Προς το περιεχόμενο

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για την έκσταση του argument και μόνο ρε.

Έστω κι αν είναι invalid. Κάτι πρέπει να σου απαντήσει.

312.jpg

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Και να μαζευτουνε, το κρατος δε θα τους δωσει αδεια, συν οτι θα αρχισετε παλι να φωναζετε οτι ειναι δημοσιος χωρος, οποτε ποιος ο λογος της προτασης;

καντε λεσχες

Δημοσ.
Και να μαζευτουνε, το κρατος δε θα τους δωσει αδεια, συν οτι θα αρχισετε παλι να φωναζετε οτι ειναι δημοσιος χωρος, οποτε ποιος ο λογος της προτασης;

καντε λεσχες

Δημοσ.
Και οι εργαζόμενοί εκεί δεν θα αναπνέουν καπνό;

Σειρά και εγώ εργάζομαι σε φάμπρικα με πλαστικά και ενδεχομένως να αποκτήσω πρόβλημα κάποτε.

Να πάω στον Μέρκελ και να του πω να την κλείσει την φάμπρικα;Τι λες;

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μολις διαβασα ενα σχετικο αρθρο που αξιζει να διαβαστει, απο ενα πολυ αξιολογο blog:

Αντικαπνιστικά μέτρα: Στη χώρα που χρειάζονται νόμοι για το αυτονόητο

Πέρυσι τέτοια εποχή είχα γράψει ένα post για τα αντικαπνιστικά μέτρα που είχαν ξεκινήσει δοκιμαστικά. Επί έναν χρόνο δεν άλλαξε τίποτα, μέχρι φέτος που άρχισε να εφαρμόζεται πάλι (στο περίπου) ο νόμος περί απαγόρευσης του καπνίσματος. Ένα χρόνο μετά θέλω να προσθέσω κάποιες σκέψεις. Το περσινό post θα το βρείτε εδώ: «Αντικαπνιστικά μέτρα και μαλακίες!»

Πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας το post ένα χρόνο μετά, είναι το πόσο επίκαιρο είναι. Πραγματικά δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Ο νόμος υποτίθεται ότι ισχύει, οι μαγαζάτορες είτε βγάζουν τασάκια, είτε βγάζουν ποτήρια με λίγο νερό, είτε σου λένε «ρίχτο στο πάτωμα», και ο κόσμος εξακολουθεί να διαφωνεί για το αν θα πρέπει να εφαρμοστεί και αν είναι το σωστό, ή αν είναι δικαίωμά μας να καπνίζουμε όπου γουστάρουμε. Αυτό που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εφαρμογή του νόμου είναι η περίοδος οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, πράγμα που δεν αφήνει περιθώριο στα μαγαζιά να χάσουν πελάτες που είναι καπνιστές, και ειδικότερα τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα ασχοληθώ όμως με τις οικονομικές προεκτάσεις του θέματος, αλλά θέλω να επικεντρωθώ μόνο στο θέμα της υγιεινής, της ευγένειας και της λογικής.

Παρ’ όλο που είμαι καπνιστής, και θέλω κι εγώ όταν βγαίνω για ποτό να μπορώ να καπνίζω, το βρίσκω δίκαιο να απαγορευτεί το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους. Πάντα στις παρέες μου υπήρχαν άτομα που δεν καπνίζουν. Τι γινόταν λοιπόν όταν βγαίναμε σε μπαράκια και νυχτερινά μαγαζιά? Ανέπνεαν όλο το ντουμάνι, έτσουζαν και δάκρυζαν τα μάτια τους, και σε κάποια φάση έβγαιναν έξω από το μαγαζί για να πάρουν λίγο καθαρό αέρα. Τι γίνεται με τα αντικαπνιστικά μέτρα? Κάθεται όλη η παρέα σε ένα καθαρό μαγαζί χωρίς καπνό, και σε κάποια φάση βγαίνουν οι καπνιστές για λίγο έξω από το μαγαζί να κάνουν ένα τσιγάρο. Ποιο σενάριο λοιπόν σας φαίνεται πιο λογικό, και πιο ευγενικό? Να κάνεις ένα διάλειμμα από τη διασκέδαση για να κάνεις ένα τσιγάρο έξω, ή να κάνεις ένα διάλειμμα από τη διασκέδαση για να μπορέσεις λίγο να αναπνεύσεις?… Ποιος είναι αυτός που θα πρέπει να κάνει την υποχώρηση? Ο μη καπνιστής που θα αναγκαστεί να αναπνέει όλο το βράδυ τον καπνό από όλους τους πελάτες του μαγαζιού, ή ο καπνιστής που θα αναγκαστεί να κάνει λίγο υπομονή χωρίς τσιγάρο?

Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει, ας υποχωρήσουμε οι καπνιστές που θα θυσιάσουμε λίγη υπομονή, και όχι οι μη καπνιστές που θα θυσιάσουν την υγεία τους. Το πρόβλημα είναι οτι όλοι περιμένουν οι νόμοι να διαμορφώνονται βάσει της πλειοψηφίας. Δεν είναι έτσι όμως. Επειδή η πλειοψηφία στα νυχτερινά μαγαζιά είναι καπνιστές, δεν σημαίνει οτι οι μη καπνιστές είναι αναγκασμένοι να το ανεχθούν, και πολλοί μη καπνιστές δεν βγαίνουν σε νυχτερινά μαγαζιά γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή δεν αντέχουν. Αλλά άντε πες το αυτό στον ελληνάρα που βγήκε στα «μπουζούγκια» να ανοίξει μπουκάλια και να πετάξει γαρύφαλλα στην «Τάνια Μπούτια». Αν (λέω, αν) εφαρμοστεί ο νόμος, ίσως πάψουν οι καπνιστές να αποτελούν πλειοψηφία σε αυτά τα μαγαζιά, αλλά βέβαια αυτό είναι πολύ μακρινό σενάριο για την ελληνική πραγματικότητα. Όσο για τα εστιατόρια και τα φαγάδικα, εκεί νομίζω πως είναι απόλυτα λογικό να εφαρμοστεί ο νόμος. Αν ενοχλείται κάποιος από τον καπνό όταν πίνει το ποτό του, φανταστείτε πόσο ενοχλητικό είναι να του έρχεται ο καπνός την ώρα που προσπαθεί να φάει.

Όσο για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο με παιδιά στο πίσω κάθισμα, είναι πολύ λυπηρό που χρειάζεται να βγει νόμος για κάτι τέτοιο. Νομίζω είναι αυτονόητο πως πριν ξεκινήσεις να σέβεσαι τους μη καπνιστές σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να ξεκινήσεις να σέβεσαι την υγεία των ίδιων σου των παιδιών. Πέρα φυσικά από το οτι οδηγείς, και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην αποσπάς την προσοχή σου με τσιγάρα και μαλακίες, και να κρατάς τα χέρια και το μυαλό σου στο τιμόνι. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα στο σπίτι όταν υπάρχουν παιδιά. Είναι μεγάλη γαϊδουριά να τα αφήνεις να αναπνέουν τον καπνό σου. Ας μη χρειαστεί να βγει νόμος και για αυτή τη συμπεριφορά, ελπίζω πως κανένας γονιός δεν θέλει να αναγκάσει το παιδί του να γίνει παθητικός καπνιστής από μωρό. Όταν υπάρχει παιδί στο σπίτι μπορείς να βγαίνεις να καπνίσεις στο μπαλκόνι, ή έστω να περιορίσεις το κάπνισμα σε έναν μόνο χώρο του σπιτιού που δεν βρίσκεται όλη μέρα το παιδί και που αερίζεται καλά. Το οτι επιλέγεις σαν ενήλικας να βάλεις δηλητήριο και καρκινογόνες ουσίες στα πνευμόνια σου, μαγκιά σου. Το να ρίχνεις όμως τις ίδιες ουσίες στα πνευμόνια του παιδιού σου έστω και σε μικρότερη ποσότητα, δεν είναι καθόλου μαγκιά σου. Είναι ανευθυνότητα.

Πριν αρχίσουμε λοιπόν τη γκρίνια για τα αντικαπνιστικά μέτρα και τις απαιτήσεις για το δικαίωμά μας να κάνουμε ο,τι και όπου γουστάρουμε, ας σκεφτούμε πρώτα κατά πόσο σεβόμαστε τους γύρω μας, ανθρώπους που δεν καπνίζουν, την υγεία των παιδιών αλλά και το παράδειγμα που τους δίνουμε. Στην τελική δεν είναι θέμα νόμου, είναι θέμα πολιτισμού.

stupidity.gr

Δημοσ.

Τα έχουμε πεί πάμπολες φορές. Όσο ευγενικά κι αν ζητηθεί, πάντα θα υπάρχει πρόβλημα. Η αγένεια κ η αδιαφορία είναι εθνικό σπόρ.

Δημοσ.
Τα έχουμε πεί πάμπολες φορές. Όσο ευγενικά κι αν ζητηθεί, πάντα θα υπάρχει πρόβλημα. Η αγένεια κ η αδιαφορία είναι εθνικό σπόρ.

Aπο τα ελάχιστα πράγματα τα οποία ειπώθηκαν στο κουτί της Πανδώρας και συμφώνησα ήταν η φράση: ' Στην Ελλάδα έχουμε βαφτίσει την αγένεια ιδιαιτερότητα'. Απολύτως σωστό και πραγματικό.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...