Προς το περιεχόμενο

Είναι αυτή κανονική γλώσσα.... (μιλάμε για γλώσσες στα μαθηματικά)

NeuroN

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω μια γλώσσα L=post-55501-129062966936_thumb.jpg

Αυτή έχει ως γραμματοσειρά την 1 μόνο ή τις 1, 1111, 111111111 ... ?

δηλ. η δύναμη εφαρμόζεται στο 1 ή μετράει πόσα 1 θα εμφανίζονται?

Δημοσ.
oποια τιμη και αν παρει το n >= 0 το αποτελεσμα θα ειναι παντα 1. Αυτο ρωτας;

Ναι ρωτάω ουσιαστικά αν πχ το 1^4 δίνει 1 ή 1111

δλδ αν με "1" εννοεί τον αριθμό 1 ή το σύμβολο 1

Δημοσ.

Το ζητούμενο είναι τι αλφάβητο έχει η γλώσσα την οποία σου ορίζει. Αν έχει ως αλφάβητο το σύμβολο '1', τότε θα το αντιμετωπίζεις ως σύμβολο και όχι ως αριθμό.

Αν έχει ως αλφάβητο το σύνολο των αριθμών και ερμηνεύεις το σύμβολο που σου προκύπτει ως αριθμό, τότε θα εκτελείς και τις πράξεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα βρίσκεις τις 'λέξεις'/συμβολοσειρές που θα παράγονται από αυτή τη γλώσσα.

(μπλα μπλα από τον τομέα της Θεωρίας Υπολογισμού)

Δημοσ.

Δε γνωρίζω τπτ άλλο για τη γλώσσα, μόνο αυτή την αναπαράσταση.

Πρέπει να εννοεί σύμβολο όμως γιατι είδα και άλλες με παρόμοια δομή που είχαν γράμματα πχ. b^m και εννοούσε βέβαια bbb... στη σειρά.

δλδ το 1^4 εννοεί 1111

Τωρα αυτό είναι κανονική ή οχι?

Είναι κανονική με κανονική έκφραση την 1^n^2, n>=0? (όπως το λέει κ η αναπαράσταση δλδ)

Δημοσ.

βρε αγορι μου...

οταν λεμε b^m=b επι b επι b ....

οποτε οταν εχουμε 1^4 τοτε = 1επι 1 επι 1 επι 1=1111(παραλειπω το επι)=1

δεν εχει να κανει με συμβολα και αλλα. αριθμος ειναι!!!!

οταν λοιπον λες bbbb τοτε αυτο ειναι το b επι b επι b επι b. απλα το επι το παραλειπουμε γιατι εννοειται!

:D καταλαβες?

Δημοσ.

δεν εχει να κανει με συμβολα και αλλα. αριθμος ειναι!!!!

Ξέρεις απο Θεωρία Υπολογισμού, γλώσσες και συμβολοσειρές ή είδες 11 και λες α! 1*1=1?

Ρωτάω, γιατι αυτό που λες είναι οτι η συμβολοσειρά μιας γλώσσας (όπως αυτή ορίζεται στη θεωρία υπολογισμού) είναι το αποτέλεσμα του "σύμβολο επι σύμβολο" και όχι απλα μια σειρά συμβόλων σε παράθεση κατι που είναι εντελώς βλακεία επειδή η συμ/ρά 1111 δεν είναι η ίδια με την 1 !

Δημοσ.
Το ζητούμενο είναι τι αλφάβητο έχει η γλώσσα την οποία σου ορίζει. Αν έχει ως αλφάβητο το σύμβολο '1', τότε θα το αντιμετωπίζεις ως σύμβολο και όχι ως αριθμό.

Αν έχει ως αλφάβητο το σύνολο των αριθμών και ερμηνεύεις το σύμβολο που σου προκύπτει ως αριθμό, τότε θα εκτελείς και τις πράξεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα βρίσκεις τις 'λέξεις'/συμβολοσειρές που θα παράγονται από αυτή τη γλώσσα.

(μπλα μπλα από τον τομέα της Θεωρίας Υπολογισμού)

Τεσπα εγώ το θεώρησα με αλφάβητο το σύνολο των αριθμών όπως είπες γιατι ετσι βγαίνει κατευθείαν κανονική αλλιως θα έπρεπε να αποδείξω το αντίθετο (με το λήμα μάλλον) και δε μου ρχεται πως θα γίνει αυτό. Πολύ ωραία εξήγηση. Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις απο όλους.

Δημοσ.

Κάνοντας χρήση του Punping Lemma για regular γλώσσες,

Για s=1^(p^2), p το punping length, |s|=p^2>p, |xy^2z |<=p^2+p, όπου

(p^2) < (p^2+p) < (p+1)^2, άρα το μήκος του xy^2z δεν έχει τη μορφή k^2, άρα δεν ανήκει στη γλώσσα, άρα δεν είναι κανονκή

(Δεν το πιστεύω σε τι κάθομαι και απαντάω στο Insomnia:shock::-D)

Δημοσ.

Βασικά σου λείπει η κλάση του "1", όπως σου είπαν παραπάνω. Αν η κλάση του 1 είναι string, τότε η απάντηση είναι {1, 1111, 1111111, ...}. Αν η κλάση του είναι number, τότε είναι {1}.

Πιο λογικό μου φαίνεται το 2ο. Αν ήταν το πρώτο θα ήταν παγίδα (κοινώς θα σου έδινε το a, για παράδειγμα και όχι το 1).

Δημοσ.
Βασικά σου λείπει η κλάση του "1", όπως σου είπαν παραπάνω. Αν η κλάση του 1 είναι string, τότε η απάντηση είναι {1, 1111, 1111111, ...}. Αν η κλάση του είναι number, τότε είναι {1}.

Πιο λογικό μου φαίνεται το 2ο. Αν ήταν το πρώτο θα ήταν παγίδα (κοινώς θα σου έδινε το a, για παράδειγμα και όχι το 1).

Είναι το 1ο τελικά βλκεια μου που το σκέφτικα κιόλας ετσι, στην πληροφορική το θεωρούμε δεδομένο οτι η κλάση του είναι string όπως λες.

Δημοσ.
Κάνοντας χρήση του Punping Lemma για regular γλώσσες,

Για s=1^(p^2), p το punping length, |s|=p^2>p, |xy^2z |<=p^2+p, όπου

(p^2) < (p^2+p) < (p+1)^2, άρα το μήκος του xy^2z δεν έχει τη μορφή k^2, άρα δεν ανήκει στη γλώσσα, άρα δεν είναι κανονκή

(Δεν το πιστεύω σε τι κάθομαι και απαντάω στο Insomnia:shock::-D)

Ωραίοςςςςςςςς

Μόλις πριν παρέδωσα την εργασία και έγραψα και πρόοδο :confused:, αλλα δεν ειχα δει την απάντηση σου

ναι το λήμμα εκανα αλλα έβαλα για p=n^2.. τεσπα

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...