Προς το περιεχόμενο

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλα ρε παιδια, εδω προχωρας στο κεντρο της Αθηνας και σε παίρνουν ληψη απο 15 καμερες, η καταπατηση του δικαιωματος να καπνιζετε σας μαρανε?

Βεβαια τον Ελληνα τον εχω ικανο να ριξει κυβερνησεις και να παρει τα οπλα να βγει στους δρομους επειδη του κοψανε τα μπουζουκια, το ποτο και το τσιγαρο παρα επειδη καταλαβε οτι τον παρακολουθουν μεχρι και απο το διαστημα ή επειδη παίρνει 3 και 60 για μισθο.

Αλλα εντάξει μωρε...δε βαριεσαι....πιασε ενα ουζακι.

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

• Super Moderators
Δημοσ.
ασε τα επίπεδα και τους διαχωρισμούς αγαπητέ μου...εδώ όλοι ίδιοι είμαστε και κάνουμε διάλογο, όχι διαγωνισμό προτερημάτων και επιπέδου ... μη προκαλείς

Τις νουθεσίες κράτα τες εκεί που στις ζητούν. Όχι εδώ.

Στο κάτω-κάτω, τι θίγεσαι; Δεν αναφέρομαι σε εσένα. :-)

ε ναι μωρέ ...μη πέφτεις στο επίπεδο του Houston

Επίπεδο;

τα τηγανιτά φάτα όσο θες...δεν βλάπτουν τον διπλανό σου

Εξαιρετικά, "έπιασες" την ουσία των επιχειρημάτων μου.

Όπως το άλλο με τις παραλίες και τα αποτσίγαρα που σε ενοχλούν...

Δημοσ.

το λογικο ειναι οποιος εχει μια κακια συνηθεια που ενοχλει τους αλλους να υποχωρησει αυτος και οχι οι αλλοι

κι ομως στις παρεες αυτοι που υποχωρουν παντα ειναι οι αλλοι

ετσι κι αλλιως το καπνισμα ειναι μια κακια συνηθεια που προερχεται απο το παρελθον και σιγα σιγα θα εκλειψει στις πολιτισμενες χωρες

σχεδον ολοι οσοι καπνιζουν λενε οτι μακαρι να μην το ξενικαγαν ποτε και να μπορουσαν να το κοψουν

οποτε ο νομος βοηθαει ολους νομιζω

Δημοσ.
Ρε παίδες , διβάστε λίγο προσεκτικά τι λέει ο άνθρωπος (filippos MD ) ,είναι βλακώδες να διαφωνούμε για τις δυσμενείς συνεπειες του τσιγάρου.

Μα δεν διαφωνούμε για το αν το τσιγάρο είναι βλαβερό ή όχι. Διαφωνούμε σε οτι αφορά τα δικαιώματα των δυο πλευρών (καπνιστών και μη καπνιστών). Απο τη μεριά μου εγώ προσπαθώ να εξηγήσω οτι το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί διπλωματικά έτσι ώστε να μην χωριστούν οι άνθρωποι σε 2 στρατόπεδα. Και ξαναλέω πως το κάπνισμα δεν κόβεται με τους νόμους αλλά δεν ξεκινάει καν, με τη σωστή παιδεία.

Μα ειλικρινά, έχει σημασία αν τον ευχαριστεί ή όχι; Είναι μια "επιλογή" του που προκαλεί βλάβες. Γιατί να είναι δικαιολογημένη; Αν έχεις τόσο πρόβλημα με τα παραδείγματά μου, θα σου πω ότι το πανεπιστήμιό σου έχει αμίαντο. Δεν ευχαριστιέται κανείς, αλλά πού να αλλάζουμε τις μονώσεις τώρα. Εσύ θα κάτσεις να το ανεχτείς ή θα διεκδικήσεις να το φτιάξουν;

Έχεις αλλάξει τη συζήτησή μας 2 φορές στο συγκεκριμένο θέμα. Απο το αν διαφέρει το κάπνισμα απο την υφή αμιάντου στο οτι η ευχαριστησή είναι υποκειμενική και τέλος αν έχει σημασία η ευχαρίστηση. Σου απαντώ και χωρίς να μου πεις αν συμφωνείς ή όχι (με επιχειρήματα) μου θέτεις κατευθείαν άλλο ερώτημα. Συμφωνείς λοιπόν οτι η ευχαρίστηση του τσιγάρου δεν είναι το ίδιο με την "ευχαρίστηση" του να χαϊδεύεις αμίαντο; Συμφωνείς οτι υπο φυσιολογικές συνθήκες, η ευχαρίστηση δεν είναι υποκειμενική;

Η επιλογή του καπνίσματος σίγουρα προκαλεί βλάβες και στον καπνιστή και στον διπλανό του. Αν τώρα το πανεπιστήμιό μου είχε αμίαντο, ναι θα ούρλιαζα. Ο αμίαντος δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στο μισό πανεπιστήμιο για να μην επηρεάζει αυτούς που δεν τον θέλουνε. Το κάπνισμα όμως μπορεί να περιοριστεί σε χώρους καπνιστών. Μη σκέφτεσαι αυτούς του χώρους σαν επιπολαιότητες που στην ουσία δεν προστατεύουν τους άλλους. Σκέψου οργανωμένους χώρους με εξαερισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μπορούν οι μεν να απολαμβάνουν την κακή αυτή συνήθεια και οι δε να μην μυρίζουν καν τον καπνό στον αέρα.

Δημοσ.

Άντε, καιρός ήταν.

Εδώ απαγορεύετε το sex σε δημόσιους χώρους (που δεν πειράζει κανέναν), το κάπνισμα θα άφηναν;

Δημοσ.

Πλάκα έχει, ο paredwse την είπε σ'εμένα και αρπάχτηκε άλλος. Τέλος πάντων, πιθανώς δεν το έθεσα καλά το θέμα με την ευχαρίστηση κτλ. Εξαλλου, απόψεις εκφράζουμε, δε θα μαλώσουμε κιόλας.

Αυτό που εννοώ είναι ότι δε μας ενδιαφέρει, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καπνιστής. Μπορεί να ευχαριστιέται ή όχι, να είναι εθισμένος ή όχι, ευγενικός ή αγενής. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όταν καπνίζει, οι γύρω του υφίστανται βλάβες. Και ό,τι κι αν προτείνετε, εξαερισμούς, χωριστά δωμάτια κτλ., κάποιοι το έχουν σκεφτεί στο εξωτερικό και έχει αποδειχθεί ότι ο μη καπνιστής δεν προστατεύεται, παρά μόνο όταν είναι σε χώρο που δεν καπνίζει κανείς. Αν διαβάζετε τα λινκ που δίνω, θα πειστείτε. Άρα, από αυτή την άποψη, τσιγαρο=αμίαντος.

@paredwse και άλλους: Δεν έκανα σε κανέναν υπόδειξη πώς πρέπει να ζήσει. Να ενημερώσω προσπαθώ, εξ ου και τα λινκ. Και ξαναλέω για χιλιοστή φορά, στο σπίτι του ας κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει. Αν δε με βλάπτει, μαγκιά του κι ας κόβει τις φλέβες του. Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης είναι θεμελιώδες και ΔΕΝ πλήττεται από αυτή την απαγόρευση. Αλλά να αρρωστήσω γιατί ο διπλανός μου θέλει να κάνει το κέφι του, απλά δεν είναι δίκαιο. Οι άνθρωποι δε χωρίζονται σε καλούς και κακούς με βάση το τσιγάρο. Ούτε κρίνω κανέναν. Απλώς υπερασπίζομαι το δικαίωμα του πολίτη να έχει ο ίδιος λόγο για την υγεία του. Τα άλλα παραδείγματα που ανέφερες, για αλκοόλ, fast food κτλ, διαφέρουν ως προς το ότι δεν βλάπτουν τους δίπλα σου. Να απαγορεύεται να πίνεις και να οδηγείς γιατί δε σου φαίνεται περίεργο; Ακριβώς επειδή μπορεί να βλάψει κάποιον τρίτο!

paredwse, περιμένω το σχόλιο σου για τους εργαζόμενους σε μπαρ και καφέ που δουλεύουν σε καρκινογόνο και νοσογόνο περιβάλλον κι εσύ το θεωρείς κάτι αποδεκτό (απ'όσο καταλαβαίνω).

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Κάνουμε αυτό που έχουν κάνει άλλοι πριν από μας και το κάνουμε γιατί πέτυχε. Διαβάστε τι έγινε στην Ιρλανδία και την Ιταλία. Μείωση των καρδιακών προσβολών σε μη καπνιστές, αύξηση της πελατείας σε πολλά μαγαζιά, βελτίωση των δεικτων υγείας των εργαζομένων στα μαγαζιά και κυρίως, ικανοποίηση και των ίδιων των καπνιστών από τα μέτρα. Δείτε και μετά κρίνετε.

Δημοσ.
Έχω να προτείνω και μερικούς άλλους ανεφάρμοστους νόμους….

Απαγορεύεται το μποτιλιάρισμα

Απαγορεύονται οι λακκούβες στους δρόμους

Παίρνω πάσα από τα σχόλια του tmjuju για να υπεν-θυμήσω κάτι που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν..Ξέρετε οτι υπάρχει άρθρο που λέει πως το κράτος είναι υποχρεωμένο να βρεί εργασία σε όλους τους πολίτες; Ο οποιοδήποτε γνωρίζει το επίπεδο ανεργίας στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες...αυτό για να μην υπάρχουν αφελείς και νομίζουν πως υπάρχει "ενδιαφέρον του κράτους προς τον πολίτη"...(ε..χμ...καταναλωτή sorry ξεχάστηκα) διότι πραγματικά δεν ξέρει κάποιος εάν είναι να κλάψει ή να γελάσει...

:X

Δημοσ.

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Κάνουμε αυτό που έχουν κάνει άλλοι πριν από μας και το κάνουμε γιατί πέτυχε. Διαβάστε τι έγινε στην Ιρλανδία και την Ιταλία. Μείωση των καρδιακών προσβολών σε μη καπνιστές, αύξηση της πελατείας σε πολλά μαγαζιά, βελτίωση των δεικτων υγείας των εργαζομένων στα μαγαζιά και κυρίως, ικανοποίηση και των ίδιων των καπνιστών από τα μέτρα. Δείτε και μετά κρίνετε.

Έτσι όπως τα παρουσιάζεις για το αποτέλεσμα της εφαρμογής μοιάζει σαν να μην χρειαζόταν καν νόμος. Εγώ τον μόνο λαό που γνωρίζω και μπορεί να συγκριθεί με τους Έλληνες στο κάπνισμα είναι οι Τούρκοι. Δεν μιλάω μόνο για ποσοστά φυσικά, πάνω απ'όλα είναι θέμα κουλτούρας, γι'αυτό και προβλέπω σύγκρουση και μεγάλη πιθανότητα παταγώδους αποτυχίας, αν δεν καταλήξουμε απλά σ'ένα νόμο βιτρίνα πάλι που κανείς δεν θα ελέγχει την τήρησή του.

Δημοσ.
Kοινωνικό αγαθό (ως μέσο μεταφοράς) είναι το μετρό το τρόλλευ και το λεοφωρείο, δεν είναι ανάγκη να ζέψεις άλογο για να πάς στην δουλειά σου (εκτός αν αυτή την ατάκα την είπες για να γίνεις γραφικός.... - τα κατάφερες) μπορείς να πάρεις και ένα ποδήλατο, οικολογικότατο και θα σε βοηθήσει να "ανοίξουν" και τα πνευμόνια σου που έμεναν "κλειστά" απο το παθητικό κάπνισμα. Όλοι οι Ολλανδοί με ποδήλατα κυκλοφορούν γιατί όχι και εμείς?

Στην Ολλανδία όμως υπάρχουν ποδηλατόδρομοι στο 95% εντός πόλεων και στο 80% περιμετρικά, με φανάρια αποκλειστικά για τα ποδήλατα. Όλα τα μέσα (εκτός των τραμ) παραχωρούν πάντοτε την προτεραιότητα που δικαιούται ο ποδηλάτης (σαν οποιοδήποτε άλλο όχημα). Επίσης, όπου και να γυρίσεις να δείς υπάρχουν πάρκα και πράσινο παντού τριγύρω σου. Εγώ 7-8 μήνες τώρα που είμαι Ολλανδία καθημερινά με ποδήλατο κυκλοφορώ και όχι μόνο δεν ένοιωσα ποτέ πως κινδυνεύει η ασφάλειά μου, αλλά το απολαμβάνω απίστευτα διότι είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να κρατάω κάποια στοιχειώδη φυσική κατάσταση αλλά και επειδή είναι μαγεία να περνάς μέσα από συστάδες δένδρων και να ακούς τα κοτσύφια...σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο δάσος.

;)

φυσικα και οχι

ειναι προασπιση των δικαιωματων αλλων πολιτων

θεωρεις το οτι απαγορευεται να βγαινεις να γκαριζεις στις 3 τα ξημερωματα περιορισμο των δικαιωματων σου?

Το παράδειγμα δεν ευσταθεί, δεν είναι το ίδιο αγαπητέ. Ναι οι καπνιστές έχουν το πρόβλημα αλλά και το κράτος οφείλει να βρεί λύσεις. Φορολογούμενοι είναι. Το ίδιο με τους ναρκομανείς. Αυτοί έχουν το πρόβλημα αλλά δεν τους αφήνει χωρίς επιλογές (μεθαδόνη).

όλοι φίλε έτσι είμαστε ... και όταν έρθουν εδώ στο γραφείο καπνιστές δεν τους λέω μη καπνίζετε...αλλά μετά -και χειμώνας να είναι - ανοίγω πόρτες παράθυρα να αεριστεί ο χώρος και καθαρίζω τασάκια για να μην βρωμάνε.

Αλλά πως το αντιμετωπίζεις όταν βγαίνεις έξω και μετά μυρίζουν τα ρουχα σου, τα μαλλιά σου, τα ρουθούνια σου και πρέπι να βάλεις μπουγάδα?

Δεν μπορείς να μιλάς εξ' ονόματως όλων για να αποκτήσει "βάρος" το επιχείρημά σου. Μπορείς μόνο να μιλάς για τον HOUSTON.

Βεβαια τον Ελληνα τον εχω ικανο να ριξει κυβερνησεις και να παρει τα οπλα να βγει στους δρομους επειδη του κοψανε τα μπουζουκια, το ποτο και το τσιγαρο παρα επειδη καταλαβε οτι τον παρακολουθουν μεχρι και απο το διαστημα ή επειδη παίρνει 3 και 60 για μισθο.

Αλλα εντάξει μωρε...δε βαριεσαι....πιασε ενα ουζακι.

+10 :-D

Δημοσ.
Δεν λεω λαμακια μας εμας των καπνιστων που καπνιζουμε αλλα αυτη τη σταση "δεν καπνιζω αρα ειμαι καλυτερος απο σενα" καλυτερα να την κοψετε γιατι αυτη ειναι που δημιουργει ολα τα προβληματα.Πχ εγω παντα ρωταω τους αλλους πριν καπνισω και αν παρω μια απαντηση του στυλ "Ξερεις με ψιλοενοχλει αλλα δεν πειραζει καπνισε" παιζει να μην αναψω ουτε ενα μονο και μονο επειδη μου μιλησε καλα ο αλλος.Στην περιπτωση βεβαια που πεσω σε καποιον σαν εσενα υστερικο του τυπου "ΑΑΑΑΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΡΕΜΑΛΑ κλπκλπ" παιζει και να του φυσαω στη μαπα τον καπνο ετσι για να μαθει.

Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει ΜΗ καπνιστής που δεν ενοχλείται από τον καπνό; ʽΗ μήπως οι πιο πολλοί απλά δε γουστάρουν να πιάνουν ολόκληρη κουβέντα λένε «όχι μωρέ, δε με ενοχλεί». Μήπως αν γούσταραν τον καπνό σου θα κάπνιζαν και οι ίδιοι; Πάντως εγώ δε λέω τίποτα αν κάποιος καπνίζει, μόνο αν το κάνει με στυλάκι «κοίτα πώς σε γράφω στα @@ μου». Και αν αρχίσει να μου φυσάει τον καπνό στη μάπα για να μάθω, θα δοκιμάσω να του κάνω τη δικιά του καινούργια.

επειδη θελω να καμω

μιαν απεριοριστην ευεργεσια

στην ανθρωποτητα

της διδω τους διθυραμβους μου

τους αποθετω στα χερια

του ποιητη της μοναξιας

του μεγαλυτερου και πρωτου

σατυρου που ζει σημερα

και οχι μονο σημερα.

[ΔΙΟΝΥΣΟΣ]

ρε συ που σε ηξερε ο διονυσος?

Το έγραψε ο ίδιος ο Διόνυσος φαντάζομαι;

Φαντάζομαι και εσύ θα έχεις περάσει απο το στάδιο του καπνιστή εγώ ελάχιστους ανθρώπους ξέρω που δέν έχουν βάλει ποτέ τσιγάρο στον στόμα τους. Όλοι το ξεκινάνε για κάποιον λόγο καπνίζουν μερικά χρονάκια τους την κάνει, μετά περνάνε το στάδιο απόπειρας κοψίματος (σε λίγο θα την περάσω και εγώ) τελικά κάποια στιγμή το κόβουν και το παίζουν κήνσορες αντικαπνιστικής ηθικής όπως μερικοί δώ μέσα.

Δέν έχουν έρθει οι καπνιστές απο τον Άρη συνέλθετε!!

Στατιστική επίσημη αυτή φαντάζομαι, ότι όλοι κάπνισαν κάποια στιγμή. Χρονάκια κιόλας. Μάστα.

Μονά-ζυγά ανά περιοχή σήμερα απαγορεύεται π.χ. στο Μοναστηράκι και επιτρέπεται στο Θησείο, αυτό σε συνδυασμό με πιο αυστηρό έλεγχο για περιοχή μη καπνιζόντων τις ημέρες που επιτρέπεται. Άλλο η "καπνιστική εφημερία" δηλαδή σήμερα π.χ. στα Εξάρχεια επιτρέπεται σε αυτά τα 2 μαγαζιά, στο Κολωνάκι σε αυτά κτλ κτλ. Άλλη πιο σύνθετη εναλλακτική, διατηρείται το καθεστώς με τις περιοχές καπνιζόντων και μη αλλά αξιολογείται το κάθε μαγαζί με βάση την φιλικότητα προς τον μη καπνιστή, από αυτήν την αξιολόγηση δίνεται "ποινή" 0 έως 5 μέρες την εβδομάδα απαγόρευση του καπνίσματος. Αυτές οι μέρες όμως να υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν αν έχει πέσει η κίνηση, ένας τρόπος με την απόδοση ΦΠΑ να το βλέπουμε άλλος που μπορεί να συνδυαστεί με το ΦΠΑ είναι να έχει ο κάθε πολίτης ένα λογαριασμό και να μπορεί να ψηφίζει μέσω ιντερνετ για την μείωση ή μη των ημερών απαγόρευσης, με κάποιους περιορισμούς βεβαίως βεβαίως, γεωγραφικούς , στον αριθμό των φορών που μπορούν να ψηφίσουν κτλ.

Πάντως στην Ελλάδα, μια ζωή θα ξεχωρίζουμε για τις πρωτοτυπίες μας. Ποινολόγιο καπνού, μονά ζυγά και τι άλλο θα ακούσουμε. Ποιος σου είπε να μην πας ρε άνθρωπε στο μαγαζί που γουστάρεις που θα μου απαγορεύσεις το πότε θα πάω όπου γουστάρω; Σου λέμε ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θες με τη δική σου υγεία αλλά των άλλων δεν θα την πηδάς επειδή έτσι γουστάρεις και είσαι μάγκας και Ελληνάρας και 50% να ʽουμ. Οι άλλοι 50% γιατί πρέπει να κάνουν θυσίες για να ικανοποιείς εσύ τον εθισμό σου;

Στο κάπνισμα, μπορείς να σηκωθείς να φύγεις από το χώρο στον οποίο καπνίζουν. Στην Αθήνα τι θα κάνεις, θα φουντάρεις στη θάλασσα;

Ποιά θάλασσα;

Εναλλακτικά μπορεί να φεύγει αυτός που ενοχλεί. Όπως ειπώθηκε και πιο πριν, αν κάποιος έχει μια στομαχική διαταραχή, δεν αρχίζει να πέρδεται και περιμένει να φύγουν οι άλλοι, την κάνει αυτός.

Nα βρεθεί μια φόρμουλα και για τους δύο, απλά πράματα λέω. Ο φίλος ξέρει τι ντουμάνι τον περιμένει είτε αν κατσουμε σε κάποιο σπίτι είτε έξω, έχει κάνει τις επιλογές του.

Με άλλα λόγια, αν δεν καπνίζω, είτε διασκεδάζω σπίτι μου είτε δε διασκεδάζω. Ή αν θέλω να διασκεδάζω, πρέπει να καπνίζω μαζί σου. Καλή φάση, είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος.

Όταν το Κράτος απαγορεύει το τσιγάρο σε όλους τους δημόσιους χώρους, αυτός δεν είναι περιορισμός των δικαιωμάτων μιας μερίδας συμπολιτών μας;

Ο καπνιστής δηλαδή τι κάνει στα δικαιώματα του μη καπνιστή; Θα έλεγα τα περιορίζει και μετά τους ρίχνει και ένα π...

Γενικά θεωρώ υποκρισία να λέμε γιατί δεν απαγορεύει το τσιγάρο η κάθε κυβέρνηση όταν γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό από τη μια μέρα στην άλλη και όταν έχουμε διαφορετική στάση σε άλλου είδους τσιγάρα για παράδειγμα (legalize it, donʼt you criticize it. Ya man!) [Δεν αναφέρομαι σε εσένα προσωπικά].

Εξάλλου δε μιλάμε για απαγόρευση της χρήσης ολωσδιόλου, σωστά; Ούτε μου φαίνεται σωστό να κρίνουμε ένα μέτρο με γνώμονα την έλλειψη λήψης μέτρων σε άλλους τομείς. Θα περιμένουμε να γίνει η Ελλάδα Ελβετία από άποψη σεβασμού του περιβάλλοντος για να συζητήσουμε τη λήψη μέτρων για το κάπνισμα;

Δεν χρειάζεται να απαγορευτεί ούτε σε ανοιχτούς χώρους, ούτε να απαγορεύεται στους σταθμούς του προαστιακού. Σαφώς και είναι υπερβολικό. Αν και έχω την εντύπωση πως μάλλον για τις γόπες των τσιγάρων το κάνουν, παρά για τον καπνό. Και μια και αναφέρθηκαν οι παραλίες, προφανώς δεν ενοχλεί ο καπνός στην παραλία. Αλλά οι γόπες ενοχλούν βέβαια. Και ναι, υπάρχουν και άλλα σκουπίδια στις ακτές, αλλά δεν είδα ποτέ κάποιον να μαζεύει τις γόπες του για να τις πετάξει στα σκουπίδια...

Ο αμίαντος και το ραδιενεργό υλικό ποιά ακριβώς ευχαρίστηση προσφέρουν;

Όσον αφορά τα bars κλπ κλειστά μέρη, καλό είναι να υπάρχουν χώροι καπνιστών και μη, αρκεί και αυτοί οι χώροι να είναι σωστά φτιαγμένοι. Είχα πάει σε ένα bar restaurant κάποτε το οποίο είχε όντως χώρο για τους μη καπνιστές και αυτός βρισκόταν στον πάνω όροφο. Ο καπνός βέβαια σαν ελαφρύτερος απο τον αέρα ερχόταν όλος επάνω. Καλό ε;

Πάντως οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολύ στεναχωρήθηκαν όταν απαγορεύτηκε η αμίαντος. Βλέπεις, ήταν βασικό συστατικό για τα τακάκια των φρένων. Μαζί δυσαρεστήθηκαν και οι οδηγοί που για καμιά 7-8 χρόνια αγόραζαν αυτοκίνητα με χειρότερα φρένα.

Αν σε μια πισίνα υπάρχει σωστή ανακύκλωση του νερού αλλά οι μισοί κατουράνε, εσύ θα κολυμπήσεις;

Η ευχαρίστηση είναι δικαίωμα του καθενός, από τη στιγμή που δεν ενοχλεί τους άλλους. Είναι πολύ απλό, όταν πας να ανάψεις τσιγάρο σε έναν κλειστό χώρο ρωτάς τους υπόλοιπους "μπορώ;". Αν δεν ενοχλούνται, το ανάβεις. Μην το μπερδεύουμε. Ευγένεια χρειάζεται κι από τις δύο μεριές. Όταν κάπνιζα και πήγαινα σε ξένο σπίτι ρωτούσα αν μπορούσα να καπνίζω - αν μου το επέτρεπαν, δεν το ξέσκιζα. Αν δεν μου το επέτρεπαν, ή έβγαινα έξω ή δεν κάπνιζα ή δεν ξαναπατούσα. Απλό.

Όταν όμως ήμουν στο γραφείο μου, κάπνιζα όσο ήθελα εγώ. Δεν θα ανεχόμουν από κανέναν την παρατήρηση "γιατί καπνίζεις". Αν δεν γουστάρεις, έξω, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

Θεωρείς ότι όλοι όσοι σου λένε ότι «μπορείς», προτιμούσαν να καπνίζεις ή όχι; Μήπως απλά κάνουν παραχώρηση επειδή δεν μπορείς (δε μπορούσες) να ζήσεις χωρίς τον εθισμό σου; Απλά δεν ήθελαν να σου την σπάσουν και προτιμούν να σπαστούν οι ίδιοι; Υπάρχει πιστεύεις ένας μη καπνιστής που να μην ενοχλείται από τον καπνό; Το κριτήριο είναι ότι σου λέει «ναι μωρέ, δεν πειράζει, ντουμάνιασέ μου το σπίτι» για να είναι ευχάριστος; Μη μου πεις ότι οι άνθρωποι δεν προσπαθούν να είναι αρεστοί στους άλλους. Εκτός ίσως από τους εθισμένους.

Να αναφέρω, πως ποτέ δεν έχω πει σε κάποιον να μην καπνίσει στην παρουσία μου, παρά μόνο σε ΖΩΑ που το ανάβουν σε τραπέζι με φαγητό επειδή τελείωσαν πρώτοι. Να αναφέρω επίσης ότι οι στενοί συγγενείς μου καπνίζουν ή έστω κάπνιζαν, το ίδιο και η κοπέλα μου και σε κανέναν δεν έχω κάνει ποτέ παρατήρηση, παρά μόνο να το κάνουν μακριά όταν μου έρχεται απευθείας από το τσιγάρο στο πρόσωπο. Γενικότερα, δεν είμαι και τόσο anal στο θέμα, περισσότερο μου ανάβουν τα λαμπάκια οι «θιγμένοι» καπνιστές που ενώ έχουν και την ανοχή των υπολοίπων, ζητάνε και τα ρέστα από πάνω.

Δημοσ.

Πάντως στην Ελλάδα, μια ζωή θα ξεχωρίζουμε για τις πρωτοτυπίες μας. Ποινολόγιο καπνού, μονά ζυγά και τι άλλο θα ακούσουμε. Ποιος σου είπε να μην πας ρε άνθρωπε στο μαγαζί που γουστάρεις που θα μου απαγορεύσεις το πότε θα πάω όπου γουστάρω; Σου λέμε ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θες με τη δική σου υγεία αλλά των άλλων δεν θα την πηδάς επειδή έτσι γουστάρεις και είσαι μάγκας και Ελληνάρας και 50% να ʽουμ. Οι άλλοι 50% γιατί πρέπει να

κάνουν θυσίες για να ικανοποιείς εσύ τον εθισμό σου;

Ιδέες προς συζήτηση έθεσα και όχι ιδιαίτερα επεξεργασμένες, καλύτερα πρωτοτυπία παρά ένας απόλυτος νόμος που δεν θα λειτουργήσει. Πολύ απλά θα μπορούσαν να υπάρχουν μαγαζιά καθαρά για καπνιστές, το πρόβλημα που θεώρησα ότι προκύπτει από αυτό είναι ότι θα εκβιάζονται οι υπόλοιποι επιχειρηματίες έτσι, γι'αυτό και οι πιο πολύπλοκες προτάσεις οι οποίες δεν μου φαίνονται παράλογες παρότι πρωτότυπες. Στην καθαρή λύση καταστημάτων μόνο για καπνιστές τι απαντάς δηλαδή ;

Με άλλα λόγια, αν δεν καπνίζω, είτε διασκεδάζω σπίτι μου είτε δε διασκεδάζω. Ή αν θέλω να διασκεδάζω, πρέπει να καπνίζω μαζί σου. Καλή φάση, είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος.

Tώρα εδώ τι να εξηγήσω ; Όταν παρερμηνεύεις με τέτοια διάθεση :rolleyes:. Αναφερόμουν στον μη καπνιστή φίλο στην δικιά μου παρέα όχι σε κάποια άλλη και ακόμη πιο ειδικά σε συγκεκριμένο στυλ μαγαζιού το οποίο δεν νομίζω ότι προσελκύει ιδιαίτερα αντικαπνιστές απ´τον χαρακτήρα του και μόνο και να είσαι σίγουρος ότι δεν περιμένουν από αυτούς να το γεμίσουν σε περίπτωση απαγόρευσης, και όταν λέω φίλο εννοώ φίλο και όχι γνωστό. Αν δεν παρεξήγησες ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το συμπέρασμα σου. Δεν θέτω καμία αρχή εις βάρος σου, ελπίζω και συ να μην είσαι από αυτούς που επιθυμούν απαγόρευση επειδή δεν μπορείς να τα βρεις με τους φίλους σου.

Μπες στο κόπο να διαβάσεις τι λέω στο προηγούμενο και στο επόμενο ποστ αυτού που σχολιάζεις. Κάνεις μια γενίκευση ενώ πουθενά δεν προτείνω να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Στην "μηδενική ανοχή" διαφωνώ που είναι και ανεφάρμοστη και άδικη, εκτός αν καταφέρεις να πείσεις όλους τους καπνιστές με την προσέγγιση που κάνεις. Τέτοια μέτρα έπονται δεν προηγούνται. Εγώ θέλω κάτι συγκεκριμένο, κανενός τα δικαιώματα δεν επιθυμώ να καταπατήσω, πες το μικρό μπαρ, κουτούκι, τεκέ, θέλω ένα χώρο να μπορώ να καπνίσω και να πιω με την υπόλοιπη παρέα μου και μαζί με άλλους ανθρώπους που με συμμερίζονται στην σχέση ποτό-τσιγάρο-διασκέδαση δύο φορές την βδομάδα.

Δημοσ.

Το παράδειγμα δεν ευσταθεί, δεν είναι το ίδιο αγαπητέ. Ναι οι καπνιστές έχουν το πρόβλημα αλλά και το κράτος οφείλει να βρεί λύσεις. Φορολογούμενοι είναι. Το ίδιο με τους ναρκομανείς. Αυτοί έχουν το πρόβλημα αλλά δεν τους αφήνει χωρίς επιλογές (μεθαδόνη).

νομιζω οτι το δικο σου παραδειγμα δεν ευσταθει

οι ναρκομανείς κανουν κακο μονο στον εαυτο τους και δεν ενοχλουν κανεναν αλλο

οτι κανουν το κανουν κρυφα

δεν ερχονται να σου μπηξουν τη συρριγγα με το ζορι

ο χωρισμος των μαγαζιων απετυχε γιατι ηταν λαθος

1) δε γινεται να χωριστει μαγαζι στα 2 με νοητη γραμμη

2) αν 3 απο τους 10 της παρεας καπνιζουν δεν ειναι δυνατο να κατσουν σε χωριστο τραπεζι

Η μονη λυση θα ηταν να υπαρχει ειδικος αποκλεισμενος χωρος καπνιστηριου

Δημοσ.

Πάντως οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολύ στεναχωρήθηκαν όταν απαγορεύτηκε η αμίαντος. Βλέπεις, ήταν βασικό συστατικό για τα τακάκια των φρένων. Μαζί δυσαρεστήθηκαν και οι οδηγοί που για καμιά 7-8 χρόνια αγόραζαν αυτοκίνητα με χειρότερα φρένα.

Το πας αλλού τώρα. Αυτή η στεναχώρια οφείλεται στα λεφτά που έχασαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Όχι στο οτι τους πήραν τον αμίαντο και τώρα δεν έχουν με τί να κοιμηθούν μαζί.

Αν σε μια πισίνα υπάρχει σωστή ανακύκλωση του νερού αλλά οι μισοί κατουράνε, εσύ θα κολυμπήσεις;

Δεν υπάρχει τίποτα το σωστό σε αυτού του είδους ανακύκλωση. Είπα για σωστό εξαερισμό όχι για ανακύκλωση του αέρα. Άσχετο παράδειγμα οι πισίνες και τελείως διαφορετικά τα δεδομένα.

Δημοσ.

@paredwse

Όχι δεν απάντησες στην αιτίαση μου.

Και αυτό γιατι κάνεις ενα τεράστιο λογικό πήδο. Υποθέτεις οτι σε εξωτερικό χώρο ο καπνός συναντά τα αντισωματίδια του και εξαφανίζεται με ενα αστροπελέκι κβαντικής ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν είσαι σε ενα γήπεδο ή στην σαχάρα αν είμαι δίπλα σου και καπνίζω τον καπνό θα τον φας στα μούτρα μια χαρά. Στις καφετέριες το τσιγάρο του διπλανού με ενοχλεί οταν έρχεται προς τα πάνω μου. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι οτι δεν υπάρχει το συννεφο καπνού και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπάρχει σε ενα κλειστό χώρο.

Σε παραλία μου έχει τύχει να σηκωθώ να φύγω επειδή μετα απο κολύμπι και ρακέτες, εισέπνευσα τον καπνό του διπλανού και δεν μπορούσα να σταματήσω να βήχω με τίποτα. Ο μόνος λόγος που μπορώ να φανταστώ που αγνοείς την επίδραση του καπνού στους εξωτερικούς χώρους είναι οτι υπήρξες καπνιστής και ο καπνός δεν σε ενοχλεί. Το να λες οτι αν ανάψεις ενα τσιγάρο στο μπαλκόνι, και κάτσεις πανω απο το τασάκι ο καπνός θα κάνει ζιγκ-ζαγκ και θα σε αποφεύγει με τριπλό τολ λουπ πρέπει να οφείλεται ή στο παραπάνω ή στο οτι είσαι ολυμπιακός (και άρα μειωμένης αντίληψης :) )

Don't take my word for it, ανέβα στην ταράτσα άναψε 800 τσιγάρα το ένα μετα το άλλο , αφηνε τα στο τασάκι και κατέβα να ρωτήσεις τους δικούς σου αν ζέχνεις τσιγαρίλα. Εγώ βάζω στοίχημα οτι θα στάζεις νικοτίνη απο τους αγκώνες ενώ σύμφωνα με την δική σου θεωρία και εφοσον είσαι σε ανοιχτο χώρο δεν θα πρέπει ουτε να σε έχει πλησιάσει ο καπνός.

Οπότε τα περι υστερίας, μου θυμίζουν υστερία. Εκτός και αν μπορεί ο νόμος να γίνει τόσο ελαστικός που να λέει οτι επιτρέπεται το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους αρκεί να φροντίζει ο καπνιστής να έχει αρκετή απόσταση απο τους μη καπνιστές. Ποτς και αν γένεν αυτό;

Κατα τ'αλλα, στην δική μου αιτίαση, το κορνάρισμα το μεσημέρι είναι σε ανοιχτό χώρο , κανείς δεν πέθανε ποτέ ακουγωντας μια κόρνα, και δεν ανέχομαι να καταπιέζομαι ώς "κορναριστής" και να μην μπορώ να κορνάρω όποτε γουστάρω και όσο επίμονα γουστάρω. Αν πέρναγα απο την γειτονιά σου και σε ξύπνησα, να σηκωθείς να πας στο εξοχικό και να μην ζητάς να καταπιέσω την ευχαρίστηση μου για πάρτι σου.

Υ.Γ. Η γυναίκα μου είναι έγκυος και για να πάμε οπουδήποτε το σκεφτόμαστε 100 φορές για το αν θα μας ντουμανιάσουν. Αυτό είναι η έννοια της δημοκρατίας που λέτε ή μήπως έχετε καμια πρόχειρη έρευνα που λεει οτι οι έγκυες μπορούν να αναπνέουν ντουμάνια χωρίς καμία επίπτωση στο έμβρυο;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...