manlian Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 Καλησπέρα, αγόρασα προχτές το γνωστό laptopακι της Asus, στην εκδοχή των 8GB flash disk με 1GB ram. Σήμερα του εγκατέστησα τα XP pro και ενώ όλα πάνε πρίμα παρατηρώ το εξής περίεργο για μένα. Εχοντας περάσει μόνο τα xp και τους drivers της Asus ο σκληρός στις ιδιότητες μου βγάζει ότι έχει δεσμευμένο χώρο 3 GB συνολικά, ενώ τα περιεχόμενα του όταν μπάινω μέσα και επιλέγω να δώ το μέγεθος τους χειροκίνητα είναι μόνο 1,32 GB. Έκανα εμφάνιση κρυφών αρχείων, αλλά δεν βρήκα κάτι. Καμιά ιδέα για το τι δεσμέυει αυτό τον αόρατο χώρο; Ειδικά σε αυτό το τόσο μικρής χωρητικότητας laptop ακόμα και το kbyte έχει αξία μιας που τα xp γενικότερα ως γνωστόν δεν βλέπουν κάν ολόκληρα τα GB του κάθε δίσκου (εν προκειμένω στο eeepc μου αντί για 8 βλέπουν 7,49) Οποιαδήποτε βοήθεια απελπισμένα δεκτή!
grigas Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 Έχεις επιλέξει να σου δείχνει και τα αρχεία συστήματος εκτός από τα κρυφά? Ενδεχομένως ο χώρος που λείπει να είναι swap file ή το αρχείο hiberfill που είναι η χώρος που δεσμεύεται για την λειτουργία του hibernate.
michalis2610 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 το αρχείο hiberfill που είναι η χώρος που δεσμεύεται για την λειτουργία του hibernate. + συν ο xώρος που δεσμεύεται για το system restore.
-WISE- Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 εγω θα λεγα ο,τι απορειες εχουμε να τις μαζευουμε εδω. http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=211343
dragonios Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 απενεργοποιησε το swap file και θα ελευθερωθουν τα mb που σου λειπουν.
21century Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Μαλλον στην επομενη έκδοση θα υπάρχει περισσότερο ελεύθερος χώρος οπότε θα έχεις χώρο για εφαρμογές όχι ομως να το φορτώνεις με βίντεο κλπ.
kikilis Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Δημοσ. 7 Μαΐου 2008 Μαλλον στην επομενη έκδοση θα υπάρχει περισσότερο ελεύθερος χώρος οπότε θα έχεις χώρο για εφαρμογές όχι ομως να το φορτώνεις με βίντεο κλπ. Τι σχέση έχε αυτό που γράφεις με αυτό που ρωτάει ο άνθρωπος αρχιspamer ? Κόψε πια το spam, spam spam spam spam spam spam !!!
manlian Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας!!! Δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω μιας και δεν είμαι τόσο έμπειρος, ας πούμε δεν ξέρω καν τι είναι το swap file, που χρησιμεύει και επομένως πως να το απενεργοποιήσω...
kurkosdr Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας!!! Δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω μιας και δεν είμαι τόσο έμπειρος, ας πούμε δεν ξέρω καν τι είναι το swap file, που χρησιμεύει και επομένως πως να το απενεργοποιήσω... Ποτέ μην απενεργοποιεις το swap file σε συστημα που δεν εχει πολύ μεγαλη φυσικη μνημη (RAM). Εκτος και αν ξερεις παρα πολύ καλα τι κανεις. Εγω θα λεγα να αφησεις το swap στην υσηχια του, εκτος και αν θες το καινουριο λαπτοπακι σου να πεταει χαριτωμενα μυνηματα του τυπου "λιγη εικονικη μνημη" και να μην μπορει να ανοιξει πολλές εφαρμογες μαζι. Το swap ειναι ενα μερος του δισκου το οποιο το λειτουργικο (ειτε win ειτε linux) δεσμευει ωστε να λειτουργησει συμπηλρωματικα με την κυρια μνημη (RAM). Αυτο γινεται χρησιμοποιωντας αυτο το τμημα του δισκου ως κυρια μνημη αμα τελειωσει η φυσικη RAM, ή μεταφεροντας εκει δεδομενα από την φυσικη RAM που δεν χρησιμοποιουνται τοσο συχνα (απελευθερωνοντας χωρο στην φυσικη). Τωρα, το γεγονος ότι δεν βλεπει ακριβως 8GB δισκου, δεν ειναι προβλημα φυσικα των εξπι (οχι, δεν φταινε για ολα τα win), αφου βλεπει πολύ μεγαλυτερους. Απλά, το τμημα marketing της asus εχει ορισει αυθαιρετα ότι 1GB = 1000MB δηλ 1 GB = 1.000.000.000byte, ενω στην πραγματικοτητα (σε ολα τα καλα λειτουργικα αλλα και σαν ορισμος) ειναι 1 GB =1024MB δηλ 1GB = 1.073.741.824byte. To EeePC εχει 8.000.000byte σκληρο. Δηλαδη 8GB για τo τμημα marketing της asus, αλλα για το λειτουργικο ειναι 8.000.000.000/1.073.741.824 = 7,4505GB. Τωρα το αν αυτο ειναι νομιμο, νομιζω ότι λεει την ισοτιμια GB/MB/KB καπου στα ψιλα γραμματα (οτι δηλ δεν ειναι 1024 αλλα 1000), αλλα ποιος τα προσεχει. Οσον αφορα τον χωρο που πιανουν τα xp: Παντα τα windows πιανουν περισσοτερο χωρο από οσο σου δειχνουν, λογω του swap και αλλων αρχειων (να φαναταστεις εμενα στα svista μου τρωει 5GB δι αυτον τον τροπο). Μπορει να εισαι σε θεση να δεις αυτα τα αρχεια ενεργοποιωντας την εμφανιση προστατευεμενων αρχειων συστηματος, αλλα γιατι να το κανεις? Μαλλον στην επομενη έκδοση θα υπάρχει περισσότερο ελεύθερος χώρος οπότε θα έχεις χώρο για εφαρμογές όχι ομως να το φορτώνεις με βίντεο κλπ.. Εκτος και αν σου εχει εκμυστηρευθει ότι θα παρει και την καινουρια εκδοση μολις κυκλοφορησει, ή σκοπευεις να το κανεις εσυ μια δωρο, μαλλον εισαι λιγο off topic. Και αμα θελει να το φορτωσει με video συνολικου μεγεθους οχι μεγαλυτερα των 4,45GB και βαλει πολύ λιγες εφαρμογες θα του του απαγορευσεις? Ελα, ελα πλακα κανω.
manlian Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 kurkosdr καταρχάς ευχαριστώ για το χρόνο σου που κάθισες να μου γράψεις όλα αυτά, νομίζω πως θα σε ακούσω και δεν θα πειράξω τίποτα. Αποφάσισα να κάνω το εξής απλό: μιας και το laptopάκι διαθέτει (ευτυχώς) μια θύρα επέκτασης κάποια στιγμή θα αγοράσω άλλη μια -μεγαλύτερη προφανώς- κάρτα μνήμης (η 8GB που ανέφερα είναι η ενσωματωμένη) και θα περάσω εκεί το λειτουργικό ώστε να μην έχω θέμα με τη χωρητικότητα και να τρέξω όσα προγράμματα θέλω. Όσο για βίντεο και μουσικές αν δεν μου φτάνει η ενσωματωμένη εν πάσει περιπτώσει υπάρχουν και τα usb sticks. Έτσι κι αλλιώς τη δουλειά μου την κάνω με το desktop μου, το eee pc πουλάει υπερφορητότητα και απ'ότι κατάλαβα από τη λίγη χρήση που του έχω κάνει δεν είναι για πολλά πολλά, μόνο τα βάσικά όταν είσαι εκτός σπιτιού!!! Έχω και μια τελευταία ερώτηση! (sorry που σας έχω πρήξει "λίγο" με το μηχανηματάκι) Στο από "μαμά" λειτουργικό του (xandros) στη διαχείρηση του wlan είχε επιλογή για να απενεργοποιείς το δέκτη, να σβήνει το ledaki του wi-fi και να μην καταναλώνει μπαταρία όταν δεν θες να συνδεθείς σε κάποιο ασύρματο δίκτυο, τώρα όμως που έχω τα xp είναι συνεχώς αναμμένο και ο διαχειριστής των windows είναι έτοιμος να ψάξει για διαθέσιμα δίκτυα ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει τρόπος να το ανοιγοκλείνω όποτε θέλω ώστε να μην τρώει τσάμπα από τη μπαταρία μου; (Ας πούμε σε ενα HP laptop ενός φίλου υπάρχει ένα κουμπάκι on off πάνω του που κάνει αυτή τη δουλειά, ενώ στο eeePC μου δεν έχω δει κάτι τέτοιο) Να σημειώσω ότι το απενεργοποίησα μέσα από τα windows (θέσεις δικτύου, απενεργοποίηση wireless network connection) αλλά το φωτάκι εξακολουθεί να ανάβει!
cumulus Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Ποτέ μην απενεργοποιεις το swap file σε συστημα που δεν εχει πολύ μεγαλη φυσικη μνημη (RAM). Εκτος και αν ξερεις παρα πολύ καλα τι κανεις. Εγω θα λεγα να αφησεις το swap στην υσηχια του, εκτος και αν θες το καινουριο λαπτοπακι σου να πεταει χαριτωμενα μυνηματα του τυπου "λιγη εικονικη μνημη" και να μην μπορει να ανοιξει πολλές εφαρμογες μαζι. Το swap ειναι ενα μερος του δισκου το οποιο το λειτουργικο (ειτε win ειτε linux) δεσμευει ωστε να λειτουργησει συμπηλρωματικα με την κυρια μνημη (RAM). Αυτο γινεται χρησιμοποιωντας αυτο το τμημα του δισκου ως κυρια μνημη αμα τελειωσει η φυσικη RAM, ή μεταφεροντας εκει δεδομενα από την φυσικη RAM που δεν χρησιμοποιουνται τοσο συχνα (απελευθερωνοντας χωρο στην φυσικη). Τωρα, το γεγονος ότι δεν βλεπει ακριβως 8GB δισκου, δεν ειναι προβλημα φυσικα των εξπι (οχι, δεν φταινε για ολα τα win), αφου βλεπει πολύ μεγαλυτερους. Απλά, το τμημα marketing της asus εχει ορισει αυθαιρετα ότι 1GB = 1000MB δηλ 1 GB = 1.000.000.000byte, ενω στην πραγματικοτητα (σε ολα τα καλα λειτουργικα αλλα και σαν ορισμος) ειναι 1 GB =1024MB δηλ 1GB = 1.073.741.824byte. To EeePC εχει 8.000.000byte σκληρο. Δηλαδη 8GB για τo τμημα marketing της asus, αλλα για το λειτουργικο ειναι 8.000.000.000/1.073.741.824 = 7,4505GB. Τωρα το αν αυτο ειναι νομιμο, νομιζω ότι λεει την ισοτιμια GB/MB/KB καπου στα ψιλα γραμματα (οτι δηλ δεν ειναι 1024 αλλα 1000), αλλα ποιος τα προσεχει. Οσον αφορα τον χωρο που πιανουν τα xp: Παντα τα windows πιανουν περισσοτερο χωρο από οσο σου δειχνουν, λογω του swap και αλλων αρχειων (να φαναταστεις εμενα στα svista μου τρωει 5GB δι αυτον τον τροπο). Μπορει να εισαι σε θεση να δεις αυτα τα αρχεια ενεργοποιωντας την εμφανιση προστατευεμενων αρχειων συστηματος, αλλα γιατι να το κανεις? . Εκτος και αν σου εχει εκμυστηρευθει ότι θα παρει και την καινουρια εκδοση μολις κυκλοφορησει, ή σκοπευεις να το κανεις εσυ μια δωρο, μαλλον εισαι λιγο off topic. Και αμα θελει να το φορτωσει με video συνολικου μεγεθους οχι μεγαλυτερα των 4,45GB και βαλει πολύ λιγες εφαρμογες θα του του απαγορευσεις? Ελα, ελα πλακα κανω. Xρησιμοποιω το Asus αρκετο καιρο χωρις swap ειτε σε linux ειτε σε Windows χωρις κανενα προβλημα.Οσον αφορα τον ορισμο του 1gb=1000 mb δεν το κανει μονο η asus αλλα ολες οι εταιρειες.
dragonios Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 συμφωνω με τον cumulus, με 1gb ram δεν νομιζω να εχει προβλημα με τα xp, οσο για το wireless πατα το FN(μπλε χρωμα) και το F2, για να ανοιγοκλεινεις το wireless οποτε θελεις.
manlian Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2008 dragonios ευχαριστώ. απ'ότι διαπίστωσα με το FN μπορώ να χρησιμοποιώ τα μπλέ εικονίδια που βρίσκονται στα κουμπιά της πάνω πάνω σειράς του πληκτρολογίου! Φαντάζομαι θα υπάρχουν κι άλλα παρόμοια κολπάκια, αλλά έλα που το βιβλιαράκι της Asus είναι στα κινέζικα!!! Ελπιζω να το βρώ στο internet έστω στα Αγγλικά. Όσο για το swap παιδιά τελικά μπορεί να μου πει κανείς πως το απενεργοποιώ (αφού με 1GB ram δεν θα έχω πρόβλημα);
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.