Προς το περιεχόμενο

Aπαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Toufas

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φυσικά και μπορώ.

Για περίμενε, πόσοι χρήστες έχουν πεθάνει σε νετκαφέ από ασιτία;

Πάντως δεκάδες χιλιάδες (US only) ανα χρόνο δεν είναι :P

Still, άλλο να το προκαλεί κάποιος στον εαυτό του, άλλο στους γύρω του.

Επιχειρηματολογήστε, εκλογικεύστε και συγκρίνετε ό,τι θέλετε, μεταξύ ομοίων δειγμάτων όμως :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Sorry κυριε επιστημονα, νομιζαμε τοσο καιρο πως εκτος απο τον καπνο που βλεπουμε με γυμνο ματι, υπαρχουν και ενα σωρο αλλα συστατικα απο το καπνισμα στον αερα, αυτα που δεν βλεπουμε και ισως αυτα να παιζουνε καποιο ρολο στο παθητικο καπνισμα και στις επιπτωσεις του. Το οτι τα ρουχα σου μεταφερουν τον καπνο και στους αλλους χωρους το λεγαμε για πλακα. Το οτι εδω κοιτανε για 3rd hand smoking και αυτο για το χουζουρι...

Ψάξε να βρείς μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσυ, από surgeons general αν θυμάμαι καλά. Ο καπνός ενός μόνο τσιγάρου είναι ικανός να μολύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον ενός δωματίου, μιας και "κάθεται" παντού και στην κυριολεξία ποτίζει ρούχα, μαλλιά, δέρμα, αλλά και αντικείμενα. Οι επιπτώσεις βέβαια (σε ένα υγιές άτομο) είναι απειροελάχιστες εως μηδενικές (δεν ισχύει όμως το ίδιο σε παιδιά και ευπαθής ομάδες), αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο να καπνίζουμε π.χ. στην κουζίνα ή στο υπνοδωμάτιο.

edit: http://www.suite101.com/content/study-reveals-new-cigarette-smoke-dangers--risk-a199928

Επεξ/σία από akpe

ναι αλλά δεν μπορείς να κάνεις άμεση-σωστή σύγκριση και να μου την αντιπαραθέτης ως επιχείρημα γιατί έχουν μόνο ένα κοινό στοιχείο και τα υπόλοιπα τα διαφοροποιούν τρομακτικά...

Άρα συμφωνείς ότι είναι εθισμός, άσχετα το πόσο διαφορετικά είναι, είναι σαν να μου λες ότι το αλκοόλ δεν βλάπτει τον περίγυρο σου...

Μάλλον έμμεσα ήθελες να πεις στο τέλος. Πώς ακριβώς βλάπτει έμμεσα ο εθισμένος στο internet τον περίγυρό του;

Ναι σόρρυ, κεκτημένη ταχύτητα..;ρ

Όταν εσύ κάθεσαι με τις ώρες online, οδηγήσε σε κατάθλιψη, αποξένωση του περίγυρου σου κλπ.

Πάντως δεκάδες χιλιάδες (US only) ανα χρόνο δεν είναι :P

Still, άλλο να το προκαλεί κάποιος στον εαυτό του, άλλο στους γύρω του.

Επιχειρηματολογήστε, εκλογικεύστε και συγκρίνετε ό,τι θέλετε, μεταξύ ομοίων δειγμάτων όμως :P

Α ναι; Ξέρεις ε και στην αρχή του καπνίσματος δεν νομίζω να έπεφταν σαν τα κοτσίφια κάτω, ίσα ίσα που το σπρώχνανε και σαν φάρμακο.

Αλλά δες και πόσο άμεσο είναι, το τσιγάρο σε σκοτώνει σε βάθος χρόνου η ασιτία μόνο σε 72 ώρες.

---------- Προσθήκη στις 20:34 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 20:33 ----------

Γενικα, δεν μπορω να σκεφτω καποια αλλη συνηθεια που να επιρεαζει τους γυρω του οπως το τσιγαρο

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ λέμε!

Επίσης και η γκρίνια για το τσιγάρο:Ρ

Όταν εσύ κάθεσαι με τις ώρες online, οδηγήσε σε κατάθλιψη, αποξένωση του περίγυρου σου κλπ.

Αυτό κάνει κακό σε σένα τον ίδιο όμως, όχι στους άλλους..

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ λέμε!

Αυτό πάλι από πού προκύπτει;

Α ναι; Ξέρεις ε και στην αρχή του καπνίσματος δεν νομίζω να έπεφταν σαν τα κοτσίφια κάτω, ίσα ίσα που το σπρώχνανε και σαν φάρμακο.

Αν αναφέρεσαι στις κλασσικές διαφημίσεις των camel (για παράδειγμα) είμαι σίγουρος πως αν τα αρνητικά αποτελέσματα του καπνίσματος δεν ήταν τόσο ορατά έστω και σε βάθος δεκαετίας (τα σοβαρά, γιατί στα "ασόβαρα", δέρμα μαλλιά βήχες και λοιπά κανείς δε δίνει σημασία) ακόμα θα το πασάρανε ως ακίνδυνο.

ps: το αλκοόλ επηρρεάζει παντελώς άμεσα, δεν γίνεται κάποιος να μεθύσει απλά και μόνο αν βρίσκεται δίπλα σε μεθυσμένο. Εκτός και αν του γκαρίζω στη μάπα μετά από ένα τρίωρο μπύρες :P

• Moderators
Γενικα, δεν μπορω να σκεφτω καποια αλλη συνηθεια που να βλάπτει τους γυρω του οπως το τσιγαρο

fixed

(για λόγους καλαισθησίας περισσότερο, γιατί άμα κάτσω να αναλύσω το πόσα πράγματα με επηρεάζουν στους συνανθρώπους μου, θα κατεβάσω σεντόνι :Ρ)

Αν αναφέρεσαι στις κλασσικές διαφημίσεις των camel (για παράδειγμα) είμαι σίγουρος πως αν τα αρνητικά αποτελέσματα του καπνίσματος δεν ήταν τόσο ορατά έστω και σε βάθος δεκαετίας (τα σοβαρά, γιατί στα "ασόβαρα", δέρμα μαλλιά βήχες και λοιπά κανείς δε δίνει σημασία) ακόμα θα το πασάρανε ως ακίνδυνο.

ps: το αλκοόλ επηρρεάζει παντελώς άμεσα, δεν γίνεται κάποιος να μεθύσει απλά και μόνο αν βρίσκεται δίπλα σε μεθυσμένο. Εκτός και αν του γκαρίζω στη μάπα μετά από ένα τρίωρο μπύρες :P

Μπορεις να κανεις κι αλλα, παρενοχληση αλλης παρεας, σεξουαλικη παρενοχληση, προσβολη δημοσιας αιδους, τσακωμοι (το κλασσικοτερο), τραυματισμος και ισως χρονια αναπηρια απο μεθυσμενο αδηγο, υλικες ζημιες απο μεθυσμενο οδηγο (η και πεζο), ενδοοικογενειακη βια κλπ κλπ κλπ

• Super Moderators
Άρα συμφωνείς ότι είναι εθισμός, άσχετα το πόσο διαφορετικά είναι, είναι σαν να μου λες ότι το αλκοόλ δεν βλάπτει τον περίγυρο σου...

στα πάντα μπορεί να εθιστεί, αλλά είναι τελείως διαφορετικές περιπτώσεις και δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα όπου μας βολεύει :P

το αλκοόλ βλάπτει τον περίγυρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις (πχ να οδηγήσεις μετά), όχι από "default" όπως το κάπνισμα (με το να έχεις ένα αναμένο τσιγάρο όπως να έχεις ένα ποτήρι με vodka απλά να κάθονται), άρα και αυτή η σύγκριση άτοπη...

επίσης αν δεν πιεις πάνω από το όριο (για οδήγηση) ή αν δεν γίνει τύφλα δεν κάνεις κακό σε κάποιον, το τσιγάρο δεν είναι ανάγκη να καπνίζεις πακέτα για το κάνεις κακό...

Αλλά δες και πόσο άμεσο είναι, το τσιγάρο σε σκοτώνει σε βάθος χρόνου η ασιτία μόνο σε 72 ώρες.

το οποίο λύνεται με το να φας κάτι...

αν και δεν νομίζω να πεθαίνεις τόσο γρήγορα από ασιτία, πρέπει να είναι και σε συνδιασμό με κούραση και αφυδάτωση...

Ενδοοικογενειακής βία, μέθη στο βολάν (queue ημισκούμπρια), θες και άλλα; :S

Μιλάμε για απαγόρευση μιας συνήθειας σε δημόσιους χώρους. Υπάρχουν άλλο νόμοι που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία. Άλλωστε υπάρχει και μια ουσιώδης διαφορά. Καπνίζοντας σε δημόσιο χώρο κάνει κακό ο καπνός σου και όχι οι συνέπειες που έχει το κάπνισμα πάνω σου. Στον αλκοολισμό κακό στον περίγυρο μπορεί να κάνουν οι συνέπειές του πάνω σου και όχι το ίδιο το αλκοόλ.. Το πώς επηρεάζει το αλκοόλ την συμπεριφορά σου δεν είναι απόλυτο, ο καπνός όμως κάνει το ίδιο κακό σε όλους.

Το αλκοολ οταν το πινω εγω και εσυ πινεις βυσσιναδα διπλα μου δεν σε επηρεαζει ομως. Ναι σε κανει να δειχνεις σαν ΦΛΩΡΟΣ μη καπνιστης (μιας και δεν πινουμε οι μη καπνιστες) αλλα μεχρι εκει.

Το να εχω φτασει σε επιπεδο να βαραω την γυναικα μου και να οδηγαω μεθυσμενος δεν ειναι το ιδιο, το προβλημα ειναι πιο μεγαλο εκει και το αλκοολ απλα εβγαλε πανω αυτο που υπηρχε ηδη.

Επισης το καπνισμα καπνου υπαρχει εδω και ~7000 χρονια. Το οτι ανακαλυψανε γερμανοι επιστημονες την σχεση καπνισματος-καρκινου το ~1920 σε περιοδο οχι και οτι καλύτερη στην γερμανικη δημοτικοτητα λεει και αυτο κατι...

Μπορεις να κανεις κι αλλα, παρενοχληση αλλης παρεας, σεξουαλικη παρενοχληση, προσβολη δημοσιας αιδους, τσακωμοι (το κλασσικοτερο), τραυματισμος και ισως χρονια αναπηρια απο μεθυσμενο αδηγο, υλικες ζημιες απο μεθυσμενο οδηγο (η και πεζο), ενδοοικογενειακη βια κλπ κλπ κλπ

Ναι οκ, τα μισά από αυτά γίνονται απλά και μονο αν πείς τον άλλον μαλάκα.

Μήπως και το καντήλιασμα βλάπτει εξίσου με τον καπνό; :P

το τσιγάρο δεν ειναι μόνο βλαβερό στον καπνιστή ή σε αυτον που αναπνέει τον καπνό δίπλα του... υπάρχει και κίνδυνος απο τα υπολείματα καπνού:

While the dangers of first-hand and second-hand smoke are well known, according to Washington (AFP), a new study, published in the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), reports that third-hand smoke – tobacco residue clinging to surfaces – is equally dangerous, especially to infants and children.

Tobacco residue clings to surfaces such as drapes, furniture, car seats, walls and other items where it can sit and linger for months. The leftover reside reacts with nitrous acid, forming carcinogenic tobacco-specific nitrosamines, or TSNAs. According the study, “most vehicle engines emit some nitrous acid that can infiltrate the passenger compartment of a vehicle;” however nitrous acid may be present anywhere in the air.

http://www.suite101.com/content/study-reveals-new-cigarette-smoke-dangers--risk-a199928

δεν είδα κανέναν να αναφέρει ο,τι υπάρχει και κίνδυνος απο τα υπολείματα καπνού:

http://www.suite101.com/content/study-reveals-new-cigarette-smoke-dangers--risk-a199928

http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3643878&postcount=3361

busted :P

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...