Προς το περιεχόμενο

Aπαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Toufas

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Να ρωτήσω κάτι τους μη καπνίζοντες (κινδυνεύοντας να πέσουμε πάλι σε λούπα, αλλά ένιγουέιζ).

Ας υποθέσουμε ότι ξαφνικά αύριο γινομάσταν Εγγλέζοι στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις μας, και έβγαινε νόμος που έλεγε ότι θα υπάρχουν δύο ειδών μαγαζιά, καπνιζόντων - μη καπνιζόντων, και οι άδειες θα δίνονταν ανάλογα με το ποσοστό της κάθε κοινωνικής ομάδας, ας πούμε 70% μη καπνιζόντων (ας δώσω handicap στους μη :Ρ) και 30% καπνιζόντων.

Θα είχατε πρόβλημα και με αυτό, με την προϋπόθεση ότι θα τηρείτο αυστηρά ο νόμος;

Φίλε το κάπνισμα είναι βλαβερή συνήθεια που προκαλεί προβλήματα και σε άλλους πλήν αυτού που καπνίζει. Ξεκινάμε με αυτό σαν δεδομένο.

Μπορείς να μου πείς ποιά η διαφορά του με το να μου αρέσει να μυρίζω βενζίνη, κόλλα ή δε ξέρω εγώ τί άλλη ουσία; Γιατί με τη λογική σου θα πρέπει να έχουμε και 5% καφετέριες για τους βενζινολάγνους και 8% καφετέριες για τους κολλολάγνους (βγάζω ποσοστά απο το κεφάλι μου).

Και τη βενζίνη και την κόλλα την αγοράζω απολύτως νόμιμα και σαφώς δεν μπορεί να μου πεί και πολλά κάποιος αν μου αρέσει να την μυρίζω. Αν όμως μπώ σε καφετέρια και το κάνω αυτό θα με πετάξουν έξω και θα έχουν και δίκιο. Στην περίπτωση του καπνίσματος έχουμε ξαφνικά διαφορετικά μέτρα και σταθμά μόνο και μόνο επειδή είναι πιο συνηθισμένο, διαδεδομένο και μαχητικοί οι καπνιστές.

---------- Προσθήκη στις 21:19 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 21:18 ----------

Σε αυτο ειμαι απολυτα συμφωνος, για αυτο βεβαια και μιλω για νομους που υποτιθεται θα εφαρμοστουν. Η τωρινη κατασταση δεν ειναι καλη για κανεναν, και ενας απλος διαχωρισμος (εσυ θα γινεις καπνιστων, εσυ θα γινεις μη καπνιστων), ειναι τουλαχιστον αστεια, χωρις να υπαρξουν και να εφαρμοστουν καποιοι νομοι υγιεινης στα καταστηματα καπνιστων.

Αν το βλέπεις έτσι στο κομματι αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Να ρωτήσω κάτι τους μη καπνίζοντες (κινδυνεύοντας να πέσουμε πάλι σε λούπα, αλλά ένιγουέιζ).

Ας υποθέσουμε ότι ξαφνικά αύριο γινομάσταν Εγγλέζοι στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις μας, και έβγαινε νόμος που έλεγε ότι θα υπάρχουν δύο ειδών μαγαζιά, καπνιζόντων - μη καπνιζόντων, και οι άδειες θα δίνονταν ανάλογα με το ποσοστό της κάθε κοινωνικής ομάδας, ας πούμε 70% μη καπνιζόντων (ας δώσω handicap στους μη :Ρ) και 30% καπνιζόντων.

Θα είχατε πρόβλημα και με αυτό, με την προϋπόθεση ότι θα τηρείτο αυστηρά ο νόμος;

Εστω οτι απανταω εγω σαν εκπροσωπος ολων των μη καπνιζοντων:

Οχι δεν θα ειχαμε προβλημα!

Τωρα εσυ μου εξασφαλιζεις οτι αυριο ξαφνικα θα αποκτουσαμε την νοοτροπια Εγγλεζων?

Οχι!;);)

Οποτε προς τι η ανουσια αυτη ερωτηση?

Δυστυχως πρεπει να αναλυσουμε τα αυτονοητα αλλα ας το παρει το ποταμι:

Ολοι εχουν κατοχυρωμενο δικαιωμα στην υγεια και την εργασια.

Οι αρνητικες συνεπειες του καπνου ειναι μετρισημες και παρουσες ακομα και σε αποσταση 100 μετρων, με αντιστροφως αναλογη γραμμικη μειωση. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΑΕΡΗΣΜΟΣ 'Η ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ [σποιλερ]. Βλεπουμε λοιπον οτι σε οποιοδηποτε κλειστο χωρο, ακομα και ενας να καπνιζει, ολοι οσοι ειναι μεσα ειναι παθητικοι καπνιστες. Δεν μπορουμε να απαγορευσουμε σε καποιον να εργαστει αλλα και δεν μπορουμε να τον υποχρεωσουμε να δουλευει σε τετοιες συνθηκες. Αυτα ειναι δικαιωματα ολων μας και κατοχυρονονται απο το Χαρτη Θεμελιωδων Δικαωματων της ΕΕ και το Ελληνικο Συνταγμα.

Λυσεις για τους καπνιζοντες; Πολλες. Μια βολτα σε αλλη χωρα με αναλογη νομοθεσια χρειαζεται μονο.

Ανάμεσα στον καπνιστή και τον μη καπνίζοντα (έστω ότι έχουν 100 μέτρα απόσταση) μεσολαβεί Χ αριθμός αυτοκινήτων και λοιπών βλαβερών εκπομπών ας μην είμαστε χαζοί έτσι.

Δηλαδή ειλικρινά το παρέθεσες αυτό σαν επιχείρημα;

Υπαρχουν παρα πολλα εργασιακα περιβαλλοντα τα οποια ειναι ακρως ανθυγιεινα, οπως επιλεγει (η οπως δεν εχει αλλη επιλογη καποιος εργατης), ετσι επιλεγει κι εδω. Ποσο μαλλον εδω που το μεγαλυτερο ποσοστο εργαζομενων ειναι ατομα που απλα μεγαλωνουν το χαρτζιληκι τους, και δεν εχουν αμεση αναγκη χρηματων. Οταν λοιπον εισαι μη καπνιστης, και απεχθανεσαι ενα χωρο γιατι ειναι ντουμανι, προφανως και ουτε θα το σκεφτεις να πας για δουλεια εκει, οπως δε θα πηγαινες σε κανενα εργασιακο χωρο που απεχθανεσαι. Εκτος βεβαια υπερβολικα μεγαλης αναγκης, οποτε μπαινεις στην ιδια μοιρα πχ των ναυτεργατων που οσο επιλογη εχουν εκοινοι, αλλη τοση θα εχεις κι εσυ.

Τωρα για την παρεα, μην τα ξαναλεμε, ειναι τουλαχιστον αστειο να το ρωτας κιολας. Παρεα ειναι ας κανουν οτι γουσταρουν, μπορουν να υποχωρησουν οι μεν, μπορουν να υποχωρησουν οι δε, μπορουν να διαλυσουν την παρεα, μπορουν οι μισοι να σκοτωσουν τους αλλους μισους, μπορουν να πανε ολοι μαζι να κανουν ενα πανεμορφο οργιο, προβλημα τους λοιπον το τι θα κανουν, υπαρχουν χιλιαδες παρεες, και καθε μια εχει τα δικα της χαρακτηριστικα και ιδιαιτεροτητες, ας κατσουν να λυσουν τα προβληματα μονοι τους. Αν φτασουμε να λυνουμε με νομο τα προβληματα της καθε παρεας, το εχουμε χασει το παιγνιδι.

αυτο που λες ειναι ατοπο γιατι ο σερβιτορος ειναι εκει για να σερβιρει καφε,και οχι να κανει περισυλλογη η επεξεργασια καπνου.

θα ειχε νοημα ο συλλογισμος σου αν κατα την διαδικασια ετοιμασιας του καφε η του ποτου εβγαιναν αναθυμιασεις,που και τοτε θα επρεπε να φοραγανε ολοι μασκες:-)

εξαλλου μη συγκρινεις προβλημα το οποιο ειναι αναποφευκτο και προβλημα το οποιο δημιουργειται απο την καταχρηση ευχαριστησης καποιου

αυτο που λες ειναι ατοπο γιατι ο σερβιτορος ειναι εκει για να σερβιρει καφε,και οχι να κανει περισυλλογη η επεξεργασια καπνου.

θα ειχε νοημα ο συλλογισμος σου αν κατα την διαδικασια ετοιμασιας του καφε η του ποτου εβγαιναν αναθυμιασεις,που και τοτε θα επρεπε να φοραγανε ολοι μασκες:-)

εξαλλου μη συγκρινεις προβλημα το οποιο ειναι αναποφευκτο και προβλημα το οποιο δημιουργειται απο την καταχρηση ευχαριστησης καποιου

Απαντησα μια χαρα στο αμεσως επομενο μηνυμα μου απο αυτο που παρεθεσες. Δε βολευει να το κανεις quote?

Ανάμεσα στον καπνιστή και τον μη καπνίζοντα (έστω ότι έχουν 100 μέτρα απόσταση) μεσολαβεί Χ αριθμός αυτοκινήτων και λοιπών βλαβερών εκπομπών ας μην είμαστε χαζοί έτσι.

Δηλαδή ειλικρινά το παρέθεσες αυτό σαν επιχείρημα;

Δηλαδή το δικό σου επιχείρημα στέκει; Αν είναι λάθος κάποια πράγματα, ένα λάθος ακόμη (το οποίο είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα διαπιστωμένα), θα κάνει την κατάσταση καλύτερη; ΟΜΓ και θρι λολ

"Smokers tend to rationalize their continued smoking just as alcoholics rationalize their continued drinking, so it is easy to imagine how smokers could misinterpret partial bans to mean: ‘If the authorities really believed that second-hand smoke is unhealthy they would implement a total ban’. "

Πηγή : Study of the impact of laws regulating tobacco consumption on the prevalence of passive smoking in Spain

Από παρόμοιας κάστας ανθρώπους με μας, για να μη λέτε για "Αμερικανάκια" και "κουτόφραγκους". Και ξανά το bold μπας και το εμπεδώσετε (που δε πρόκειται)

Smokers tend to rationalize

Πάμε άλλη μια φορά :

Και μια τελευταία:

To πιάνετε ή μπα;

1η Οκτωβριου σημερα..

Ειμαι Περιεργος αν θα υπαρξει καποια διαφορα στα καφε/μπαρ..

Ειτε σε Αθηνα ειτε σε επαρχια..

Δες το τελευταίο μου spoiler.

[ame]

[/ame]

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απο οτι γνωριζω καταστηματα που δεν επιτρεπεται το καπνισμα ειναι

μονο τα starbucks και τα goodies,σωστα ?

(μεχρι στιγμης)

Και κατι ακομα κυριως προς τους μη καπνιστες:

Εχω παρεες μη καπνιστων και πολλες φορες τυχαινει να ειμαι ο μονος καπνιστης στην παρεα.

Φυσικα επιλεγουν εστιατοριο/καφε που δεν επιτρεπεται το καπνισμα (μικρη γκαμα επιλογης οντως)

Εγω βεβαια ελεγα -μα εκει δεν θα μπορω να καπνισω!

Και η απαντηση-πολυ σωστα-ηταν οτι , ναι αλλα και εμεις δεν θελουμε να παμε για φαγητο καπου που μυριζει τσιγαριλα.

Ενταξει τωρα για αυτους που ειναι 15 , 18 αντε 20 ειναι δυσκολο να το καταλαβουν.

Αλλα για εμας που ειμαστε μεγαλυτεροι καλο ειναι να ειμαστε λιγο ωριμοι ειτε καπνιζουμε ειτε οχι.

Επεξ/σία από LightOfB

Δε νομιζω οτι η νοοτροπια του ελληνα επιτρεπει την καθολικη απαγορευση του καπνισματος. Ειναι κακη συνηθεια αλλα ειναι και επιλογη του καθενος αν και κατα καποιο πολυ προφανη τροπο παραβιαζει τις ελευθεριες αυτων που δεν καπνιζουν. Ως καπνιστης εχω να πω οτι θα επρεπε να προβλεπεται η υπαρξη χωρων για καπνιστες ωστε να μη χρειαζεται να καθομαστε ορθιοι εξω απο τα μαγαζια σαν τα πρεζακια με ενα τσιγαρο στο χερι η τουλαχιστον να ειναι στο χερι του καθε ιδιοκτητη αν το μαγαζι του θα δεχεται καπνιστες η οχι. Οσο κι αν αυτη η συνηθεια ειναι ασχημη για μας ειναι επιλογη μας και οπως εγω θελω να σεβαστω τους μη καπνιστες καπως ετσι θελω κι εκεινοι να σεβονται εμενα...

Οσο κι αν αυτη η συνηθεια ειναι ασχημη για μας ειναι επιλογη μας και οπως εγω θελω να σεβαστω τους μη καπνιστες καπως ετσι θελω κι εκεινοι να σεβονται εμενα...

Οχι. Η λογικη αυτη ειναι τελειως χαζη, εγωκεντρικη και λανθασμενη!!

Επειδη στα πλαισια της επιλογης καπνισματος-μη καπνισματος, εσυ ναι μεν σεβεσαι τον μη-καπνιστη, αλλά αυτος ΔΕΝ σε βλαπτει οποτε λογικο ειναι να τον σεβεσαι(να μην τον σεβαστεις γιατι? Δεν υπαρχει λογος δηλαδη για να μην τον σεβαστεις), απο την αλλη ομως εσυ βλαπτεις τον μη-καπνιστη οποτε γιατι αυτος να σε σεβαστει την ωρα που εσυ δεν τον σεβεσαι και τον βλαπτεις?

2 μετρα και 2 σταθμα?;)

Οποτε οχι αφου δεν σεβεσαι εσυ τους μη-καπνιστες, δεν θα σε σεβαστουν και αυτοι.

Μα οι ιδιοκτητες ουτε τζιρο θα χασουν ουτε πελατεια με το να καπνιζετε εξω. Απλα δεν θελουν να χαλασουν λεφτα για να παρουν σομπες τεντες κλπ. Εδω δεν χαλασανε λεφτα για να κανουν εξαερισμο της προκοπης και απλα εχουν αυτες τις προπελες στα παράθυρα απο το 1950.

Και spikass, το να καπνιζεις καθιστος ή να καπνιζεις ορθιος μεσα, σε τι εχει διαφορα απο το να καπνιζεις εξω? Πρεζακι εισαι και μεσα και εξω. Ή το καλοκαιρι οταν ηθελες να καπνισεις εμπαινες μεσα στο μαγαζι και καθοσουνα?

Απλα δεν θελουν να χαλασουν λεφτα για να παρουν σομπες τεντες κλπ.

Ακριβως.Εξωτερικη θερμανση,τεντες για την βροχη,χωρος προστατευμενος απο κινηση αυτοκινητων κτλ ειναι πραγματα που εμεις οι καπνιστες πρεπει να μαθουμε να διεκδικουμε απο τα καφε / μπαρ.Γιατι καλως η κακως ο νεος νομος θα εφαρμοστει καποια στιγμη οποτε καλο ειναι να παμε λιγο παραπερα.

Ακριβως.Εξωτερικη θερμανση,τεντες για την βροχη,χωρος προστατευμενος απο κινηση αυτοκινητων κτλ ειναι πραγματα που εμεις οι καπνιστες πρεπει να μαθουμε να διεκδικουμε απο τα καφε / μπαρ.Γιατι καλως η κακως ο νεος νομος θα εφαρμοστει καποια στιγμη οποτε καλο ειναι να παμε λιγο παραπερα.

Δεν μπορεις να διεκδικησεις κατι το οποιο στις πιο πολλες των περιπτωσεων ειναι παρανομο. Σε παρα πολλα καταστηματα ο εξωτερικος χωρος δεν τους επιτρεπει να βγαλουν ουτε σκαμπω και το κανουν μονο οσοι "μπορουν". Το να διεκδικησεις λοιπον απο τον καταστηματαρχη να εχει σομπες απ' εξω τη στιγμη που δεν μπορει... ειναι παραλογο.

Και βεβαια ξεχναμε κατι σημαντικο, παντα εχουμε στο μυαλο μας τις καφετεριες με τις μεγαλες πλατειες απ' εξω, και την ωρα να ειναι απογευμα, αντε ελαφρα βραδακι. Τι ακριβως ομως θα κανεις απ' εξω Σαββατο στις 3-4 το πρωι με 0 ως -5 το Γεναρη, σε καποιο μπαρ η κλαμπ που δεν θα μπορει να εχει απ' εξω σομπες; Και καθε ποτε θα βγεις εξω;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...