Προς το περιεχόμενο

Aπαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Toufas

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι προσωπικά, απλά συζητώ και αναλύω την άποψή μου και τη στάση μου.

Αν δεν εχει χώρο για καπνιστές απλα δεν πας! Το κόβεις, καπνίζεις ηλεκτρονικά τσιγάρα, φοράς σκάφανδρο ή μας φέρνεις απο το καλο το πράγμα να το κάνουμε και μεις, για να πουμε οτι μυρίζει - γυρίζει!

Αχέμ, παρακαλώ σεβαστείτε το δικαίωμα που έχω ως άνθρωπος να είμαι καπνιστής. Ο νέος νόμος το σέβεται αυτό το δικαίωμα και προβλέπει/καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ειδικών χώρων για εμένα. Εαν δεν υπάρχουν αυτοί οι χώροι, τα παράπονά σας στους υπευθύνους που δεν τηρούν το νόμο, όχι σ' εμένα. Οι νόμοι δεν είναι για να εφαρμόζονται μονομερώς ή επιλεκτικά, ισχύουν για όλους. Ευχαριστώ. ;)

Επεξ/σία από freedubus
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Και είναι ελεύθερος όποιος θέλει να φωνάξει την αστυνομία και να μου κάνει μήνυση

Δε ξερω πολλα απο νομους και δικαστηρια.

Νομιζω ομως οτι αν ερθει μπατσος και σε πιασει να καπνιζεις παρανομα ειναι αυτοφορο δικαζεσαι την επομενη τσιμπας ενα 300αρι προστιμο με συνοπτικες διαδικασιες. Ισως να παιρνεις και σκετο το προστημο χωρις δικαστηριο δε ξερω.

Ομως αυτα που γραφεις στο φορουμ να τα πεις και στους μπατσους , οχι να αρχισεις "ειχα ανοιξει το παραθυρο να παρω αερα" "τισγαρο? ποιο τσιγαρο εγω δε καπνιζω" και αλλα τετοια

Δε ξερω πολλα απο νομους

Εγώ ξέρω. Και γνωρίζω πολύ καλά, εκτός από τις υποχρεώσεις μου βάσει αυτών, και τα δικαιώματά μου . :-)

Ομως αυτα που γραφεις στο φορουμ να τα πεις και στους μπατσους , οχι να αρχισεις "ειχα ανοιξει το παραθυρο να παρω αερα" "τισγαρο? ποιο τσιγαρο εγω δε καπνιζω" και αλλα τετοια

Δε μιλάω ποτέ στους "μπάτσους", μόνο στο δικηγόρο μου. :-)

Τι προσωπικά, απλά συζητώ και αναλύω την άποψή μου και τη στάση μου.

Αχέμ, παρακαλώ σεβαστείτε το δικαίωμα που έχω ως άνθρωπος να είμαι καπνιστής. Ο νέος νόμος το σέβεται αυτό το δικαίωμα και προβλέπει/καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ειδικών χώρων για εμένα. Εαν δεν υπάρχουν αυτοί οι χώροι, τα παράπονά σας στους υπευθύνους που δεν τηρούν το νόμο, όχι σ' εμένα. Οι νόμοι δεν είναι για να εφαρμόζονται μονομερώς ή επιλεκτικά, ισχύουν για όλους. Ευχαριστώ. ;)

Φυσικά να σέβονται το δικαίωμα του καπνιστή. Γιατι στην τελική καπνίζει επειδή ετσι του γουστάρει! Αλλα εγω αναφερόμουν στα μαγαζιά που ειναι για μη καπνίζοντες. Όπου επέλεξα, εγω, να παω γιατί σήμερα δεν είχα όρεξη για καπνό. Είναι σαν να καλείς ταξί για Φάληρο και εκεινο να σε πάει Μαρούσι, διότι θελει να φυστικώσει την γκόμενά του άλλος. (μ@λ@κι@ παράδειγμα, αλλα...)

Εντιτ: Α! και μην κάνουμε εμεις οι μη καπνιστές σαν τις μυξοπαρθένες! Ολοι έχουμε φίλους και γνωστούς που καπνίζουν. Απλα βρήκαμε αλλον εναν τροπο να τους πικάρουμε, πηγαίνοντας συνέχεια σε μαγαζιά οπου απαγορεύεται το κάπνισμα. :P:lol:

Αλλα εγω αναφερόμουν στα μαγαζιά που ειναι για μη καπνίζοντες. Όπου επέλεξα, εγω, να παω γιατί σήμερα δεν είχα όρεξη για καπνό. Είναι σαν να καλείς ταξί για Φάληρο και εκεινο να σε πάει Μαρούσι, διότι θελει να φυστικώσει την γκόμενά του άλλος. (μ@λ@κι@ παράδειγμα, αλλα...)

Οχι, φίλε. Είναι σα να είσαι εσύ Πειραιά και να λές "σήμερα δεν έχω όρεξη για διπλοταρίφες κάφρους, ας πάρω ραδιοταξί", και να καλείς ταξί για Φάληρο, ο ταρίφας να έρχεται διπλός με άλλον μέσα που πήρε από Γλυφάδα και θέλει να πάει Μαρούσι από τον πιο σύντομο δρόμο γιατί δεν έχει πολλά λεφτά, και να επιλέγει (ο ταρίφας πάντα) να πάει πρώτα τον άλλο στο Μαρούσι και μετά εσένα Φάληρο. Και μετά ο άλλος να σου κλέβει εσένα το πορτοφόλι γιατί δε τον φτάνουν τα λεφτά που έχει για να πληρώσει ΚΑΙ τον ταρίφα ΚΑΙ να αγοράσει προφυλακτικά για να φυστικώσει τη γκόμενα.

Μαλακία παράδειγμα όντως :P

Την αμεση δραση θα παρεις, το τηλεφωνο ειναι το "100".

Υπαρχει νομος του κρατους που απαγορευει το καπνισμα σε κλειστους χωρους και οι καπνιστες εκει ειναι παρανομοι και τιμωρουνται με προστιμο.

Το έχουμε ξαναζήσει το παραμύθι,αλλά δεν έρχονται για τέτοια θέματα.Στους πανεπιστημιακούς χώρους πως θα μπει να ελέγξει δηλαδή;

Ένας στενός συγγενής μου που έχει internet cafe τηρεί τον νόμο κανονικότατα ( φοβερό ε) και έχει πέσει κατακόρυφα η πελατεία του, δεν πατάνε οι καπνιστές. Να τονίσω ότι στα internet cafe δεν υπάρχει καν παραθυράκι για χώρο καπνιστών, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα στην συγκεκριμένη κατηγορία μαγαζιών. Φυσικά οι ανταγωνιστές του γράφουν κανονικότατα τον νόμο, οι συνεχείς καταγγελίες σε αυτούς δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Οι λογαριασμοί τρέχουν, οι καπνίζοντες πάνε στους ανταγωνιστές και αυτός που τηρεί τον νόμο μάλλον θα βάλει λουκέτο ή θα παραβεί και αυτός τον νόμο.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Όταν ο νόμιμος επιχειρηματίας έχει αυξημένο κόστος σε σχέση με αυτόν που φοροδιαφεύγει και δεν κολλάει ένσημα στους εργαζόμενους τότε μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αντί να τσακωνόμαστε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες πιο φρόνιμο θα ήταν να τα βάζουμε με το κράτος που δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Έχουμε τρελό έλλειμμα ως χώρα και πάλι δεν κάνει κανείς τίποτα για αυτό.

Δε θα το κάνω επειδή γουστάρω ούτε επειδή δε σέβομαι το συνάνθρωπό μου. 'Εχω ως αρχή πρώτα να σέβομαι τους άλλους και μετά οποιονδήποτε νόμο. Και ακριβώς επειδή δε θεωρώ τον εαυτό μου "Ελληναρά" δεν ανέχομαι νόμους που δε με σέβονται.

Είμαι αντικαπνιστής, παρ' ότι καπνιστής. Ποτέ μου τόσα χρόνια δεν είχα καπνίσει σε ακτίνα μικρότερη των 10 μέτρων από άλλον μη καπνιστή ή σε τελείως κλειστούς χώρους. Και μόλις ψηφίστηκε ο νέος νόμος έγινα δακτυλοδεικτούμενος και δεχόμουν παρατηρήσεις; Καπνίζω στη στάση λεοφωρείου λίγο πιο κεί από τους άλλους και μια ανοργασμικιά μου είπε "νεαρέ απαγορεύεται το κάπνισμα" "wtf??" "είστε σε δημόσιο χώρο". Κάπνιζα με το κεφάλι έξω απ' το παράθυρο στο πανεπιστήμιο και ήρθε η άλλη με υφάκι να μου πει οτι "απαγορεύεται βάσει του νέου νόμου". Οκ, αλλά που είναι ο χώρος καπνιστών που "προβλέπεται βάση του νέου νόμου" ; Μούγκα. Δεν υπάρχει. Εκτίμησε τότε μωρη καριόλα οτι παρ' όλο που ο "νέος νόμος" κι εσύ το ζώο με προσβάλλετε και υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου, έχω κρεμαστεί έξω απ' το παράθυρο για να καπνίσω γιατί δεν είμαι ζώο, και μη μου τα ζαλίζεις.

Αυτός ο νόμος έγινε για την πλειοψηφία-ζώα. Εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου πλειοψηφία-ζώο, αλλά ξαφνικά οι άλλοι με θεωρούν αξιωματικά απλά και μόνο επειδή είμαι καπνιστής. Ε, αφού μάθανε όλοι να λειτουργούν "βάσει νόμου" και ρατσιστικά κι επιλεκτικά , σόρι, αλλά θα λειτουργήσω κι εγώ "βάσει νόμου" για να υπερασπίσω το τομάρι μου (δηλ. θα γράψω στ @@ μου το νόμο). Που σημαίνει οτι δεν εφαρμόζω νόμο που δε με σέβεται. Και εφ' όσον δεν υπάρχει χώρος για καπνιστές, θα συνεχίσω να καπνίζω μέσα σε δημόσιους χώρους (μακριά από άλλους μέν ή δίπλα στο παράθυρο) αλλά ΜΕΣΑ παρ' όλα αυτά. Γιατί γι' αυτό δέχομαι παρατηρήσεις πλέον και καθίσταμαι παράνομος, όχι για έλλειψη σεβασμού προς το συνάνθρωπο (αφού πάντα καπνίζω μακριά από άλλους μη καπνιστές).

Και είναι ελεύθερος όποιος θέλει να φωνάξει την αστυνομία και να μου κάνει μήνυση. Αλλά αν με προσβάλλει θα του κάνω κι εγώ ε. ;)

Totally respect, αν και εχω 1,5 χρονο κομμενο το τσιγαρο. Πιστευω οτι ποτε δε θα γινω αντικαπνιστης, οσο και να αλλαξουν οι καταστασεις, απλα γιατι πλεον δεν μου λειπει το τσιγαρο.

Φυσικά να σέβονται το δικαίωμα του καπνιστή. Γιατι στην τελική καπνίζει επειδή ετσι του γουστάρει! Αλλα εγω αναφερόμουν στα μαγαζιά που ειναι για μη καπνίζοντες. Όπου επέλεξα, εγω, να παω γιατί σήμερα δεν είχα όρεξη για καπνό. Είναι σαν να καλείς ταξί για Φάληρο και εκεινο να σε πάει Μαρούσι, διότι θελει να φυστικώσει την γκόμενά του άλλος. (μ@λ@κι@ παράδειγμα, αλλα...)

Εντιτ: Α! και μην κάνουμε εμεις οι μη καπνιστές σαν τις μυξοπαρθένες! Ολοι έχουμε φίλους και γνωστούς που καπνίζουν. Απλα βρήκαμε αλλον εναν τροπο να τους πικάρουμε, πηγαίνοντας συνέχεια σε μαγαζιά οπου απαγορεύεται το κάπνισμα. :P:lol:

Το προβλημα ειναι οτι τα πιο πολλα μαγαζια κατω των 70τμ, δεν εχουν αναρτησει ταμπελα για το τι ειναι, ενω τα ανω των 70τμ δεν εχουν ξεχωριστους χωρους καπνιστων. Αρα δεν φταιει σε τιποτε ο καπνιστης που ανετα θελει να σεβαστει το νομο, ο οποιος ομως νομος στην ουσια δεν υπαρχει.

Βγαινει ο καθε πονεμενος αντικαπνιστης και γκρινιαζει οτι ο διπλανος του δε σεβεται το νομο, οτι θα φαει προστιμο 300ευρω και λοιπα κοινοτυπα πλεον ακυρα. Εμ δε γινεται ετσι, σε ποιο κομματι του νομου θα πατησεις κυριε αντικαπνιστη μου, ωστε να πεσει προστιμο στον καπνιστη; Σε κανενα δεν μπορεις, εκτος κι αν το καταστημα τηρει το νομο και μεμονομενα καποιος καπνιστης κανει του κεφαλιου του.

Δε μπορώ να καταλάβω το παράπονο των καπνιστών. Κανένας ιδιοκτήτης καφετέριας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει χώρο για καπνιστές, είναι όμως υποχρεωμένος να έχει για μη καπνιστές. Οπότε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις για ποιο δικαίωμα μιλάτε;

Δε μπορώ να καταλάβω το παράπονο των καπνιστών. Κανένας ιδιοκτήτης καφετέριας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει χώρο για καπνιστές, είναι όμως υποχρεωμένος να έχει για μη καπνιστές. Οπότε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις για ποιο δικαίωμα μιλάτε;

Αμα το μαγαζι ειναι καπνιστων, οφειλει να εχει και γαμω τον εξαερισμο, αλλα οχι ειδικα διαμορφωμενο χωρο μη καπνιστων.

Ερωτηση γιατι ο νομος τα λεει λιγο περιεργα.

Το μαγαζι που ανοιγω εχει ωφελιμο εμβαδο 46,91 τ.μ

Εξω απο το μαγαζι εχει πρασια 29,80 τ.μ

Πρεπει να εχω ειδικο μερος για τους καπνιζοντες ή απλα δηλωνω το μαγαζι καπνιζοντων ή μη καπνιζοντων

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοιτάξτε, αν ο ιδιοκτήτης ή οι υπεύθυνοι του μαγαζιού δεν κάνουν τίποτα, κακό του κεφαλιού τους. Κι όσοι καπνιστές καπνίζουν παρά τις ταμπέλες, ακόμα κι αν τους το είπε ο μαγαζάτορας, είναι απαράδεκτοι. Σήμερα ήμουν σε μαγαζί στην παραλιακή, μας ρωτάνε πού θέλουμε να καθίσουμε και τον ρωτάω που είναι χώρος για καπνίζοντες - είναι μεγάλο και έχει και τραπέζια έξω με μανιτάρια γύρω, αλλά ήθελα να είμαι σίγουρη - και μου λέει "παντού". Εγώ φυσικά κάθισα έξω, αλλά αν ήμουν αρκετά ανάλγητη ώστε να καπνίζω μέσα τότε θα μου άξιζε πρόστιμο.

Επίσης να πω ότι και στη δουλειά μου, πολύ συχνά μας ζητάνε πολύ ευγενικά και γλυκά "να κάνουμε ένα τσιγαράκι; μόνο ενα" κι επίσης ευγενικά και γλυκά τους σερβίρω ένα ωραιότατο "ΟΧΙ, λυπάμαι, αλλά είμαστε μη καπνιστών, αν θέλετε ένα βγείτε έξω". Αν όμως δεν το έκανα, δεν θα περίμενα από τους πελάτες να σεβαστούν το σήμα από μόνοι τους. Είναι κυρίως θέμα ιδιοκτήτη δηλαδή.

Σ' εκείνο από τα παραπάνω που θα συμφωνήσω απόλυτα είναι το πώς φέρονται οι αντικαπνιστές στους καπνιστές. Η γκόμενα που του έκανε παρατήρηση στη στάση του άλλου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμου κολλημένου. Και τέτοιες συμπεριφορές μας εξωθούν εξίσου στα άκρα όσο εξωθεί και τους μη καπνιστές ο άλλος που δεν τους σέβεται.

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν μπορώ αυτό το "μας" να το υποστηρίξω πλήρως μια και το χω κόψει σχεδόν τελείως, αλλά αφού κάνω έστω και 2 την ημέρα με θεωρώ ακόμα καπνίστρια :)

Επεξ/σία από Φιλολογίνα

Φιλολογίνα μόλις τώρα μας είπε ότι δεν είναι μόνο θέμα ιδιοκτήτη αλλά και καπνιστή. Και το μόνο που μπορώ να σου πώ είναι ένα μπράβο, γιατί σέβεσαι και τους γύρω σου. ( Εκτός αν το κάνεις μόνο και μόνο για να μην φας πρόστιμο :P )

Ερωτηση γιατι ο νομος τα λεει λιγο περιεργα.

Το μαγαζι που ανοιγω εχει ωφελιμο εμβαδο 46,91 τ.μ

Εξω απο το μαγαζι εχει πρασια 29,80 τ.μ

Πρεπει να εχω ειδικο μερος για τους καπνιζοντες ή απλα δηλωνω το μαγαζι καπνιζοντων ή μη καπνιζοντων

Πρασιά όπως λέμε προκήπιο που εστί υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος ή πρασιά όπως λέμε "κλείνω το χώρο με τζαμαρία, τον στεγάζω με τέντες ή στέγη, τοποθετώ τραπεζοκαρέκλια, φωτιστικά, τηλεόραση, κλιματισμό και ηχεία και στις μπάλες μου η πολεοδομία και οι νόμοι γιατί έτσι γουστάρω να ούμε";

Δεν θέλω να πω κάτι άλλο γιατί εκτός από αντικαπνιστής είμαι και αρχ. μηχανικός και η αισθητική αλλά και η νοημοσύνη μου δέχεται απανωτά χτυπήματα καθημερινά σε αυτή τη χώρα. Κάντε ότι γουστάρετε, κάψτε τα όλα!

Εσύ, πάντως, απλά επιλέγεις αν ο χώρος είναι καπνιζόντων ή μη αφού είσαι κάτω από 70 μ2

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...