Προς το περιεχόμενο

Αλλού παπάς - αλλού τα ράσα του (τροφοδοτικό-δίσκος)

washcloud

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Άλλη μία λύση (λίγο ακριβότερη) λύση είναι αυτό:

sataicybox_big.jpg

Βέβαια δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα δουλέψει αν είναι ο σκληρός του λειτουργικού, και κατά πόσο υπάρχει επιλογή ''boot from usb'' στο bios αυτής της μητρικής.

Δημοσ.
Καθόλου χιούμορ. Αν θέλεις να δουλέψεις SATA controller + δίσκο στο παλιό PC, είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος (εκτός αν το έχεις μόνιμα δίπλα στο νέο, απλά για να τροφοδοτείς το δίσκο). Φοβάμαι όμως ότι τα αποτελέσματα θα είναι επακριβώς τα ίδια.

Το "χουμορ" βρε το είπα γιατί το ποστ-πρόταση ήταν λίγο "σπόντα" ;)

Όπως όμως επίσης είπα, τα πειράματα τέλος για την ώρα (αν και κατόπιν εορτής, ανταπτοράκι αποκτήθηκε), SATA δίσκος δεν παίζει όμως επί του παρόντος. Και το θέμα είναι οτι ΘΕΛΩ να πάρω έναν. Θα τον αναγνωρίσει όμως η "αρχαιολογία" ; Την κάρτα την αναγνωρίζει. Όταν είχα συνδέσει τον δίσκο (με το "κολλημένοι σκύλοι" style όμως) δεν μπούταρε (απ' τον δικό του τον δίσκο- κόλλαγε το φόρτωμα των win) (στο "σύγχρονο" pc αναγνωριζόταν ΚΑΙ κάρτα , ΚΑΙ SATA συσκευή, οπότε η κάρτα είναι οκ).

Το ερώτημα "μπορεί λόγω παλαιότητας, ενώ την κάρτα την δέχεται, όταν μπει πάνω της SATA συσκευή, να τραβάει κάποιο ζόρι ; - αν και "δύσκολο" μου φαίνεται, τί δουλειά έχει, αφο΄υ την "δουλειά" την κάνει ο controller της κάρτας" μου ξεγλίστρησες... :P

liopyr , thanks for the thought, αλλά εκτός του ότι δεν ψήνομαι (ακόμα) για external case, ούτε η μητρική έχει boot from usb option (σιγά που θα 'χε), αλλά δεν σκοτώνομαι κι όλας να είναι ο boot δίσκος ο SATA.

Ευχής έργο θα ήταν επίσης να δούλευε με την κάρτα που ΗΔΗ έχω πληρώσει.

Δημοσ.

Το γεγονός ότι το παλιό PC αναγνωρίζει την κάρτα σημαίνει ότι θα έπρεπε να παίζει σωστά, χωρίς πολλά-πολλά. Ξέφυγες δηλαδή από την περίπτωση «PCI controller που απαιτεί π.χ. PCI v2.3 θύρες, σε PC με PCI παλαιότερου specification». Αν ήταν έτσι, είτε το PC δε θα μπούταρε καθόλου είτε δε θα έβλεπε καθόλου την κάρτα. Πάμε παρακάτω.

Δοκίμασες με ένα μοναδικό δίσκο, που έπαιρνε ρεύμα από άλλο τροφοδοτικό, χωρίς επιτυχή αναγνώριση. Υπάρχουν 3 ενδεχόμενα:

• Δεν έπαιρνε ρεύμα ο δίσκος τη στιγμή που έγινε polling του SATA διαύλου από τον controller. Δηλαδή, άναψες πρώτα το παλιό PC και έπειτα το νέο PC. Λάθος, έπρεπε να το κάνεις με ανάποδη σειρά. Δεν έχει σημασία πλέον, από τη στιγμή που αγόρασες αντάπτορα
  • Ο controller δεν υποστηρίζει SATA-II και/ή ο δίσκος είναι SATA-II. Κανονικά, υπάρχει backwards-compatibility, αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου ο δίσκος πρέπει να είναι SATA-I για να αναγνωριστεί από τον controller. Αν ο δίσκος έχει τζαμπεράκι για να τον γυρίζεις σε SATA-I mode, δοκιμάζεις να το βραχυκυκλώσεις
  • Το συγκεκριμένο μοντέλο δίσκου έχει πρόβλημα ασυμβατότητας με το chipset του controller. Έχουν αναφερθεί και τέτοια περιστατικά. Χαρακτηριστικά, θυμάμαι μία σειρά δίσκων της Maxtor. Η εταιρεία έκανε διαθέσιμο ένα διορθωμένο firmware revision και εργαλείο για το flashing που έλυνε το πρόβλημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών για PC συνεργάζονται μεταξύ τους όπως θα έπρεπε και αυτό εξασφαλίζεται με το specification conformance. Ένα bug σε κάποιο firmware όμως μπορεί να φανερωθεί μόνο όταν προσπαθείς να συνδυάσεις συγκεκριμένη [δυ]/[νι]άδα περιφερειακών. Αυτό λέγεται «γκαντεμιά». Έχει τύχει και σ' εμένα μια-δυο φορές. Αν ανήκεις τελικά σε αυτήν την κατηγορία, υποπτεύομαι ότι η κάρτα που έχεις αγοράσει δεν χρησιμοποιεί κάποιο από τα διαδεδομένα ολοκληρωμένα (π.χ. Silicon Image), αλλά ένα με μικρότερο μερίδιο αγοράς

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις (π.χ. η μητρική διαθέτει onboard ολοκληρωμένο ίδιο με αυτό της κάρτας), αλλά από την περιγραφή μάλλον δεν ανήκεις σε αυτές.

Δημοσ.

...κατ' αρχάς thanks for the extended and comprehensive post.

Τώρα, εννοείται πως η πρώτη περίπτωση δεν παίζει (πρώτο ξεκίνησε το pc με την τροφοδοσία στον δίσκο) (αν είχα κάνει το ανάποδο, ήτοι μεγάλη καγκουριά και σας έπρηζα αδίκως, τώρα δεν θα πόσταρα, διότι θα είχα κάνει χαρακίρι).

Η 2η περίπτωση θα μείνει στη θεωρία διότι η ναι μεν κάρτα είναι όντως SATA-I spec, αλλά ούτε ξέρω ο δίσκος τι SATA version ήταν, ούτε υπάρχει άμεσα η ευκαιρία για επαναπειραματισμούς (για απόδειξη περί backwards-compatible υλικό ή όχι) (...όμως στον "νέο" υπολογιστή είχε αναγνωριστεί ένα SATA DVD-RW που το σύνδεσα με την κάρτα πάνω στον "νέο", ενώ στη σύνδεση στο παλιό pc όχι, οπότε....περιπλέκονται τα πράγματα. ΜΟΙΑΖΕΙ να είναι θέμα "παλιού pc" και κάποιου ζοριού που τραβιέται...αλλα ποιού ; ! )

3ο και φαρμακερό, η κάρτα έχει ωραιότατο chip VIA (αν θυμάσαι είχα κάνει άλλο θέμα για την απουσία BIOS αυτής και αδυναμία φόρτωσης λειτουργικού από αυτήν).

Και τελικά, ΜΑΛΛΟΝ πέσαμε σε περίπτωση όχι γκαντεμιάς, αλλά στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ της ρήσης "ό,τι πληρώσεις, αυτό παίρνεις" (έχω μείνει με την εντύπωση ότι η Κα VIA είναι πολύ ψηλομύτα με παλαιο-hardware)

Combo card για σύνδεση 3 SATA συσκευών + 2 ΑΤΑΡΙ για 15 ?...μάλλον (μάλλον) τελικά πολύ όμορφο ΟΧΙ για να ΄ναι αληθινό...αλλά λειτουργικό.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...