Προς το περιεχόμενο

Εχθροί του θορύβου, δώστε τα φώτα σας!

parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε Insomniacs, χρόνια σας πολλά κλπ κλπ.

Άνοιξα ετούτο το thread για να μοιραστούμε εμπειρίες/λύσεις/παρεμβάσεις που κάνουμε στα PC μας για μείωση του παραγόμενου θορύβου, ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλιότεροι. Και κάνω την αρχή με μία πρόσφατη σχετική παρέμβαση.

Πρόκειται για το προηγούμενο main PC μου, που έχει μεταφερθεί στο πατρικό σπίτι εδώ και έναν περίπου χρόνο: Gigabyte 7VAX (VIA KT400), Athlon XP 2400+, Thermaltake Volcano 9, Sapphire Radeon 9550 και ένας 60άρης Maxtor. Το PC από την πρώτη στιγμή που αγοράστηκε ήταν θορυβώδες, εξαιτίας του (σχετικά) performance HSF. Τα τελευταία 2-2.5 χρόνια όμως ήταν πραγματικά ανυπόφορο στο αυτί κάποιου που δεν είχε συνηθίσει να δουλεύει με αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ασχολήθηκα νωρίτερα με το θέμα του θρούβου. Και επειδή, όπως προανέφερα, το έχω μεταφέρει από το σπίτι μου, είχα ξεσυνηθίσει εντελώς και μου κακοφάνηκε πάρα πολύ πριν λίγες μέρες που χρειάστηκε να το δουλέψω.

Επειδή το socket είναι πανάρχαιο πλέον, η αγορά νέου HSF δεν ήταν ρεαλιστική επιλογή, τόσο λόγω διαθεσιμότητας όσο και λόγω τιμής. Π.χ. ένα μοντέλο της Zalman που βρήκα ανέφερε υποστήριξη Socket A, αλλά ζητούσε κάπως περισσότερα χρήματα από όσα ήμουν διατεθειμένος να ξοδέψω. Τελικά, η λύση ήταν πιο απλή και συνίστατο στα παρακάτω:

• Ενώ δούλευε το PC με ανοιχτό το πλαϊνό κάλυμμα, με πολλή προσοχή σύντομο σταμάτημα όλων των fan έναν-έναν, ώστε να βρεθούν όλοι οι πιθανοί φταίχτες. Η ετυμηγορία: κάτι έπρεπε να γίνει με CPU fan και chipset fan
  • Αγορά ενός αθόρυβου 12άρη CoolerMaster
  • Αγορά ενός αντάπτορα από 8 σε 12cm fan
  • Ξεβίδωμα και αφαίρεση του CPU fan από την ψύκτρα, βίδωμα του αντάπτορα, βίδωμα του νέου 12άρη fan επάνω στον αντάπτορα. Η τροφοδοσία του γίνεται κανονικά όπως και με τον προηγούμενο, από το 3πινο CPU fan header της μητρικής
  • Ξεβίδωμα και αφαίρεση του chipset fan από την ψύκτρα του. Αποφάσισα να αφήσω το chipset με passive ψύξη και εκ του αποτελέσματος (video encoding + εντατικό gaming από τον αδερφό μου) δικαιώθηκα. Αυτό ήταν που έκανε και τη μεγάλη διαφορά στο θόρυβο, πολύ περισσότερη από ότι περίμενα αρχικά.

Τελικά, με κόστος ούτε 8.5 ευρώ και ελάχιστο κόπο, ήλθε σε πέρας μία δουλειά που αδικαιολόγητα είχα καθυστερήσει τόσα χρόνια. Αδικαιολόγητα, αφού η εμπειρία χρήσης του μηχανήματος ανέβηκε ποιοτικά αρκετά κλικς. Ευτυχώς, ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού (που υποπτευόμουν ότι θα έχρηζε επίσης αλλαγής) με διέψευσε πανηγυρικά. Ίσως όμως να διαβάσουμε για κάποια τέτοια περίπτωση σε ένα από τα τυχόν επόμενα posts. Αν εγώ, που έχω περιορίσει εδώ και αρκετό καιρό τις hardware ανησυχίες μου, άναψα ένα ταπεινό σπιρτάκι με τα παραπάνω, ας μας δώσει πραγματικά φώτα κάποιο από τα πολλά hardware-οτζιμάνια που έχουμε στο φόρουμ!

Δημοσ.

Αφαίρεση των τεσσάρων 8cm ανεμιστήρων του κουτιού.

Αλλαγή εργοστασιακής ψύκτρας του επεξεργαστή σε μία της Zalman από χαλκό και ρύθμιση σε χαμηλές στροφές.

Αλλαγή του ανεμιστήρα του τροφοδοτικού σε ένα με ρουλεμάν.

Τοποθέτηση ηχομονωτικού υλικού εντός του κουτιού (παντού για την ακρίβεια)

Τα επίπεδα θορύβου έπεσαν σχετικά πολύ με τα αρχικά δεδομένα.

Μεταφορά του υπολογιστή στην αδερφή μου και αγορά ενός notebook και ησύχασα από τις mod - ίφες και τους θορύβους

Δημοσ.
....

[*]Αγορά ενός αθόρυβου 12άρη CoolerMaster

[*]Αγορά ενός αντάπτορα από 8 σε 12cm fan

...

Φίλε, και εγω πριν πάρω τελικά το Scythe Ninja, σκεφτομουν μια τέτοια λύση στο μυαλό μου (το συγκεκριμένο μετατροπέα με ένα αναλογο 12αρι fan), χωρις να ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική, καθώς δεν εχω και μεγαλη εμπειρια στο χώρο της ψυξης..

Με πεισανε βέβαια οτι η Ninja θα είναι πολύ καλύτερη απο μια τετοια πατεντα, οποτε κατέληξα εκει..

Αλλά για την περιπτωση που λες (παλιο μηχάνημα), ειναι τρομερή λυση...

Δημοσ.

Τοποθέτηση δεύτερης ψύκτρας στο πίσω μέρος του επεξεργαστή, ανοίγωντας τρύπα στην πλάτη του κουτιού! Αυτό χαμήλωσε την θερμοκρασία του επεξεργαστή κατά 10 βαθμούς κελσίου...

Για τους δύσπιστους υπάρχει φώτο :

http://rapidshare.com/files/111155640/1.jpg.html

Δημοσ.
Τοποθέτηση δεύτερης ψύκτρας στο πίσω μέρος του επεξεργαστή, ανοίγωντας τρύπα στην πλάτη του κουτιού! Αυτό χαμήλωσε την θερμοκρασία του επεξεργαστή κατά 10 βαθμούς κελσίου...

Πώς συνέβει αυτό, αφού μεσολαβεί η μητρική και ''κόβει'' την ροή του αέρα? :rolleyes:

Δημοσ.

Υπάρχουν και τα pin που συνδέονται άμεσα με την cpu και μπορείς εκεί να ακουμπήσεις την ψήκτρα :)

Το πρόβλημα είναι να μην προκαλέσεις βραχυκύκλωμα...

Εχεις δει cpu athlon xp 2400+ στους 35 βαθμούς κελσίου αερόψηκτο με θόρυβο κάτω των 20db στα 50cm? Ε στην φωτό τον βλέπεις!

Δημοσ.

Πλέον υπάρχουν στο εμπόριο πολύ αποδοτικοί ανεμιστήρες με χαμηλό θόρυβο. Η πιο συνηθισμένη αλλαγή που κάνω σε θορυβώδεις ανεμιστήρες που δεν συνδέονται στη μητρική είναι να τους βγάζω το 12V μόλεξ και να το συνδεω στα 5V. Και μια και το συζητάμε θα ήθελα τα φώτα των ηλεκτρονικών στο θέμα των 7V. To έκανα κι αυτό σε έναν ανεμιστήρα αφού έχει πιο πολλές στροφές από τα 5 και πολύ λιγότερο θόρυβο από τα 12, αλλά κάπου είχα διαβασει πως μπορεί να χαλάσει το τροφοδοτικό αν συνδέεις ανεμιστήρες στα 7V. Ξέρετε κάτι?

Δημοσ.

Δοκιμαστε τους sharkoon silent eagle στις 1000 στροφες.Εβαλα τετοιους και ησυχασα.Τωρα μονο το τροφοδοτικο μου μενει να βρω τροπο να κανω ποιο ησυχο.

Δημοσ.
Υπάρχουν και τα pin που συνδέονται άμεσα με την cpu και μπορείς εκεί να ακουμπήσεις την ψήκτρα :)

Το πρόβλημα είναι να μην προκαλέσεις βραχυκύκλωμα...

Εχεις δει cpu athlon xp 2400+ στους 35 βαθμούς κελσίου αερόψηκτο με θόρυβο κάτω των 20db στα 50cm? Ε στην φωτό τον βλέπεις!

sorry ρε bro αλλά για πες μας λίγο πώς κατάφερες να ακουμπήσεις τα pin του Board και όχι του cpu και χωρίς να προκαλέσεις βραχυκύκλωμα γιατί εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπο....

Δοκιμαστε τους sharkoon silent eagle στις 1000 στροφες.Εβαλα τετοιους και ησυχασα.Τωρα μονο το τροφοδοτικο μου μενει να βρω τροπο να κανω ποιο ησυχο.

βάλτου άλλον έναν τέτοιο, είχα βάλει και εγώ σε πολλά psu αυτούς τους ανεμιστήρες και παίζουν ακόμα μια χαρά και ήσυχα ζεστάθηκαν λίγο παραπάνω αλλά δεν έχουν πρόβλημα

Δημοσ.

Αγαπητέ Vatos_locos χρησιμοποίησα μπόλικη σιλικόνη παλιάς κοπής χωρίς χαλκό, ασήμι κλπ. Επειδή όμως το σύστημα κατά καιρούς έκανε χωρίς λόγο επανεκκίνηση έβαλα στη βάση της ψύκτρας ένα λεπτό θερμοαγώγιμο αυτοκόλλητο όπως αυτά που έχουν οι ψύκτρες των τσιπσετ των μητρικών. Έτσι η σιλικονη καλύπτει τα κενά ανάμεσα στα ποδαράκια του σοκετ της cpu και το αυτοκόλλητο δεν αφήνει κάποιο ποδαράκι να γρανζουνίσει την ψύκτρα και να γίνει βραχυκύκλωμα :)

Από τότε το σύστημα δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα σταθερότητας και δουλεύει έτσι σχεδόν δυο χρόνια :)

Δημοσ.

Γιατί το κάνετε αυτό ρε παιδιά, ε γιατίιιιι?

Μια συζήτηση δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς παρατράγουδα και ιστορίες για εξωγήινους?

Δημοσ.
frenzy δε σε πιάνω. Πιο είναι το παρατράγουδο; Πια είναι η ιστορία για εξωγήινους; Υπάρχει φωτό

http://rapidshare.com/files/111155640/1.jpg.html

Eκτός του ότι την έχεις ανεβάσει σε rapidshare και βγάζω τα μάτια μου με γατάκια και άλλα κατοικίδια στις γραμματοσειρές, στην photo δεν φαίνεται ούτε πως έχει συνδεθεί, ούτε κανένα screenshot με θερμοκρασίες...:rolleyes:

Παρ'όλα αυτά δεν λέμε πως δεν σε πιστεύουμε, διευκρινήσεις ζητάμε.... ;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...