Προς το περιεχόμενο

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και ποιος είναι ο λόγος κατά τη γνώμη σου τότε;

κοίτα δεν νομίζω ότι ανησυχούν για εμένα σαν άτομο, ανησυχούν ότι θα πάθω κάτι και θα επιβαρύνω τον κρατικο προυπολογιμσό/ασφαλιστικά ταμεία κτλ. για να μην πω ότι θα πάνε στράφι όλες οι επενδύσεις που έχουν γίνει πάνω μου (δωρεάν παιδεία κτλ), ότι θα χάσουν έναν εργαζόμενο και θα πρέπει να καταβάλουν σύνταξη κτλ. κτλ.

για τα pm 2.5: συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά ρε filipe μόνο αυτά είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του πνεύμονα? τα διάφορα COx, NOx κτλ που βγαίνουν από τις εξατμίσεις είναι ok?

anyway: δεν λέω ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει, απλά ότι η όλη καμπάνια έτσι όπως παρουσιάστηκε είναι λίγο υποκριτική γιατί υπάρχουν αλλά 1000 πράγματα που βλάπτουν και για τα οποία δεν γίνεται τίποτα όυτε ποτέ θα μάθουμε

στην τελική αν πειράζει τόσο πολύ ας το απαγορεύσουνε (αλλά τους συμφέρει να μαζεύουν τα λεφτα από τους φόρους....)

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Ε προφανώς για να παρθούν αυτά τα μέτρα (θεωρητικά έστω...), σημαίνει ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί από μόνο του σοβαρή ζημιά.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα άλλο θέμα, που ναι μεν προκαλεί κοινά προβλήματα με το παθητικό κάπνισμα, αλλά επιδρά τελείως διαφορετικά. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο εκτεθειμένοι σε ρύπους. Το ίδιο ισχύει και για τη καπνίλα.

Αρα μιλάμε για 2 διαφορετικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά.

Δημοσ.

κοίτα δεν νομίζω ότι ανησυχούν για εμένα σαν άτομο, ανησυχούν ότι θα πάθω κάτι και θα επιβαρύνω τον κρατικο προυπολογιμσό/ασφαλιστικά ταμεία κτλ. για να μην πω ότι θα πάνε στράφι όλες οι επενδύσεις που έχουν γίνει πάνω μου (δωρεάν παιδεία κτλ), ότι θα χάσουν έναν εργαζόμενο και θα πρέπει να καταβάλουν σύνταξη κτλ. κτλ.

για τα pm 2.5: συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά ρε filipe μόνο αυτά είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του πνεύμονα? τα διάφορα COx, NOx κτλ που βγαίνουν από τις εξατμίσεις είναι ok?

anyway: δεν λέω ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει, απλά ότι η όλη καμπάνια έτσι όπως παρουσιάστηκε είναι λίγο υποκριτική γιατί υπάρχουν αλλά 1000 πράγματα που βλάπτουν και για τα οποία δεν γίνεται τίποτα όυτε ποτέ θα μάθουμε

στην τελική αν πειράζει τόσο πολύ ας το απαγορεύσουνε (αλλά τους συμφέρει να μαζεύουν τα λεφτα από τους φόρους....)

οσο λιγοτερα τοσο καλυτερα.

εκτος κι αν θες να καταργησουμε τους καταλυτες...

Δημοσ.

μολις φτιαξει η οικονομια σιγα σιγα θα αρχισουν να εμφανιζονται τα υβριδικα μεσω κρατικων βοηθηματων και θα μειωθουν οι ρυποι κατα πολυ. αυτη ειναι και η παγκοσμια ταση. σε 10,20 χρονια θα ειναι πολυ διαφορετικη εικονα απο οτι ειναι τωρα στο θεμα της ρυπανσης

Δημοσ.

μολις φτιαξει η οικονομια σιγα σιγα θα αρχισουν να εμφανιζονται τα υβριδικα μεσω κρατικων βοηθηματων και θα μειωθουν οι ρυποι κατα πολυ. αυτη ειναι και η παγκοσμια ταση. σε 10,20 χρονια θα ειναι πολυ διαφορετικη εικονα απο οτι ειναι τωρα στο θεμα της ρυπανσης

Μέχρι τότε θα έχουμε κατοικήσει και άλλους πλανήτες , άσε που δεν θα έχουμε αμάξια αλλα μονο σκάφη που θα πετάνε οποτε μάλλον δεν θα δούμε υβριδικά αυτοκίνητα. :fear:

Δημοσ.

Τα PM2.5 είναι ένας δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο καπνός του τσιγάρου έχει μερικές χιλιάδες ουσίες που είναι βλαβερές, το ίδιο και οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά δεν πειράζει άλλη μία. Που λες, για τα αυτοκίνητα λαμβάνονται μέτρα (ΚΤΕΟ, καταλύτες, αμόλυβδη βενζίνη, μειωμένα τέλη για όσους έχουν οχήματα νέας τεχνολογίας, κάρτα καυσαερίων, δακτύλιος), για τα εργοστάσια υπάρχουν συγκεκριμένα όρια εκπομπών και συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν, για τους λέβητες των πολυκατοικιών είναι υποχρεωτική η ετήσια συντήρηση. Άρα, αν και δεν τηρούνται όλα αυτά όσο θα έπρεπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα την μερική προστασία σου από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ήρθε ο καιρός να γίνει κάτι και για το παθητικό κάπνισμα. Αν δεν θέλεις "υποκριτικά" ημίμετρα, φαντάζομαι δε θα έχεις πρόβλημα να γίνει εργοστάσιο λιγνίτη 30 μέτρα από το σπίτι σου, στο οποίο δε θα γίνεται ποτέ έλεγχος εκπομπής καυσαερίων.

Επίσης, ότι πειράζει ΤΟΣΟ πολύ, πειράζει. Αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι νόμιμο προϊόν, για χίλιους δυο λόγους. Το μέτρο προστατεύει την υγεία των μη καπνιστών και των εργαζομένων και ειλικρινά δεν με νοιάζει τι σκεφτόταν ο νομοθέτης. Το αποτέλεσμα μετράει και όπου έχει εφαρμοστεί, η υγεία των μη καπνιστών βελτιώθηκε αισθητά. Το επιχείρημα περί κινήτρων του νομοθέτη δεν μπορώ να το καταλάβω. Είναι σαν να λέει κανείς ότι δε θα χρησιμοποιεί προφυλακτικά, γιατί δεν πείθεται ότι οι διαφημίσεις προφυλακτικών γίνονται για να τον προστατεύσουν από το AIDS, τη σύφιλη, τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κτλ. Στα παλιά μου τα παπούτσια γιατί τα διαφημίζουν. Αν με προστατεύουν από όλα αυτά, θα τα χρησιμοποιήσω. Είμαι παράλογος;

Δημοσ.

Οι μη καπνιστες που σιχαινονται-αηδιαζουν-δεν αντεχουν να οσφραινονται την καπνα του τσιγαρου ειναι υποκριτες?

Τα ζευγαρια που καπνιζει ο ενας εκ των δυο και συνηθως συνεννοουνται οταν συγκατοικουν να βγαινει στο μπαλκονι ο καπνιστης, η να πηγαινει σε συγκεκριμενο χωρο τελος παντων, ωστε ο αλλος να μην ενοχλειται ειναι κι αυτοι υποκριτες?

Εγω που αν το δωματιο στο οποιο προκειται να κοιμηθω μυριζει καπνιλα, ΔΕΝ μπορω να κοιμηθω μεχρι να ξεμυρισει, ειμαι κι εγω υποκριτης?

Ο νομος που προσπαθει να κανει το ιδιο με τα παραπανω ζευγαρια αλλα σε δημοσιους χωρους, ειναι υποκριτικος κι αυτος?

Με λιγα λογια οι παντες υποκρινονται οτι ο καπνος του τσιγαρου ειναι αηδια, σιχαμα κλπ?

Επισης αυτα που λες για καυσαερια και αλλες βλαβερες ουσιες, αφορουν ανοιχτους χωρους. Ο νομος περι καπνισματος αναφερεται σε κλειστους δημοσιους χωρους.

Δημοσ.

Εγω που αν το δωματιο στο οποιο προκειται να κοιμηθω μυριζει καπνιλα, ΔΕΝ μπορω να κοιμηθω μεχρι να ξεμυρισει, ειμαι κι εγω υποκριτης?

Σόρρυ αλλά το να μην μπορείς να συνηθήσεις μια μυρωδιά είναι πρόβλημα, αν με πιάνεις.

Δημοσ.

Σόρρυ αλλά το να μην μπορείς να συνηθήσεις μια μυρωδιά είναι πρόβλημα, αν με πιάνεις.

τοτε να κοιμασαι στη τουαλετα.

Δημοσ.

τοτε να κοιμασαι στη τουαλετα.

Αυτό θέλω να πω κ εγώ, (για το τσιγάρο μέσα στο υπνοδωμάτιο, δεν το συζητάω, ξύλο με βρεγμένη σανίδα.:Ρ) αλλά αν σου μυρίζει τσιγαρίλα, επειδή και μόνο το θες τότε είναι ψυχολογικό.

Δημοσ.

αν σου μυριζει τσιγαριλα οταν δεν υπαρχει τοτε εχεις προβλημα.αν σου μυριζει ενω υπαρχει τοτε εισαι φυσιολογικος ανθρωπος.

Δημοσ.

ΔΕΝ καταλαβαίνομαστε....

σας είπα ότι είμαι καπνιστής και ότι είμαι υπερ της απαγόρευσης του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς χώρους,

αυτό που προσπαθώ να σας εξηγήσω είναι ότι τα βάζουμε με το τσιγάρο λες και μόνο αυτό φταίει ενώ χίλια αλλά δυο πράγματα μας τα περνάμε στα ψιλά και κάτω από το χαλάκι και δεν βλέπω κανέναν να χαλιέται...τόσο απλά

ΔΕΝ διαφωνώ με το ότι το μέτρο είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά είναι και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν....

νομίζω ότι με το να μιλάμε και να τα βάζουμε μόνο με το τσιγάρο κάπου χάνουμε το δάσος και κοιτάμε μόνο το δέντρο, για αυτό μίλησα για υποκρίσια,

Επισης αυτα που λες για καυσαερια και αλλες βλαβερες ουσιες, αφορουν ανοιχτους χωρους. Ο νομος περι καπνισματος αναφερεται σε κλειστους δημοσιους χωρους.

Αυτό που λέω είναι ότι εγώ μπορώ κάλλιστα να μην καπνίζω μέσα, δεν είναι όμως καιρός να γίνει κάτι και για την ποιότητα του αέρα στους εξωτερικούς χώρους? αυτό που λέω είναι ότι εσύ μπορείς κάλλιστα να αγοράζεις βιολογικά προϊόντα αλλά αν μένεις 500 μέτρα απο τα διυλιστήρια παλί θα έχεις πρόβλημα, λέω ότι μπορεί να μην είσαι καπνιστής και να κάνεις θητεία σε φυλάκιο με ελενιτ σκεπή αυτό δεν είναι πρόβλημα?

Λέω ότι η έυκολη λύση σαν κράτος είναι να χρησιμοποιείς την απαγίορευση του καπνισμάτος για να πεις ότι κάτι έκανες ενώ έχεις χιλια δυο άλλα προβλήματα που αφορούν τις διοξίνες από τις χωματερές, την ποιότητα των τροφίμων, την ποιότητα του νερού στα νησιά κτλ και επιλέγεις να μην τα αντιμετωπίσεις για να μην θιχτούν συμφέροντα...

αυτά! τώρα όποιος κατάλαβε ότι η απόψη μου ήταν να βγάλουμε τους καταλύτες από τα αυτοκίνητα κτλ γεια χαρά!

Δημοσ.

Δε νομιζω ναναι προβλημα να με ενοχλει μια μυρωδια γεματη τοξικες ουσιες, μαλλον φυσιολογικο το βλεπω.

Και οπως προαναφερθηκε παραπανω, αφου θεωρεις οτι ολες οι μυρωδιες συνηθιζονται με την παροδο μερικων λεπτων, αντε καλο υπνο σε μια τουαλετα ή σε μια χωματερη. Αν τυχον δεν συνηθισεις τις μυρωδιες, τοτε θα εχεις προβλημα θαρρεις?

@bgeorgalas: Επειδη εχουμε ενα αστειο και ανυπαρκτο κρατος που δεν φροντιζει γενικοτερα για το καλο των πολιτων του/του περιβαλλοντος κλπ, δε σημαινει οτι ορισμενοι σωστοι νομοι πρεπει να ριχνονται στην πυρα ως "υποκριτικοι".

Ξερεις ειναι αλλο να λες "παιδες εμενα μου φαινεται υποκριτικος ο νομος του καπνισματος επειδη το κρατος δε φροντιζει για το περιβαλλον και την υγεια μας σε αλλα σημαντικοτερα ζητηματα" και αλλο να λες "Σωστοτατος ο νομος περι καπνισματος, καιρος να επιβληθουν και νεοι αυστηροτεροι νομοι και για αλλα πιο σοβαρα ζητηματα".

Στην μια φραση κατακρινεις εμεσως την θεσπιση του νομου επικαλουμενος αλλα πολιτικα και νομοθετικα ζητηματα, στην αλλη την επικροτεις και απαιτεις περαιτερω προοδο στην πολιτικη και τη νομοθεσια.

Και μου εδωσες την εντυπωση οτι η αποψη σου ταιριαζει πιο πολυ με την πρωτη φραση, τουλαχιστον στο ποστ του που σχολιασα πρηγουμενως...

Δημοσ.

ΔΕΝ καταλαβαίνομαστε....

σας είπα ότι είμαι καπνιστής και ότι είμαι υπερ της απαγόρευσης του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς χώρους,

αυτό που προσπαθώ να σας εξηγήσω είναι ότι τα βάζουμε με το τσιγάρο λες και μόνο αυτό φταίει ενώ χίλια αλλά δυο πράγματα μας τα περνάμε στα ψιλά και κάτω από το χαλάκι και δεν βλέπω κανέναν να χαλιέται...τόσο απλά

ΔΕΝ διαφωνώ με το ότι το μέτρο είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά είναι και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν....

νομίζω ότι με το να μιλάμε και να τα βάζουμε μόνο με το τσιγάρο κάπου χάνουμε το δάσος και κοιτάμε μόνο το δέντρο, για αυτό μίλησα για υποκρίσια,

Αυτό που λέω είναι ότι εγώ μπορώ κάλλιστα να μην καπνίζω μέσα, δεν είναι όμως καιρός να γίνει κάτι και για την ποιότητα του αέρα στους εξωτερικούς χώρους? αυτό που λέω είναι ότι εσύ μπορείς κάλλιστα να αγοράζεις βιολογικά προϊόντα αλλά αν μένεις 500 μέτρα απο τα διυλιστήρια παλί θα έχεις πρόβλημα, λέω ότι μπορεί να μην είσαι καπνιστής και να κάνεις θητεία σε φυλάκιο με ελενιτ σκεπή αυτό δεν είναι πρόβλημα?

αυτά! τώρα όποιος κατάλαβε ότι η απόψη μου ήταν να βγάλουμε τους καταλύτες από τα αυτοκίνητα κτλ γεια χαρά!

Κι εγώ σου απάντησα ότι λαμβάνονται ήδη πολλά μέτρα για αυτά που αναφέρεις και σου έφερα παραδείγματα. Επίσης, δες αυτό:

post-63499-0-80277100-1304257945_thumb.jpg

Το να επικεντρώνουμε τη συζήτηση στο κάπνισμα δεν είναι υποκριτικό, γιατί σκοτώνει 30 φορές περισσότερο κόσμο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, 50 φορές περισσότερους από τα επαγγελματικά καρκινογόνα και 65 φορές περισσότερους από τα ναρκωτικά. Και 10 φορές περισσότερους από τα τροχαία ατυχήματα, προσθέτω εγώ. Άρα το υποκριτικό είναι να μιλάμε για όλα τα άλλα στραβά, όταν έχουμε μπροστά μας μια αιτία θανάτου, την οποία μπορούμε και να ελέγξουμε πιο εύκολα από τις υπόλοιπες. Δεν αμφισβητώ ότι συμφωνείς με τον νόμο. Προσπαθώ να σου δείξω ΠΟΣΟ σημαντικός είναι για τη δημόσια υγεία.

Χίλια δυο άλλα προβλήματα υπάρχουν, συμφωνώ. Αλλά:

1. Κανείς δεν είπε ότι αν εφαρμοστεί ο νόμος θα λυθούν όλα τα προβλήματα ή ότι πρέπει να αγνοήσουμε άλλα μέτρα και

2. Το να συγκρίνει κανείς το κάπνισμα με όλα τα υπόλοιπα, τα οποία ανέφερες κι εσύ, είναι λάθος, ως προς το μέγεθος των συνεπειών τους και γίνεται συνήθως με τη λογική "αφού όλα πάνε χάλια, ας το αφήσουμε κι αυτό".

Οπότε, συμφωνώ απόλυτα με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σου για τους λοιπούς νοσογόνους παράγοντες, αλλά προς το παρόν προέχει το κάπνισμα και αμέσως μετά αγωνιζόμαστε όλοι μαζί να τα λύσουμε ένα ένα.

Δημοσ.

midi θα σε απογόητεύσω αλλά θα πάω με την δεύτερη άποψη....

αυτό που προσπαθώ να σας εξηγήσω είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει μια λογική/συνέπεια στον καθέναν απο εμάς:

για παράδειγμα δεν μπορώ να είμαι μη καπνιστής, να τα βάζω με όσους καπνίζουν γιατί μου φορτώνουν τον οργανισμό και παράλληλα να οδηγώ πετρελαιοκίνητο της δεκατίας του '70 να καίω τα σκουπίδια στην αυλή, να ρίχνω αβέρτα φυτορφάρμακα για να μου βγουν καλές οι ντομάτες και να πετάω τις μπαταρίες μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε?

προσωπικά αν είμαι έξω σε καφετέρια θα ρωτήσω τα διπλανά τραπεζάκια αν τους πειράζει να καπνίσω, αν είμαι στην παραλία θα μαζέψω τις γόπες μου και θα τις πάρω μαζί και αν είμαι σε σπίτι θα ρωτήσω αν μπορώ να καπνίσω και αν μπορώ θα βγω στο μαπλκόνι γιατί έτσι έχω μάθει και νομίζω ότι είναι το σωστό.....

anyway να το λήξουμε γιατί θα βγεί offtopic και είναι κρίμα?

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...