Προς το περιεχόμενο

Aπαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Toufas

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μακάρι να ήταν τόσο γρήγορο το τσιγάρο.Δε θα χρειαζόταν να έχει ανοίξει αυτό το τοπικ τώρα.

Τότε κατά πάσα πιθανότητα δε θα ταν κανείς εδώ τώρα :P

Όλο και κάποιον πρόγονο καπνιστή έχει ο καθένας μας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• 1 μήνα μετά...
  • Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Απαγόρευση καπνίσματος: Νέα υπουργική απόφαση εντός των ημερών

Με πιο αυστηρά πρόστιμα, πραγματικούς ελέγχους αλλά και με λουκέτα σε καταστήματα που δεν ακολουθούν το νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, θα επιχειρήσει, από τις επόμενες ημέρες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κόψει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

Το θετικό βέβαια για τους θεριακλήδες του τσιγάρου είναι ότι προς το παρόν δεν θα εξοβελισθούν πλήρως από τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, καθώς για λίγο ακόμη θα παραμείνουν τα «παράθυρα» που είχε αφήσει στο νόμο περί απαγόρευση του καπνίσματος ο προηγούμενος υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, μέχρι βέβαια να καταργηθούν και αυτά τους επόμενους μήνες.

Νέα υπουργική απόφαση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Ειδικότερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα επιδιώξει σε πρώτη φάση να εφαρμοστεί ο νόμος Αβραμόπουλου κατά του καπνίσματος, που ψηφίστηκε, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Γι' αυτό εντός των ημερών θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία προσδιορίζονται εκ νέου όλες οι παράμετροι. Η υπουργική απόφαση θα τεθεί προς συζήτηση στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα ακολουθήσουν και συνομιλίες με τους ενδιαφερόμενους.

Όπως λέει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «σε πρώτη φάση ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα ενισχυθεί και θα υλοποιηθεί, καθώς μέχρι στιγμής είναι μόνο στα χαρτιά». Η απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος θα ορίζει ως υπεύθυνους ελέγχων και επικεφαλής της αντικαπνιστικής προσπάθειας το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), γνωστοί και ως «ράμπο» υγείας.

Ο ρόλος των επιθεωρητών υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος

Οι επιθεωρητές θα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα αλλά ακόμη και να βάζουν λουκέτα ή να αφαιρούν άδειες λειτουργίας καταστημάτων σε περίπτωση που θα υπάρχει συνεχόμενη παραβίαση του νόμου. Ωστόσο την πλειοψηφία των ελέγχων θα πραγματοποιούν οι υγειονομικές υπηρεσίες των Νομαρχιών που θα επιφορτισθούν και με το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς καθώς το ΣΕΥΥΠ θα έχει την υψηλή επίβλεψη. Οι υπάλληλοι των υγειονομικών υπηρεσιών των νομαρχιών θα αναφέρονται στο ΣΕΥΥΠ.

Προσλήψεις για τον έλεγχο του νόμου περί απαγόρευσης τους καπνίσματος

Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός για την απαγόρευση του καπνίσματος θα απαιτηθούν και προσλήψεις οι οποίες θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να μετατεθούν και διοικητικοί υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών. Μέχρι στιγμής το αρμόδιο τμήμα του ΣΕΥΥΠ διαθέτει μόνο 25 άτομα και κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μόλις 100 ελέγχους για το τσιγάρο.

Πιο αυστηρά τα πρόστιμα για τους παραβάτες του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμαγια τους παραβάτες του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος, πηγές αναφέρουν ότι αυτά θα γίνουν πιο αυστηρά και πιθανώς να μην απαιτούνται τρεις συνεχόμενες παραβάσεις για την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ ή τέταρτη για την αφαίρεση άδειας λειτουργίας.

Εισηγήσεις για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος

Πάντως οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τους ειδικούς, που αποτελούν την επιστημονική επιτροπή κατά του καπνού, προβλέπουν την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί καταστηματάρχες που είχαν φροντίσει να είναι συνεπείς με το νόμο Αβραμόπουλου είχαν προχωρήσει σε ανακατασκευές των καταστημάτων τους προκειμένου να διαμορφώσουν χώρους καπνιστών και μη καπνιστών διαθέτοντας ουδόλως ευκαταφρόνητα ποσά.

Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις των επαγγελματιών του χώρου έχουν εκφραστεί στο αρμόδιο υπουργείο, μετά και τη σχετική φημολογία για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, οι οποίες και φαίνεται πως ελήφθησαν υπ' όψιν για τις περαιτέρω κινήσεις.

Μειώθηκαν οι καπνιστές στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, όμως, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι Έλληνες καπνιστές και αποφάσισαν σε μεγάλο ποσοστό να περιορίσουν το τσιγάρο πριν ακόμη εφαρμοστεί ο νόμος.

Αύξηση κατά 30% των προϊόντων κατά του καπνίσματος

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προϊόντα κατά του καπνίσματος εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση που ξεπερνά το 30% μετά τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και είχαν γίνει οι πρώτες... ανακοινώσεις. Οι τσίχλες νικοτίνης, τα τσιρότα νικοτίνης αλλά και τα χάπια που συμβάλλουν στη διακοπή της συνήθειας (Champix και Zyban), αποτελούν πρώτη προτίμηση την περίοδο αυτή, ενώ και τα αντικαπνιστικά ιατρεία έχουν αναμονές μηνών.

Τον Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες απαγορεύσεις του καπνού σε δημόσιους κλειστούς χώρους, σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων αυτού του είδους των προιόντων, ενώ η αγορά παρουσιάζει μέχρι και σήμερα ανοδικές τάσεις. Τον Ιούνιο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 18%, ενώ τον Ιούλιο η αύξηση άγγιξε το 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η άνοδος των πωλήσεων προιόντων κατά του καπνού ή υποκατάστατων του τσιγάρου καταγράφεται με σαφήνεια και στα τεμάχια των υποκαταστάτων και των φαρμάκων που αγοράσθηκαν συνολικά. Τον Μάιο πουλήθηκαν 28.400 τεμάχια, τον Ιούνιο 34.100 και τον Ιούλιο 37.700.

http://www.healthview.gr/?q=%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD

Μη φάτε έχει γλάρο...Μετά από ένα χρόνο πάλι τα ίδια θα συζητάμε.Ότι μαλακία κουβαλάνε οι Γάλλοι για το τσιγάρο κουβαλάνε κι εδώ.Οι Καπνιστοί Επαναστάτες.

Μη φάτε έχει γλάρο...Μετά από ένα χρόνο πάλι τα ίδια θα συζητάμε.Ότι μαλακία κουβαλάνε οι Γάλλοι για το τσιγάρο κουβαλάνε κι εδώ.Οι Καπνιστοί Επαναστάτες.

Είναι αυτό που θες ή απλά μια εκτίμηση;

Είναι αυτό που θες ή απλά μια εκτίμηση;

Εκτίμηση βάσει της συμπεριφοράς του είδους "Νεοέλληνας" στο παρελθόν.Σιγά μη θέλω να αναπνέω καπνιά.Με τις "επαναστάσεις" από καπνιστές και υστερίες από αντικαπνιστές δε γίνεται τίποτα.Γι αυτό "υπάρχει το κράτος" να κόψει κώλους εκεί που πρέπει,για να ηρεμήσουν.Είδατε τι ωραία που παρέδιδαν πινακίδες αυτοί με τα χρέπια;

Ας κόψει κώλους και πρόστιμα όπως έχω προτείνει στο παρελθόν (να παίρνει μερίδιο ο καταγγέλων) να δείς τι ωραία που θα σταματήσει η γκρίνια για το κάπνισμα.Γιατί αν φάς μερικές εκατοντάδες ευρώ στα καλά καθούμενα επειδή το παίζεις αυτοανεξάρτητος και επαναστάτης του κώλου για να υποστηρίξεις κάτι που σου κάνει κακό,μετά θα το σκεφθείς πολύ καλύτερα προτού το παίξεις μαγκιά κι έτς.

Επαναστάσεις κάνουμε για να απελευθερωθούμε από κάτι,όχι για να υπερασπιστούμε αυτό που μας υποδουλώνει, στην συγκεκριμένη περίπτωση το τσιγάρο.

Ένας κρατικός μηχανισμός που δεν μπορεί να ελέγξει τη παράνομη στάθμευση, θα ελέγξει το κάπνισμα;

Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που δεν μπορεί-δεν θέλει να κάνει αλκοοτέστ στην έξοδο των βρωμομάγαζων της παραλιακής, θα ρίξει πρόστιμα ή θα κλείσει κεφετέριες και ταβερνούλες;

Οκ, κατάλαβα λάθος. Σημασία έχει ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, αχνοφαίνεται ένα φως στο τούνελ για μας που δεν καπνίζουμε. Μπορεί ο νόμος να μην τηρείται αλλά τουλάχιστον σε κάποια μαγαζιά βρίσκεις μια προστατευμένη γωνιά για μη καπνιστές... σε μερικά, όχι όλα.

Ένας κρατικός μηχανισμός που δεν μπορεί να ελέγξει τη παράνομη στάθμευση, θα ελέγξει το κάπνισμα;

Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που δεν μπορεί-δεν θέλει να κάνει αλκοοτέστ στην έξοδο των βρωμομάγαζων της παραλιακής, θα ρίξει πρόστιμα ή θα κλείσει κεφετέριες και ταβερνούλες;

Δεν είπα κάτι διαφορετικό.Απλά άλλο παλιά άλλο τώρα που σφίγγουν οι κώλοι "απέξω".Θα αναγκαστούν μερικοί θέλουν δε θέλουν να χορέψουν στο ταψί.Έχω δεί σε πολλά θέματα σε σχέση με παλιότερα να σφίγγουν οι κώλοι.Απλά είναι το θέμα πόσο εύκολο είναι να ελεγχθεί κάτι.Το παράνομο παρκάρισμα είναι αναπόφευκτο να συμβεί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν υποδομές ούτε για τα μισά αυτοκίνητα.Το να ελεγχθεί το κάπνισμα είναι πολύ πιο εύκολο.Απλά επιβάλλεις το μη-κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους.Οι καπνιστές είναι λιγότεροι στατιστικά από τους μη-καπνιστές άσχετα αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο για να εκλογικεύσουν την κακή συνήθειά τους.

μακαρι να το κοψουν. να σταματησω να εισπνεω το παλιο-καπνο. δεν εχω κανει ποτε μου ουτε τζουρα αλλα ως παθητικος εχω κατεβασει ντουμανια..

μακαρι να το κοψουν. να σταματησω να εισπνεω το παλιο-καπνο. δεν εχω κανει ποτε μου ουτε τζουρα αλλα ως παθητικος εχω κατεβασει ντουμανια..

Γι αυτό η λύση είναι να αρχίσεις να καπνίζεις με το ζόρι,να δεις που δε θα σε ενοχλεί κ τόσο. :P

Γι αυτό η λύση είναι να αρχίσεις να καπνίζεις με το ζόρι,να δεις που δε θα σε ενοχλεί κ τόσο. :P

Αρνουμαι! :o

Να σταματησουνε αυτοι να καπνιζουνε που ειναι κ βλαβερο.Γτ να το υποστω εγω δλδ ολο αυτο...:-( Δν μπορω να καταπιεζομαι πλεον ρε παιδι μου :o

Εχει τυχει να κανω παρατηρηση ευγενικα σε ατομο που με ντουμανιαζε και καθοτανε διπλα μου σε μαγαζι και μου στραβωμουτσουνιασε.:devil: Τωρα ανοιγεις καυγα η οχι ? :rolleyes:

Αρνουμαι! :o

Να σταματησουνε αυτοι να καπνιζουνε που ειναι κ βλαβερο.Γτ να το υποστω εγω δλδ ολο αυτο...:-( Δν μπορω να καταπιεζομαι πλεον ρε παιδι μου :o

Εχει τυχει να κανω παρατηρηση ευγενικα σε ατομο που με ντουμανιαζε και καθοτανε διπλα μου σε μαγαζι και μου στραβωμουτσουνιασε.:devil: Τωρα ανοιγεις καυγα η οχι ? :rolleyes:

Ούτε αυτοί μπορούν να καταπιέζονται και νομίζουν ότι έχουν δίκιο όσο κι εσύ.Δεν υπάρχει λογική όταν ο άλλος είναι υποχείριο της νικοτίνης.Έχουν πρόβλημα και πρέπει να τους το αναγνωρίζουμε μέχρι ενός σημείου.Μετά υπάρχει η παρακάτω λύση:

2988-1.jpg

Anon delivers

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...