Nameless Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Καλημέρα σε όλους και όλες, Μετά από αρκετή σχετική έρευνα, κατέληξα ως τελευταία λύση σ' αυτό το post (γιατί οι χρήστες του Insomnia δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ). Το πρόβλημά μου είναι το εξής: εγκατέστησα τα Windows XP Professional σε υπολογιστή με 4 GB ram (και κατέβασα Service Pack 3). Η μνήμη εμφανίζεται σωστά (4GB) στο bios KAI (εδώ είναι το κουλό) στο System Infomation (το utility από Start>All Programs>Accessories>System Tools)... ΟΜΩΣ... με κανένα τρόπο δεν μπορώ να το εμφανίσω στο tab General (από το Control Panel>System). Σ' αυτό το tab δείχνει πάντα 2,75GB... Έχω δοκιμάσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς (Paging File 0 & 2MB, /3gb switch, /pae switch, /noexecute=optin & AlwaysOff) και δεν έχω καταφέρει τίποτα. Θα ήθελα να ρωτήσω: 1)γίνεται να δείξει 4GB το εν λόγω tab? το έχει καταφέρει κανείς και πως; 2)έχει καμία διαφορά στον τρόπο που βλέπουν τα windows τη μνήμη; Ευχαριστώ προκαταβολικά
parsifal Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Άνοιξε την καρτέλα Performance του Task Manager. Στα πεδία Physical Memory (K) Available και Commit Charge (K) Limit τί τιμές έχεις... ;
vtisedan Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Επειδη αντιμετωπιζω το ιδιο ακριβως προβλημα, να σε ενημερωσω οτι τελικα δεν μπορεσα να βρω λυση...απλα εβαλα τα windows x64bit και ειδε κανονικα τα 4gb.
Nameless Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 @ parsifal Physical Memory (K) Total 2882604 Available 2372800 System Cache 359712 Commit Charge (K) Total 385685 Limit 4772708 Peak 441396 Σημείωσε ότι τα νούμερα δεν είναι απόλυτα ακριβή (γιατί αλλάζουν ελαφρά συνέχεια) @ vtisedan Ευχαριστώ για την απάντηση...το φοβάμαι κι εγώ, αλλά αν δεν τα καταφέρω δεν αλλάζω λειτουργικό. Έτσι κι αλλιώς τη δουλειά μου την κάνω.
Blackman Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 ρε παίδες...για αυτό υπάρχουν τα 64bit συστήματα... γιατί τα 32bit δεν μπορούν να δουν πάνω από 3gb (~3,5gb) η λύση είναι μία και λέγετε XP 64bit ή Vista 64bit...γενικά 64bit ΤΕΛΟΣ... :-P
Nameless Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 ρε παίδες...για αυτό υπάρχουν τα 64bit συστήματα... γιατί τα 32bit δεν μπορούν να δουν πάνω από 3gb (~3,5gb) η λύση είναι μία και λέγετε XP 64bit ή Vista 64bit...γενικά 64bit ΤΕΛΟΣ... :-P Μαζί σου φίλε Blackman...αλλά... 1ον δεν μπορώ να δώ ούτε καν 3GB :'( 2ον υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις στο Internet και γι' αυτό είπα να δω και την γνώμη των Insomniaκων...πάντως πράγματι δεν βρήκα -μέχρι στιγμής- κανέναν που να λέει ότι τα κατάφερε 100%
parsifal Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 http://support.microsoft.com/kb/929605/en-us Δεν ξέρω αν ισχύει και για τα Windows XP. Είναι αρκετά πιθανό.
dkoum Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 υπαρχουν τροποι για να δεις και τα 4 gb μνημης αλλα θα ειναι μονο εικονικα δηλαδη εσυ στα windows θα βλεπεισ οτι εχεις 4 gb ram και θα χαιρεσαι αλλα ουσιαστικα δεν θα τα αξιοποιει ουτε το λειτουργικο ουτε ο επεξεργαστης για να εκμεταλευτεις τα 4 gb θα πρεπει να εχεις λειτουργικο 64 bit και επεξεργαστη 64 bit .Πλεον ολοι οι επεξεργαστες που κυκλοφορουν υποστηριζουν 64bit αρα βαζεις και ενα λειτουργικο που ειναι 64bit windows xp x64 windows vista x64 linux
tzinos Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 το θεμα ειναι με τις τιμες σε μερικα σετακια 2χ2gb και 2χ1gb να ειναι πολυ κοντα, αξιζει να παρεις 4gb και τα windows να βλεπουν εστω μονο κοντα στα 3, η δεν αξιζει και μενεις σε 2gb?? Δηλαδη αν βαλεις 4Gb το duall channel θα δουλευει κανονικα αφου θα βλεπει λιγοτερα? Θα εχεις καλυτερες επιδοσεις? Το εχω ξαναρωτησει σε αλλο τοπικ, αλλα σαφη απαντηση δεν πηρα
Toufas Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 τα mb που δεν βλεπεις ειναι απο την καρτα γραφικων σου (μεχρι τα 3gb)
LiquidOS Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Δημοσ. 12 Μαΐου 2008 Όπως προανέφεραν και άλλοι, τα 4 GB είναι το όριο της 32bit αρχιτεκτονικής. Αναγνωρίζονται μεν σαν hardware, αλλά δεν είναι όλα διαθέσιμα στον χρήστη. Μέρος της μνήμης "δεσμεύεται" γιά τη λειτουργία μερών του συστήματος, όπως π.χ. το bios ή η κάρτα γραφικών. Όσο περισσότερες και πιό απαιτητικές συσκευές έχει ένα σύστημα, τόσο περισσότερη μνήμη "δεσμεύεται". Επομένως είναι φυσιολογική τιμή ακόμα και τα 2,75 GB, αν και το σύνηθες σήμερα είναι τα 3,1 - 3,3 GB. Αυτά έχω βρει προσωπικά στο internet και πουθενά δεν είδα κάποιο tech site να ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό...
Nameless Δημοσ. 13 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 13 Μαΐου 2008 Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Δεν βλέπω να υπάρχει λύση -δυστυχώς- και, για του λόγου το αληθές, έβαλα τις μνήμες σε άλλο μηχάνημα με διαφορετικό configuration αλλά πάλι με 32bit XP όπου εμφανίζονται ως...3,25GB. Γι' αυτό που γράφει ο tzinos: στο δικό μου bios λέει ότι δουλεύει dual channel. Αν δουλεύει πραγματικά...ποιός ξέρει, αλλά πάντως το μηχάνημα πάει μια χαρά και είναι σταθερότατο. Αυτά, ξανά-ευχαριστώ όλους!
Meredoth Δημοσ. 13 Μαΐου 2008 Δημοσ. 13 Μαΐου 2008 Όπως προανέφεραν και άλλοι, τα 4 GB είναι το όριο της 32bit αρχιτεκτονικής. Αναγνωρίζονται μεν σαν hardware, αλλά δεν είναι όλα διαθέσιμα στον χρήστη. Μέρος της μνήμης "δεσμεύεται" γιά τη λειτουργία μερών του συστήματος, όπως π.χ. το bios ή η κάρτα γραφικών. Όσο περισσότερες και πιό απαιτητικές συσκευές έχει ένα σύστημα, τόσο περισσότερη μνήμη "δεσμεύεται". Επομένως είναι φυσιολογική τιμή ακόμα και τα 2,75 GB, αν και το σύνηθες σήμερα είναι τα 3,1 - 3,3 GB. Αυτά έχω βρει προσωπικά στο internet και πουθενά δεν είδα κάποιο tech site να ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό... Επειδή τα έχουμε πει και τα ξαναλέμε, δεν είναι τα 4GB Limit την 32bit o/s. Έτσι έχουν σχεδιαστεί τα windows xp. Σε 32bit πάντα τα server os της ms βλέπουν έως 128 GB (2003 server r2 Datacenter). http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778(VS.85).aspx Τώρα τα win xp μπορούν να διαχειριστούν έως 4GB σε memory addressing, δηλαδή μέσα σε όλα αυτά μετράει ακόμα και η VGA σου.
LiquidOS Δημοσ. 13 Μαΐου 2008 Δημοσ. 13 Μαΐου 2008 Το παραπάνω link λέει: The following table specifies the limits on physical memory for Windows Server 2003. Limits over 4 GB for 32-bit Windows assume that PAE is enabled. Τώρα, ο γούγλης με οδηγεί εκεί: Physical Address Extension και εκεί 32-bit, απ' όπου και τα παρακάτω αποσπάσματα με αντίστροφη σειρά: The range of integer values that can be stored in 32 bits is 0 through 4,294,967,295 or −2,147,483,648 through 2,147,483,647 using two's complement encoding. Hence, a processor with 32-bit memory addresses can directly access 4 GB of byte-addressable memory. The x86 processor hardware is augmented with additional address lines used to select the additional memory, so physical address size is increased from 32 bits to 36 bits. This increases maximum physical memory size from 4 GB to 64 GB. Συγνώμη, δεν είμαι γνώστης κατά κανέναν τρόπο, αλλά εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι το όριο είναι τα 4 GB, το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί τεχνητά μόνο σε συγκεκριμένο λογισμικό γιά επαγγελματική χρήση server, προσομοιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τα 36bit. Κάνω λάθος; Και συγνώμη αν γίνονται κουραστικές οι επαναλήψεις, αλλά προφανώς γιά να ανακινείται το θέμα, εξακολουθούν να υπάρχουν απορίες...
Meredoth Δημοσ. 13 Μαΐου 2008 Δημοσ. 13 Μαΐου 2008 Οι 32bit cpu απο την εποχή του pentium και μετά αν θυμάμε καλά είχαν 36-bit memory addressing, πράγμα που της έδινε την δυνατότητα να διαχειριστούν περισσότερο από 4GB ram. Αυτή την δυνατότητα δεν την εκμεταλλευτήκαν όλα τα λειτουργικά. Τα xp σίγουρα όχι. Η cpu σινήθως είχαν μεγαλύτερο memory addressing από τα bit του επεξεργαστή. (For instance, almost all 8-bit processors, such as 6502, supported 16-bit addresses, or else they would have been limited to a mere 256 byte capacity. Similarly, the 16-bit Intel 8086 supported 20-bit addressing, allowing it to access 1 MiB rather than 64 KiBs of memory. Also popular Pentium processors since introduction of Physical Address Extensions (PAE) support 36-bit physical addresses, while generally having only a 32-bit word. A modern byte-addressable 64-bit computer—with proper OS support—has the capability of addressing 264 bytes (or 16 exbibytes) which as of 2007 is considered practically unlimited, being far more than the total amount of RAM ever manufactured.) Τα xp δεν βλέπουν 4gb ram αλλά 4 gb physical address space, που σημαίνει ότι μέσα σε αυτό είναι όλες η μνήμες που μετράει το μηχάνημα, από την VGA έως και την rom, ακόμα και το swap στον δίσκο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.