derevos Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι για αγορά εξωτερικού σκληρού 500gb για καθημερινή χρήση (όχι μόνο back-up) στην εξής διάταξη: sata2-->όχι usb-->laptop(χωρίς θύρα e-sata) Ψάχνοντας διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάποιο case για sata με έξοδο firewire (στο Ελλαδιστάν τουλάχιστον). Οπότε, οι επιλογές είναι οι εξής: 1) προκατασκευασμένο εξωτερικό δίσκο sata2 με firewire (π.χ. mybook, lacie κτλ). Μειονεκτήματα: μικρή ταχύτητα, αναξιοπιστία (crashes), δύσκολη/ριψοκλύνδυνη αποσυναρμολόγηση (για χρήση ως εσωτερικός) 2) εσωτερικός sata2 + κουτί με usb Μειονεκτήματα: μικρή ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης 3) εσωτερικός sata2 +κουτί με e-sata + pcmcia to e-sata adaptor Όπως καταλάβατε η τρίτη λύση είναι αυτή που μου φαίνεται καλύτερη. -Αν υπάρχει κάποιος πολύ καλός προκατασκευασμένος εξωτερικός δίσκος παρακαλώ προτείνετε. -Υπάρχει περίπτωση να αποδώσει ο δίσκος τα μέγιστα με usb? -Αξίζει η τρίτη περίπτωση σε θέμα χρημάτων και τι να προσέξω σε αυτήν? Μια καλή λύση είναι seagate barracuda 7200.11 (υπάρχει κάτι καλύτερο; ) με αντάπτορα. Παρακαλώ ρίχτε τα φώτα σας
antonl Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 [...]-Υπάρχει περίπτωση να αποδώσει ο δίσκος τα μέγιστα με usb? [...] Από όσα ρώτησες μόνο στο παραπάνω έχω να σου πω μια γνώμη. Σίγουρα δεν πρόκειται να αποδώσει τα μέγιστα ο δίσκος σε usb και λογικά είναι το χειρότερο από άποψη ταχύτητας σε σχέση με firewire και e-sata. Αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι ανεπαρκής. Κι εγώ το ίδιο δίλημα είχα (ήθελα έναν εξωτερικό δίσκο για το laptop) αλλά τελικά κατέληξα σε usb και δεν το μετάνιωσα. Εξαρτάται βέβαια και από τις ανάγκες σου και τι ακριβώς χρήση θες να του κάνεις. Για μένα που ήθελα κάποιον extra χώρο σαν "αποθήκη" (ταινίες, mp3, image files αλλά και portable εφαρμογές), χωρίς ανάγκη εξωτερικής τροφοδοσίας (2.5") και με συμβατότητα με σε όποιον υπολογιστή κι αν βρίσκομαι με κάλυψε μια χαρά. Η ταχύτητα αντιγραφής (σε μεγάλα αρχεία που το έχω παρατηρήσει καθώς και από τα απολέσματα κάποιων benchmarks) είναι σταθερά 30MB/s και φαντάζομαι πως είναι περιορισμός του Interface κι όχι του δίσκου, μιας και συνήθως οι δίσκοι έχουν μεταβαλόμενη ταχύτητα εγγραφής/ανάγνωσης αναλόγως πόσο εσωτερικά είναι τα tracks από τα οποία διαβάζουν/γράφουν.
oneofthem Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 το usb 2.0 interface υποτίθεται πως παίζει στα 60mbps αλλά λόγω άλλων παραγόντων δεν μπορεί να υπερβεί τα 40 mbps στις συσκευές μας πρέπει να κινείται γύρω στα 30 mbps όπως έγραψε ο antonl οπότε όντως από ταχύτητα δεν είναι και ότι καλύτερο, αν όμως έχεις άλλες επιλογές αλλά υποθέτω πως ψάχνεις για εξωτερικό δίσκο γιατί θέλεις να τον συνδέεις σε περισσότερα pc και να τον μεταφέρεις όπου θέλεις έτσι δεν είναι? συνήθως γιαυτό παίρνουμε εξωτερικό οπότε δεν ξέρω αν η τρίτη λύση σε εξυπηρετεί, για να τον συνδέσεις σε ένα ξένο pc πρέπει να έχει το ανάλογο interface, usb έχουν σχεδόν όλα, firewire λιγότερα, esata ακόμη λιγότερα, οπότε από αυτήν την άποψη η τρίτη λύση δεν είναι και η καλύτερη που θα το χρησιμοποιείς πες μας δλδ σε πολλά pc και γιατί ακριβώς θέλεις εξωτερικό γιατί υπάρχουν και κάποιες άλλες λύσεις που μπορεί να σε ενδιαφέρουν όπως κάποιο enclosure
derevos Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 αλλά υποθέτω πως ψάχνεις για εξωτερικό δίσκο γιατί θέλεις να τον συνδέεις σε περισσότερα pc και να τον μεταφέρεις όπου θέλεις έτσι δεν είναι? συνήθως γιαυτό παίρνουμε εξωτερικό Έχω laptop... οπότε δεν ξέρω αν η τρίτη λύση σε εξυπηρετεί, για να τον συνδέσεις σε ένα ξένο pc πρέπει να έχει το ανάλογο interface, usb έχουν σχεδόν όλα, firewire λιγότερα, esata ακόμη λιγότερα, οπότε από αυτήν την άποψη η τρίτη λύση δεν είναι και η καλύτερη Σχεδόν όλα τα κουτιά εκτός από firewire/e-sata βγάζουν και usb οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα (π.χ. Coolermaster X-craft). πες μας δλδ σε πολλά pc και γιατί ακριβώς θέλεις εξωτερικό γιατί υπάρχουν και κάποιες άλλες λύσεις που μπορεί να σε ενδιαφέρουν όπως κάποιο enclosure Καθημερινή χρήση σε laptop:rolleyes:
antonl Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 [...]Καθημερινή χρήση σε laptop:rolleyes: Οπότε χρειάζεσαι έναν 2.5" μιας και πολλές φορές θα είσαι σε σημεία που δε θα χεις εύκολη/άμεση πρόσβαση σε ρεύμα για να τροφοδοτείς τον εξωτερικό δίσκο. Επίσης αφού δεν έχεις κάποια ιδιαίτερη ανάγκη για ταχύτητα και με usb είσαι μια χαρά. Αν θες κάτι παραπάνω μπορείς να πάρεις κάτι τέτοιο και τον αντάπτορα που αναφέρεις στο πρώτο σου post.
derevos Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Οπότε χρειάζεσαι έναν 2.5" μιας και πολλές φορές θα είσαι σε σημεία που δε θα χεις εύκολη/άμεση πρόσβαση σε ρεύμα για να τροφοδοτείς τον εξωτερικό δίσκο. Επίσης αφού δεν έχεις κάποια ιδιαίτερη ανάγκη για ταχύτητα και με usb είσαι μια χαρά. Αν θες κάτι παραπάνω μπορείς να πάρεις κάτι τέτοιο και τον αντάπτορα που αναφέρεις στο πρώτο σου post. Από ότι γνωρίζω οι 2.5" τροφοδοτούνται μόνο από usb (εξάντληση μπαταρίας) αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν κυκλοφορούν σε μεγάλες χωρητικότητες>320gb (από το skroutz βρήκα μόνο ένα εξωτερικό buffalo σε ακραία τιμή) και κανέναν εσωτερικό για δημιουργία εξωτερικού.
oneofthem Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 sorry έχεις δίκιο δε διάβασα καλά το πρώτο post (laptop) για το interface εννοούσα από πλευράς υπολογιστή όχι του κουτιού για το δίσκο αλλά αφού μιλάμε για laptop αλλάζει το πράγμα, δυστυχώς δεν είμαι σίγουρος τι να σου προτείνω, πάντως οι 2.5" δίσκοι που παίρνουν και ρεύμα από το usb παρουσιάζουν μερικά προβλήματα, δεν ξέρω αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τα νέα μοντέλα
derevos Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Τελικά δεν άντεξα και παρήγγειλα ότι πιο max υπάρχει : SEAGATE BARRACUDA 7200.11 ST3500320AS 500GB SATA2 COOLERMASTER RX-3SB-SES1 X CRAFT COMBO ENCLOSURE SILVER EQUIP 111818 ESATA II EXPRESS CARD/34 2PORT EQUIP 111821 SATA 2 EXTERNAL CABLE 1M :lol:
antonl Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Αν ισχύει αυτό: # Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων Express Card: Έως 250 Mbps μάλλον άδικα κυνηγούσες το eSata. Αυτό σημαίνει max 31MB/s. Με usb όπως είπα σε προηγούμενο post έχω 30MB/s.
derevos Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Αν ισχύει αυτό: # Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων Express Card: Έως 250 Mbps μάλλον άδικα κυνηγούσες το eSata. Αυτό σημαίνει max 31MB/s. Με usb όπως είπα σε προηγούμενο post έχω 30MB/s. Ρίξε μια ματιά εδώ και εδώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.