Προς το περιεχόμενο

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

~ 45% του πληθυσμου της Ελλαδος ειναι καπνιστες.Η αναλογια 10/100 πως ακριβως προκυπτει?

Edit: http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=803709 Η πηγη.

(Εχεις δικιο Thresh που ρωτας.Δεν νομιζω να εχουν αλλαξει και πολλα απο τα μεσα του 2007 παντως.)

Επεξ/σία από [NetHawk]
  • Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Δε κάνω πλάκα να και θα έπρεπε να βγάλω το τελευταίο σκέλος με τα μαγαζιά ειδικά για καπνιστές γιατί πολύ απλά θα γίνουν το 90% τέτοια από τα παραθυράκια του νόμου.Εννούσα το σημείο το οποίο οι καπνιστές ζητούν σεβασμό στο δικαίωμα του καρκίνου,κάτι που σε δημόσιο χώρο είναι παράλογο.Να το θέσω αλλιώς.Οι περισσότεροι καπνιστές εδώ μέσα είναι πχ επιπόλαιοι οδηγοί αυτοκινήτων και οι μη καπνιστές είναι οι "φλώροι" που οδηγούν σύμφωνα με τον κώδικα.Επειδή λοιπόν οι πρώτοι οδηγούν επικίνδυνα και προκαλούν ατυχήματα που στοιχίζουν τη ζωή και την ακεραιότητα στους ίδιους αλλά και στους σωστούς που κυκλοφορούν μεταξύ τους, βγαίνει νόμος που απαγορεύει στους κάγκουρες να κυκλοφορούν στους ίδιους δρόμους με τους συνετούς οδηγούς αλλά ταυτόχρονα τους δίνει μια εναλλακτική να κυκλοφορούν σε χωματόδρομους εκτός πόλης κι εκεί να κάνουν ότι γουστάρουν.Επειδή όμως οι κάγκουρες σπάνε τα αυτοκίνητά τους εκεί,επικαλούνται το δικαίωμα τους να οδηγούν επικίνδυνα και πως θα έπρεπε ο νόμος να επιτρέπει την κυκλοφορία τους μαζί με τους άλλους αλλά να είναι χωρισμένοι οι δρόμοι με χάρτινους πίνακες.Φαντάσου τι χάος θα δημιουργούνταν στο κυκλοφοριακό,αν θα μειωνόντουσαν τα ατυχήματα και αν θα είχε πλέον λόγο ύπαρξης ο συγκεκριμένος νόμος.Ο προηγούμενος έκανε τα χωρίσματα με γραμμές από κιμωλία.Καλά θα ήταν αυτός να μην έχει παραθυράκια κ τα μαγαζιά για καπνιστές να είναι ΣΟΒΑΡΑ περιορισμένα σε άριθμό.Δηλαδή 10/100.

Well spoken. Το θέμα είναι όμως πως κανέναν δεν συμφέρει ένα μαγαζί αποκλειστικά για καπνιστές ή μη-καπνιστές. Κυρίως τον ιδιοκτήτη ο οποίος και στις δυο περιπτώσεις θα χάσει πελατεία, αλλά ας μην ξεχνάμε και τον Ελληνάρα ο οποίος θα παραπονιέται πως καταπατάται το "συνταγματικό δικαίωμα (μη χέσω) στο κάπνισμα".

Για εμένα, και όποιος έχει την δυνατότητα να ξεχωρίσει σωστά τον χώρο του, θα έπρεπε να ήταν υποχρεωμένος να το κάνει, με την επίβλεψη κάποιο αρμόδιου φορέα και να μην μπορέσει να το χαρακτηρίσει αμιγώς καπνιστήριο ή αντικαπνιστήριο .&-

Το ξέρω, θέλω πολλά :o

BTW ξέρουμε τι λέει η νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Θα ήταν μια καλή λύση για όσους η αγαπημένη τους καφετέρια το γυρίσει σε μη-καπνιστών. Προσωπικά σκέφτομαι να το δοκιμάσω. :P

ps: γιατί το 45% μου φαίνεται λίγο; :rolleyes:

Δημοσ.
;2782507']~ 45% του πληθυσμου της Ελλαδος ειναι καπνιστες.Η αναλογια 10/100 πως ακριβως προκυπτει?

Edit: http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=803709 Η πηγη.

(Εχεις δικιο Thresh που ρωτας.Δεν νομιζω να εχουν αλλαξει και πολλα απο τα μεσα του 2007 παντως.)

Και επειδή είναι 45% οι καπνιστές θα έπρεπε και τα μισά μαγαζιά να είναι καπνιστήρια;Ναι το βλέπω υπάρχει μια λογική η οποία όμως δε στέκει.Αν γίνει αυτό ,τότε αυτόματα δίνουμε τα εύσημα για να συνεχιστεί μια ηλίθια συνήθεια βλαβερή για όλους.Γι αυτό πρότεινα ποσοστό 10% γιατί το 10% θα είναι το 20% αυτομάτως σε αυτή τη χώρα της ανοχής.Το "δικαίωμα" στο κάπνισμα μόνο δικαίωμα δεν είναι.Όχι άλλους καμικάζι βραδείας αυτοκτονίας.:X

Δημοσ.

Δε μπορω να φανταστω τι θα συμβει... Ολα τα πεζοδρομια θα ειναι γεματα απ τους εργαζομενους που θα κατεβαινουν να καπνισουν?

Αλλα θα αναλαβει λεει καθηκοντα και η... Καπνοφυλακή?

Τηλεφωνα καταγγελιων και θα επεμβαινουν οι καπνοφύλακες!

Δημοσ.
Και επειδή είναι 45% οι καπνιστές θα έπρεπε και τα μισά μαγαζιά να είναι καπνιστήρια;Ναι το βλέπω υπάρχει μια λογική η οποία όμως δε στέκει.Αν γίνει αυτό ,τότε αυτόματα δίνουμε τα εύσημα για να συνεχιστεί μια ηλίθια συνήθεια βλαβερή για όλους.Γι αυτό πρότεινα ποσοστό 10% γιατί το 10% θα είναι το 20% αυτομάτως σε αυτή τη χώρα της ανοχής.Το "δικαίωμα" στο κάπνισμα μόνο δικαίωμα δεν είναι.Όχι άλλους καμικάζι βραδείας αυτοκτονίας.:X

Χωρις να θελω να ερθω σε εντονη αντιπαραθεση,δεν νομιζεις οτι να χαρακτηριζεις το 1/2 της Ελλαδος ηλιθιους,ειναι αυτο που δε στεκει?

Ο νομος υπαρχει,σχεδον υφισταται(λιγες ημερες εμειναν) και το τι προβλεπει και τι περιθωρια "παραθυρων" αφηνει,ειναι σαφες.

Δεν ειμαστε εμεις εδω για να νομοθετησουμε.

Δημοσ.

κι έχει πέσει ΤΟ Κράξιμο απο τους περισσότερους μη-καπνιστές.

Πιστεύω ότι μπορώ να βάλω πάνω απο 100 quotes ,και αν δεν με απατά η μνήμη μου κάποια απο αυτά θα είναι και δικά σου.

Κάτσε, γιατί σ' έχασα... Εγώ είμαι από προχθές στο forum κι έχω κάνει όλα κι όλα τρία ποστ - με το τελευταίο μόνο να αναφέρει για καφετέριες αποκλειστικά για καπνίζοντες. Εκτός αν δεν αναφερόσουν σ' εμένα αλλά στον Death Lord.

Τώρα σε ότι αφορά τους υπόλοιπους καπνιστές, εγώ από τις απαντήσεις που είδα επι τροχάδην, ελάχιστες ανέφεραν αυτό που είπα. Οι περισσότεροι απλώς διαφωνούσαν - και αρκετοί έντονα - και διαμαρτύρονταν για το δικαίωμα στο καπνίζειν ;)

Να ξεκαθαρίσω, όταν λέω να γίνουν συγκεκριμένα μέρη καπνιστήρια, εννοώ λίγα. Πραγματικά λίγα, αλλά να υπάρχουν. Να έχω την ευχέρεια να πιω έναν καφέ και να κάνω ένα τσιγάρο χωρίς να νιώθω ότι ενοχλώ - και στην περίπτωση που είναι χειμώνας ότι τουρτουρίζω :-D

Από κει και πέρα, αν και με αυτό διαφωνούν οι υπόλοιποι μη καπνιστές, ναι, τότε ίσως να νιώσω λίγο καταπιεσμένη, σαν παιδί κι εγώ....

@Death Lord; Ευχαριστώ. Το ξέρω, είμαι σπάνιος άνθρωπος - και προπάντων μετριόφρων :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

• Super Moderators
Δημοσ.
;2782887'']Χωρις να θελω να ερθω σε εντονη αντιπαραθεση,δεν νομιζεις οτι να χαρακτηριζεις το 1/2 της Ελλαδος ηλιθιους,ειναι αυτο που δε στεκει?

όταν κάποιος κάνει κάτι το οποίο είναι κακό για την υγεία του και ταυτόχρονα δεν έχει κάποιο θετικό ή χρήσιμο στοιχείο, πως να τον χαρακτηρίσει? ιδιοφυία?

Δημοσ.

Μαζι με την Φιλολογινα εγω. Και να προσθεσω οτι μαγαζια κατω απο 70 τ.μ μπορουν να γινουν "καπνιστων" συμφωνα με την νεα νομοθεσια. Θα το γραφει απεξω απο την πορτα και θα το βλεπει οποιος μπαινει μεσα με δικη του ευθυνη. Οποτε δεν θα ειναι και τοσο ασχημα για τους καπνιστες, θα εχουν και αυτοι τα μαγαζια τους να πηγαινουν.

Εγω σαν μη καπνιστης (και αθλητης χρονια) σεβομαι τους καπνιστες οσο μπορω, εξαλλου μετα το 2003 οπου και επισημα οι καπνιστες θεωρουνται απο την παγκοσμια ιατρικη κοινοτητα ως "αρρωστοι" εχουμε και εναν επιπλεον λογο να τους συμπαραστεκομαστε στην κατασταση τους.

Αλλα θα πω δυο παροιμιες για τους καπνιστες:

Μακρια απο το κ... μας και οπου θελει ας ειναι. Απο μακρια και αγαπημενοι..

Δημοσ.

Το προβλημα ειναι οτι προτεινουμε. Τι σημαινει προτεινουμε; Κανουμε προταση εμεις, στο πως και με ποιο τροπο θα διαχειριστει τα λεφτα του ο καθε επιχειρηματιας; Αποφασιζουμε εμεις στο οτι απο τη στιγμη που εσυ θελεις να ριξεις ενα αλφα ποσο στο να κανεις μια καφετερια, θα πρεπει να αποφασισουμε εμεις τι κοσμο θα δεχεται;

Ειναι λογικο αυτο;

Δεν πρεπει καποια στιγμη να διαχωρισουμε και να αποφασισουμε ποια ειναι τα μερη που καποιος εστω και μια φορα στη ζωη του ειναι υποχρεωμενος να παει (αρα ειναι δημοσια), με τα μερη που καποιοι ιδιωτες αποφασισαν να φτιαξουν ωστε να αυξησουμε τη διασκεδαση μας, και τα οποια και ποτε στη ζωη μας να μην παμε, δεν εγινε και τιποτε;

Δεν μπορω να δεχτω με τιποτε (αν και εχω ενα χρονο χωρις τσιγαρο), αυτον τον εξευτελισμο των καπνιστων, αλλα εκτος αυτων, και το δουλεμα των καταστηματαρχων (λες και ολοι οσοι εχουν καφενεια - καφετερειες ειναι εκατομμυριουχοι), που εν μια νυκτι αποφασιζει καποιος αλλος για το πως πρεπει να πληρωσουν να διαμορφωσουν το χωρο τους, και για το ποιον θα δεχτουν μεσα στο χωρο που αυτοι πληρωσαν δεκαδες χιλιαδες ευρω.

Ειναι κακο το κωλοτσιγαρο; Απαγορευσε το (καλη ωρα χασις, κοκα, ηρωινη κλπ) να τελειωνει η υποθεση. Αυτα τα ενδιαμεσα gayλικια, ολοι ξερουμρε οτι αποσκοπουν στο οτι θελεουν να συνεχιζουν να τα κονομανε απο τη φορολογια.

Κάτσε, γιατί σ' έχασα... Εγώ είμαι από προχθές στο forum κι έχω κάνει όλα κι όλα τρία ποστ - με το τελευταίο μόνο να αναφέρει για καφετέριες αποκλειστικά για καπνίζοντες. Εκτός αν δεν αναφερόσουν σ' εμένα αλλά στον Death Lord.

Τώρα σε ότι αφορά τους υπόλοιπους καπνιστές, εγώ από τις απαντήσεις που είδα επι τροχάδην, ελάχιστες ανέφεραν αυτό που είπα. Οι περισσότεροι απλώς διαφωνούσαν - και αρκετοί έντονα - και διαμαρτύρονταν για το δικαίωμα στο καπνίζειν ;)

Να ξεκαθαρίσω, όταν λέω να γίνουν συγκεκριμένα μέρη καπνιστήρια, εννοώ λίγα. Πραγματικά λίγα, αλλά να υπάρχουν. Να έχω την ευχέρεια να πιω έναν καφέ και να κάνω ένα τσιγάρο χωρίς να νιώθω ότι ενοχλώ - και στην περίπτωση που είναι χειμώνας ότι τουρτουρίζω :-D

Από κει και πέρα, αν και με αυτό διαφωνούν οι υπόλοιποι μη καπνιστές, ναι, τότε ίσως να νιώσω λίγο καταπιεσμένη, σαν παιδί κι εγώ....

@Death Lord; Ευχαριστώ. Το ξέρω, είμαι σπάνιος άνθρωπος - και προπάντων μετριόφρων :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Μιλα γενικοτερα για τους ορκισμενους αντικαπνιστες του φορουμ που σε καθε περιπτωση που θα βρουνε, ανοιγουν το μπουκαλακι με τη χολη, και χωνουν τις γνωστες ομορφες ευχες "τωρα που θα βγει ο νομος, θα σας γα#$%σουμε, θα σας δειχνουμε με το δαχτυλο, θα καπνιζετε μεσα στην τουαλετα σας κλειδωμενοι, θα πεθανετε απο το κρυο καπνιζοντας το χειμωνα εξω" και αλλα τετοια ωραια χαιρεκακα, λες και οι καπνιστες δεν ειναι φιλοι τους, παρεα τους, γκομενα, κολλητος, αλλα τυποι απο αλλο πλανητη, που οπως ηρθαν, ετσι να φυγουν.

Αν ποτε βγει νομος να μην καπνιζεις ουτε στο σπιτι σου, και το κρατος να εχει δικαιωμα να μπουκαρει να σε ελεγξει οποτε γουσταρει, πιστευω ακραδαντα οτι οι ιδιοι που φτανουν σε βαθμο υστεριας για τα προσωπικα δεδομενα, σε αυτο θα πουνε οτι μια χαρα νομος ειναι.

Δημοσ.

Φίλε μου δυστυχώς η ακρότητα και η έλλειψη διαλλακτικότητας είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του μέσου Έλληνα. Και είναι γεγονός ότι πολλοί αντικαπνιστές βγάζουν χολή, καθαρή κακία μέσα από αυτές τις αντιδράσεις τους, αλλά δεν θα καθίσω να το εξετάσω αυτό.

Ως νοήμων άνθρωπος - θέλω να πιστεύω ότι είμαι - θα καθίσω να εξετάσω τι συνετέλεσε ώστε να φτάσουν να αντιδρούν έτσι. Σίγουρα κάποιοι λειτουργούν έτσι εξ ορισμού, γιατί είναι απλά κάθετοι και "γραμμικοί" ως χαρακτήρες, αλλά δεν νομίζω ότι είναι όλοι έτσι. Επομένως, εκείνο στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι φτάνουν να αντιδρούν έτσι για κάποιο λόγο. Και ο λόγος αυτός, κατ' εμέ, είναι η συμπεριφορά μιας μεγάλης ομάδας καπνιστών. Και να εξηγηθώ.

Εγώ ως καπνίστρια, έχω δικαίωμα να καπνίζω Ok; Πόσο μάλλον μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Έλα όμως που οι κολλητοί μου είναι 7 άτομα και οι 2 δεν καπνίζουν; Τι θα κάνω; Αν θέλω να είμαι εντάξει ως οικοδέσποινα, θα εφαρμόσω το εξής: Θα ανοίξω τέντα το παράθυρο και θα επιβάλλω (= θα ζητήσω) να καπνίζεται μόνο ένα τσιγάρο τη φορά (όσο καπνίζει ένας να μην υπάρχει και δεύτερος δηλαδή). Με πιάνεις; Δεν είναι ότι καλύτερο, με την έννοια ότι ούτε οι καπνιστές καπνίζουν όσο θα γούσταραν, ούτε οι μη αναπνέουν τελείως καθαρό αέρα. Αλλά είναι ένας τρόπος να δείξεις ότι σέβεσαι τους μη καπνιστές φίλους σου και ότι τουλάχιστον δεν θες να τους ντουμανιάζεις.

Αυτός ο τρόπος αντίληψης και λειτουργίας μου συνεχίζει να ισχύει και όταν βρίσκομαι έξω. Αν δω ότι στα διπλανό τραπέζι είναι μια παρέα που ενοχλείται γιατί ο καπνός μου πάει στα μούτρα τους πχ, θα φροντίσω να αλλάξω θέση, να φυσάω στο ταβάνι (μακάρι και αγκύλωση να πάθω κοιτάζοντας προς τα πάνω:-D ) ή και να το σβήσω τελείως. Το ίδιο θα κάνουν και όσοι από τους φίλους μου καπνίζουν. Αμέσως, με το να δείξεις ότι τον λογαριάζεις τον άλλο κι εκείνος θα γίνει πιο ανεκτικός απέναντί σου.

Αυτού του είδους τη συμπεριφορά όμως δεν τη συναντάς συχνά. Και η αντίδραση που βλέπω πολύ συχνά από καπνιστές όταν κάποιος δείξει ότι ενοχλείται από τον καπνό τους, είναι του τύπου "δεν μας χ@*#εις ρε φίλε, άμα δε γουστάρεις να πας σπίτι σου ναούμ". Σεβασμός μηδέν. Κι αυτό για μένα δεν είναι "χρησιμοποιώ το δικαίωμά μου να κάνω ένα τσιγάρο", είναι "καταχρώμαι πλήρως το δικαίωμα αυτό και στο τρίβω και στη μούρη σου", έτσι, γιατί μπορώ.

Μετά να μη βγάλουν οι αντικαπνιστές χολή και χαιρεκακία με το νομοσχέδιο; Να μην μας το τρίψουν στη μούρη όπως κάνουμε εμείς τόσα χρόνια; Εγώ πιστεύω ότι αν υπήρχε αυτό που λέμε σεβασμός στον συνάνθρωπο ή αλλιώς "η ελευθερία μου φτάνει μέχρι εκεί που παραβιάζεται η ελευθερία του άλλου", μπορεί και να μη χρειαζόταν καν να βγει το ρημάδι το νομοσχέδιο - ίσως, μπορεί, λέω εγώ τώρα...

Δημοσ.

Φίλε μου δυστυχώς η ακρότητα και η έλλειψη διαλλακτικότητας είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του μέσου Έλληνα. Και είναι γεγονός ότι πολλοί αντικαπνιστές βγάζουν χολή, καθαρή κακία μέσα από αυτές τις αντιδράσεις τους, αλλά δεν θα καθίσω να το εξετάσω αυτό.

Ως νοήμων άνθρωπος - θέλω να πιστεύω ότι είμαι - θα καθίσω να εξετάσω τι συνετέλεσε ώστε να φτάσουν να αντιδρούν έτσι. Σίγουρα κάποιοι λειτουργούν έτσι εξ ορισμού, γιατί είναι απλά κάθετοι και "γραμμικοί" ως χαρακτήρες, αλλά δεν νομίζω ότι είναι όλοι έτσι. Επομένως, εκείνο στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι φτάνουν να αντιδρούν έτσι για κάποιο λόγο. Και ο λόγος αυτός, κατ' εμέ, είναι η συμπεριφορά μιας μεγάλης ομάδας καπνιστών. Και να εξηγηθώ.

Εγώ ως καπνίστρια, έχω δικαίωμα να καπνίζω Ok; Πόσο μάλλον μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Έλα όμως που οι κολλητοί μου είναι 7 άτομα και οι 2 δεν καπνίζουν; Τι θα κάνω; Αν θέλω να είμαι εντάξει ως οικοδέσποινα, θα εφαρμόσω το εξής: Θα ανοίξω τέντα το παράθυρο και θα επιβάλλω (= θα ζητήσω) να καπνίζεται μόνο ένα τσιγάρο τη φορά (όσο καπνίζει ένας να μην υπάρχει και δεύτερος δηλαδή). Με πιάνεις; Δεν είναι ότι καλύτερο, με την έννοια ότι ούτε οι καπνιστές καπνίζουν όσο θα γούσταραν, ούτε οι μη αναπνέουν τελείως καθαρό αέρα. Αλλά είναι ένας τρόπος να δείξεις ότι σέβεσαι τους μη καπνιστές φίλους σου και ότι τουλάχιστον δεν θες να τους ντουμανιάζεις.

Αυτός ο τρόπος αντίληψης και λειτουργίας μου συνεχίζει να ισχύει και όταν βρίσκομαι έξω. Αν δω ότι στα διπλανό τραπέζι είναι μια παρέα που ενοχλείται γιατί ο καπνός μου πάει στα μούτρα τους πχ, θα φροντίσω να αλλάξω θέση, να φυσάω στο ταβάνι (μακάρι και αγκύλωση να πάθω κοιτάζοντας προς τα πάνω:-D ) ή και να το σβήσω τελείως. Το ίδιο θα κάνουν και όσοι από τους φίλους μου καπνίζουν. Αμέσως, με το να δείξεις ότι τον λογαριάζεις τον άλλο κι εκείνος θα γίνει πιο ανεκτικός απέναντί σου.

Αυτού του είδους τη συμπεριφορά όμως δεν τη συναντάς συχνά. Και η αντίδραση που βλέπω πολύ συχνά από καπνιστές όταν κάποιος δείξει ότι ενοχλείται από τον καπνό τους, είναι του τύπου "δεν μας χ@*#εις ρε φίλε, άμα δε γουστάρεις να πας σπίτι σου ναούμ". Σεβασμός μηδέν. Κι αυτό για μένα δεν είναι "χρησιμοποιώ το δικαίωμά μου να κάνω ένα τσιγάρο", είναι "καταχρώμαι πλήρως το δικαίωμα αυτό και στο τρίβω και στη μούρη σου", έτσι, γιατί μπορώ.

Μετά να μη βγάλουν οι αντικαπνιστές χολή και χαιρεκακία με το νομοσχέδιο; Να μην μας το τρίψουν στη μούρη όπως κάνουμε εμείς τόσα χρόνια; Εγώ πιστεύω ότι αν υπήρχε αυτό που λέμε σεβασμός στον συνάνθρωπο ή αλλιώς "η ελευθερία μου φτάνει μέχρι εκεί που παραβιάζεται η ελευθερία του άλλου", μπορεί και να μη χρειαζόταν καν να βγει το ρημάδι το νομοσχέδιο - ίσως, μπορεί, λέω εγώ τώρα...

Αυτοι οι ανθρωποι για τους οποιους μιλας, δεν ειναι καφροι μονο στο τσιγαρο, ειναι καφροι σε ολη τους τη ζωη. Ειναι αυτοι που θα αδειασουν οτιδηποτε βρουν στο αμαξι εξω στο δρομο προκριμενου το αμαξακι τους να ειναι καθαρο, ειναι αυτοι που θα αδειασουν το τασακι στα φαναρια, ειναι οι ιδιοι που θα μπουν σφηνα μπροστα σου στο φαναρι, ειναι αυτοι γενικοτερα που νομιζουν οτι ο κοσμος γεννηθηκε για να τους εξυπηρετει. Αυτοι ομως ευτυχωε ειναι ελαχιστοι, γιατι αν ηταν οντως το 45% θα το καταλαβαιναμε πολυ εντονα ολοι μας.

Οσον αφορα το παραδειγμα του σπιτιου σου, κι εκει εχω τις ενστασεις μου, γιατι στο παραδειγμα δεν δειχνεις να το συζητας πρωτα και με τους 7, οποτε για χαρη των 2 (θα μπορουσε να ηταν 6, και ο καπνιστης μονο ενας η και το αντιθετο, δεν εχει σημασια ο αριθμος), δεχεσαι κατι το οποιο αυθαιρετα δημιοιυργει προβλημα στους αλλους 5.

Πιο ειλικρινες θα ηταν, παιρνοντας (τουλαχιστον τους καπνιστες) τηλεφωνο, να τους ενημερωσεις για την κατασταση που θα επικρατησει, γιατι εσυ ναι μεν εισαι οικοδεσποτης και πρεπει να φερθεις σωστα σε ολους, ο καλεσμενος ομως, ηρθε μη γνωριζοντας οτι μπηκαν νεοι κανονες.

Δημοσ.

Οκ, mea culpa, δεν εξηγήθηκα πλήρως... Αυτά τα 7 άτομα που αναφέρω είναι συγκεκριμένα και είναι σχεδόν κάθε μέρα στο σπίτι μου. Και αυτό το συζητήσαμε μία φορά, έθεσα το θέμα, και τους ρώτησα αν είναι εφικτό να γίνει - τους άλλους 4 καπνιστές, με εμένα 5. Και, όπως το περίμενα, δεν είχαν καμία αντίρρηση.

Τώρα, μπορείς να με πεις πεσιμίστρια ή απλά άτυχη, αλλά αυτός ακριβώς ο τύπος που αναφέρεις μπορεί να μην είναι το 45% των Ελλήνων, αλλά είναι νομίζω ένα ξεγυρισμένο 30%. Γιατί δεν είναι λίγες, ίσως μάλιστα είναι και περισσότερες, οι φορές που συναντώ ή βλέπω τέτοιου είδους άτομα γύρω μου.

Σαφώς και το point μου δεν είναι ότι όλοι οι καπνιστές συμπεριφέρονται έτσι. Αλοίμονο, τότε θα ήμασταν κατευθείαν για την πυρά (αλλά χωρίς τις ξενέρωτες της Βίσση:-) ). Αλλά και 3 στους 10 να το κάνουν - το θεωρώ ρεαλιστικό ποσοστό και πες μου αν διαφωνείς :) - είναι αρκετοί ώστε να φτάσουν τον άλλο στα όρια του. Κι από κει δεν είναι μακριά το "Χα! Επιτέλους ο καινούριος νόμος, φάτε τον και σκάστε!"...

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...