Προς το περιεχόμενο

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Καλά κάνουν…οι καπνιστές είναι τελείως θρασύτατοι.

Τι φταίω εγώ ρε φίλε να απλώνω την πετσέτα πάνω στις γόπες? Να πάω να μπω στην θάλασσα και αντί άμμο να πατώ αποτσίγαρα?

Καλά, μιλάμε και για Hawaii έτσι; Οι παραλίες για αυτούς είναι ό,τι είναι τα μνημεία για εμάς. Άσχετα αν εδώ γίνεται πανικός από γόπα και σκουπίδι.

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

paredwse, θα συμφωνούσα μαζί σου αν συμφωνούσαμε όλοι ότι το κράτος δεν έχει κανένα ρόλο στις προσωπικές επιλογές και στην προστασία της υγείας του πολίτη. Τότε όμως, δε θα συνέβαιναν τα εξής: δε θα αποσυρόταν το μολυσμένο ηλιέλαιο, δε θα θανατώνονταν οι τρελές αγελάδες, δε θα βάζαμε σε καραντίνα περιοχές που έχουν άρρωστα κοπάδια, δε θα απαγορευόταν η κολύμβηση μέσα στα εμπορικά λιμάνια, δε θα υπήρχαν όρια εκπομπής αερίων στις βιομηχανίες, δε θα υπήρχαν όρια ταχύτητας στις εθνικές οδούς, δε θα υπήρχαν κανονισμοί ασφαλείας στους χώρους εργασίας, δε θα ήταν υποχρεωτικό να φοράς ζώνη και κράνος, δε θα υπήρχαν ημερομηνίες λήξεως στα τρόφιμα και χιλιάδες άλλα. Μια τέτοια κοινωνία εμένα δε θα μου άρεσε και δεν ξέρω και σε ποιον θα άρεσε.

Δυστυχώς, δεν είναι κατανοητή η έκταση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα, αυτό βλέπω. Γιατί αν αντί της λέξης κάπνισμα, βάλουμε στο νόμο "χτυπήματα με σιδηρογροθιά", δε θα βρεθεί ούτε ένας να υποστηρίξει ότι η απαγόρευση γρονθοκόπησης είναι αποστέρηση δικαιωμάτων αυτού που γουστάρει να βαράει. Μπορεί οι βλάβες απ'τον καπνό να μην είναι άμεσα εμφανείς, αλλά αν το ψάξετε λίγο, θα πάθετε πλάκα. Το AIDS, οι πόλεμοι και τα τροχαία ατυχήματα αθροιστικά σκοτώνουν πολύ λιγότερους σε σχέση με το κάπνισμα.

Επίσης, ο διαχωρισμός που υπάρχει τώρα σε χώρο καπνιστών και μη καπνιστών, δεν έχει κανένα νόημα (αποδεδειγμένα με μετρήσεις), είναι μόνο αισθητικό το θέμα. Το κλασικό παράδειγμα είναι μια πισίνα που δεξιά είναι χώρος που απαγορεύεται να ουρείς και αριστερά επιτρέπεται. Εσύ πιστεύεις ότι δε θα πάει κάτουρο και στην άλλη μεριά;

Τέλος, αν θέλουμε να ακούσουμε αυστηρά την επιστήμη, θα πρέπει να απαγορεύσουμε το κάπνισμα οπουδήποτε υπάρχει κοντά μη καπνιστής, έστω και σε ανοιχτό χώρο. Εδώ λοιπόν έρχεται η εξισορρόπηση συμφερόντων. Ο νομοθέτης, επειδή η πίεση από τους καπνιστές και τη βιομηχανία είναι μεγάλη, κάνει μικρά βήματα. Επαναλαμβάνω, στη θέση του καπνίσματος βάλτε άλλα πράγματα, να δείτε πόσο λογικό θα σας φανεί το νομοσχέδιο.

Και τελειώνω ξανακάνοντας την ερώτηση. Είναι κανείς από δω διατεθειμένος να πιάσει δουλειά σε γραφείο που είναι φουλ στον αμίαντο ή έστω να πάει σε καφετέρια από αμίαντο; Αν εγώ που είμαι παρέα του, γουστάρω την υφή του και θέλω να πηγαίνω εκεί, θα πεισθεί να με ακολουθήσει, επειδή αλλιώς θα καταπιέσει την ελευθερία μου; Ή, αντί για αμίαντο, να πούμε ραδιενεργό υλικό; Γιατί λοιπόν το κάπνισμα να διαφέρει; Ειλικρινά απορώ...

Δημοσ.
paredwse, θα συμφωνούσα μαζί σου αν συμφωνούσαμε όλοι ότι το κράτος δεν έχει κανένα ρόλο στις προσωπικές επιλογές και στην προστασία της υγείας του πολίτη. Τότε όμως, δε θα συνέβαιναν τα εξής: δε θα αποσυρόταν το μολυσμένο ηλιέλαιο, δε θα θανατώνονταν οι τρελές αγελάδες, δε θα βάζαμε σε καραντίνα περιοχές που έχουν άρρωστα κοπάδια, δε θα απαγορευόταν η κολύμβηση μέσα στα εμπορικά λιμάνια, δε θα υπήρχαν όρια εκπομπής αερίων στις βιομηχανίες, δε θα υπήρχαν όρια ταχύτητας στις εθνικές οδούς, δε θα υπήρχαν κανονισμοί ασφαλείας στους χώρους εργασίας, δε θα ήταν υποχρεωτικό να φοράς ζώνη και κράνος, δε θα υπήρχαν ημερομηνίες λήξεως στα τρόφιμα και χιλιάδες άλλα. Μια τέτοια κοινωνία εμένα δε θα μου άρεσε και δεν ξέρω και σε ποιον θα άρεσε.

Δυστυχώς, δεν είναι κατανοητή η έκταση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα, αυτό βλέπω. Γιατί αν αντί της λέξης κάπνισμα, βάλουμε στο νόμο "χτυπήματα με σιδηρογροθιά", δε θα βρεθεί ούτε ένας να υποστηρίξει ότι η απαγόρευση γρονθοκόπησης είναι αποστέρηση δικαιωμάτων αυτού που γουστάρει να βαράει. Μπορεί οι βλάβες απ'τον καπνό να μην είναι άμεσα εμφανείς, αλλά αν το ψάξετε λίγο, θα πάθετε πλάκα. Το AIDS, οι πόλεμοι και τα τροχαία ατυχήματα αθροιστικά σκοτώνουν πολύ λιγότερους σε σχέση με το κάπνισμα.

Επίσης, ο διαχωρισμός που υπάρχει τώρα σε χώρο καπνιστών και μη καπνιστών, δεν έχει κανένα νόημα (αποδεδειγμένα με μετρήσεις), είναι μόνο αισθητικό το θέμα. Το κλασικό παράδειγμα είναι μια πισίνα που δεξιά είναι χώρος που απαγορεύεται να ουρείς και αριστερά επιτρέπεται. Εσύ πιστεύεις ότι δε θα πάει κάτουρο και στην άλλη μεριά;

Τέλος, αν θέλουμε να ακούσουμε αυστηρά την επιστήμη, θα πρέπει να απαγορεύσουμε το κάπνισμα οπουδήποτε υπάρχει κοντά μη καπνιστής, έστω και σε ανοιχτό χώρο. Εδώ λοιπόν έρχεται η εξισορρόπηση συμφερόντων. Ο νομοθέτης, επειδή η πίεση από τους καπνιστές και τη βιομηχανία είναι μεγάλη, κάνει μικρά βήματα. Επαναλαμβάνω, στη θέση του καπνίσματος βάλτε άλλα πράγματα, να δείτε πόσο λογικό θα σας φανεί το νομοσχέδιο.

Και τελειώνω ξανακάνοντας την ερώτηση. Είναι κανείς από δω διατεθειμένος να πιάσει δουλειά σε γραφείο που είναι φουλ στον αμίαντο ή έστω να πάει σε καφετέρια από αμίαντο; Αν εγώ που είμαι παρέα του, γουστάρω την υφή του και θέλω να πηγαίνω εκεί, θα πεισθεί να με ακολουθήσει, επειδή αλλιώς θα καταπιέσει την ελευθερία μου; Ή, αντί για αμίαντο, να πούμε ραδιενεργό υλικό; Γιατί λοιπόν το κάπνισμα να διαφέρει; Ειλικρινά απορώ...

Η επιστήμη λέει για χιλιάδες άλλους κινδύνους υγείας που το κράτος αγνοεί επιδεικτικά.

Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι της μόδας – δεν συμφωνείς?

Δηλαδή εσύ θα έβαζες πρόστιμο στον καφετζή του χωριού σου και στους παππούδες που καπνίζουν…

Αυτά.

Δημοσ.

Έχω να προτείνω και μερικούς άλλους ανεφάρμοστους νόμους….

Απαγορεύεται το μποτιλιάρισμα

Απαγορεύονται οι λακκούβες στους δρόμους

Δημοσ.

Υπάρχει πουθενά τέτοια πισίνα;;; Θα ήθελα επίσης να μου δείξεις που υπάρχουν οι μετρήσεις που λες για τους χώρους των καπνιστών και μη.

Το κάπνισμα διαφέρει επειδή προσφέρει ευχαρίστηση στον καπνιστή. Του διώχνει το άγχος και τον χαλαρώνει ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί τις ανάγκες που πλέον έχει για νικοτίνη. Ο αμίαντος και το ραδιενεργό υλικό ποιά ακριβώς ευχαρίστηση προσφέρουν;

Όσον αφορά τα bars κλπ κλειστά μέρη, καλό είναι να υπάρχουν χώροι καπνιστών και μη, αρκεί και αυτοί οι χώροι να είναι σωστά φτιαγμένοι. Είχα πάει σε ένα bar restaurant κάποτε το οποίο είχε όντως χώρο για τους μη καπνιστές και αυτός βρισκόταν στον πάνω όροφο. Ο καπνός βέβαια σαν ελαφρύτερος απο τον αέρα ερχόταν όλος επάνω. Καλό ε;

Δημοσ.

το χωρισμα στα μαγαζια ειναι απολυτα ανεφραμοστο

εκτος εκαι εχεις τεραστιο μαγαζι με διαφορετικες αιθουσες

και εστω οτι ισχυει, οταν πας με 2 φιλους σου καπνιστες για καφε

καθεστε στους καπνιζοντες ή στους μη ?

Δημοσ.
Υπάρχει πουθενά τέτοια πισίνα;;; Θα ήθελα επίσης να μου δείξεις που υπάρχουν οι μετρήσεις που λες για τους χώρους των καπνιστών και μη

Η πισίνα είναι αναλογία! Όχι πραγματικό περιστατικό! Τις μετρήσεις δεν τις έχω πρόχειρες, εντός ολίγου θα τις βρω να τις δείτε.

Το κάπνισμα διαφέρει επειδή προσφέρει ευχαρίστηση στον καπνιστή. Του διώχνει το άγχος και τον χαλαρώνει ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί τις ανάγκες που πλέον έχει για νικοτίνη. Ο αμίαντος και το ραδιενεργό υλικό ποιά ακριβώς ευχαρίστηση προσφέρουν;

Η ευχαρίστηση είναι υποκειμενικό συναίσθημα. Από τη στιγμή που βλάπτει τους γύρω σου, τελείωσε. Δηλαδή όταν ευχαριστιέσαι, αποκτάς δικαίωμα να κάνεις κακό σε άλλους;;;;

Edit: Ήρθε και το άρθρο για το χώρο μη καπνιστών: http://tobaccocontrol.bmj.com/cgi/content/abstract/13/1/17

Designated "no smoking" areas provide from partial to no protection from environmental tobacco smoke

Δημοσ.

τελικα ειμαι πολυ καλός . Αν τύχει και ερθουν φίλοι που καπνίζουν στο σπίτι, εδω ειναι συνηθεια και πανε στο μπαλκονι, τους λέω καπνιστε ρε παιδια δεν υπαρχει προβλημα , απο ευγενεια γιατι λεω φιλοξενουμενος ειναι να νιωσει ανετα, δεν ειναι καθε μερα βεβαια , 1 φορα το μηνα περιπου.

Παντως δεν με ενοχλει αν καπνιζει ο άλλος και δεν πιστευω αν καπνισει ο άλλος διπλα μου μια φορα θα παθω κατι.

Δημοσ.

αυτο ακριβως εννουσα

κατα μεγαλο ποσοστο οι μη καπνιζοντες εχουν την ευγενεια να λενε ελα μωρε καπνισε δεν πειραζει

οι καπνιστες δε λενε σχεδον ποτε ας μην καπνισω αφου σε πειραζει

Δημοσ.
τελικα ειμαι πολυ καλός . Αν τύχει και ερθουν φίλοι που καπνίζουν στο σπίτι, εδω ειναι συνηθεια και πανε στο μπαλκονι, τους λέω καπνιστε ρε παιδια δεν υπαρχει προβλημα , απο ευγενεια γιατι λεω φιλοξενουμενος ειναι να νιωσει ανετα, δεν ειναι καθε μερα βεβαια , 1 φορα το μηνα περιπου.

Παντως δεν με ενοχλει αν καπνιζει ο άλλος και δεν πιστευω αν καπνισει ο άλλος διπλα μου μια φορα θα παθω κατι.

όλοι φίλε έτσι είμαστε ... και όταν έρθουν εδώ στο γραφείο καπνιστές δεν τους λέω μη καπνίζετε...αλλά μετά -και χειμώνας να είναι - ανοίγω πόρτες παράθυρα να αεριστεί ο χώρος και καθαρίζω τασάκια για να μην βρωμάνε.

Αλλά πως το αντιμετωπίζεις όταν βγαίνεις έξω και μετά μυρίζουν τα ρουχα σου, τα μαλλιά σου, τα ρουθούνια σου και πρέπι να βάλεις μπουγάδα?

Δημοσ.
Η πισίνα είναι αναλογία! Όχι πραγματικό περιστατικό! Τις μετρήσεις δεν τις έχω πρόχειρες, εντός ολίγου θα τις βρω να τις δείτε.

Ποιά αναλογία; Ο ουρανός είναι απέραντος και οι κοινές πισίνες 3x6x2 (περίπου..). Υπαίθρια, ο καπνός πηγαίνει προς τα κει που φυσάει ο άνεμος. Τέλος πάντων καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις αλλά βρίσκω άκυρο το παράδειγμα με την πισίνα. Καλή η μελέτη στο link που παρέθεσες αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως με σωστή δουλειά μπορείς να διαμορφώσεις το χώρο έτσι ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Η ευχαρίστηση είναι υποκειμενικό συναίσθημα.

Ε ναι αν μιλάμε για σαδομαζοχισμό, συμφωνώ πως η ευχαρίστηση είναι υποκειμενική. Μιλάμε όμως για φυσιολογικές καταστάσεις. Ποιά ευχαρίστηση μπορεί να έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος ακουμπώντας αμίαντο ή ραδιενεργό υλικό;; Ο καπνός, ξαναλέω, εφόσον έχει εθιστεί ο άλλος, τον χαλαρώνει. Έχει σωματική και κατ' επέκταση ψυχολογική επίδραση στον καπνιστή. Για να ακουμπάς αμίαντο και να γουστάρεις, πρέπει να είσαι ψυχωτικός. Όπως ο άλλος που είχε ερωτευτεί το ποδήλατό του και το πήδαγε κάθε Σάββατο απόγευμα.

Από τη στιγμή που βλάπτει τους γύρω σου, τελείωσε. Δηλαδή όταν ευχαριστιέσαι, αποκτάς δικαίωμα να κάνεις κακό σε άλλους;;;;

Εδώ συμφωνούμε μα.. αυτή δεν είναι η κουβέντα μας τις τελευταίες σελίδες; Πώς να βρεθεί μια λύση που να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η λύση δεν είναι να βάλουμε σε καραντίνα όλους τους καπνιστές.

Δημοσ.
Ποιά αναλογία; Ο ουρανός είναι απέραντος και οι κοινές πισίνες 3x6x2 (περίπου..). Υπαίθρια, ο καπνός πηγαίνει προς τα κει που φυσάει ο άνεμος. Τέλος πάντων καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις αλλά βρίσκω άκυρο το παράδειγμα με την πισίνα. Καλή η μελέτη στο link που παρέθεσες αλλά συνεχίζω να πιστεύω πως με σωστή δουλειά μπορείς να διαμορφώσεις το χώρο έτσι ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Δε μιλάμε για τον ουρανό, μιλάμε για τον αέρα σε κλειστό χώρο, που ανανεώνεται μερικώς, όπως το νερό στην πισίνα. Το παράδειγμα το έχω ακούσει ζωντανά από 2 διαφορετικούς καθηγητές, έναν του Τορόντο και έναν του Χάρβαρντ. Τέλος πάντων, αν κοιτάξεις τη μελέτη, θα δεις ότι λέει πως και σε διαφορετικά δωμάτια, πάλι δε δούλευε ο διαχωρισμός, οπότε οι αναλογίες περιττεύουν.

Ε ναι αν μιλάμε για σαδομαζοχισμό, συμφωνώ πως η ευχαρίστηση είναι υποκειμενική. Μιλάμε όμως για φυσιολογικές καταστάσεις. Ποιά ευχαρίστηση μπορεί να έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος ακουμπώντας αμίαντο ή ραδιενεργό υλικό;; Ο καπνός, ξαναλέω, εφόσον έχει εθιστεί ο άλλος, τον χαλαρώνει. Έχει σωματική και κατ' επέκταση ψυχολογική επίδραση στον καπνιστή. Για να ακουμπάς αμίαντο και να γουστάρεις, πρέπει να είσαι ψυχωτικός. Όπως ο άλλος που είχε ερωτευτεί το ποδήλατό του και το πήδαγε κάθε Σάββατο απόγευμα.

Μα ειλικρινά, έχει σημασία αν τον ευχαριστεί ή όχι; Είναι μια "επιλογή" του που προκαλεί βλάβες. Γιατί να είναι δικαιολογημένη; Αν έχεις τόσο πρόβλημα με τα παραδείγματά μου, θα σου πω ότι το πανεπιστήμιό σου έχει αμίαντο. Δεν ευχαριστιέται κανείς, αλλά πού να αλλάζουμε τις μονώσεις τώρα. Εσύ θα κάτσεις να το ανεχτείς ή θα διεκδικήσεις να το φτιάξουν;

Η λύση δεν είναι να βάλουμε σε καραντίνα όλους τους καπνιστές.

Δεν απαγορεύει κανείς στον καπνιστή να πάει σε μπαρ. Απλώς, του απαγορεύεται να καπνίσει εκεί μέσα. Πώς απαγορεύεται στο μετρό να φας; Έτσι ακριβώς. Μπορείς να τρως έξω από το σταθμό και μετά να το χρησιμοποιείς. Η απαγόρευση αυτή δε σημαίνει ότι αποκλείονται από το μετρό όλοι, εκτός από τους απεργούς πείνας!

Δημοσ.

Ρε παίδες , διβάστε λίγο προσεκτικά τι λέει ο άνθρωπος (filippos MD ) ,είναι βλακώδες να διαφωνούμε για τις δυσμενείς συνεπειες του τσιγάρου.

Η αντιδραση ΔΕΝ είναι για εκεί , είναι για την πολιτεία η οποία εν πολλοίς παίρνει τις αποφάσεις της μέ τις ευλογίες των νόμιμων καρτελ! Οι πωλήσεις των καπνοβιομηχανιών θα πέσουν ενδεχομένως , αλλά δεν θα ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ κιόλας. Μια χαρα στα παπαρια τους θα μας έχουν γραμμένους , και αυτοι και το σκυλολόι της βουλής και των μεσαζόντων τους.

Πάρτε για παραδειγμα το ενεργειακό και τα προγραμματα πυρηνικών σταθμών. Οχι λέει στους πυρηνικούς σταθμούς 4ης γενιάς , ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΑΠΙΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ! Μέτα βλέπουμε , και έχει ο θεός και για τον άλλο τον μεγάλο κολοσσό , την ΔΕΗ βεβαίως βεβαίως να μην μείνουνε και αυτοι απέξω .... γαμώ το ξεσταυρι μου για κρατος ... :P

• Super Moderators
Δημοσ.
το χωρισμα στα μαγαζια ειναι απολυτα ανεφραμοστο

εκτος εκαι εχεις τεραστιο μαγαζι με διαφορετικες αιθουσες

Αυτός είναι ο νόμος. Έτσι και θέλει ο καταστηματάρχης να έχει πελάτες που καπνίζουν οφείλει να διαχωρίσει το κατάστημα. Εκτός εάν επιλέξει να έχει κατάστημα μόνο για μη καπνιστές ή κατάστημα μόνο για καπνιστές. Αυτό θεωρώ ότι μπορεί να γίνει. Το ότι όμως δεν εφαρμόζεται η τωρινή νομοθεσία δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αυστηροποιήσουμε.

και εστω οτι ισχυει, οταν πας με 2 φιλους σου καπνιστες για καφε

καθεστε στους καπνιζοντες ή στους μη ?

Κοίτα, εκεί κάποιος κάνει υποχώρηση. Ή εσύ θα ανεχτείς τον καπνό των άλλων ή οι δύο φίλοι σου δεν θα καπνίσουν για 1-2 ώρες.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζω: οι υποχωρήσεις πρέπει να είναι αμοιβαίες. Όπως πρέπει να είναι στη ζωή. Δεν μπορώ να απαιτώ να επιβάλω την άποψή μου στους άλλους επειδή έτσι γουστάρω.

Δυστυχώς οι φανατικοί αντικαπνιστές αυτό επιδιώκουν...

[...]

Η ευχαρίστηση είναι υποκειμενικό συναίσθημα. Από τη στιγμή που βλάπτει τους γύρω σου, τελείωσε. Δηλαδή όταν ευχαριστιέσαι, αποκτάς δικαίωμα να κάνεις κακό σε άλλους;;;;

Η ευχαρίστηση είναι δικαίωμα του καθενός, από τη στιγμή που δεν ενοχλεί τους άλλους. Είναι πολύ απλό, όταν πας να ανάψεις τσιγάρο σε έναν κλειστό χώρο ρωτάς τους υπόλοιπους "μπορώ;". Αν δεν ενοχλούνται, το ανάβεις. Μην το μπερδεύουμε. Ευγένεια χρειάζεται κι από τις δύο μεριές. Όταν κάπνιζα και πήγαινα σε ξένο σπίτι ρωτούσα αν μπορούσα να καπνίζω - αν μου το επέτρεπαν, δεν το ξέσκιζα. Αν δεν μου το επέτρεπαν, ή έβγαινα έξω ή δεν κάπνιζα ή δεν ξαναπατούσα. Απλό.

Όταν όμως ήμουν στο γραφείο μου, κάπνιζα όσο ήθελα εγώ. Δεν θα ανεχόμουν από κανέναν την παρατήρηση "γιατί καπνίζεις". Αν δεν γουστάρεις, έξω, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μα ειλικρινά, έχει σημασία αν τον ευχαριστεί ή όχι; Είναι μια "επιλογή" του που προκαλεί βλάβες.[...]

Έλα, μην πέφτεις τώρα στο επίπεδο άλλων μελών που αρέσκονται να μας κάνουν και διάλεξη για το πώς θα ζήσουμε. Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Ή αλλιώς, εάν επιμένεις, περιμένω να υποστηρίξεις την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, τηγανιτών και έτοιμων φαγητών από ταχυφαγεία: κι αυτά προσφέρουν απόλαυση και είναι βλαβερά.

Στο κάτω-κάτω δεν θα μου επιβληθεί και το πώς θα διασκεδάζω ή θα ευχαριστιέμαι.

Εντελώς φιλικά, θεωρώ ότι αυτό το "επιχείρημα" δεν είναι αντάξιο του επιπέδου σου.

Δεν απαγορεύει κανείς στον καπνιστή να πάει σε μπαρ. Απλώς, του απαγορεύεται να καπνίσει εκεί μέσα. Πώς απαγορεύεται στο μετρό να φας; Έτσι ακριβώς. Μπορείς να τρως έξω από το σταθμό και μετά να το χρησιμοποιείς. Η απαγόρευση αυτή δε σημαίνει ότι αποκλείονται από το μετρό όλοι, εκτός από τους απεργούς πείνας!

Εάν είχες υπάρξει ποτέ καπνιστής, θα αντιλαμβανόσουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι αλληλένδετα. Η λύση δεν είναι η απαγόρευση αλλά η προσπάθεια να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά η υπάρχουσα νομοθεσία.

Δημοσ.

Εντελώς φιλικά, θεωρώ ότι αυτό το "επιχείρημα" δεν είναι αντάξιο του επιπέδου σου.

ασε τα επίπεδα και τους διαχωρισμούς αγαπητέ μου...εδώ όλοι ίδιοι είμαστε και κάνουμε διάλογο, όχι διαγωνισμό προτερημάτων και επιπέδου ... μη προκαλείς

Έλα, μην πέφτεις τώρα στο επίπεδο άλλων μελών που αρέσκονται να μας κάνουν και διάλεξη για το πώς θα ζήσουμε.

ε ναι μωρέ ...μη πέφτεις στο επίπεδο του Houston

Ή αλλιώς, εάν επιμένεις, περιμένω να υποστηρίξεις την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, τηγανιτών και έτοιμων φαγητών από ταχυφαγεία: κι αυτά προσφέρουν απόλαυση και είναι βλαβερά.

τα τηγανιτά φάτα όσο θες...δεν βλάπτουν τον διπλανό σου

Το ότι όμως δεν εφαρμόζεται η τωρινή νομοθεσία δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αυστηροποιήσουμε.

για πρακτικούς λόγους δεν γίνεται να εφαρνοστεί η τωρινή νομοθεσία

Κοίτα, εκεί κάποιος κάνει υποχώρηση. Ή εσύ θα ανεχτείς τον καπνό των άλλων ή οι δύο φίλοι σου δεν θα καπνίσουν για 1-2 ώρες.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζω: οι υποχωρήσεις πρέπει να είναι αμοιβαίες. Όπως πρέπει να είναι στη ζωή. Δεν μπορώ να απαιτώ να επιβάλω την άποψή μου στους άλλους επειδή έτσι γουστάρω.

Υποχωρήσεις γίνονται μεταξύ αναγκαιοτητών. Δηλ, εγώ έχω ανάγκη να κοιμηθώ, εσύ να δουλέψεις …ένας από τους 2 πρέπει να υποχωρήσει.

Ο ύπνος, το φαγητό η ξεκούραση, η εργασία αποτελούν ανάγκες επιβίωσης και μπορούν να μπουν στην ζυγαριά προτεραιοτήτων .

Το τσιγάρο αποτελεί διασκέδαση και δεν μπορεί να αντιταχθεί καμιά βασική ανάγκη του ανθρώπου όπως είναι η υγεία και το παθητικό κάπνισμα.

Δηλαδή σα να λές θα υποφέρω εγώ για να διασκεδάσεις εσύ…

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...