Προς το περιεχόμενο

Aπαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Toufas

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

πολύ λάθος όμως, ο καρέλιας όταν θα θέλει κάποιον να προσλάβει για να φτιάχνει το χαρμάνι στα τσιγάρα που πουλά και να το δοκιμάζει, γιατί να προσλάβει έναν άσχετο μή καπνιστή?

Αυτό είναι προϋπόθεση, η ερώτηση είναι για άσχετα από την καπνοβιομηχανία.

(αλήθεια ο καρέλιας το quality control που το κάνει πλέον; Μέσα ή έξω; :Ρ)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

2) Ναι. Ούτως ή άλλως το αν καπνίζει ή όχι είναι προσωπικό δεδομένο. Είναι σαν να ζητάς ο άλλος να μην είναι gay. Η αγγελία σου και η πρόσληψη κάποιου υπαλλήλου θα είναι παράνομη.

και η υγεία κάποιου προσωπικό δεδομένο είναι, τι σημαίνει αυτό? Δεν έχει δικαίωμα ο εστιάτορας που θα σε προσλάβει να γνωρίζει αν έχεις υπατίτιδα πχ πριν παρασκευάσεις το φαγητό που θα πουλάει?

Να μην γνωρίζει ο τσοντοσκηνοθέτης αν έχεις κάποιο αφροδίσιο πριν πρωταγωνιστήσεις στην ταινία του?

και η υγεία κάποιου προσωπικό δεδομένο είναι, τι σημαίνει αυτό? Δεν έχει δικαίωμα ο εστιάτορας που θα σε προσλάβει να γνωρίζει αν έχεις υπατίτιδα πχ πριν παρασκευάσεις το φαγητό που θα πουλάει?

Να μην γνωρίζει ο τσοντοσκηνοθέτης αν έχεις κάποιο αφροδίσιο πριν πρωταγωνιστήσεις στην ταινία του?

Και αυτά προϋποθέσεις είναι και υπάρχει σχετική νομοθεσία για το δελτίο υγείας του πορνο σταρ/ ιεροδούλου και του σερβιτόρου.

Φυσικά εκεί δεν αναγράφεται αν είναι καπνιστής ή όχι.:)

Αυτό είναι προϋπόθεση, η ερώτηση είναι για άσχετα από την καπνοβιομηχανία.

(αλήθεια ο καρέλιας το quality control που το κάνει πλέον; Μέσα ή έξω; :Ρ)

Ναι θα μπορούσε να ισχύει για τα πριβέ κλαμπς καπνού που θα δημιουργηθούν.

Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει σε μια συνέντευξη μέσα απο το εργοστάσιο, οτι τόσο το χαρμάνι όσο και ο ποιοτικός του έλεγχος γίνεται inhouse κάπου στην καλαμάτα. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Αν δεν το έχεις καταλάβει αυτό και η μόνιμη προκλητική επωδός σου συνεχίσει να είναι «ο νόμος λέει αυτό», «εμάς σκασίλα μας», «ο ηλίθιος καπνός σας» κλπ., δεν έχεις θέση σε αυτήν τη συζήτηση παρά μόνο ως ενοχλητική και χαλασμένη κασέτα.

1ον Μα οταν με ρωταει με ποιο δικαιωμα του κοβουν το καπνισμα κατω απο τεντες τι να του πω? Αφου δεν με νοιαζει. Σκασιλα μου. Ελληνικα μιλαω.

Τι να του πω? Οτι με νοιαζει? Αφου δεν με νοιαζει.

Αν με ενοιαζε θα του απαντουσα. Αλλα δεν με νοιαζει για το αν δεν μπορει να καπνισει κατω απο τεντες. Τα Ελληνικα μου ηταν αψογα πιστευω. Το σκαιλα μου δειχνει ακριβως πως νιωθω για αυτο ακριβως το θεμα(κατω απο τεντες κλπ): Οτι δεν με νοιαζει και δεν με αγγιζει καθολου το προβλημα του.

Που το κακο λοιπον?

Και του το λεω με αυτον τον τροπο για να καταλαβει οτι αυτο που ρωταει ειναι κουτο να το ρωταει αυτο στους μη καπνιστες. Τι μας νοιαζει εμας το αν δεν μπορει αυτος να καπνισει κατω απο τεντες?

2ον Semantics? Ευαισθησια στις λεξεις? Ναι, εγω θεωρω τον καπνο τους ηλιθιο. Διοτι σκοτωνει εκατομμυρια καθε χρονο. Διοτι σε βρωμιζει, κλπ.

Που ειναι το κακο? Να μην το πω? Να χρησιμοποιησω ηπιοτερες λεξεις?

3ον Οταν μου λεει οτι αυτος μεσα σε χωρους που τραγουδανε live σβηνει το τσιγαρο επειδη σεβεται τον καλλιτεχνη που τραγουδα, ενω σε χωρους οπως η καφετερια δεν το σβηνει(αρα ΔΕΝ σεβεται κανεναν πελατη εκει μεσα), τοτε αυτη την νοοτροπια του και την λογικη του και την συμπεριφορα του να την χαρακτηρισω πως????

Κακη? Ναι ειναι κακη αλλά το κακη ειναι σουπερ understatement!

Οποτε λεω την ανοητη γιατι ειναι. Την λεω και επιλεκτικη γιατι επισης ειναι.

Που ειναι το κακο εδω?

Θα επρεπε να πω τι δηλαδη κατα την αποψη σου? Να σωπασω? Να φανω διακριτικος και να πω οτι ααααα αυτο δεν ειναι σωστο που κανεις κλπ?

Η λογικη της συμπεριφορας στο 3ο που ειπα ειναι εξοργιστικη!! Δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει καποιος να μεινει απαθης σε αυτην.

Επεξ/σία από Krokodilos

Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει σε μια συνέντευξη μέσα απο το εργοστάσιο, οτι τόσο το χαρμάνι όσο και ο ποιοτικός του έλεγχος γίνεται inhouse κάπου στην καλαμάτα. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα.

Ε, τώρα θα γίνεται incourt λογικά:Ρ

Και περίμενε, η βιομηχανία έχει σχετικούς αυτοματισμούς, δηλαδή, το ρομποτικό που περνάνε τα τσιγάρα και βγάζει τα αποτελέσματα είναι έξω; Δεν πιάνεται αυτό σαν κάπνισμα κλπ;

Και αυτά προϋποθέσεις είναι και υπάρχει σχετική νομοθεσία για το δελτίο υγείας του πορνο σταρ/ ιεροδούλου και του σερβιτόρου.

Φυσικά εκεί δεν αναγράφεται αν είναι καπνιστής ή όχι.:)

Δεν αντιλέγω, θα μπορούσε λοιπόν να είναι προυπόθεση για να δουλέψει κάποιος σε κατι που να σχετίζεται άμεσα με το τσιγάρο.

Το να ζητάει κάποιος καπνιστή νυχτοφύλακα, εκτός απο ρατσιστικό θα ήταν και παράλογο.

Έχει απόλυτη σχέση. Π.χ. αν ένα καφενείο βγάλει καρέκλες στο πεζοδρόμιο, ο Δήμος θα του ζητάει ενοίκιο για το χώρο ως ΑΝΟΙΧΤΟ. Ο καταστηματάρχης πληρώνει ανοιχτό χώρο και του επιβάλλουν περιορισμούς που ισχύουν για κλειστό.

Τα πολεοδομικά θέματα είναι σχετικά περίπλοκα (και δεν τα ξέρω). Πράγματι αν έχει καρέκλες στο πεζοδρόμιο θα πληρώνει απλά τέλος κατάληψης (ή όπως αλλιώς λέγεται). Αν όμως βάλει πλαστικά γύρω γύρω και το κλείσει έτσι ώστε να υπάρχει μόνο η είσοδος θα απαγορεύεται το κάπνισμα.

Μπορεί την μία μέρα που έχει ζέστη να έχει μαζεμένα τα πλαστικά (και να επιτρέπεται το κάπνισμα) και την άλλη μέρα να τα κατεβάζει (επειδή έχει κρύο) και τότε θα απαγορεύεται το κάπνισμα. Η πολεοδομία πού κολλάει ακριβώς; Απο τη στιγμή που κάνει παρεμβάσεις σε ένα δημόσιο χώρο αυτές οι παρεμβάσει μπορεί να συνεπάγονται περιορισμούς (όπως πχ την απαγόρευση του καπνίσματος).

Λοιπόν, το αλκοόλ δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, είτε σου αρέσει, είτε όχι.

Άλλο το αν δημιουργεί προβλήματα, άλλο το αν δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα ή όχι, και άλλο το υπο ποιές συνθήκες και προϋποθέσεις γίνεται αυτό. :P

Δεν είναι π.χ. δεδομένο πως αν κάποιοις πιεί (έστω και λίγο), θα βλάψει άμεσα ή έμμεσα τον διπλανό του, αντίθετα με το τσιγάρο.

Όχι. Σημαίνει ότι πρώτα θα έπρεπε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ληφθούν μέτρα για το αλκοόλ.

Σύμφωνοι, αλλά μην ξεχνάς πως ήδη το αλκοόλ υπο συνθήκες απαγορεύεται. Το αν το 40% των οδηγών τώρα ρισκάρει να οδηγεί πιωμένοι, είναι άλλο θέμα και δεν έχει να κάνει τόσο με τους νόμους όσο με την μαλακία που μας δέρνει.

Αλλά υπάρχουν ερωτήματα που δεν είδα ΚΑΝΕΝΑΝ αντικαπνιστή να τα απαντάει :

Σαν καπνιστής, μπορώ να απαντήσω; :P

1) Με ποιο δικαίωμα μου απαγορεύουν το κάπνισμα στο ιδιαίτερο γραφείο μου, από τη στιγμή που δεν μπαίνει κανείς άλλος μέσα και αφού έχω χώρο υποδοχής των πελατών;

Φαντάζομαι με την οπτική γωνία του λύκου/δάσους. Αν τώρα θέλεις την άποψή μου, θα έπρεπε να υπήρχε επιλογή είτε για χώρους καπνιστών, είτε για συμφωνητικό μεταξύ αφεντικών και τυχόν υπαλλήλων. Αν ακόμα θέλεις την άποψή μου, αυτά δεν υπάρχουν (πια) διότι τις προηγούμενες απαγορεύσεις τις γράψαμε όλοι στα μπαλάκια μας.

2) Αν βάλω αγγελία να ζητάω υπάλληλο και πω ότι ο υποψήφιος πρέπει οπωσδήποτε να είναι καπνιστής, θα θεωρηθώ ρατσιστής;

Ασχέτως με το αν είναι τελείως ηλίθιο να σε θεωρήσει κάποιος ρατσιστή για αυτό το λόγο, αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να ενημερώνεις στην αγγελία πως η θέση/χώρος/εργασία που ζητάς είναι σε χώρο καπνιστών.

3) Γιατί απαγορεύεται ακόμα και το μάσημα ταμπάκο, αφού δεν επιβαρύνει τους γύρω; Μήπως πρέπει όλοι να γίνουμε πελάτες της Johnson & Johnson και να αγοράσουμε Nicorette;

Beats me, βλέπε περι λύκου/δάσους, μη ύπαρξη καπνιστηρίων, απαγόρευση σε ταράτσες/βεράντες και λοιπές μαλακίες του κατά τα άλλα παρα-τρίχα-σωστού νόμου.

4) Πώς γίνεται ο νόμος να κάνει "λάστιχο" την πολεοδομική νομοθεσία και να λέει ότι πέργκολες και χώροι κάτω από τέντα θεωρούνται ΚΛΕΙΣΤΟΙ; Αν μου βάλει κανείς πρόστιμο όσο κάθομαι σε τέτοιο χώρο, δεν έχω πρόβλημα να προσφύγω στο ΣτΕ για την ακύρωση του νόμου. Απλώς περιμένω την ευκαιρία!

Αν ο χώρος είναι κλειστός μόνο από μια πλευρά ή δύο πλευρές (π.χ. σε γωνιακή καφετέρια) μπορείς να καπνίσεις άνετα ακόμα και κάτω από τέντα. Γελοίο; Ίσως.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
>
      /                  /
     |      ___\ \| | / /
     |      /          \
     |      |           \
    /       |      _    |
    |       |       \   |    _________________________
    |       |       _\ /|   |Deleted post by the OP.  |
    |      __\     <_o)\o-  | Can't breath nor speak  |
    |     |             \   |in a non-democratic room.|
     \    ||             \  |_________________________|
      |   |__          _  \    /
      |   |           (*___)  /
      |   |       _     |    / 
      |   |    //_______/
      |  /       | UUUUU__
       \|        \_nnnnnn_\-\
        |       ____________/
        |      /
        |_____/

Επεξ/σία από Krokodilos

Ναι η υγεία είναι προσωπικό δεδομένο. Και αυτό που θα σου ζητήσει είναι μία βεβαίωση ότι δεν έχεις αφροδίσιο νόσημα, όχι να του δώσεις τα νούμερα της γενικής εξέτασης αίματος.

Το αν έγώ κάνω ένα τσιγάρο το πρωί μαζί με τον καφέ μου είναι καθαρά προσωπικό δεδομένο που δεν επιτρέπεται να το γνωρίζει κάποιος, το ίδιο με το ποιά εφημερίδα διαβάζω, τί ομάδα είμαι, σεξουαλικούς προσανατολισμούς και χίλια δυο άλλα.

Και για να το κάνω σουρεάλ αν είναι προϋπόθεση πρόσληψης να είσαι καπνιστής σημαίνει ότι αν αργότερα το κόψεις μπορεί να σε απολύσει!

Δεν είναι π.χ. δεδομένο πως αν κάποιοις πιεί (έστω και λίγο), θα βλάψει άμεσα ή έμμεσα τον διπλανό του, αντίθετα με το τσιγάρο.

Τον διπλανό του σίγουρα όχι, ουαι και αλίμονο σε όποιον βρεθεί μπροστά στο αυτοκίνητο του όμως.

Τον διπλανό του σίγουρα όχι, ουαι και αλίμονο σε όποιον βρεθεί μπροστά στο αυτοκίνητο του όμως.

15 χρόνια πίνω, δεν έχω σκοτώσει κανέναν στον δρόμο είτε γιατί περιορίστηκα σε ένα ποτηράκι, είτε γιατί πήρα ταξί.

Get my point? :P

Και για να το κάνω σουρεάλ αν είναι προϋπόθεση πρόσληψης να είσαι καπνιστής σημαίνει ότι αν αργότερα το κόψεις μπορεί να σε απολύσει!

σωστά, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, να σε απολύσει επειδή είχες προσληφθεί ως μη καπνίζων και να το ξεκίνησες...

Αν ο χώρος είναι κλειστός μόνο από μια πλευρά ή δύο πλευρές (π.χ. σε γωνιακή καφετέρια) μπορείς να καπνίσεις άνετα ακόμα και κάτω από τέντα. Γελοίο; Ίσως.

Εχμ, όχι δεν ισχύει αυτό.

Πρέπει ΚΑΙ να είναι ανοιχτός ο ουρανός (ΚΑΜΠΡΙΟ σε νέα ελληνικά :lol:) ΚΑΙ να είναι ανοιχτός ο χώρος από 2 πλευρές.

Δηλαδή, ακόμα και στην έρημο να είναι κανείς, αν κάθεται κάτω από ΟΜΠΡΕΛΛΑ στον εξωτερικό χώρο της καφετέριας, το κάπνισμα απαγορεύεται. :lol:

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...