Προς το περιεχόμενο

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
πλάκας ήτανο

Toufas έγινε στουκ,τα βλέπω :P

πλακα ξεπλακα μερικοι ξαφνικα στεναχωριουνται που θα χασουν πελατεια τα μαγαζια

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
ντάξ,πλάκα ξεπλάκα μερικοί ξαφνικά νοιάζονται για την υγεία των σερβιτόρων

(κι εγώ νοιάζομαι,iCare)

Μιγαδικό;;;!

Δημοσ.
ντάξ,πλάκα ξεπλάκα μερικοί ξαφνικά νοιάζονται για την υγεία των σερβιτόρων

(κι εγώ νοιάζομαι,iCare)

εγω σαν παραδειγμα το ειπα, οχι οτι ειναι ο μονος λογος.

Δημοσ.
Καλά πλάκα μου κάνεις έτσι...

Σού είπε άνθρωπε μου κανείς να μπεις σε μαγαζί που υπήρχαν καπνιστές με την πρώτη φάση του νόμου; ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ; Όχι πες μου.

Δηλαδή θεωρείς ότι ο νομοθέτης τόσο καιρό αγνοούσε ότι το παθητικό κάπνισμα θέτει σε κίνδυνο τους μη καπνιστές και ότι λίγο καιρό πριν έφτασε η σχετική έρευνα στο σχετικό υπουργείο;

Μην κρύβεσαι πίσω από τον νόμο, το ξέρεις πολύ καλά ότι ο νόμος αυτός είναι χαζός, ηλίθιος και εξυπηρετεί ανασφαλή άτομα.

800 φορές να το πούμε πάλι στα ίδια επιχειρήματα επιστρέφουμε. Here we go again:

Οι καφετέριες απο την άδεια τους είναι δημόσιοι χώροι.

Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ επιτρέπεται να απαγορέψουν την είσοδο σε κανένα.

Σε δημόσιους χώρους ΕΧΕΙ το δικαίωμα το κράτος να επιβάλει περιορισμούς για την προστασία της υγείας.

Το παθητικό κάπνισμα αποδεδειγμένα προκαλεί προβλήματα και στους ΑΛΛΟΥΣ.

Συμπέρασμα: Το κράτος έχει το δικαίωμα να απαγορέψει το κάπνισμα σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους κλειστούς χώρους όπως έχει και το δικαίωμα να επιβάλει καταλύτη. Tο επιχείρημα σου έχει την ίδια λογική με το να ζητάς περιοχή στην οποία δε θα επιβάλονται καταλύτες και μετά θα λές στον άλλο: "ε καλά δεν είσαι και υποχρεωμένος να μπείς εκεί, πρόβλημα σου μεγάλε αν έρθεις".

Μπορείς να καπνίζεις σε όλους τους δημόσιους ανοικτούς χώρους και σε κάθε ιδιωτικό χώρο. Take your pick.

Δημοσ.

Οι καφετέριες απο την άδεια τους είναι δημόσιοι χώροι.

Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ επιτρέπεται να απαγορέψουν την είσοδο σε κανένα.

Σε δημόσιους χώρους ΕΧΕΙ το δικαίωμα το κράτος να επιβάλει περιορισμούς για την προστασία της υγείας.

Το παθητικό κάπνισμα αποδεδειγμένα προκαλεί προβλήματα και στους ΑΛΛΟΥΣ.

Συμπέρασμα: Το κράτος έχει το δικαίωμα να απαγορέψει το κάπνισμα σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους κλειστούς χώρους όπως έχει και το δικαίωμα να επιβάλει καταλύτη. Tο επιχείρημα σου έχει την ίδια λογική με το να ζητάς περιοχή στην οποία δε θα επιβάλονται καταλύτες και μετά θα λές στον άλλο: "ε καλά δεν είσαι και υποχρεωμένος να μπείς εκεί, πρόβλημα σου μεγάλε αν έρθεις".

Μπορείς να καπνίζεις σε όλους τους δημόσιους ανοικτούς χώρους και σε κάθε ιδιωτικό χώρο. Take your pick.

Και τα στριπτιτζάδικα φίλε μου δημόσιος χώρος είναι αλλά το κατάστημα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο (πχ σε ανήλικους). Το κράτος δεν έχει επιβάλει κανέναν καταλύτη, πολλά απο τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ΜΗ καταλυτικά. Αν το είχε επιβάλλει λοιπόν θα έπρεπε να υποχρεώσει τους κατόχους μη καταλυτικών να τα αποσύρουν (μιας που ρυπαίνουν περισσότερο απο τα καταλυτικά)ή να μην τα κυκλοφορούν, γιατί δεν το έκανε όμως?

Περιοχες που δεν επιβάλλονται καταλύτες υπάρχουν, τα μισά και παραπάνω αυτοκίνητα που πάνε και τρέχουν σε track days στις διάφορες πίστες είναι χωρίς τον καταλύτη επάνω τους, αν πάει κάποιος εκείνη την στιγμή και "απαιτήσει" να βάλουν τους καταλύτες, θα τους βάλουν, αλλά όχι στα αυτοκίνητά τους (το πιάνεις το υπονοούμενο έτσι? ;-) ).

Άρα έχουμε ένα κράτος που "κόπτεται" υπερβολικά για την υγεία μας, παρόλα αυτά αφήνει αυτοκίνητα 30ετίας να κυκλοφορούν ενώ υπάρχει λύση (εδώ και πολλά χρόνια) και γι'αυτό. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε δεν ξέρω τι είναι.

@ DeathLord, είδες τι έγραψες και τι σου απάντησα? Βάλε όσα pics με γάτες και καρπούζια θες, μίλα για μήλα και πορτοκάλια, και όταν θα έχεις επιχειρήματα just let me know.

Δημοσ.
Και τα στριπτιτζάδικα φίλε μου δημόσιος χώρος είναι αλλά το κατάστημα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο (πχ σε ανήλικους). Το κράτος δεν έχει επιβάλει κανέναν καταλύτη, πολλά απο τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι ΜΗ καταλυτικά. Αν το είχε επιβάλλει λοιπόν θα έπρεπε να υποχρεώσει τους κατόχους μη καταλυτικών να τα αποσύρουν (μιας που ρυπαίνουν περισσότερο απο τα καταλυτικά)ή να μην τα κυκλοφορούν, γιατί δεν το έκανε όμως?

Περιοχες που δεν επιβάλλονται καταλύτες υπάρχουν, τα μισά και παραπάνω αυτοκίνητα που πάνε και τρέχουν σε track days στις διάφορες πίστες είναι χωρίς τον καταλύτη επάνω τους, αν πάει κάποιος εκείνη την στιγμή και "απαιτήσει" να βάλουν τους καταλύτες, θα τους βάλουν, αλλά όχι στα αυτοκίνητά τους (το πιάνεις το υπονοούμενο έτσι? ;-) ).

Άρα έχουμε ένα κράτος που "κόπτεται" υπερβολικά για την υγεία μας, παρόλα αυτά αφήνει αυτοκίνητα 30ετίας να κυκλοφορούν ενώ υπάρχει λύση (εδώ και πολλά χρόνια) και γι'αυτό. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε δεν ξέρω τι είναι.

.

Καλά συγνώμη το επιχείρημα είναι ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους; Προφανώς και δε θα επιτρέπεται, όπως δεν επιτρέπεται το αλκοολ σε ανήλικους (άνευ κηδεμόνα κτλ) στα κλασσικά μαγαζιά. Αυτό δεν παύει να τα ορίζει ώς δημόσιους χώρους. Το γεγονός ότι όπως αναφέρεις υπάρχουν περιορισμοί σε δημόσιο χώρο είναι επιχείρημα υπέρ ή κατά του νόμου; Προφανώς αποδεικνύει ότι επιτρέπονται περιορισμοί για την εξυπηρέτηση σημαντικότερων αγαθών (προστασία ανηλίκων, προστασία υγείας κτλ).

Το κράτος υποχρεώνει κάθε νέο αυτοκίνητο να φέρει καταλήτη και απαγορεύει την αφαίρεση του. Καλύτερα τώρα; Σε ότι αφορά τα παλαιά αυτοκίνητα δημιουργεί αντικίνητρα για την κατοχή τους (πχ αυξημένα τέλη) και είχε προσφέρει κίνητρο απόσυρσης τους όταν εμφανίστηκαν τα καταλυτικά. Πάντα λαμβάνεται υπόψη στο νόμο η τυχόν αδυναμία του πολίτη να προσαρμοστεί σε κάποιες καταστάσεις, για αυτό και παρέχονται χρόνοι προσαρμογής.

Σε ότι αφορά τις πίστες είναι ιδιωτικοί χώροι στους οποίους δεν υπάρχουν πχ όρια ταχύτητας τοποθετημένα απο την τροχαία. Αν ένα αμάξι που τρέχει εκεί δε φέρει καταλύτη είναι δεδομένο ότι δεν έχει δικαίωμα να κινηθεί στους δημόσιους δρόμους. Για δημόσιους δρόμους είναι η κουβέντα, όχι το τί κάνεις μέσα στο κτήμα σου.

• Moderators
Δημοσ.

kkalev, εσύ τι πιστεύεις ότι είναι λογικότερο με βάση τα επιχειρήματα που θέτεις:

Να απαγορευτεί η πώληση τσιγάρων ή ο υπάρχων νόμος περί της απαγόρευσης σε δημόσιους χώρους;

Δημοσ.
kkalev, εσύ τι πιστεύεις ότι είναι λογικότερο με βάση τα επιχειρήματα που θέτεις:

Να απαγορευτεί η πώληση τσιγάρων ή ο υπάρχων νόμος περί της απαγόρευσης σε δημόσιους χώρους;

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα πραγμάτων των οποίων η πώληση είναι νόμιμη και ελεύθερη ή με συγκεκριμένους περιορισμούς αλλά παρόλα αυτά τίθονται περιορισμοί στη χρήση τους. Ακόμα και ένα αυτοκίνητο είναι καθόλα νόμιμο αλλά είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας να το έχεις σε λειτουργία σε κλειστό περιορισμένο χώρο χωρίς επαρκή εξαερισμό.

Για μένα το λογικό είναι να υπάρχουν περιορισμοί στο κάπνισμα απο τη στιγμή που επηρεάζει την υγεία τρίτων άσχετων με τον καπνιστή. Περιορισμοί υπάρχουν ήδη στην πώληση του υπο την έννοια ότι υπάρχει υψηλή φορολογία.

Δημοσ.

πάντως ρε παιδιά μου κάνει εντύπωση η στάση των καταστηματαρχών.

λένε ότι έχει πέσει ο τζίρος τους λόγω της απαγόρευσης.και ερωτώ εγώ. καλά όλοι αυτοί που καπνίζουν δηλαδή τι κάνουν; δε βγαίνουν έξω; κάθονται σπίτι και κλαίνε τη μοίρα τους; και άντε να το κάνουν τώρα. μια ζωή έτσι θα είναι; δε θα βγαίνουν επειδή δε θα μπορούν να καπνίσουν;

επειδή δε βγαίνω συχνά να δω αν ισχύει αυτό, εσείς τι έχετε παρατηρήσει;

όσο για τα cafe-bar αν όντως ισχύει αυτό, δεν τους λυπάμαι καθόλου.

όπως είπε και ο Ntinaras "η μεγαλυτερη σαπιλα και φοροδιαφυγη ειναι απο αυτα τα @@μαγαζα"

Δημοσ.

λένε ότι έχει πέσει ο τζίρος τους λόγω της απαγόρευσης.και ερωτώ εγώ. καλά όλοι αυτοί που καπνίζουν δηλαδή τι κάνουν; δε βγαίνουν έξω; κάθονται σπίτι και κλαίνε τη μοίρα τους; και άντε να το κάνουν τώρα. μια ζωή έτσι θα είναι; δε θα βγαίνουν επειδή δε θα μπορούν να καπνίσουν;

όπως είπε και ο Ntinaras "η μεγαλυτερη σαπιλα και φοροδιαφυγη ειναι απο αυτα τα @@μαγαζα"

Απο όσο βγαίνω όποια μείωση έχει υπάρξει νομίζω ότι είναι περισσότερο θέμα γενικότερης οικονομικής κρίσης παρά καπνίσματος (αν και γενικά θεωρώ ότι ο Έλληνας πρώτα θα αρχίσει να πληρώνει με πιστωτική το freddo και μετά θα σταματήσει να βγαίνει). Σε καφετέριες που έχουν απαγορέψει εντελώς το κάπνισμα (no more τασάκια) μια χαρά κόσμο έχουν.

Δημοσ.

Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, που ο ήλιος καίει, για μας τους .... καπνιστές.

Και στα παπούτσια μας λοιπόν, γιατί καθόμαστε όξω κι αράζουμε.

Το μόνο πρόβλημα είναι όταν τα τραπεζάκια όξω είναι τίγκα, οπότε μόνη επιλογή είναι το μέσα.

Shit happens βέβαια. Μέσα έξω για τσιγάρο, μαζί με τους σερβιτόρους.

Δημοσ.

στα χανια που ειμαι τωρα οι καφετερειες ηταν μια χαρα τιγκα

οσες ειχαν μονο κλειστους χωρους απαγορευοταν το καπνισμα,και εβλεπες μεσα ακομα και οικογενειες με καροτσακια και μωρα

σε αλλες που ειχαν εξωτερικους χωρους καθοντουσαν εξω οσοι ηθελαν να καπνισουν.

το προβλημα στην ελλαδα δεν ειναι το καπνισμα ,ειναι το ξεβολεμα του καθενος

οταν παει να αλλαξει κατι που εχει παγιωθει,πεταγονται ολοι οι κεφτεδες και αντιδρουν στις αλλαγες και στις αντιδρασεις

αλλαζει το Χ,ελα μωρε αυτο τους ενοχλουσε τωρα?

αλλαζει το ψ,κομματοσκυλα φταινε που αλλαξε

αλλαζει το ω,οι φασιστες/αμερικανοι/κομμουνιστες/αναρχικοι μας υποχρεωνουν να το αλλαξουμε

η ελλαδα ειναι το απεραντο μπουρδελο,και αυτο οφειλεται στους βολεμενους που υπαρχουν τοσα χρονια,αν δε τους σπασουμε τα κεφαλια/αρχιδια/νευρα με τις αλλαγες θα συνεχισουμε να βουλιαζουμε.

Δημοσ.
Καλά συγνώμη το επιχείρημα είναι ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους; Προφανώς και δε θα επιτρέπεται, όπως δεν επιτρέπεται το αλκοολ σε ανήλικους (άνευ κηδεμόνα κτλ) στα κλασσικά μαγαζιά. Αυτό δεν παύει να τα ορίζει ώς δημόσιους χώρους. Το γεγονός ότι όπως αναφέρεις υπάρχουν περιορισμοί σε δημόσιο χώρο είναι επιχείρημα υπέρ ή κατά του νόμου; Προφανώς αποδεικνύει ότι επιτρέπονται περιορισμοί για την εξυπηρέτηση σημαντικότερων αγαθών (προστασία ανηλίκων, προστασία υγείας κτλ).

Το κράτος υποχρεώνει κάθε νέο αυτοκίνητο να φέρει καταλήτη και απαγορεύει την αφαίρεση του. Καλύτερα τώρα; Σε ότι αφορά τα παλαιά αυτοκίνητα δημιουργεί αντικίνητρα για την κατοχή τους (πχ αυξημένα τέλη) και είχε προσφέρει κίνητρο απόσυρσης τους όταν εμφανίστηκαν τα καταλυτικά. Πάντα λαμβάνεται υπόψη στο νόμο η τυχόν αδυναμία του πολίτη να προσαρμοστεί σε κάποιες καταστάσεις, για αυτό και παρέχονται χρόνοι προσαρμογής.

Σε ότι αφορά τις πίστες είναι ιδιωτικοί χώροι στους οποίους δεν υπάρχουν πχ όρια ταχύτητας τοποθετημένα απο την τροχαία. Αν ένα αμάξι που τρέχει εκεί δε φέρει καταλύτη είναι δεδομένο ότι δεν έχει δικαίωμα να κινηθεί στους δημόσιους δρόμους. Για δημόσιους δρόμους είναι η κουβέντα, όχι το τί κάνεις μέσα στο κτήμα σου.

Αφου φερνεις ομως αυτο το παραδειγμα, αναγκαστικα πρεπει να το αντιπαραβαλεις με το νομο του καπνισματος, και αφου δεχεσαι οτι στους καταλυτες δεν γινεται καθολικη απαγορευση μη καταλυτικων (λογω αδυναμιας του πολιτη), γιατι ζητας καθολικη απαγορευση του τσιγαρου; Εδω δεν υπαρχει αδυναμια του πολιτη; Στους καταλυτες δεχεσαι την αδυναμια (η οποια ειναι καθολα οικονομικη) ξεχνωνας την υγεια, αλλα στο θεμα του τσιγαρου απαιτεις καθολικη απαγορευση αξηφωντας το οποιοδηποτε οικονομικο προβλημα παρουσιαστει, βαζοντας μπροστα την υγεια... ΠΑραλογο;

Γιατι λοιπον μιας και βαζεις τετοια παραδειγματα, δε δεχεσαι να μεινουν ως εχουν τα παλια μαγαζια, βαζοντας πολλα αντικινητρα, και απαιτωντας μονο στα νεα μαγαζια να ειναι μη καπνιστων;

Και τελος στο θεμα των αυτοκινητων δεν υπαρχει ιδιωτικος και δημοσιος χωρος, ολοι ειναι δημοσιοι, εκτος και θεωρησουμε οτι μας πειραζουν τα καυσαερια των αυτοκινητων που κινουνται στους "δημοσιους" χωρους, οποτε αν αγορασει κανενας καμμια 1000αρια στρεμματα και τα κανει πιστα διπλα σε μια πολη, αυτοματα τα καυσαερια του παυουν να πειραζουν γιατι βγαινουν απο αυτοκινητα "ιδιωτικου" χωρου. Το καυσαεριο του αυτοκινητου, δεν εχει χωρο.

Βλεπεις λοιπον οτι καθε περιπτωση ειναι τελειως διαφορετικη, και το να φερνουμε ετσι αυθαιρετα παραδειγματα δεν ειναι και οτι καλυτερο.

Ακομη δεν υπαρχει καμμια επιπτωση, επειδη στα πιο πολλα μαγαζια δεν εχουν τηρησει το νομο ολοκληρωτικα. Πολλα καταστηματα δεν τον τηρουν τελειως, αλλα εχουν τεραστια ανοιγματα, και το μεσα εξω ειναι λιγο φλου, αλλα βγαζουν τασακια μετα τις 12 η τη 1, και γενικα ειναι λιγο χαλαρα τα πραγματα. Οταν σφιξουν οι κ@λοι, τοτε θα δουμε, και ναι, πιστευω οτι πολλοι, δεν θα κοψουν τελειως την εξοδο, αλλα θα τη μειωσουν στο ελαχιστο.

---------- Προσθήκη στις 12:44 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:40 ----------

στα χανια που ειμαι τωρα οι καφετερειες ηταν μια χαρα τιγκα

οσες ειχαν μονο κλειστους χωρους απαγορευοταν το καπνισμα,και εβλεπες μεσα ακομα και οικογενειες με καροτσακια και μωρα

σε αλλες που ειχαν εξωτερικους χωρους καθοντουσαν εξω οσοι ηθελαν να καπνισουν.

Δυστυχως ομως δεν ειναι ολα τα μαγαζια καφετεριες για να ερθει η μαμα με το καροτσακι και το μωρο. Αυτες οι καφετεριες ειναι λιγες , και παντα μιλαμε για μεχρι το πολυ 10-11 το βραδυ. Και αν δε ζω σε αλλη χωρα η διασκεδαση στο ελλαντα δεν ειναι ουτε μεχρι τις 10, ουτε με καπουτσινο στον καναπε μιας καφετεριας, παρεα με το περιοδικο, και χαλαρα housakia στο backround.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...