Προς το περιεχόμενο

Aπαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

Toufas

Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;  

209 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Που θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα, αν ο νόμος τηρείται κατά γράμμα;

• Παντού εκτός από ΔΥ, Νοσοκομεία/Ιατρεία & Σχολεία/Νηπιαγωγεία.
    • Μόνο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τηρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. (Προηγ. νόμος)
    • Να μην επιτρέπεται σε κανέναν κλειστό δημόσιο χώρο. (Νυν νόμος)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ναι έχω καούρα για τις αγγλικές pub, το δικό σου πρόβλημα ποιο είναι?

Eγω κανενα.Εσυ ειπες να 'μην λεμε οτι να ναι'.Μεινε με την καουρα σου (το τσιγαρο ) και ασε μας εμας.Η πες επιχειρηματα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 4,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Eγω κανενα.Εσυ ειπες να 'μην λεμε οτι να ναι'.Μεινε με την καουρα σου (το τσιγαρο ) και ασε μας εμας.Η πες επιχειρηματα..

Νομίζω το έθεσε σαν παράδειγμα.:)

Αφού δεν έχεις πρόβλημα, τότε τι το αναφέρεις? Είναι κάποιο επιχείρημα ίσως?

---------- Προσθήκη στις 12:50 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:50 ----------

Νομίζω το έθεσε σαν παράδειγμα.:)

Μασημένη τροφή του δίνεις!

Τρομερό είναι που κάνεις οτι δεν καταλαβαίνεις τι λέω....

Δεν σου αρέσει πουλάκι μου να πας να πιεις το ποτό σου σε μαγαζί που καπνίζουν? ΜΗΝ ΠΑΣ. Άσε να πάω εγώ που γουστάρω. Εσύ, φτιάξε ένα μαγαζί που ΔΕΝ θα επιτρέπεις το κάπνισμα για σένα και τους ομοίους σου, γιατί δεν το κάνεις? Γιατί θα πάει άπατο, στο ξανά είπα. Έχουμε 100 μαγαζιά τώρα που καπνίζουν, ΑΝ εφαρμοστεί ο νόμος τα 50 θα κλείσουν (και άρα δεν θα μπορεί να πάει κανείς -καπνίζει/δεν καπνίζει-) και τα άλλα 50 ενδεχομένως να υπολειτουργούν. Αντί λοιπόν να κάνετε μαγαζιά μη καπνιζόντων, κοιτάτε πως θα κλείσετε τα μαγαζιά των καπνιζόντων, και αυτό είναι λυπηρό (για εσάς) όπως και να το δει κανείς.

---------- Προσθήκη στις 12:46 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:45 ----------

Ναι έχω καούρα για τις αγγλικές pub, το δικό σου πρόβλημα ποιο είναι?

ε ναι ο καημος σου ειναι το αν θα κλεισει το μαγαζι, οχι το να καπνισεις.

ας παρουμε το δικο σου παραδειγμα, ποσα μαγαζια μη καπνιστων πρεπει να υπαρχουν για καθε μαγαζι καπνιστων? ποιος θα οριζει ποιο θα ειναι αυτο το μαγαζι?

Επειδή διαβάζουμε διάφορα.....καλά έκαναν και απαγόρευσαν το κάπνισμα παντού για έναν λόγο: Ήταν βέβαιο ότι όλα τα μαγαζιά θα τα έφτιαχναν καπνιζόντων και έτσι θα δημιουργιώταν (?) μονοπώλειο για τους καπνιστές...

Αναγκαστικά και οι μη καπνιστές θα πήγαιναν σε μαγαζιά καπνιστών γιατί θα ήταν όλα καπνιστών.

Θα ήμουν υπερ του παραθύρου αν έλεγε ο νόμος πχ για κάθε 5 καπνιστών υποχρεωτικά το 1 πρέπει να είναι μη καπνιστών ξέρω γω ή κάτι παρόμοιο μην το πάρετε τοις μτρητοίς το παράδειγμα. Αλλά ακόμη και έτσι δεν καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις. Έένας-δύο από την παρέα να ήταν καπνιστές, θα αναγκαζόταν και η υπόλοιπη παρέα να πάει σε καπνιστών <-- αναγκαστικό κακό στην υγεία τους. Άρα απαπγόρευση του καπνίσματος παντού για να τελειώνουμε, άσε που ο συγκεντρωμένος καπνός σε εσωτερικό χώρο βλάπτει και τους καπνίζοντες.

ΥΓ η μουσική είναι διαφορετικό πράγμα, έχει να κάνει με την προτίμηση του πελάτη και όχι με την υγεία του.

ΥΓ2 Το να συντηρούμε κάτι που θεωρούμε λάθος για να "μην πεινάσουν τα μαγαζιά" είναι εντελώς λάθος. Ότι είναι για να διορθωθεί θα πρέπει να διορθώνεται, μπορεί κάποιους να μην συμφέρει αλλά μακροπρόθεσμα κέρδος θα υπάρχει. Ας εξελιχθούν και αυτοί που ξεβολεύονται.

ε ναι ο καημος σου ειναι το αν θα κλεισει το μαγαζι, οχι το να καπνισεις.

ας παρουμε το δικο σου παραδειγμα, ποσα μαγαζια μη καπνιστων πρεπει να υπαρχουν για καθε μαγαζι καπνιστων? ποιος θα οριζει ποιο θα ειναι αυτο το μαγαζι?

Περίμενε, ένα μαγαζί όπως μπορεί να αρνηθεί την εξυπηρέτηση ενός πελάτη έτσι θα μπορούσε και να απαγορεύσει το κάπνισμα ανεξάρτητα αν υπάρχει σχετικός νόμος ή όχι, άσχετα αν δεν το έκανε κανείς.

Αφού δεν έχεις πρόβλημα, τότε τι το αναφέρεις? Είναι κάποιο επιχείρημα ίσως?

---------- Προσθήκη στις 12:50 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:50 ----------

Μασημένη τροφή του δίνεις!

Timour21, στη wikipedia έχει ένα κάρο πηγές. Δεν έχουν όμως όλες την ίδια αξία. Ρίχνοντας μια ματιά είδα ότι αυτές που προέρχονται από επιστημονικά καταρτισμένους οργανισμους (πχ surgeon general's office) λένε ότι δεν είχε επιπτώσεις στις επιχειρήσεις η απαγόρευση. Οι τοπικές ενώσεις παρουσιάζουν στοιχεία του στυλ "70% των ιδιοκτητών παρατήρησε ότι οι καπνιστέ πελάτες έρχονταν πιο σπάνια" (έλεος!).

Άσχετα με αυτό, το επιχείρημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι σαθρό. Αν ιεραρχούσαμε το επιχειρηματικό συμφέρον πάνω από την υγεία, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κανονισμοί για τα βιομηχανικά απόβλητα, για την κάρτα καυσαερίων, για τα μέτρα προστασία σε οικοδομές και ορυχεία κτλ κτλ. Κι όταν καταργήθηκε ο αμίαντος στα κτίρια, οι επιχειρήσεις που ασχολούνταν με αυτό μπατίρησαν και πολλές ακόμα γονάτισαν για να βγάλουν τον αμίαντο από τους τοίχους. Εσύ τι λες, ότι κακώς απαγορεύθηκε ή θα έπρεπε να είναι στην διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη η λήψη μέτρων;

Ετσι και αλλιως δεν προκειται να δεχθεις κανενα επιχειρημα.

Δεχεσαι απλως οτι το τσιγαρο ειναι κατι σαν 'στυλ' του μαγαζιου.

Το μαγαζι ειναι ροκ.Εσυ γιατι ζητας Κιαμμο απο τον dj ?

To μαγαζι ειναι καπνιζοντων (ΕΓΩ ετσι το θυμαμαι παντα ).Γιατι ζητας να αλλαξει στυλ ?

Α τετοια επιχειρημα εννοεις ..

Περίμενε, ένα μαγαζί όπως μπορεί να αρνηθεί την εξυπηρέτηση ενός πελάτη έτσι θα μπορούσε και να απαγορεύσει το κάπνισμα ανεξάρτητα αν υπάρχει σχετικός νόμος ή όχι, άσχετα αν δεν το έκανε κανείς.

Δεν μπορει να πει στον πελατη δεν σε εξυπηρετω γιατι αυτο ειναι εναντια στην αδεια που εχει το μαγαζι. Δεν λεμε ο πελατης να τα εχει κανει γιαλια καρφια ή κατι αλλο ακραιο

Δεν μπορει να πει στον πελατη δεν σε εξυπηρετω γιατι αυτο ειναι εναντια στην αδεια που εχει το μαγαζι. Δεν λεμε ο πελατης να τα εχει κανει γιαλια καρφια ή κατι αλλο ακραιο

Δεν κατάλαβες μπορεί να του αρνηθεί το σέρβις επειδή δεν του αρέσουν τα μούτρα του (βλέπε dress code..).

Βασικά το κάπνισμα δεν διαφέρει σε τίποτα από τις υπόλοιπες "δικές" μας επιλογές και συνήθειες.

Βασίζεται και αυτό στην επιθυμία του ανθρώπου να ξεχωρίσει από μια κοινωνική ομάδα και να μοιάσει σε μια άλλη.

Βάσει του κοινωνικού περιβάλλοντος στην παιδική μας ηλικία, ο καθένας μας πλάθει μια εικόνα για τον εαυτό του

και μεγαλώνοντας προσπαθεί να τη χτίσει υιοθετώντας τις συνήθειες και τα αξεσουάρ αυτής της εικόνας.

Έτσι λοιπόν, επιλέγουμε τις παρέες μας, την(τον) σύντροφό μας, τη δουλειά μας, τα ρούχα μας,

τα αξεσουάρ μας, το όχημά μας, τη διατροφή μας, τα χόμπι μας, τα κουσούρια μας, τη μουσική μας

μέχρι και τους τουριστικούς προορισμούς μας.

Όταν λοιπόν χτίσουμε αυτή την εικόνα, αυτομάτως γίνεται "δικιά" μας.

Γίνεται το "εγώ" μας και την υπερασπιζόμαστε με νύχια και με δόντια

και αυτό από το οποίο στην πραγματικότητα εξαρτόμαστε, δεν είναι οι συνήθειές μας

αλλά η ίδια η εικόνα του εαυτού μας που μέχρι τώρα έχουμε χτίσει.

Το τσιγάρο για παράδειγμα για εμάς τους καπνιστές, δεν είναι όλα αυτά που μας προσφέρει

αλλά στην πραγματικότητα είναι ο ίδιο μας ο εαυτός. Το ίδιο μας το "εγώ".

Συνεπώς, για να κόψει ένας καπνιστής το κάπνισμα, πρέπει να γκρεμίσει αυτή την εικόνα του εαυτού του.

Να γκρεμίσει το ίδιο του το "εγώ". Για να το γκρεμίσει όμως θα πρέπει πρώτα να το αντιληφθεί.

Όταν όμως του επιβάλεις κάτι τέτοιο, αυτομάτως του αφαιρείς την ευκαιρία να το καταφέρει μόνος του

και συγχρόνως δημιουργείς κοινωνικό διαχωρισμό και το απωθημένο που θα προκαλέσει η απαγόρευση

θα του βγει κάπου αλλού. Διότι στην πραγματικότητα, του έχεις απαγορεύσει να βλέπει τον εαυτό του

έτσι όπως έχει "επιλέξει".

Άρα λοιπόν, η λύση σε όλα μας (ανεξαιρέτως) τα προβλήματα, δεν κρύβεται στην επιβολή

και την αποτελεσματικότητα των νόμων, αλλά στην προσπάθεια για αυτογνωσία του καθενός.

Πάω για τσιγάρο τώρα γιατί εδώ μέσα δεν με αφήνουν να καπνίσω...:P

To έχω πει 1000 φορές και θα το ξαναπώ. Αυτός που ορίζει την αγορά είναι οι καταναλωτές. Αν εσείς που δεν καπνίζετε, πηγαίνατε σε μαγαζιά που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, ενδεχομένως να ακολουθούσαν και άλλα τέτοια μαγαζιά. Για να μην ανοίγουν όμως, πάει να πει οτι δεν υπάρχει ζήτηση, ή αν υπάρχει είναι μικρή και δεν συμφέρει να ανοίξει κάποιος ένα τέτοιο μαγαζί.

Είσαι σίγουρος ότι έχει δικαίωμα να αρνηθεί? Εγώ καθόλου :-) (χωρίς συγκεκριμένο λόγο τουλάχιστον)

Δεν κατάλαβες μπορεί να του αρνηθεί το σέρβις επειδή δεν του αρέσουν τα μούτρα του (βλέπε dress code..).

Και στην ακραία περίπτωση του δικαστηρίου ποιον λόγο θα πει; Ότι δεν του άρεσαν τα μούτρα του;

Είσαι σίγουρος ότι έχει δικαίωμα να αρνηθεί? Εγώ καθόλου :-) (χωρίς συγκεκριμένο λόγο τουλάχιστον)

Αν βάλεις δηλαδή 2-3 πινακίδες "Ευχαριστούμε που δεν καπνίζετε" και δεν έχεις τασάκια τι θα κάνει ο άλλος; Στο παπούτσι του θα της πετάει της στάχτες;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...