Προς το περιεχόμενο

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Διευκρινίζω πως την έκφραση "τον έχεις στην τσέπη" την χρησιμοποιώ όταν θέλω να πω με άλλα λόγια "τον έχεις δεδομένο", και όχι "ως πιθανότητα".

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Ειλικρινά απογοητεύομαι όταν διαβάζω από νέους ανθρώπους το 2009 να μου ζητούνε να σεβαστώ το "δικαίωμά" τους να μου αφαιρούν τον αερά που θέλω ελεύθερα να αναπνέω. Ίσως μόνο η ψυχιατρική μπορεί να δώσει απάντηση, αφού η λογική εδώ σταματάει.

Το τελευταίο χρόνο ζω στο εξωτερικό και εδώ που είμαι καπνίζει μόνο το 25% σύμφωνα με στατιστικές. Όμως νομίζεις ότι μόνο το 5% καπνίζει, αφού σε καμιά δημόσια υπηρεσία δεν καπνίζει κανείς, ούτε και σε εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, ούτε και μέσα στα πανεπιστήμια. Άσε που τους καπνιστές τους θεωρούν και λίγο πολύ ως βλαμένους. Επίσης εκείνο που σου κάνει εντύπωσει είναι ότι βλέπεις ταμπέλες έξω από κτήρια που λένε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 7 μέτρων από την είσοδο του κτηρίου, για να μην μπαίνει ο καπνός μέσα στο κτήριο. Το καλύτερο φυσικά είναι ότι ΌΛΟΙ οι καπνιστές σέβονται ΟΛΕΣ τις απαγορεύσεις.

Το ακόμα καλύτερο στην υπόθεση είναι ότι οι εταιρείες ασφἀλισης υγείας επιβάλουν υψηλότερα ασφάλιστρα στους καπνιστές αφού είναι στατιστικά επιβεβαιωμένο ότι αυτοί επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα υγείας. Σου λέει αν θες λιγότερα ασφάλιστρα, κοψ'το κάπνισμα. Τέλος.

Και τα πακέτα κοστίζουν 6 ευρώ.

Στους συμπολίτες μου καπνιστές θα τους πρότεινα να μην το κόψουν αμέσως, αλλά να μπούνε μία φορά στο Θεαγένειο στην Θεσσαλονίκη ή στο αντικαρκινικό Άγιος Σάββας στην Αθήνα. Εάν αντέξουν για πάνω από μια ώρα την θλίψη, τον πόνο, την δυστυχία και την απόγνωση που σου προκαλεί η παραμονή εκεί μέσα βλέποντας όλους τους καρκίνους και την άνιση μάχη που δίνουν οι άνθρωποι εκεί μέσα, και μπορέσουν μετά να συνεχίσουν να καπνίζουν, τότε μάλλον θα θέλουν ψυχίατρο.

Εγώ δυστυχώς έχασα τον πατέρα μου από καρκίνο πριν 2 χρόνια και το Θεαγένειο το είδα πολλές φορές. Ακόμα και σήμερα έχω εφιάλτες από εκείνο το μέρος που δεν σβήνονται από το μυαλό μου. Να βλέπεις ανθρώπους που από 90 κιλά όταν πεθαίνουν να ζυγίζουν 40, που 24 ώρες να σφαδάζουν από τον πόνο και η μορφίνη να μην τους πιάνει, που να φτάνουν στο τέλος να μην μπορούν να κρατήσουν ούτε το στόμα τους κλειστό από την εξάντληση και να τρέχουν τα σάλια πάνω τους, που να παθαίνουν αλλεπάληλες ανεπάρκειες διαφόρων οργάνων και να το βλέπεις και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Και να βλέπεις τον άνθρωπο σου να πεθαίνει κάθε μέρα για 6 μήνες.

Και μετά από όλα αυτά να μου λες ότι το τσιγάρο είναι δικαίωμα. :mad: Ρε είστε σοβαροί;:mad: Αντί να θέλετε την πρόοδο της χώρας να ζητάτε να παραμένουμε χωμένοι στα σκατά; :mad:

το κανω παραθεση να το διαβασει οποιος εχασε την σελιδα

Δημοσ.
το κανω παραθεση να το διαβασει οποιος εχασε την σελιδα

Θα το κάνεις και στην επόμενη για όσους χάσουν την τρέχουσα; :rolleyes:

Δημοσ.

Ας αναφερω μερικα στατιστικα στην κουβεντα

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7895211

17,2% lifetime probability για καρκινο πνευμονα στους αντρες.Χοντρικα 1 στους 6 καπνιστες.11.2% στις γυναικες.1 στις 9 καπνιστριες.Δεν ξερω γιατι εμφανιζεται διαφορα στη συγκεκριμενη μελετη.

(Αναφερεται μονο στον καρκινο του πνευμονα.Δεν αφορα αλλες παθησεις σχετικες με το καπνισμα(καρκινο λαρυγγα,ουροδοχου κυστης,στεφανιαια νοσο,ΧΑΠ,εγκεφαλικο κλπ κλπ).Στη σχολη μας ελεγαν οτι 1 στους 2 καπνιστες πεθαινει απο νοσο σχετικη με το καπνισμα.)

Σιγουρα δεν ειναι δεδομενο.Ειναι ομως πολυ πιθανο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Υπάρχει κάποια έρευνα που να καταλήγει πως όλοι οι καπνιστές καταλήγουν καρκινοπαθείς ή ζεις σε δική σου πραγματικότητα;

Καμία έρευνα δεν λέει ότι όσοι καπνίζουν θα πάθουν καρκίνο. Αυτό που λένε είναι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες. Και πολλές φορές όχι απλά αυξάνονται, αλλά εκτοξεύονται. Αν δεν έχεις γονίδια για καρκίνο, απλά δεν θα πάθεις ποτέ. Αν όμως έχεις, τότε αντί να τον εμφανίσεις στα 70 σου, θα το πάθεις στα 40 ή στα 50. Κρίμα δεν είναι να σπαταλήσεις έτσι 20 χρόνια από τη ζωή σου;

Lung cancer was uncommon before the advent of cigarette smoking; it was not even recognized as a distinct disease until 1761.Different aspects of lung cancer were described further in 1810. Malignant lung tumors made up only 1% of all cancers seen at autopsy in 1878, but had risen to 10–15% by the early 1900s. Case reports in the medical literature numbered only 374 worldwide in 1912, but a review of autopsies showed that the incidence of lung cancer had increased from 0.3% in 1852 to 5.66% in 1952.
πηγή http://en.wikipedia.org/wiki/Lung_cancer#History

Επίσης στην εικόνα αυτή βλέπουμε ότι τα ποσοστά καρκίνων στις ΗΠΑ είναι αυξημένα στις νοτιοανατολικές πολιτείες όπου υπάρχει μεγάλο ποσοστό μαύρων οι οποίοι καπνίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους λευκούς.

Το μικρότερο ποσοστό αν δείτε είναι στη Utah και στο New Mexico όπου έχουν μεγάλα ποσοστά Μορμόνων οι οποίοι για θρησκευτικούς λόγους ΔΕΝ καπνίζουν.

http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_on_smoking#The_Church_of_Jesus_Christ_of_Latter-Day_Saints

Lung_cancer_US_distribution.gif

Το τί προκαλεί το τσιγάρο μας το έχει περιγράψει η επιστήμη εδώ και δεκαετίες. Το να κάθονται κάποιοι Έλληνες και να κλείνουν τα μάτια στις αποδείξεις είναι κάτι που με κάνει από την μία να γελάω και από την άλλη να κλαίω με τον πάτο που έχουμε πιάσει ως χώρα ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα. Είναι κρίμα ρε παιδιά να είναι η Ελλάδα παντού στον πάτο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος, ακόμα και για να κόψει κάποιος το κάπνισμα. Εδώ σας δίνω 2 στοιχεία από τα αμέτρητα που κάνουν μπαμ. Δεν περιμένω να κόψετε το κάπνισμα. Απλά θέλω να μην αμφισβητείτε δεδομένα που έχουν επαληθευτεί ξανά και ξανά.

Και δεν είναι μόνο ο καρκίνος.

Οι αρτηρίες που θρομβώνουν είναι εξίσου θανατηφόρες συνέπειες. Αυτές οι 2 σχετικές διαφημίσεις είναι πέρα για πέρα αληθινές χώρις να δείχνουν σοκαριστικές εικόνες.

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=lEc-Rsv9pMc[/ame]

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=h1PZkl4-fiM[/ame]

Φέτος βρέθηκα για 10 εβδομάδες μέσα σε ένα νοσοκομείο στα πλαίσια ενός μαθήματος. Είδα λοιπόν έναν ασθενή ο οποίος ήταν χρόνια καπνιστής και είχαν θρομβωθεί οι αρτηρίες των ποδιών του σε 6 διαφορετικά σημεία με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί αίμα στα πόδια του. Οι γιατροί κατάφεραν να ανοίξουν τις αρτηρίες μόνο στο ένα του πόδι. Στο άλλο ήταν αδύνατο. Ξέρετε ποιό ήταν το επόμενο στάδιο σε αυτόν τον ασθενή; Ακρωτηριασμός.

http://en.wikipedia.org/wiki/Peripheral_vascular_disease

Επίσης πέρα από καρκίνους και θρομβώσεις, το μονοξείδιο του άνθρακα στο τσιγάρο, όταν περάσει στο κυκλοφορικό, δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη που μας βοηθάει να μεταφέρουμε οξυγόνο στους ιστούς όλου του σώματός μας. Χωρίς οξυγόνο όλοι ξέρουμε τί παθαίνουμε. Ασφυξία. http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/mole00/mole00476.htm

Να γράψω κι άλλα;

Επεξ/σία από mitsikas
τυπογραφικό
Δημοσ.
από την μία να γελάω και από την άλλη να κλαίω με τον πάτο που έχουμε πιάσει ως χώρα ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα. Είναι κρίμα ρε παιδιά να είναι η Ελλάδα παντού στον πάτο.

Πατο στο καπνισμα, πατο στα τροχαια, πατο στα ναρκωτικα. Ολυμπιονικες ειμαστε:mrgreen:

Δημοσ.

@doctorkostis

Σύμφωνοι, αλλά για αυτές τις έρευνες υπάρχουν μόνο 2 κατηγορίες, "καπνιστές"/"μη καπνιστές";

Ξέρω γω, τις ίδιες πιθανότητες έχει κάποιος που καπνίζει 6 τσιγάρα ημερησίως με κάποιον που καπνίζει 3 πακέτα ημερησίως;

Και οι δύο περιπτώσεις καπνιστές δεν θεωρούνται;

H (ανεπίσημη) εκτίμηση πως ένας στους δύο καπνιστές πεθαίνει από νόσο σχετική με το κάπνισμα δε λέει πολλά αν δεν αναφέρει και σε ποια ηλικία πεθαίνει.

Δεν κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, κουβεντούλα ε.

Ξεκαθαρίζω πως θεωρώ το κάπνισμα ως μία από τις ηλιθιότερες συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος, αλλά μη φτάνουμε στα άκρα λες και βρήκαμε ξαφνικά τον ένοχο για όλα τα δεινά.

Xωρίς να έχω πρόθεση να ανακατευθύνω την κουβέντα, πιστεύω θα είχαν ενδιαφέρων αντίστοιχες έρευνες που θα μας έδειχναν πώς αλλάζει ο Μ.Ο ζωής των ανθρώπων βάση της ποιότητας ζωής τους.

(αν ζουν με τους ρυθμούς και την ρύπανση ενός αστικού κέντρου, αν κάνουν στοιχειωδώς υγιεινή διατροφή-άθληση, αν έχουν εξασφαλισμένα τα οικονομικά/οικογενειακά τους προβλήματα κλπ.)

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 06:14 ----------

Να γράψω κι άλλα;

Aυτό ακριβώς σου είπα και στο προηγούμενο post σου.

Να μη γράψεις άλλα, γιατί όσοι καπνιστές γλυτώσουν τον καρκίνο θα πάνε από άγχος βλέποντας όλα αυτά. :P

To να τρομοκρατείς κάποιον να κόψει το τσιγάρο είναι η πλέον λάθος προσέγγιση.

Έτσι πιστεύω δηλαδή.

Αν θες μπορείς να συνεχίσεις να δείχνεις αποκρουστικές εικόνες και βιντεάκια.

Δημοσ.
@doctorkostis

Σύμφωνοι, αλλά για αυτές τις έρευνες υπάρχουν μόνο 2 κατηγορίες, "καπνιστές"/"μη καπνιστές";

Ξέρω γω, τις ίδιες πιθανότητες έχει κάποιος που καπνίζει 6 τσιγάρα ημερησίως με κάποιον που καπνίζει 3 πακέτα ημερησίως;

Και οι δύο περιπτώσεις καπνιστές δεν θεωρούνται;

H (ανεπίσημη) εκτίμηση πως ένας στους δύο καπνιστές πεθαίνει από νόσο σχετική με το κάπνισμα δε λέει πολλά αν δεν αναφέρει και σε ποια ηλικία πεθαίνει

Σαφως και εχει διαφορα,μεγαλη μαλιστα.Στην ιατρικη το καπνισμα μετριεται σε pack-years.Δηλαδη ποσα πακετα/ημερα επι ποσα χρονια.Πχ ενας 40αρης που κανει 2 πακετα την ημερα απο 20 χρονων εχει 40 pack-years.Στην περιπτωση της ΧΑΠ στα 50 με 60 pack-years πρακτικα ειναι αδυνατο να μην εχεις σοβαρη νοσο,στον καρκινο δεν ειναι τοσο ευκολα μετρησιμα τα πραγματα αλλα σαφως και εχει σχεση με την ποσοτητα.

Οσον αφορα τις μελετες που ειπες,δεν ειναι καθολου ευκολο να μαζεψεις ομαδες καπνιστων που να εχουν τις ιδιες συνηθειες στο καπνισμα.Εδω στο ιδιο ατομο και μπορει καθε χρονο να αλλαζουν οι συνηθειες του(πχ για 6 μηνες κανω 2 πακετα,μετα το κοβω για 1 χρονο επειδη το σιχαθηκα,μετα το ξαναρχιζω αλλα κανω 10 τσιγαρα κλπ κλπ).Ειναι πολυ δυσκολο να κανεις συγκριτικη μελετη με ομαδες καπνιστων,ειδικα αν θες και μεγαλο αριθμο συμμετεχοντων.Καλα στις αναδρομικες μελετες ειναι αδυνατο,δεν υπαρχουν τετοια στοιχεια.

Η (σαφως ανεπισημη) εκτιμηση του 1 στα 2 δε μπορει να κανει αυτο που λες.Τα στατιστικα στοιχεια που κρατουνται εχουν σχεση με την αιτια θανατου στο πιστοποιητικο και την νοσο που οδηγησε εκει.Δε μπορεις να ξερεις ποσο παραπανω θα ζουσε αν δεν καπνιζε,αλλα οι ασθενειες που σχετιζονται με το καπνισμα συνηθως δε χτυπουν 80αρηδες.Στο 50% των καπνιστων που δεν πεθαινουν απο το καπνισμα πρεπει να υπολογιζεις τροχαια,ατυχηματα,αλλες ασχετες ασθενειες κλπ κλπ.Δε φτανει τα βαθια γεραματα το συγκεκριμενο 50%.

(Sorry αν σε μπερδεψα χειροτερα,η στατιστικη ποτε δεν ηταν το δυνατο μου σημειο,το αντιθετο μαλλον...)

Δημοσ.
αλλά για αυτές τις έρευνες υπάρχουν μόνο 2 κατηγορίες, "καπνιστές"/"μη καπνιστές";

Διότι δεν υπάρχει τρίτη κατηγορία "μερικώς καπνιστής".

Το κάπνισμα είναι boolean algebra και έχει μόνο δυο τιμές:

Καπνιστής

Μη καπνιστής

Στο εξωτερικό heavy smoker θεωρείτε αυτός που κάνει πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα. Τα 6 είναι υπέραρκετα να σου κάνουν τις βλάβες που λένε οι επιστήμονες. Τα 3 πακέτα απλά θα εξαφανίσουν την όποια ποιότητα ζωής σου.

αλλά μη φτάνουμε στα άκρα λες και βρήκαμε ξαφνικά τον ένοχο για όλα τα δεινά.

Δεν είναι ο μόνος ένοχος, αλλά ο βασικός ένοχος.

To να τρομοκρατείς κάποιον να κόψει το τσιγάρο είναι η πλέον λάθος προσέγγιση.

Αν θες μπορείς να συνεχίσεις να δείχνεις αποκρουστικές εικόνες και βιντεάκια.

Έχεις δίκαιο. Η τρομοκρατία δεν αποδίδει ποτέ. Αυτό όμως που έκανα είναι απλά να παραθέτω στοιχεία σε ό,τι γράφω. Αν η πραγματικότητα είναι αποκρουστική και τρομακτική για κάποιους δεν φταίω εγώ. Ο καθένας καλό θα είναι να κοιτάει κατάματα την αλήθεια χωρίς να ψάχνει δικαιολογίες του στυλ "ναι μεν αλλά".

liopyr κλείνοντας να σου πω ότι σκοπός μου δεν είναι να αντιπαρατεθώ μαζί σου. Δεν είναι ο σκοπός της ζωής μου να σε σώσω και ούτε και με ενδιαφέρει το τι κάνεις στη ζωή σου. Ούτε σε ξέρω ούτε με ξέρεις. Απλά τα μηνύματα σου μου έδωσαν αφορμή να ποστάρω στο thread. Αυτό και μόνο αυτό. Μπορείς να συνεχίσεις να καπνίζεις. Ούτως ή άλλως δεν ζω στην Ελλάδα και δεν σκέφτομαι να επιστρέψω.

Φιλικά Δημήτρης.

Δημοσ.

(Sorry αν σε μπερδεψα χειροτερα,η στατιστικη ποτε δεν ηταν το δυνατο μου σημειο,το αντιθετο μαλλον...)

Καθόλου, κάθε άλλο, αν και είναι λίγο περίεργη η ώρα. :-)

Εκεί που καταλήγουμε λοιπόν, είναι πως από την μία οι στατιστικές δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αντικατοπτρίσουν καθαρά την πραγματικότητα σε τέτοια θέματα, από την άλλη δεν έχουμε κάποιο άλλο αντικειμενικό μέτρο να "ζυγίσουμε" την κατάσταση.

Κάτι τέτοιες φάσεις συγχίζομαι και θέλω να καπνίσω. :P

@mitsikas/ Δημήτρη ούτε εγώ έχω όρεξη να αντιπαρατεθώ για οτιδήποτε στις 6 το πρωί.

Απλά επειδή με έχει κουράσει αυτή η κατάσταση με τα νεκρόσημα στα πακέτα και τις αποκρουστικές φωτό, πιάστηκα από το ποστ σου και το έθιξα.

Δεν χρειάζεται να με πείσεις εσύ να κόψω το κάπνισμα.

Έχω (ή έτσι νομίζω τουλάχιστον) συναίσθηση της μαλακίας που κάνω.

Βαση αυτού, εγώ θα πρέπει να με πείσω.

:-)

Δημοσ.

Η στατιστικη και η ερμηνεια της ειναι ευκολο να σε μπερδεψουν γενικα,θελει και λιγο μαθηματικο μυαλο,το οποιο δυστυχως δε διαθετω...

Ειναι σιγουρο ομως οτι στον καρκινο του πνευμονα και στις αλλες νοσους που ανεφερα πιο πανω υπαρχει ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ στατιστικη διαφορα μεταξυ καπνιστων και μη καπνιστων.Το 1 στους 6 για καρκινο πνευμονα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ νουμερο(δε μιλαω για το ανεπισημο 1 στα 2 που ειπαμε πιο πριν),αν το συνειδητοποιουσαν πληρως οι καπνιστες θα το σκεφτοντουσαν ξανα πριν αναψουν το επομενο τσιγαρακι...

Δημοσ.
1 στα 6 είναι σε δείγμα από ελληνικό πληθυσμό;

Σύμφωνα με το link η έρευνα έγινε στον Καναδά την περίοδο 1987-89.

Δημοσ.

A και μια άλλη ερώτηση κάπου τον είχα ξαναδεί τον όρο:

Εδώ στα συμπεράσματα, τι είναι το "chemoprevention"?

Δημοσ.

Μόνο και μόνο το ότι 1/6 άντρες και 1/9 γυναίκες δείχνει ότι ο γενετικός παράγοντας είναι μεγαλύτερος.

Για το άγχος καμία έρευνα έχουμε;

Ένα έχω να πω εγώ!

Αν σταματήσει το κάπνισμα θα γεμίσουν τα τρελάδικα μετά.:lol:

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...