Προς το περιεχόμενο

Τελευταίες λεπτομέριες πριν το upgrade

Cleitos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ όλο το forum και χρόνια πολλά σε όλους,

Έχω μια σχετική γνώση πάνω στους υπολογιστές αλλά θέλω μια βοήθεια σε κάποια πράγματα πριν ολοκληρώσω την αναβάθμιση που θα κάνω. Να αναφέρω ότι αυτά που σκοπεύω να πάρω είναι: μητρική: X48-DS5, CPU: Q9450, VGA: 9800GTX.

Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

1) για να γίνει σωστή εγκατάσταση των παραπάνω, πρέπει να κάνω πρώτα format και μετά ή το αντίθετο;

2) είναι δύσκολη ή εγκατάσταση του επεξεργαστή και της μητρικής; Να πάω στο Πλαίσιο να μου τα βάλουν ή να τα κάνω μόνος; είπα και πριν ότι έχω μια σχετική γνώση, δηλαδή ξέρω πως να τα κάνω αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο :-)

3)Έχω ήδη 2 δίσκους IDE, και έχω σκοπό να αντικαταστήσω τον έναν με έναν Seagate 500GB SATA. Τι πρέπει να γνωρίζω ώστε να γίνουν όλα οκ; έχω XP SP2

4) θέλω μια καλή πρόταση για "δροσιά" στο pc μου! Έχω το Soprano, και τους stock ανεμιστήρες, και οι θερμοκρασίες είναι οι εξής: CPU: 28-31C, VGA:47-54C, MOBO: 32C, HDD: 30 kai 31C. Τι προτείνετε, όσον αφορά τα case fans έτσι(2 12άρηδες και 1 9,2άρη);

Συγγνώμη εάν σας κούρασα άλλα πρώταρης τι να κάνουμε:-)

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Δημοσ.

1) Βάλε το hardware και μετά format.Αυτό γιατί διάφορα βασικά αρχεία ρυθμίζονται στις δυνατότητες του συστήματος σου.Πολύ απλά αν πάρεις τον σκληρό σου και τον βάλεις σε ένα άλλο pc δεν θα bootαρει...

2)Δεν είναι δύσκολη αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός και να μειώσεις όσο πιο πολύ γίνεται τα περιθώρια λάθους.Δοκίμασε να βγάλεις το παλιό hardware να πάρεις μια 1η όψη και μετά βουρ στο νέο

3)Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τπτ ιδιαίτερο τον συνδέεις και πας Ο υπολογιστής μου και πας στο σκληρο σου και του κάνεις διαμόρφωση.

4)Η θερμοκρασίες σου είναι πολύ καλές αλλά νομίζω πρέπει να περιμένεις να δεις την θερμική συμπεριφορά του καινούργιου hardware.Πάντος μία aftermarket ψύχτρα με λενα fan να φυσάει πάνω τις και ένα άλλο να βγάζει τον ζεστό αέρα θα κάνουν σίγουρα πάρα πολύ καλή δουλειά.

Ελπίζω να σε διαφώτισα, για τυχόν λάθη δείξτε έλεος. :P

Δημοσ.

Καταρχήν σε ευχαριστώ φίλε μου που απάντησες. Τώρα όσον αφορά τα ερωτήματα: αυτό που λες με το παλιό hardware το έχω κάνει ήδη πολλές φορές και με το pc του αδελφού μου και σε μένα (πρόσφατα μάλιστα πέρασα τροφοδοτικό, και έπρεπε να βγάλω την μητρική) οπότε όπως είπα έχω αρκέτες γνώσεις. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η τοποθέτηση του επεξεργαστή, της θερμοαπαγωγικής πάστας, και το γεγονός ότι η μητρική που διάλεξα είναι ΑΤΧ ενώ αυτή που έχω τώρα είναι microATX. θα με δυσκολέψει αυτό;

Για τον δίσκο, σίγουρα είναι απλή η εγκατάσταση έτσι; Γιατί είχα ακούσει κάτι με floppy και τέτοια και φοβήθηκα, μιας και είμαι ακόμα με την παλιά τεχνολογία (IDE). Αυτό το RAID που ακούω συνέχεια τι είναι; :confused:

Οι 2 12άρηδες αυτό κάνουν: ο ένας ρουφάει αέρα και ο άλλος τον βγάζει. Για aftermarket το σκέφτομαι αλλά 1ον δεν νομίζω να κάνω o/c (τουλάχιστον στον CPU), και 2ον επείδη ξέρω ότι η καλύτερη είναι η thermalright 120 extreme (δεν ξέρω εάν το έγραψα σωστά) δυστυχώς δεν χώράει στο κουτί μου :cry:! Γι αυτό πείτε μου αρχικά κάτι πολύ καλό για case Fans και μετά βλέπουμε...

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Κοίτα, όσον αφορά την θερμοαγώγιμη πάστα, μπορείς να βρεις στο Google πολλούς και καλούς ταυτόχρονα οδηγούς - δεν είναι τίποτα μην αγχώνεσαι, αλλά ψάξ' το και συ λίγο.

Το Raid που ρώτησες δε σε ενδιαφέρει στην παρούσα φάση. Είναι μια συνδεσμολογία κατά την οποία κάνεις δίσκους να δουλεύουν μαζί και κερδίζεις επίδοση/ταχύτητα, ασφάλεια, κα. αναλόγως τι είδους raid θα κάνεις. Googlαρε το και θα μάθεις ρε ακριβώς τι παίζει.

Δημοσ.
Κοίτα, όσον αφορά την θερμοαγώγιμη πάστα, μπορείς να βρεις στο Google πολλούς και καλούς ταυτόχρονα οδηγούς - δεν είναι τίποτα μην αγχώνεσαι, αλλά ψάξ' το και συ λίγο.

Το Raid που ρώτησες δε σε ενδιαφέρει στην παρούσα φάση. Είναι μια συνδεσμολογία κατά την οποία κάνεις δίσκους να δουλεύουν μαζί και κερδίζεις επίδοση/ταχύτητα, ασφάλεια, κα. αναλόγως τι είδους raid θα κάνεις. Googlαρε το και θα μάθεις ρε ακριβώς τι παίζει.

Sorry που ροτάω πράγματα που μπορεί να έχουν ειπωθεί ξανά αλλά θέλω έτσι μια καθαρή εξήγηση. Για το RAID είχα ψάξει στο ιντερνετ και ναι ήξερα ότι ήταν συνδεσιμολογία σκληρών και λοιπά αλλά δεν είχα καταλάβει σε τι ωφελούσε...

Δες, πρώτα από όλα εάν αποφασίσω να τα βάλω μόνος σίγουρα πρέπει να πάρω πάστα έτσι; οπότε τι προτείνετε;

Για case fans έχεις καμμιά πρόταση;

Δημοσ.

το raid είναι τρόπος διάταξης δίσκων που έχει κάποια πλεονεκτήματα

για παράδειγμα μπορείς να βάλεις 2 δίσκους σε διάταξη που να τους βλέπει σαν ένα δίσκο και να μοιράζει τα αρχεία και στους 2

αυτό σημαίνει ότι όταν εκτελείς μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί δεδομένα και από τους 2 δίσκους το κάνεις σε μεγαλύτερη ταχύτητα γιατί χρησιμοποιείς ταυτόχρονα 2 κεφαλές αφού διαβάζει και από τους 2 δίσκους σε αντίθεση για παράδειγμα με έναν δίσκο

υπάρχουν πολλές διατάξεις δίσκων (raid 0, 1, 5, 6 κλπ) και το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, μπορείς να κάνεις mirror δλδ να γράφεις τα ίδια ακριβώς πράγματα και στους 2 δίσκους ώστε αν ο ένας χαλάσει να έχεις backup τον άλλο επί τόπου που σε αυτήν την περίπτωση δεν γράφει πιο γρήγορα αλλά διαβάζει πιο γρήγορα, μπορείς να κάνεις striping που σημαίνει ότι γράφει και διαβάζει πιο γρήγορα και μπορείς να κάνεις συνδυασμούς για να συνδυάσεις τα πλεονεκτήματα διαφόρων raid

άλλοι λένε ότι το raid είναι πιο αξιόπιστο και πιο αποδοτικό με ακριβότερους δίσκους, υπάρχουν διάφορες απόψεις για controllers κλπ, εγώ δεν έχω μετρήσει ποτέ τπτ προσωπικά για να βγάλω συμπέρασμα

Δημοσ.

δηλαδή εάν κατάλαβα καλά από εδώ, πρέπει να απλώσω μια ποσότητα σαν κουκούτσι(ή σαν γραμμή που λέει στο.pdf αρχείο; ) στο κέντρο του επεξεργαστή, και να την απλώσω με το χέρι ή με κάρτα, χωρίς όμως να φτάσει στις άκρες ή να τοποθετήσω πάνω τον ανεμιστήρα και θα απλωθεί μόνο του(από άλλον οδηγό το είδα αυτό);;

Και κάτι άλλο: ποία είναι η καλύτερη; Ή μάλλον ποιά από τις 2 αυτές είναι η καλύτερη;

Artic Silver 5 ή Arctic Ceramique .

Πείτε τίποτα και για κανέναν ανεμιστήρα, να πάω σήμερα αμα είναι να τα πάρω :-)

Edit: ευχαριστώ oneofthem, ξεκαθαρίστηκε το θέμα, το κατάλαβα ;)

Δημοσ.

Λοιπόν, αφού έψαξα αρκετά, βλέπω ότι ο καλύτερος τρόπος για την τοποθέτηση την πάστας, είναι 1-2 σταγόνες στο κέντρο του επεξεργαστή, και άπλωμα με μια κάρτα, ή με το χέρι μέσα σε μια ζελατίνα. (θα προτιμήσω την κάρτα, πιστεύω θα απλωθεί καλύτερα). Επίσης μάλλον θα πάρω την Arctic Silver 5, λόγω του ότι το 99,9% του όγκου της εμπεριέχει μικροσκοπικά σωματίδια Aπό ασήμι για καλύτερη επαγωγή θερμότητας, τουλάχιστον έτσι γράφει. Επίσης λέω πριν τοποθετήσω τον επεξεργαστή να χρησιμοποιήσω αυτό για μεγαλύτερη ασφάλεια (χρειάζεται όμως πραγματικά;)

Το coolερακι θα μείνει το stock προς το παρόν... αργότερα μπορεί να βάλω κάποιο καλύτερο εάν ασχοληθώ με o/c. είμαι σωστός ως εδώ;; :-)

και κάτι τελευταίο: όπως είπα και στην αρχή, τώρα έχω microATX, θα με δυσκολέψει στην εγκατάσταση καθόλου το γεγονός ότι είναι ΑΤΧ;

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Για ανεμιστήρες που ψάχνεις εγώ σου προτείνω κάτι τέτοιο: THERMALTAKE ή ΑΚΑSA. Μπορεί να είναι είναι λίγο "παρδαλά" να το πω :-), αλλά την δουλειά τους την κάνουν, και είναι και ήσυχα...από κει και πέρα υπάρχουν και οι silenX στο Πλαίσιο ρίξε και εκεί μια ματιά. Για τις πάστες που λες, έχω ακούσει πολυ καλά λόγια και για τις 2... εγώ προσωπικά είχα χρησιμοποιήσει την silver 3, πολύ καλή...για περαιτέρω ας μιλήσουν οι πιο ειδικοί

Δημοσ.

Ευχαριστώ N.I.C για τις προτάσεις...μάλλον για ton thermaltake θα πάω...

Πείτε ρε παιδιά αμά η διαδικασία που λέω πάνω (#9), είναι σωστή, επειδή δεν έχω βάλει θερμοαγώγιμη πάστα πότε... και πια από τις 2 είναι καλές... Αύριο πρέπει να πάω γιατί αλλιώς την χάνω την ευκαιρία...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...