Super Moderators Thresh Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Super Moderators Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 dual link dvi...όχι dual dvi
tzoykas Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Κατ' αρχήν να διορθώσω κάτι. Έχω την 24άρα και όχι την 26άρα και είναι αυτή εδώ. Τώρα στο θέμα μας. Θα χρειαστείς οθόνη με PVA/IPS panel μόνο για το λόγο ότι θα τη χρησιμοποιείς για επεξεργασία εικόνας. Οι άλλοι δύο τομείς καλύπτονται απόλυτα και με ΤΝ. Θα πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι για να έχεις σωστή απόδοση των χρωμάτων, ΟΠΟΙΑ οθόνη και να διαλέξεις θα πρέπει να τη ρυθμίσεις με κάποια ειδική συσκευή. Αλλιώς ξέχνα τα σωστά χρώματα. Δε μπορώ να διαφωνήσω για τη διαφορά PVA/IPS αλλά η ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι ότι τη διαφορά μεταξύ τους είναι αμελητέα στην πραγματική χρήση. Ναι πιθανόν να έχουν διαφορά αλλά αμφιβάλλω αν θα γίνει αντιληπτή μεταξύ δύο καλών panel (PVA το ένα και IPS το άλλο). Το ότι υπάρχει ενα "ρεύμα" υπέρ των IPS είναι γεγονός, που εμένα όμως προσωπικά δε με πείθει από μόνο του. Είναι γνωστό ότι σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας ο καθένας υποστηρίζει αυτό που θεωρεί καλύτερο χωρίς πολλές φορές να έχει τα απαραίτητα επιχειρήματα. Όταν ήθελα να πάρω τη δική μου, το μοναδικό review που βρήκα την έθαβε (στην κυριολεξία). Οι γνώμες όμως των χρηστών σε όλα τα fora ήταν πολύ θετικές και τελικά αποδείχτηκαν πολύ πιο βάσιμες από τη γνώμη του ενός που ήθελε να κάνει ένα review. Για τις εγγυήσεις, μπορεί να σου φαίνονται πολλά τα πίξελ που δικαιολογούν αλλά πλέον το QC έχει βελτιωθεί πολύ και αυτά τα προβλήματα τείνουν να εξαλειφθούν πλήρως. Η δικιά μου ήρθε με ένα hot pixel το οποίο την πρώτη μέρα είχε διορθωθεί από μόνο του. Η άποψη μου είναι: ναι, ψάξε για IPS panel, αλλά μην απορρίψεις μια πολύ καλή οθόνη μονο και μόνο επειδή δεν έχει τέτοιο panel. Μπορεί να γλυτώσεις και χρόνο και χρήμα. Υ.Γ. Σε τι απόσταση θα δουλεύεις; 30 ίντσες είναι ΠΟΛΛΕΣ και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα δουλεύεις άνετα από κοντά. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε τόσο μεγάλη
homer a1 Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Θα χρειαστείς οθόνη με PVA/IPS panel μόνο για το λόγο ότι θα τη χρησιμοποιείς για επεξεργασία εικόνας. Οι άλλοι δύο τομείς καλύπτονται απόλυτα και με ΤΝ. Θα πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι για να έχεις σωστή απόδοση των χρωμάτων, ΟΠΟΙΑ οθόνη και να διαλέξεις θα πρέπει να τη ρυθμίσεις με κάποια ειδική συσκευή. Αλλιώς ξέχνα τα σωστά χρώματα. Θα χρειαστώ 30” και όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό θα μπορούσα να αξιοποιήσω και μεγαλύτερη επιφάνεια. ΤΝ δεν υπάρχει σε αυτό το μέγεθος (κάτι που είναι αναμενόμενο με δεδομένες τις περιορισμένες γωνίες θέασης), συνεπώς οι επιλογές περιορίζονται σε IPS / PVA. Όσο για το καλιμπράρισμα της οθόνης, συμφωνώ απολύτως. Δε μπορώ να διαφωνήσω για τη διαφορά PVA/IPS αλλά η ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι ότι τη διαφορά μεταξύ τους είναι αμελητέα στην πραγματική χρήση. Ναι πιθανόν να έχουν διαφορά αλλά αμφιβάλλω αν θα γίνει αντιληπτή μεταξύ δύο καλών panel (PVA το ένα και IPS το άλλο). Το ότι υπάρχει ενα "ρεύμα" υπέρ των IPS είναι γεγονός, που εμένα όμως προσωπικά δε με πείθει από μόνο του. Είναι γνωστό ότι σε όλους τους τομείς της τεχνολογίας ο καθένας υποστηρίζει αυτό που θεωρεί καλύτερο χωρίς πολλές φορές να έχει τα απαραίτητα επιχειρήματα. Όταν ήθελα να πάρω τη δική μου, το μοναδικό review που βρήκα την έθαβε (στην κυριολεξία). Οι γνώμες όμως των χρηστών σε όλα τα fora ήταν πολύ θετικές και τελικά αποδείχτηκαν πολύ πιο βάσιμες από τη γνώμη του ενός που ήθελε να κάνει ένα review. Συμφωνώ. Και εγώ εμπιστεύομαι περισσότερο την γνώμη των χρηστών παρά των reviewers. Αλλά ποιες είναι οι επιλογές μου στα PVA; Το Eizo που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ κοντεύει τα 2500 ευρώ και είναι απλησίστο παρά τις ατέλειές του. Το Samsung 305T το οποίο στοιχίζει πάνω κάτω όσο και κάποια από τα IPS και για το οποίο δεν έχω δει συστάσεις για επεξεργασία φωτογραφίας – μάλλον το αντίθετο. Τέλος το Daewoo LCD30KAL για το οποίο εικάζεται ότι είναι μια φθηνή εκδοχή του Samsung αλλά είναι σχεδόν αδύνατο βρεις πληροφορίες, γνώμες, τεστ. Για τις εγγυήσεις, μπορεί να σου φαίνονται πολλά τα πίξελ που δικαιολογούν αλλά πλέον το QC έχει βελτιωθεί πολύ και αυτά τα προβλήματα τείνουν να εξαλειφθούν πλήρως. Η δικιά μου ήρθε με ένα hot pixel το οποίο την πρώτη μέρα είχε διορθωθεί από μόνο του. Εδώ θα διαφωνήσω εν μέρη μαζί σου. Το QC είναι αισχρό.. Καθημερινώς διαβάζω αναφορές για μη καλή εφαρμογή του πλαισίου, έντονο backlight bleed, color patches, banding, σφυρίγματα και θορύβους διαφόρων ειδών και πίξελς που καίγονται μετά από κάποιες εβδομάδες λειτουργίας. Στο εξωτερικό αρκετοί χρήστες φέρονται να έχουν επιστρέψει τα μόνιτορς περισσότερες από μία φορά, μέχρι να πετύχουν ένα χωρίς προβλήματα. Και συζητάμε για ακριβές συσκευές που έχουν ένα σχεδόν επαγγελματικό προσανατολισμό. Γιατί θα πρέπει στην Ελλάδα να έχουμε χειρότερους όρους εγγυήσεως την στιγμή που πληρώνουμε ακριβότερα από ότι σε ΗΠΑ ή Δυτική Ευρώπη; Και υπάρχει και κάτι άλλο πέραν του αριθμού των καμένων πίξελς που δικαιολογεί η κάθε αντιπροσωπεία. Πρόβλημα νοοτροπίας. Όταν προωθείς ένα προϊόν ως «μία επαγγελματική οθόνη ιδανική για χρήστες που ασχολούνται με την επεξεργασία εικόνας» δεν μπορείς να αποδέχεσαι τόσα καμένα πίξελς. Και αν συγκριτικά με το παρελθόν τα καμένα πίξελς δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο σήμερα, τί θα γίνει στην περίπτωση που το μόνιτορ θα έχει backlight bleed; Θα καταλάβουν ότι είναι ακατάλληλο και θα το αλλάξουν; Πολύ αμφιβάλλω. Θα ήθελα να ακούσω απόψεις ατόμων με σχετική εμπειρία. @kavouras Φίλε kavouras έχω υπόψη μου το συγκεκριμένο μοντέλο αλλά δυστυχώς οι 27” προσφέρουν τον ίδιο χώρο εργασίας με τις 24” και δεν μου είναι αρκετό. Ευχαριστώ πάντως.
tzoykas Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Δημοσ. 9 Μαΐου 2008 Η δικιά μου εμπειρία από το QC γενικα είναι πολύ καλή. Δουλεύω σε εταιρία πληροφορικής και μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει καμμιά επιστροφή οθόνης. Μόνο κανα δυο έχουν εμφανίσει hot pixels και δε μας απασχόλησε. Και μιλάμε για πάνω από εκατό οθόνες διαφορετικών διαστάσεων (οι οποίες όμως είναι ΤΝ). Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα απλά έχουν επίσης σίγουρα μειωθεί. Όσο για το ποια πράγματα θεωρούνται βλάβες, αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσεις σίγουρα με το κατάστημα πριν αγοράσεις την οθόνη. Αμφιβάλλω αν κανείς δέχεται το bleeding και την ανομοιομορφία στο backlight σαν bug και όχι σαν feature
homer a1 Δημοσ. 10 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2008 Η δικιά μου εμπειρία από το QC γενικα είναι πολύ καλή. Δουλεύω σε εταιρία πληροφορικής και μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει καμμιά επιστροφή οθόνης. Μόνο κανα δυο έχουν εμφανίσει hot pixels και δε μας απασχόλησε. Και μιλάμε για πάνω από εκατό οθόνες διαφορετικών διαστάσεων (οι οποίες όμως είναι ΤΝ). Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα απλά έχουν επίσης σίγουρα μειωθεί. Ειλικρινά, εύχομαι να έχεις δίκιο εσύ και να είναι υπερβολικοί οι φόβοι μου. Έχω την εντύπωση όμως ότι σε περιβάλλον γραφείου πολλά από τα προβλήματα ενός μόνιτορ θα περνούσαν απαρατήρητα. Ένας ιδιώτης στο σπίτι του θα χρησιμοποιήσει το μόνιτορ με πληθώρα τρόπων (πχ θα παίξει μια ασπρόμαυρη ταινία και εκεί ίσως τον ενοχλήσουν το black crush και το backlight bleed που ανέφερα πιο πάνω). Στο γραφείο φαντάζομαι ότι μόνο ʽχτυπητάʼ προβλήματα θα κινήσουν διαδικασίες επιστροφής. Όσο για το ποια πράγματα θεωρούνται βλάβες, αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσεις σίγουρα με το κατάστημα πριν αγοράσεις την οθόνη. Αμφιβάλλω αν κανείς δέχεται το bleeding και την ανομοιομορφία στο backlight σαν bug και όχι σαν feature Πέρασα εχθές από κατάστημα μεγάλης αλυσίδας και ρώτησα τι γίνεται σε περίπτωση προβλήματος. Είχαν τυπώσει ένα καρτελάκι που έδειχνε το όριο των πίξελς για κάθε εταιρεία. Όταν του είπα τι γίνεται σε περιπτώσεις άλλων προβλημάτων (εξʼ αρχής για καινούριο μόνιτορ) μου είπε ότι θα πρέπει να το πάω στην αντιπροσωπεία. Αυτοί αναγνωρίζουν μόνο τα καμένα πίξελς!! Θα ρωτήσω κι αλλού γιατί μπορεί ο συγκεκριμένος απλώς να μην ήξερε. Αλλά θεωρώ απαράδεκτο να πρέπει να πληρώσω τόσα χρήματα και να τρέχω σε αντιπροσωπείες από την πρώτη μέρα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.