μιας και το παραπάνω παράδειγμα το έχω δεί με τα ίδια μου τα μάτια ουκ ολίγες φορές (με παιδιά, γέρους, γατιά, κ.λπ. λίγη σημασία έχει) ναι, χρειάζεται το κράτος να προστατέψει όσους δεν γουστάρουν να τρώνε στην μάπα τον καπνό των άλλων με το έτσι θέλω.

Το αν βέβαια αυτός ο νόμος είναι σωστά σχεδιασμένος, αν είναι καθαρά εισπρακτικός ή όχι, δεν θα το κρίνω ακόμα. Διατηρώ την πεποίθηση όμως πως επιτέλους κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση, τόσο βάσει στατιστικών από άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει το μέτρο εδώ και χρόνια με ορατά αποτελέσματα, όσο και βάσει κοινής λογικής και σεβασμού, πράγματα τα οποία πολλοί καπνιστές έχουμε ξεχάσει προ πολλού.

BTW οι νόμοι δεν υπάρχουν για να "τρέχουν οι άλλοι σαν κλαμένοι στον μπαμπάκα τους" όπως λες (μίλησες αργότερα και για ατάκες δημοτικού μάλιστα...nice), υπάρχουν για τον απλό λόγο του οτι, μεταξύ άλλων, αν κάποιος καταπατήσει τα δικαιώματά σου, να μπορείς κάπου να απευθυνθείς. Αν εσυ αυτό δεν το αναγνωρίζεις/σέβεσαι/οτιδήποτε, το να αναφέρεσαι έτσι σε όσους κυνηγάνε το δίκιο τους, σε θέματα υγείας μάλιστα, ως "κλαμένους" προτείνοντας τους να "πηγαίνουν τον πιτσιρίκο τους σε εκθέσεις και ωδεία αντί για καφετέριες", είναι, το λιγότερο, εξωφρενικό.

Και επίσης ότι κάποιοι νόμοι δεν εφαρμόζονται (πέφτουν στην πράξη) δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό...

Πόσο εύκολα το λέμε αυτό όταν δεν καταπατούνται τα δικά μας δικαιώματα. Αλήθεια, θα έλεγες το ίδιο αν κάποιος σου έπαιζε χοντρή μαλακία και λόγω κάποιου παραθύρου στον νόμο ή "θέσης" του στην κοινωνία δεν μπορούσες να βρείς το δίκιο σου;

Non smokers die too...

True, αλλά πόσοι από αυτούς πεθαίνουν καθαρά και μόνο από τον σταρχιδισμό των άλλων;

Hint: http://en.wikipedia.org/wiki/Second_...g-term_effects

Παρ'τα με τη σειρά: Long-term effects, Short-term effects, Causal mechanisms, Epidemiological studies of passive smoking, Studies of passive smoking in animals, Risk level of passive smoking, Current state of scientific opinion.

Τελικά ο σταρχιδισμός και το "εγώ" σε αυτή τη χώρα δεν παίζονται...

@pournaras

Δεν είναι απίθανο το σκηνικό που περιγράφεις - απλά είναι απίθανο να θέλεις να "ποινικοποιηθούν" όλα τα αντίστοιχα αδικήματα a.k.a. έκλασες, αφήνεις τα σκουπίδια σου, μπλα μπλα. Αργά η γρήγορα, πολλά από τα προβλήματα μας μπορούμε, και θα, τα λύσουμε χωρίς νόμους και αστυνόμους.

@akpe

Ναι, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών νοιώθουν το κράτος σαν μπαμπά τους, αν δεν αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό είναι από μόνο του είναι πρόβλημα - και ότι δημιουργεί ασάφεια για το ποιος θεσμοθετεί σε μία κοινωνία - go on with your life...

Για το δεύτερο quote, αυτό που λέω είναι το ίδιο με αυτό που λένε οι παλιοί πολιτικοί, ότι οι χαζοί νόμοι, είναι νόμοι ( sed lex ) αλλά δεν περνάνε "κάτω" ( λαός ). Γι αυτό και υπάρχουν χιλιάδες νόμοι σε όλα τα κράτη που δεν εφαρμόζονται ( θα τους έχετε διαβάσει σε διάφορα χαζοπεριοδικά ). Fact.

Για το τρίτο quote, τι να σου κάνω μάνα μου; Και εσύ πετάς τις μπαταρίες σου στα σκουπίδια και πίνω το κάδμιο σου, στο νερό μου, και εγώ έχω range και χρησιμοποιώ τα πνευμόνια σου - για καταλύτη... δεν ζεις σε ιδανικό καθαρό περιβάλλον όπου τα ζαρκαδάκια πίνουν νερό από την πηγή ακούγοντας το γιουκαλίλι :P :-)

@konnak

Όχι πλέον - mindfuck;

[...]Αργά η γρήγορα, πολλά από τα προβλήματα μας μπορούμε, και θα, τα λύσουμε χωρίς νόμους και αστυνόμους.

Έχουμε τα στοιχειώδη ως άνθρωποι (δεν λεω ως λαός) για κάτι τέτοιο; Εκτός αν εννοείς με τον νόμο του ισχυροτέρου οπότε παω πάσο. :P

Ναι, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών νοιώθουν το κράτος σαν μπαμπά τους, αν δεν αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό είναι από μόνο του πρόβλημα - και ότι δημιουργεί ασάφεια για το ποιος θεσμοθετεί σε μία κοινωνία - go on with your life...

Πρόβλημά τους. Δεν το αντιλαμβάνομαι σαν πρόβλημα διότι εδώ και λίγω ώρα δεν μιλάμε τόσο για τον νόμο όσο για την διακριτική ευχέρεια που (δεν) έχουμε να αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των άλλων και το πότε δεν μπορούμε να τα καταπατάμε. Αν εσύ πιστεύεις οτι τις έννοιες δικαίωμα και ελευθερία τις νοιώθουν κάποιοι λανθασμένα σαν "μπαμπά" τους, τότε μάλλον είσαι λάθος.

Για το δεύτερο quote, αυτό που λέω είναι το ίδιο με αυτό που λένε οι παλιοί πολιτικοί, ότι οι χαζοί νόμοι, είναι νόμοι ( sed lex ) αλλά δεν περνάνε "κάτω" ( λαός ). Γι αυτό και υπάρχουν χιλιάδες νόμοι σε όλα τα κράτη που δεν εφαρμόζονται ( θα τους έχετε διαβάσει σε διάφορα χαζοπεριοδικά ). Fact.

Ο νόμος που προστατεύει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα είναι χαζός; Please elaborate, όχι τίποτε άλλο απορώ με το σκεπτικό σου... :rolleyes:

Για το τρίτο quote, τι να σου κάνω μάνα μου; Και εσύ πετάς τις μπαταρίες σου στα σκουπίδια και πίνω το κάδμιο σου, στο νερό μου, και εγώ έχω range και χρησιμοποιώ τα πνευμόνια σου - για καταλύτη... δεν ζεις σε ιδανικό καθαρό περιβάλλον όπου τα ζαρκαδάκια πίνουν νερό από την πηγή ακούγοντας το γιουκαλίλι :P :-)

Δεν ζείς σε ιδανικό περιβάλλον, ναι, αλλά ποιός το κατάντησε έτσι; Οπότε το να κάνεις μια μικρή προσπάθεια να βελτιώσεις τα πράγματα από μόνος σου, είτε αυτό σημαίνει πως δεν θα καπνίζεις στα μούτρα μου, είτε πως θα ανακυκλώνεις το κωλόχαρτο, δεν είναι και πολύ δύσκολο. Ο τρόπος αντίληψης που λέει "ε, αφού τα κάνουν και οι άλλοι σκατά, ας τα κάνω και εγώ", δεν χρειάζεται να σου πω πόσο μπασταρδεμένος είναι.;)

Έχουμε τα στοιχειώδη ως άνθρωποι (δεν λεω ως λαός) για κάτι τέτοιο;

Ναι, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου πιστεύω ότι έχει τα στοιχείδη, απλά καταναλώνεται στο είμαστε_ζώα_hype.

Πρόβλημά τους. Δεν το αντιλαμβάνομαι σαν πρόβλημα...

Αυτό περιέγραφα παραπάνω! Και αυτό υποστηρίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο...

Ο νόμος που προστατεύει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα είναι χαζός; Please elaborate, όχι τίποτε άλλο απορώ με το σκεπτικό σου... :rolleyes:

Οι πολίτες μπορούν να προστατευτούν και μόνοι τους (αυτό υποστηρίζω) οπότε ahem Ναι ο νόμος είναι ηλίθιος :-)

Και αν αρχίσεις κανένα οικολογικό μανιφέστο με πρώτο πρόβλημα το κάπνισμα - μάλλον δεν έχεις καθόλου καλή αντίληψη για τα μεγέθη του πλανήτη και των προβλημάτων του.

• Super Moderators
Να ρωτησω, αν καποιος καπνιζει χασις, θα τρωει προστιμο;

θα τρώει ότι έτρωγε και μέχρι σήμερα, μιας και είναι παράνομο :o

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...