Προς το περιεχόμενο

Καθαρή εγκατάσταση ή format;

Arxidamos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ όλη την παρέα,

Αρχισα ήδη να πέρνω ένα-ένα τα κομμάτια για την αναβάθμιση του υπολογιστή μου... Επειδή θέλω να φύγω τελείως από δίσκους PATA, λέω να πάω να πάρω έναν Raptor ή γενικότερα έναν στις 10000RPM. Αυτό που με απασχολεί είνα:

1ον) όπως γράφω και στον τίτλο, από την στιγμή που θα αλλάξω και τον δεύτερο δίσκο σε SATA, και την μητρική, να κάνω format τον IDE, και στην εγκατάσταση να επιλέξω τον Raptor, ή απλά να βγάλω και τους 2 ΡΑΤΑ, να βάλω τους SATA, και εγκατάσταση κανονικά; θα υπάρξουν προβλήματα με την ενεργοποιήση των Windows; (ΧΡ SP2)

2ον) δεν είναι η κατάλληλη κατηγορία, ωστόσο όμως, για να μην ανοίγω άλλο θέμα, τι έχετε να προτείνετε όσον αφορά δίσκο στα 10000RPM; Αξίζει να πάρω έναν τέτοιο δίσκο για το λειτουργικό (και κάποια άλλα σημαντικά προγράμματα κυρίως όμως για λειτουργικο), ή έναν απλό SATA;

Δημοσ.

1)...δεν κατάλαβα τί σε απασχολεί, και καταμπερδεύτηκα με τη διατύπωση...

2)...το "αξίζει" ή "όχι" είναι πολύ υποκειμενικό. Ότι θα πηγαίνει γρηγορότερα, θα πηγαίνει.

Δημοσ.

Αυτή την στιγμή έχω 2 PATA. Απο την στιγμή που θα αλλάξω μητρική, θα πρέπει να κάνω φορματ έτσι; Αντι να φορματάρω τον IDE που έχει τα ΧΡ, να τον βγάλω και να βάλω τον raptor, και να εγκαταστήσω εκει τα windows, από την αρχή.

Δημοσ.

Αυτό θα κάνεις.

Και θα συνδέσεις και τους δύο PATA, για να έχεις και τα παλιά αρχεία σου. Και μην ανησυχείς, θα έχεις αρκετή αύξηση στις επιδόσεις με τους 10Κ. Κυρίως σε έναρξη/τερματισμό του μηχανήματος θα νιώσεις διαφορά.

:-)

Δημοσ.
Αυτό θα κάνεις.

Και θα συνδέσεις και τους δύο PATA, για να έχεις και τα παλιά αρχεία σου. Και μην ανησυχείς, θα έχεις αρκετή αύξηση στις επιδόσεις με τους 10Κ. Κυρίως σε έναρξη/τερματισμό του μηχανήματος θα νιώσεις διαφορά.

:-)

Δεν με πειράζουν τα αρχεία, έχω προετιμαστεί ψυχολογικά, και πρέπει οποσδήποτε να κάνω format γιατί έχω κάτι ψιλοκολλημάτα και σφάλματα στα windows. Έχω εξωτερικό, ότι χρειάζομαι το έχψ βάλει εκεί. Μήπως όμως θα έχω κανένα πρόβλημα με την ενεργοποιήση των windows; επειδή δεν γίνεται φορματ αλλά καθαρή εγκατάσταση....ή είναι το ίδιο πράμα εν μέρη;

Για τον δίσκο, επείδη δεν είμαι και πολύ σχετικός με τους συγκεκριμένους, έχετε να προτείνετε κάτι κάλο ή Raptor είναι το καλύτερο του είδους;

Δημοσ.

Προσωπικά δεν καταλαβαίνω πώς ΕΣΥ αντιλαμβάνεσαι τους όρους "φορμάτ" και "καθαρή εγκατάσταση". Πάντως, το ότι θα βάλεις νέα μητρική, σημαίνει ότι θα χρειαστείς να κάνεις εγκατάσταση windows ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΣΚΟ ΚΙ ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ. Tώρα για την ενεργοποίηση, απ΄όσο ξέρω, μάλλον θα σου ζητηθεί να την κάνεις τηλεφωνικά (σα να καλείς από καρτοκινητό για

να πληκτρολογήσεις κωδικό για ανανέωση χρόνου ομιλίας), διαδικασία λίγο "σπαστική" ναι μεν, αλλά όχι τίποτα τρελλό...

Δημοσ.

Κοίτα, όπως είπα και πάνω έχω 2 ΡΑΤΑ αυτήν την στιγμή, συνδεμένους κανονικά, στον ένα έχω τα ΧΡ. Αύριο μεθαύριο παίρνω 2 SATA (τον έναν τον πήρα δηλαδή). Τι είναι προτιμότερο, 1)να βγάλω τον ΡΑΤΑ με τα ΧΡ, τελείως από το μηχάνημα (χωρίς φορματ τίποτα έτσι κατευθείαν) και να βάλω τον SATA και να κάνω εγκατάσταση τα ΧΡ Η 2)να κρατήσω τον ΡΑΤΑ συνδεμένο, να συνδέσω και τον Raptor, και μετά το φορματ, κατά την εγκατάσταση των ΧΡ να επιλέξω τον τελευταίο;; Για την ενεργοποιήση φοβάμαι πιο πολύ λόγω του ότι από το ίδιο το cd θα γίνουν 2 εγκαταστάσεις εάν χρησιμοποιήσω τον πρώτο τρόπο( η μια που έχει προηγηθεί στον ΡΑΤΑ δίσκο, ο οποιός θα μείνει με τα windows μέσα, και η δεύτερη εγκατάσταση που θα γίνει στον raptor). Και απο ιντερνετ δεν γίνεται η ενεργοποιήση; έτσι το είχα κάνει την τελευταία φορά...

Δημοσ.

To αν θα αφήσεις ή δεν θα αφήσεις τον pata κατά την εγκατάσταση, δεν καταλαβαίνω γιατί σε προβληματίζει. Ό,τι θέλεις καν΄τον. Που ούτως ή άλλως, φορμάτ είναι λογικό να του κάνεις, γιατί ΕΚΕΙΝΑ τα windows δεν θα ξαναχρησιμοποιηθούν (παρά μόνο με την παλιά μητρική). Του κάνεις όμως - δεν του κάνεις, δεν θ' "ανακατευτεί" η νέα εγκατάσταση με την παλιά. Προτείνω λοιπόν, ένα φορμάτ, να "φρεσκαριστεί" κι ο δίσκος, να φύγουν και τα παλιά windows, τον αφήνεις και πάνω, βάζεις και όσους raptor τραβάει η ψυχή σου και σηκώνουν οι controllers της μητρικής, και εγκαθιστάς windows.

Eκτός κι αν το ζήτημά σου είναι ο "φόβος" της παρουσίας του παλιού δίσκου, κατά την εγκατάσταση στον raptor, μη και σου βγάλει "θέμα" με την ενεργοποίηση των windows. Aλλά αν ΑΥΤΟ είναι που έχεις κατά νου, δεν το λες καθαρά...

Τέλος πάντων, απ΄όσο ξέρω, η ενεργοποίηση δεν αφορά τον σκληρό και ό,τι εγκατάσταση έχει εκεί, αφορά την MOTHERBOARD, στοιχεία της οπoίας "έδωσες" την πρώτη φορά που έκανες ενεργοποίηση μέσω του site της microsoft. Με την αλλαγή της "θεωρείται" ότι "αλλάζεις pc" , και γι' ΑΥΤΟ υπάρχει η διαδικασία της ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ενεργοποίησης (κάτι σαν "χάρη" από την Κα MS...).

Ελπίζω να λύθηκαν οι απορίες σου, κι αν λέω κάτι λάθος, ας με διορθώσει κάποιος...

Δημοσ.

εγω θα εβγαζα εντελως τον pata που εχει τα windows και θα εβαζα τους 2 sata με τον ενα pata (φανταζομαι μεσα εκει θα εχεις διαφορα αρχεια σου )

τα windows εννοειται θα τα περνουσα στον raptor

Δημοσ.
εγω θα εβγαζα εντελως τον pata που εχει τα windows και θα εβαζα τους 2 sata. Τα windows εννοειται θα τα περνουσα στον raptor

Αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω!! ( αλλά θα βγάλω και τον 2ο pata, είναι μικρός, και δεν νομίζω να μου χρειαστεί). Ο ενδοιασμός μου προς αυτό φίλε washcloud είναι το γεγονός ότι, θα υπάρχουν εγκαταστημένα windows στον Pata που θα βγάλω, και ταυτόχρονα θα κάνω εγκατάσταση από το ίδιο CD, με το ίδιο product key, τα windows στον SATA. Εκεί φοβάμαι... μην με πει η MS ότι ο κωδικός αυτός χρησιμοποιείται, λόγω του ότι τα windows που είναι στον PATA, θα μείνουν εκεί, δεν πρόκειται να ασχοληθώ με αυτόυς τους δίσκους γιατί αρχίζουν και μου κάνουν κόλπα... εκτός και εάν ΠΡΕΠΕΙ να τον φορματάρω... καλύτερα τώρα;; :rolleyes:

Δημοσ.

Mα απάντησα ήδη...

Eκτός κι αν το ζήτημά σου είναι ο "φόβος" της παρουσίας του παλιού δίσκου, κατά την εγκατάσταση στον raptor, μη και σου βγάλει "θέμα" με την ενεργοποίηση των windows. Aλλά αν ΑΥΤΟ είναι που έχεις κατά νου, δεν το λες καθαρά...

Τέλος πάντων, απ΄όσο ξέρω, η ενεργοποίηση δεν αφορά τον σκληρό και ό,τι εγκατάσταση έχει εκεί, αφορά την MOTHERBOARD, στοιχεία της οπoίας "έδωσες" την πρώτη φορά που έκανες ενεργοποίηση μέσω του site της microsoft. Με την αλλαγή της "θεωρείται" ότι "αλλάζεις pc" , και γι' ΑΥΤΟ υπάρχει η διαδικασία της ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ενεργοποίησης (κάτι σαν "χάρη" από την Κα MS...).

Ελπίζω να λύθηκαν οι απορίες σου, κι αν λέω κάτι λάθος, ας με διορθώσει κάποιος...

Δημοσ.

ναι οκ με κάλυψες...ευχαριστώ. Τελικά έτσι όπως είπα θα το κάνω, θα βγάλω τους pata τελείως... άμα γίνει τίποτα με την ενεργοποιήση, που δεν νομίζω, είχα κάνει και ένα θέμα παλιά σχετικά με αυτό το θέμα της ενεργοποιήσης και το είχαμε εξαντλήσει, το πολύ-πολύ πάω πέρνω μια καινούργια έκδοση, 65ε από eshop, και είμαι εντάξει...

Δημοσ.

προτείνω, στην εγκατάσταση των windows να έχεις συνδεδεμένο μόνο 1 δίσκο (προφανώς το ραπτορ) και 1 dvd για αναγνωση του win dvd/cd.

απλα για λογους τάξης, να παρουν τα σωστα γράμματα οι δίσκοι, να μπει το bootloader εκει που πρέπει, και να μη χασεις χρόνο στο install με σκανάρισμα άλλων δίσκων.

οταν τελειώσεις, και μετα απο 1-2 reboot, συνδέεις ολους τους υπόλοιπους δίσκους, όπως είναι χωρις φορματ, κλπ.

μεταφέρεις προσωπικά σου αρχεια (bookmarks, emails) απο τα παλια win στα νέα του ράπτορ,

μπορεις να κανεις απλο delete τα παλια win, και τους δευτερότριτους δισκους τους έχεις για αποθήκες.

Δημοσ.

εγω ειμαι φαν του φορματ. καλο ειναι βεβαια να εχεις φτιαξει και κανα ιματζ ντισκ ωστε να απλουστευεις τη διαδικασια αν κανεις συχνα φορματ

Δημοσ.

μπά όχι δεν κάνω και πολλά φορματ... σας ευχαριστώ παδιά.. θα ακολουθήσω την διαδικασία του Random

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...