Προς το περιεχόμενο

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια που πιάσαμε τις στατιστικές, να πω το εξής. Υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται Σχετικός Κίνδυνος (relative risk). Αυτός πρακτικά δείχνει πόσες φορές πιο πιθανό είναι να νοσήσει κάποιος αν έχει έναν παράγοντα κινδύνου, το κάπνισμα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σχετικός Κίνδυνος (ΣΚ) 2 σημαίνει ότι ο καπνιστής έχει διπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσει σε σχέση με τον μη καπνιστή ή αλλιώς έχει κίνδυνο αυξημένο κατά 100%.

Λοιπόν, ο ΣΚ για θάνατο από καρκίνο του πνεύμονα για τους καπνιστές είναι 23!!!! Δηλαδή κατά 2200% μεγαλύτερος από των μη καπνιστών!!!! Ελπίζω να κατανοείτε πόσο τεράστιο είναι αυτό το νούμερο!

Ο καρκίνος και το κάπνισμα έχουν σχέση δοσοεξαρτώμενη. Δηλαδή, όσο περισσότερα τσιγάρα κάνεις, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχεις. Το 23 νομίζω αφορά τον μέσο καπνιστή. Ο βαρύς έχει μεγαλύτερο κίνδυνο, ο ελαφρύς μικρότερο. Η διαβάθμιση στον αριθμό των τσιγάρων έχει μελετηθεί, δεν είναι ότι πάντα τους χωρίζουμε σε καπνιστές και μη. Απλώς δεν έχει και τόσο νόημα να συζητάμε για δοσοεξαρτώμενο κίνδυνο. Φαντάζεστε διαφημιστική εκστρατεία με μήνυμα "μειώστε τα τσιγάρα σας για να κινδυνεύετε κάπως λιγότερο"; Δεν αξίζει τον κόπο, το θέμα είναι να το κόψεις.

Ένα τελευταίο. Το πρόβλημα με την πρόληψη είναι ότι κανένα νόσημα δεν είναι βέβαιο ότι θα προκύψει. Μιλάμε πάντα με πιθανότητες. Αν ήταν σίγουρο ότι θα πάθεις καρκίνο, θα κάπνιζε το 2%, γιατί όλοι είμαστε φοβητσιάρηδες. Γιατί δεν κάνει κανείς ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο; Γιατί είναι βέβαιο ότι θα πεθάνει. Υπάρχουν άτομα που τρέχουν σαν τρελοί στην εθνική όμως, γιατί βασίζονται στις πιθανότητες που έχουν να μην τρακάρουν. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την έννοια της πιθανότητας. Γι' αυτό και το τόπικ είναι γεμάτο ισχυρισμούς για την ατμοσφαιρική ρύπναση, τη διατροφή και χίλια δυο άλλα, που αυξάνουν μεν τον ΣΚ, αλλά σε απείρως μικρότερο βαθμό σε σχέση με το κάπνισμα.

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

κάτσε ρε φίλε με τη στατιστική αυτή που λές και 0,1% πιθανότητα να πάθω καρκίνο να είχα χωρίς να καπνίζω,με το μέσο κάπνισμα αμέσως αμέσως πάω στο 220%

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι δεν υφίστανται αυτά που λες.

Δημοσ.
Αυτό και μόνο υπογραμμίζει το πόσο ώριμος είσαι - κάτι το οποίο αναφέρεις σε επόμενο Post που διάβασα. Δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι, αλλά αυτή η νοοτροπία συνηθίζεται σε ηλικίες 15-20 ετών, όπου το motto "τα ξέρω όλα και ότι και να μου πεις δεν αλλάζω γνώμη" είναι ψωμοτύρι.

Επίσης kirileman, σου έκανα μία ερώτηση για τα τζιπάκια - και όχι για το κλ@σιμο ή το ρέψιμο - και απάντηση δεν πήρα. Και την επαναλαμβάνω.

Το καυσαέριο που εισπνέεις από τα τζιπ - το τελευταίο έτος 15.000 τζιπάκια αγοράστηκαν μόνο στην περιοχή της Αττικής-, και η μόλυνση την οποία υφίσταται το περιβάλλον σου από αυτά γιατί δεν σε φέρνουν στο αμήν; Γιατί δεν εξανίστασαι με την ίδια ένταση; Απλώς και μόνο επειδή τα καυσαέρια δεν τα νιώθεις τόσο άμεσα όσο τον καπνό; Γιατί, αν είναι αυτός ο λόγος σου, νομίζω ότι περιττεύει το να επιχειρηματολογήσω με σένα, καθώς η ζημία που κάνουν στον οργανισμό σου είναι εξίσου σημαντική. Συν το γεγονός ότι αυτά ΔΕΝ μπορείς να τα περιορίσεις και εισέρχονται ακόμα και στο σπίτι σου και τα αναπνέεις επί 24ώρου βάσεως.

Και για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, ξαναθυμίζω ότι το point μου εδώ μέσα είναι να σταματήσουν οι υπερβολές και από τις 2 πλευρές και να ανοίξουμε λίγο τα πνευματικά μας όρια - ο οποίος υποτίθεται ότι είναι και ο γενικός στόχος forums σαν το Insomnia. Κι όχι ντε και καλά να καπακώνουμε τους άλλους ή να ρίχνουμε χολή. Λέω εγώ τώρα... :-)

Κατ' αρχάς ξαναδιάβασε το bold κείμενο που παρέθεσες. Ένα σχόλιο.

Τώρα που ζορίζουν τα πράγματα, τώρα κάποιοι ζητούν ανοιχτά πνευματικά όρια και διάλογο; Που ήταν όλοι αυτοί όταν τρώγαμε τον καπνό στη μάπα ασύστολα; Λυπάμαι, ο διάλογος για μένα τελείωσε. Με λες και φασίστα, αν θες. Και η ωριμότητα μου τελείωσε (αφού κάθομαι και συζητάω για το δικαίωμά μου στο αυτονόητο) και οι πνευματικοί μου ορίζοντες... θόλωσαν από την κάπνα. Καλημέρα.

Δημοσ.
Κατ' αρχάς ξαναδιάβασε το bold κείμενο που παρέθεσες. Ένα σχόλιο.

Τώρα που ζορίζουν τα πράγματα, τώρα κάποιοι ζητούν ανοιχτά πνευματικά όρια και διάλογο; Που ήταν όλοι αυτοί όταν τρώγαμε τον καπνό στη μάπα ασύστολα; Λυπάμαι, ο διάλογος για μένα τελείωσε. Με λες και φασίστα, αν θες. Και η ωριμότητα μου τελείωσε (αφού κάθομαι και συζητάω για το δικαίωμά μου στο αυτονόητο) και οι πνευματικοί μου ορίζοντες... θόλωσαν από την κάπνα. Καλημέρα.

Δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει αλλα ο νομος αφησε τοσα παραθυρακια ανοιχτα, που τα πραγματα δεν εχουν ζορισει καθολου.

Προσωπικα θα συνεχισω να καπνιζω σε χωρο που θα επιτρεπεται και επιπλεον δεν θα εχω τυψεις γιατι θα ξερω οτι οσοι δεν καπνιζουν θα εχουν τους δικους τους χωρους ωστε να μην τους ενοχλει η ομολογουμενως κακια συνηθεια μου.

Δημοσ.
Το "πέθανε υγιής" είναι η ίδια ηλιθιότητα με το "πέθανε από γηρατειά".

Από κάτι (με αιτία) πεθαίνεις πάντα.

Νομιζω οτι υπαρχει ο "σωστος" θανατος για εναν ανθρωπο και δεν ειναι απο καποια αρρωστια αλλα απο γηρατεια.

Καπου ειχα διαβασει οτι θανατος απο γειρατεια ειναι να πεθανεις στον υπνο σου απο ανακοπη καρδιας.

Ο εγκεφαλος οταν κοιμομαστε ανα τακτα χρονικα διαστηματα δινει μια ηλεκτρικη εκενωση σε ολο το σωμα που μας κανει να τιναζομαστε. Αυτο το κανει για να μην σταματησει η καρδια να δουλευει. Οταν ο ανθρωπος γερασει πολυ, μια ωραια μερα που θα κοιμηθει, ο εγκεφαλος δεν θα σε "τιναζει" στον υπνο σου οποτε η καρδια σου θα σταματησει να δουλευει και θα πεθανεις στον υπνο σου (αν ολα πανε καλα και δεν εχεις πεθανει ποιο πριν απο καποια αρρωστια).

Δημοσ.

Ο εγκεφαλος οταν κοιμομαστε ανα τακτα χρονικα διαστηματα δινει μια ηλεκτρικη εκενωση σε ολο το σωμα που μας κανει να τιναζομαστε

Να φοράς πλαστικά παπούτσια όταν κοιμάσαι.

Δημοσ.

Λοιπόν, συζητούσα τις προάλλες με το παλικάρι που έχει ένα μαγαζί στο οποίο δούλευα και παλιότερα, και μου είπε αφενός ότι χώροι κάτω των 70 τμ θα δηλωθούν ως καπνιστήρια ή μη καπνιστήρια (για τους μεγαλύτερους μου είπε κι εκεί τι θα γίνει αλλά δε θυμάμαι) αφετέρου ότι οι χώροι εντός του μπαρ και οι αποθήκες δεν θα προσμετρώνται στα τετραγωνικά του μαγαζιού αφού θα θεωρούνται εργασιακοί χώροι. Κοινώς,αν βάλεις μέσα και το παραθυράκι με τους ημι-υπαίθριους χώρους, παπάρια αλλαγές και αντικαπνιστικοί νόμοι.

Δημοσ.
αφετέρου ότι οι χώροι εντός του μπαρ και οι αποθήκες δεν θα προσμετρώνται στα τετραγωνικά του μαγαζιού αφού θα θεωρούνται εργασιακοί χώροι. Κοινώς,αν βάλεις μέσα και το παραθυράκι με τους ημι-υπαίθριους χώρους, παπάρια αλλαγές και αντικαπνιστικοί νόμοι.

Σε αυτο ακουσα χθες τον Αβραμοπουλο οτι και οι χωροι αυτοι θα μετρανε στα 70 τετραγωνκα .

Δημοσ.

Χμ, δεν ξέρω, μεταφέρω αυτά που μου είπε το παλικάρι. Αυτός -μεταξύ άλλων- πάντως χρησιμοποίησε αυτολεξί το παρακάτω "μαλάκας είμαι να το κάνω μη καπνιστών;".

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...