jimarass Δημοσ. 2 Μαΐου 2008 Δημοσ. 2 Μαΐου 2008 1)Αν είσαι επιστήμονας και το λες αυτό αδικείς και τον εαυτό σου και την επιστήμη. Καταρχήν θέλω ενα παράδειγμα μιας τεκμηριωμένης θεωρίας που απορρίφθηκε (ο Νεύτωνας ισχύει για μικρές ταχύτητες και μάλιστα οι εξισώσεις του προκύπτουν απο την σχετικότητα). 2)Παρ'ολα αυτά το οτι οι θεωρίες καταρρίπτονται σημαίνει οτι στην επιστήμη δεν υπάρχουν δόγματα. Αν υπήρχαν θα έλεγε η οικουμενική σύνοδος επιστημόνων "Κάτω τα χέρια σας απο τον Νεύτωνα μην σας τα κόψω" και ο Einstein θα ήταν αιρετικός. 3)Για αυτό λοιπόν δεν έχω πίστη οτι η επιστήμη έχεις όλες τις απαντήσεις αλλα οτι *μπορει* να τις βρεί κάποια στιγμή ή μπορει να βρεί οτι δεν μπορεί να τις βρεί (στα μαθηματικά ο Goedel έχει αποφανθεί ήδη). Ο επιστήμονας είναι άνθρωπος και μπορεί να εχει τα κόμπλεξ του και τις φιλοδοξίες του αλλα μια ολόκληρη επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να είναι δογματική. Ο Heisenberg είχε δίκιο και ο Einstein άδικο και παρ'ολο που ο τελευταίος ήταν καταξιωμένος και ο άλλος 20 χρονών επικράτησε η απροσδιοριστία και οχι η δογματική πίστη της μη-τυχαιότητας. 4)Ας πούμε οτι εγώ που πιστεύω στην επιστήμη, πιστεύω στον άνθρωπο που είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο όπως άλλωστε και κάθε θεός. 5)Εσύ ας πουμε πιστεύεις οτι 857 διαφορετικές κοσμοθεωρείες είναι ψεύτικες και η δική σου είναι η μοναδική και αληθινή. Ε εγώ πιστεύω οτι 858 κοσμοθεωρείες είναι ψεύτικες. Βλέπεις καμια μεγάλη διαφορά; 1)H θεωρία της κίνησης ξέρεις πως βγήκε? Από την εμπειρία!! Για αυτό και απέτυχε να ερμηνεύσει το 4διαστο (ισως) σύμπαν που ζούμε τώρα. Η θεωρία του Nεύτωνα είναι λάθος με την έννοια ότι αν ίσχυε, τότε πολλά πράγματα που βλέπουμε γύρω μας δεν θα υπήρχαν. Αποτελεί προσέγγιση, δηλαδή λύση θεωρίας. Σα θεωρία καθεαυτή είναι λάθος. Όπως ίσως είναι και του einstein. Οι φυσικοί νόμοι περιγράφουν, ΔΕΝ εξηγούν!! Ξέρεις κάποιο νόμο πχ που περιγράφει τη βαρύτητα???? Αυτό που περιγράφει ο φίλος ο Harkon είναι πως η επιστήμη του ανθρώπου είσαι σε νηπιακά στάδια, δε μπορεί να ανταγωνιστεί τη φιλοσοφία στη μάχη με τη θρησκεία. Ακόμα η φιλοσοφία αποτελεί τον πιο επιστημονικό τρόπο διαπραγμάτευσης θεμάτων που αγγίζουν τη θρησκεία. Και λέω αγγίζουν διότι θρησκεία και επιστήμη δεν εμπλέκονται ΠΟΥΘΕΝΑ. Άλλο πράγμα φτιάχνει ο φούρναρης και άλλο ο μπακάλης. 2)Αποτελεί σκέψη που υπηρετεί τη λογική πως εκκλησία και επιστήμη είναι ατνίπαλαστρατόπεδα. Δεν ισχύει το δεύτερο, επομένως ούτε και το πρώτο. 3)Το καλό της επιστημονικής κοινότητα είναι πως ότι έχει αποδείξει, αποτελεί κολώνα στην προσπάθεια του ανθρώπου να πραγματευτεί το ΠΩΣ. Το κακό , αν μπορεί κάποιοσ να το πει κακό βέβαια, είναι πως η επιστήμη είναι σαν το ψάρι που κολυμπά στη θάλασσα. Ποτέ των ποτών δε θα μάθει τι γίνεται έξω από αυτήν. Το δεύτερο κακό είναι πως για τη θάλασσα, δεν ξέρει ΑΚΟΜΑ τι είναι καν το νερό. Το περιγράφει ότι είναι υγρό, κρύο κ.τ.λ. αλλά σηκώνει τα χέρια ψηλά σε όποιον ρωτήσει να πει ΤΙ ΕΙΝΑΙ. Εκεί συνεχίζει η φιλοσοφία. 4)Σωστά 5)Φυλοσοφικά η κοσμοθεωρία , στην κορυφή της πυραμίδας ξεκινά με ένα ερώτημα. Υπάρχει δημιουργός ή όχι? Άρα είναι 878/2 = 439 κοσμοθεωρίς με θεό και άλλες τόσες χωρίς, στη βάση της πυραμίδας!! Η εκκλησία της Ελλάδος ΑΕ είναι μία από τις τελευταίες. Εγώ είμαι άλλη, πάλι από τις τελευταίες.
Moderators Praetorian Δημοσ. 2 Μαΐου 2008 Moderators Δημοσ. 2 Μαΐου 2008 To "κακό" με έναν πιστό, είναι ότι και "αποδείξεις" να του φέρεις, δεν θα τις δεχθεί "λόγω πίστης" (γενικά μιλώντας). Και ακριβώς αυτή είναι η διαφορά με έναν "άπιστο" : Οι "αποδείξεις" είναι αυτό ακριβώς αυτό που τον ενδιαφέρει. Αποδείξεις για τι; Ο πιστός συνήθως έχει μια "εχθρικότητα" απέναντι στον "άθεο". Μπορεί. Δεν θα 'πρεπε. Επίσης συμβαίνει και το αντίστροφο.
washcloud Δημοσ. 2 Μαΐου 2008 Δημοσ. 2 Μαΐου 2008 ...κάθε είδους αποδείξεις, ανά τους αιώνες, και δεν μιλώ για ΄σένα... Προσωπικά παρατηρώ, ότι ΣΥΝΗΘΩΣ ο πιστός έχει μια "εχθρικότητα" (έκδηλη, υποβόσκουσα, whatever) απέναντι σε : αλλόθρησκο, αιρετικό, "ερευνητή", και τα λοιπά... Ενώ ο "άθεος" (ας το κάνουμε "αγνωστικιστής" ) μάλλον στην χειρότερη πατρονάρει απλά (πάντα λέμε γαι τάση, κι όχι για απόλυτο χαρακτηριστικό). Λογικό κι όλας, αν πούμε πως ο ένας έχει την ψυχολογία του "ιερού και όσιου" , ενώ ο άλλος "κρύο κεφάλι"....
BLISS Δημοσ. 2 Μαΐου 2008 Δημοσ. 2 Μαΐου 2008 ...ΣΥΝΗΘΩΣ ο πιστός έχει .... Ενώ ο "άθεος".... Κι ο αθεος, πιστος ειναι, σε καποια θεματα (ουσιας...) Ο όρος θειστής/ες ειναι καλυτερος κατα τη γνωμη μου.
washcloud Δημοσ. 3 Μαΐου 2008 Δημοσ. 3 Μαΐου 2008 Πρώτ΄απ΄ όλα η πρόθεσή μου ήταν να τονίσω το πώς βλέπει ο "πιστός" τον "μή πιστό". Για να γίνει αυτό ήθελα έναν "τραχύ" κι όχι απόλυτο όρο, για να υπάρξει η "αντιπαράθεση". Γι' αυτό και άλλωστε τον έχω ξεσκίσει (ΚΑΙ αυτόν ) στα εισαγωγικά. Δεν ξέρω τί εννοείς εσύ με τον όρο θεϊστής, αλλά κατ΄ουσία εγώ μιλάω για αγνωστικισμό : Δεν "πιστεύω" (δεν μ΄ενδιαφέρει μια "προσμονή", προσωπικά τη νιώθω να μην εναρμονίζεται με τη φύση μου), δεν νιώθω "κάτι" και είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου γι΄αυτό, δεν "φοβάμαι" (ίσα ρε Ράμπο) - με την έννοια ότι δεν εξωθώ τον φόβο και την ανασφάλειά μου να στήσουν χορό με τις επιθυμίες, την άγνοια, την ελπίδα και άλλα συνθετικά μέρη του ποιός είμαι - και δεν ΓΝΩΡΙΖΩ, κάτι που επίσης λέει πολλά στη φύση μου. Δεν αρνούμαι κάτι, όταν δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετο , όμως δεν δέχομαι και κάτι, όταν ακριβώς αδυνατώ ν΄αποδείξω τ΄ανάποδο. Κάνω πίσω, την ψάχνω, δεν βιάζομαι, είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, κι "όπως κάθε άνθρωπος" προσπαθώ να εργάζομαι, να δημιουργώ, να βελτιώνομαι, και προσωπικά δεν έχω καμμία τάση και διάθεση να βγάλω το μάτι του άλλου, είτε για να πάω μπροστά, είτε γιατί έτσι μου προστάζει ένα ένστικτο, μια λογική, και δεν νιώθω την ανάγκη ενός σημείου αναφοράς για ολ΄αυτά. Νομίζω όποιος το χρειάζεται, είτε είναι πολύ φοβισμένος (πολυσχιδώς), είτε πολύ άγουρος, και "χρειάζεται" "διδαχή". Ε η "διδαχή" είναι πολύ ζόρικο πράγμα. Είτε σημαίνει επέμβαση στην συνειδητότητά του (κάτι σαν παπαγαλία δηλαδή), είτε ακόμα χειρότερα καταλήγει στη χειραγώγηση.Αμφότερα μου ακούγονται πολύ άσχημα. Α κι έχω την τάση να εκτιμώ και να θαυμάζω, αλλά όχι να "λατρεύω". Κι έτσι νιώθω ειλικρινής κι ελεύθερος, γηράσκοντας μέχρι ψόφου διδασκόμενος.
jimarass Δημοσ. 4 Μαΐου 2008 Δημοσ. 4 Μαΐου 2008 Πρώτ΄απ΄ όλα η πρόθεσή μου ήταν να τονίσω το πώς βλέπει ο "πιστός" τον "μή πιστό". Για να γίνει αυτό ήθελα έναν "τραχύ" κι όχι απόλυτο όρο, για να υπάρξει η "αντιπαράθεση". Γι' αυτό και άλλωστε τον έχω ξεσκίσει (ΚΑΙ αυτόν ) στα εισαγωγικά.Δεν ξέρω τί εννοείς εσύ με τον όρο θεϊστής, αλλά κατ΄ουσία εγώ μιλάω για αγνωστικισμό : Δεν "πιστεύω" (δεν μ΄ενδιαφέρει μια "προσμονή", προσωπικά τη νιώθω να μην εναρμονίζεται με τη φύση μου), δεν νιώθω "κάτι" και είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου γι΄αυτό, δεν "φοβάμαι" (ίσα ρε Ράμπο) - με την έννοια ότι δεν εξωθώ τον φόβο και την ανασφάλειά μου να στήσουν χορό με τις επιθυμίες, την άγνοια, την ελπίδα και άλλα συνθετικά μέρη του ποιός είμαι - και δεν ΓΝΩΡΙΖΩ, κάτι που επίσης λέει πολλά στη φύση μου. Δεν αρνούμαι κάτι, όταν δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετο , όμως δεν δέχομαι και κάτι, όταν ακριβώς αδυνατώ ν΄αποδείξω τ΄ανάποδο. Κάνω πίσω, την ψάχνω, δεν βιάζομαι, είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, κι "όπως κάθε άνθρωπος" προσπαθώ να εργάζομαι, να δημιουργώ, να βελτιώνομαι, και προσωπικά δεν έχω καμμία τάση και διάθεση να βγάλω το μάτι του άλλου, είτε για να πάω μπροστά, είτε γιατί έτσι μου προστάζει ένα ένστικτο, μια λογική, και δεν νιώθω την ανάγκη ενός σημείου αναφοράς για ολ΄αυτά. Νομίζω όποιος το χρειάζεται, είτε είναι πολύ φοβισμένος (πολυσχιδώς), είτε πολύ άγουρος, και "χρειάζεται" "διδαχή". Ε η "διδαχή" είναι πολύ ζόρικο πράγμα. Είτε σημαίνει επέμβαση στην συνειδητότητά του (κάτι σαν παπαγαλία δηλαδή), είτε ακόμα χειρότερα καταλήγει στη χειραγώγηση.Αμφότερα μου ακούγονται πολύ άσχημα. Α κι έχω την τάση να εκτιμώ και να θαυμάζω, αλλά όχι να "λατρεύω". Κι έτσι νιώθω ειλικρινής κι ελεύθερος, γηράσκοντας μέχρι ψόφου διδασκόμενος. Υπάρχουν 6 δισ στον πλανήτη. Σχεδόν όλοι είναι θρήσκοι. Από αυτούς τουλάχιστον το 99% πιστεύει σε ότι έμαθε μεγαλώνοντας να πιστεύει. Το 1% πιστεύει σε ότι πραγματικά επέλεξε να πιστεύει, λάθος ή σωστό. Δεν υπάρχει δηλαδή ο φανατισμός του ανθρώπου προς τη θρησκεία αλλά ο φασισμός του ανθρώπου ενάντια σε ότι εναντιόνεται σε όσα έμαθε να ζει! Ο αθεισμός είναι πολύ εύκολο να διαδωθεί διότι όλοι οι άνθρωποι νοιάζονται που βρέθηκε αυτό το καταραμένο κουνούπι και δεν ξοδεύουν ούτε ένα δευτερόλεπτο για να αναρωτηθούν "πως υπάρχουν". Αν ρωτήσεις κάποιον για αυτό , είτε θα κολλήσει το βλέμα του κανά πεντάλεπτο, πέφτοντας από τα σύννεφα, ή θα γελάσει θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο "να υπάρχεις" λες και ο χρόνος στο σύμπαν ξεκίνησε με τη γέννησή του. Αν κάποιος όμως κάτσει και αναρωτηθεί σοβαρά θα συνειδητοποιπήσει το μέγα πρόβλημα που απασχολεί φιλοσόφους από την αρχή του κόσμου: 1)Γιατί υπάρχω 2)Τι είναι ζωή 3)Πως δημιουργήθηκε η ΔΙΚΙΑ μου ζωή 4)Ποια "συνταγή" διαφοροποιεί τη δικιά μου ζωή από του άλλου. 5)Ποιος/Τι όρισε τη συνταγή αυτή 6)Πως ήξερε ότι ορίζοντας αυτή τη συνταγή θα εβγαινα εγώ και όχι ο άλλος 7)Γιατί ΑΥΤΗ η συνταγή δίνει εμένα και όχι τον άλλο ....και τα ερωτήματα συνεχ'ιζονται. Αυτά τα ερωτήματα ΟΠΩΣ και να απαντηθούν κάποτε, προυποθέτουν "ενέργεια" κάποιου πράγματος που δεν μπορείς να περιγράψεις. Είναι αυτό που λέμε θεός, είναι το κενό είναι η κότα μου. Ακόμα και το ΑΠΕΙΡΟ ΤΙΠΟΤΑ να είναι, ΚΑΤΙ σ'ίγουρα απαντά σε αυτά τα ερωτήματα, όσο σίγουρο είναι πως υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα. Μέχρι να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα ο καθένας μπορεί είτε να μείνει στην απάθεια είτε να το ψάξει όσο μπορεί. Ο άνθρωπος ιστορικά επέλεξε τους θεούς. Οι θεοί δεν είναι η εύκολη λύση, είναι Η λύση (πιθανή πάντα). Το λάθος που κάνουν οι άθεοι κατηγορώντας πως με το θεό βρίσκουμε την εύκολη λύση είναι πως πίσω από αυτά τα ερωτήματα, υπάρχει κάποια διεργασία η οποία πρέπει να περιγραφεί. Οι θρήσκοι θεωρούν ως άλλοι μαθηματικοί πως η λύση εδώθη (αφού άλλωστε υπάρχει) και πάνε αντίστροφα. Η διεργασία είναι ένα μαύρο κουτί που απλά κάνει κάτι. Όταν η επιστήμη φτάσει λίγο πριν την απάντηση αυτών των ερωτημάτων, ο θρήσκος και ο άθεος θα είναι το ίδιο, με τον δεύτερο να ψιλαφίζει επιτέλους το ΚΑΤΙ που υπέθεσε αρχικά και τον άθεο να λεεί : Ιδού η λύση. Ουσιαστικά ο άθεος είναι αυτός που προσπαθεί να περιγράψει, έστω και εν αγνοία του κάτι. Ο θρήσκος δεν μπαίνει στον κόπο. Απλά το ονομάζει: Θεό. Ο λόγος που ο άθεος σήμερα φαίνεται τόσο απόμακρος από το θρήσκο είναι πως η επιστήμη βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο. Η δε μεγάλη ένσταση των άθεων προς τους θρήσκους είναι πως "δεν μπορείς να δεχτείς κάτι που δε μπορείς να περιγράψεις". ?Και η απάντηση που παίρνουν είναι πως "δε χρειάζεται να το κάνω, απλά το αποδέχομαι".
washcloud Δημοσ. 4 Μαΐου 2008 Δημοσ. 4 Μαΐου 2008 Διόρθωση όσον αφορά τον όρο άθεος , γιατί νομίζω ότι αφορά όποιον είναι ΕΝΑΝΤΙΑ στη έννοια "θεός". Και είναι νομίζω λάθος η γενίκευση /αναγωγή όσων δεν πιστεύουν, σε "άθεους". Όσο για την απλοποίηση, με τη μορφή της πρότασης "δεν μπορείς να δεχτείς κάτι που δε μπορείς να περιγράψεις" , είναι νομίζω κακώς χρησιμοποιημένη. Υπάρχουν και αυτοί που απλά είτε δεν νιώθουν κάτι (ανάγκη, επιθυμία κ.α. ), και απλά συνειδητοποιούν ότι αν αφήσει κανείς την πίστη (όπως κι αν είναι αυτή δομημένη μέσα τους) στην άκρη, αυτό που μένει είναι μπόλικη άγνοια. Ιστορικά τεκμηριωμένη, χειροπιαστά παραδείγματα κτλ. Αντιθέτως, υπάρχουν από ενδείξεις έως αποδείξεις ότι συντριπτικό μέρος των δις είτε μηχανορραφεί, είτε κοροιδεύει αλλήλους, είτε εθελοτυφλεί, είτε αυθυποβάλεται, είτε απλά δεν θέλει τους των κύκλων του να ταράσσονται. Δεν λέω ότι ακριβώς γι΄ αυτό "θεός δεν υπάρχει", λέω όμως Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΝ ΦΥΣΗ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ,,,κι όμως έχει φαγωθεί να τις περιγράφει. Να φτιάξει είτε το δικό του παραμύθι, είτε να φτιάξει ένα για να το πουλήσει. Σημειωτέον, δεν είμαι ειδικός αναλυτής. Δεν είμαι σε θέση να κατέχω πόσο καλύτερα - ή χειρότερα θα ήταν "η ανθρωπότητα" σήμερα ΑΠΟΥΣΙΑ θρησκειών. Απουσία "πιστεύω". Μπορεί να ήταν πολύ χειρότερα. Μπορεί ο μόνος τρόπος για να "το πάει κάπου", να ήταν να περάσει από το στάδιο αυτό. Σαν τον έφηβο που "πρέπει" να την... παίξει, για να γνωρίσει τον εαυτό του, και να προχωρήσει σεξουαλικά (...καλώς εχόντων των πραγμάτων). Γι αυτό και είπα ότι καταλαβαίνω ότι οι θρησκεία έχει τη λειτουργία της. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα πει, όταν πχ ένα παιδί εκεί που πάει ν' αυτοκτονήσει, "κρατιέται" στη ζωή, "πιστεύοντας", "α μα καλύτερα ρε συ να κρεμιότανε, αν είναι να το γυρίσει στα θεία ". Περισσότερο όμως μιλάω για την "ουσία" και την "αλήθεια" του πράγματος...Φιλοσοφικά θες να το πεις; Φιλοσοφικά...
jimarass Δημοσ. 5 Μαΐου 2008 Δημοσ. 5 Μαΐου 2008 Διόρθωση όσον αφορά τον όρο άθεος , γιατί νομίζω ότι αφορά όποιον είναι ΕΝΑΝΤΙΑ στη έννοια "θεός". Και είναι νομίζω λάθος η γενίκευση /αναγωγή όσων δεν πιστεύουν, σε "άθεους". Ανάλογα πως θεωρείς την έννοια θεός. Ο όρος "θείο" έχει πολλές έννοιες στη φιλοσοφία. Εγώ στο παράδειγμά μου δεν ανέφερα για θεό αλλά για το τη "διαδικασία" που απαντά στις ερωτήσεις που έθεσε η ανθρωπότητα και η φιλοσοφία. Και ο άθεος ΚΑΙ ο θρήσκος συναντιούνται λίγο πριν την ολική απάντηση και εκεί γίνονται τα αποκαλυπτήρια. Οι σύγχρονοι άθεοι, κατά πλειοψηφία πάντα, απλά "αρνούνται την ελληνική/παγκόσμια θρησκεία ΑΕ και όσα κακά αυτή προβάλει και απλά επειδή νοιώθουν πως πιέζονται, "φεύγουν μακρυά". Ουσιαστικά αδιαφορούν για αυτά τα ερωτήματα, έχουν επιλέξει να μην τους απασχολούν. Ουσιαστικά δεν αρνούνται την έννοια θεός , απλά δέχονται ότι κρύβεται ΜΟΝΟ πίσω από αυτή τη "διαδικασία" . Ότι δηλαδή αποτελεί τη διαδικασία την ίδια και μέχρι ΕΚΕΙ. Όπως η πηγή στο ποτάμι ρίχνει το νερό και μετά το νερό στο ποτάμι παίρνει το δρόμο του, χάνοντας κάθε επαφή με την πηγή. Στους θρήσκους αποτελεί κάτι περισσότερο από ¨διαδικασία". Αποτελεί μια προσωπικότητα.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 5 Μαΐου 2008 Super Moderators Δημοσ. 5 Μαΐου 2008 [...] Οι σύγχρονοι άθεοι, κατά πλειοψηφία πάντα, απλά "αρνούνται την ελληνική/παγκόσμια θρησκεία ΑΕ και όσα κακά αυτή προβάλει και απλά επειδή νοιώθουν πως πιέζονται, "φεύγουν μακρυά". Ουσιαστικά αδιαφορούν για αυτά τα ερωτήματα, έχουν επιλέξει να μην τους απασχολούν. Ουσιαστικά δεν αρνούνται την έννοια θεός , απλά δέχονται ότι κρύβεται ΜΟΝΟ πίσω από αυτή τη "διαδικασία" . Ότι δηλαδή αποτελεί τη διαδικασία την ίδια και μέχρι ΕΚΕΙ. Όπως η πηγή στο ποτάμι ρίχνει το νερό και μετά το νερό στο ποτάμι παίρνει το δρόμο του, χάνοντας κάθε επαφή με την πηγή. Στους θρήσκους αποτελεί κάτι περισσότερο από ¨διαδικασία". Αποτελεί μια προσωπικότητα. Καλό είναι να γράφεις με τόση σιγουριά μόνο για έννοιες και γεγονότα που κατέχεις, όχι να κάνεις αυθαίρετες ερμηνείες κατά το δοκούν. Ο σύγχρονος άθεος αρνείται την έννοια του θείου γενικά. Αρνείται την έννοια του θεού σε οποιαδήποτε μορφή κι αν αυτή του σερβίρεται. Ούτε διαδικασίες ούτε άλλες τέτοιες νεφελώδεις θεωρίες χωρίς αντίκρισμα. Ο σύχρονος άθεος δεν νιώθει ότι πιέζεται. Όταν ο σύγχρονος άθεος πιέζεται, πάει στην τουαλέτα.
firewalker Δημοσ. 5 Μαΐου 2008 Δημοσ. 5 Μαΐου 2008 Μην μπερδεύετε του άθεους με τους άθρησκους. jimarass, μάλλον σε άθρησκους αναφέρεσαι. Άτομα που αρνούνται κάθε θρησκεία αλλά δεν απορρίπτουν την ιδέα ενός ανώτερου πλάσματος που πολλοί αποκαλούν θεό.
jimarass Δημοσ. 5 Μαΐου 2008 Δημοσ. 5 Μαΐου 2008 Μην μπερδεύετε του άθεους με τους άθρησκους. jimarass, μάλλον σε άθρησκους αναφέρεσαι. Άτομα που αρνούνται κάθε θρησκεία αλλά δεν απορρίπτουν την ιδέα ενός ανώτερου πλάσματος που πολλοί αποκαλούν θεό. Πιθανώς, δεν τα κατέχω όλα. Ωστόσο με αυτό που έγραψα εννοώ άθεος = αδιαφορώ για τη διαδικασία που απαντά στα ερωτήματα, θρήσκος = οπαδός πλάσματος. Η "διαδικασία" δεν είναι πλάσμα με προσωπικότητα. Μπορεί να είναι ξέρω γω "the force be with you!!" Μπορεί να είναι το απόλυτο κενό. Σίγουρα όμως απαντά στα ερωτήματα. Πρέπει να το κάνει. Ίσως αναφέρομαι σε άθρησκους αλλά τότε ο άθεος γίνεται απλά "αδιάφορος". Εκεί ναι, συμφωνούμε!
washcloud Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 jimarass , στα τελευτάια σου ποστ σε χάνω (δεν κοροιδεύω). Αλλά τέλος πάντων, να τονίσω, κρίνοντας από τον εαυτό μου κυρίως, ότι δεν υπάρχει κάποια "πίεση" στους "μη πιστούς". Όπως μάλιστα είχα πει σε προηγούμενο ποστ, μάλλον αυτό είναι ίδιο των...πιστών. Λογικό άλλωστε, αφού δεν υπάρχει κάποιο "παραμύθι" να τους χαλάσεις (τους πρώτους). Ο "άπιστος" νομίζω ότι σε περίπτωση "αποδείξεων" θα πει "μμμ...μάλιστα...", ενώ ο "πιστός" θα χάσει πάσα ιδέα (...έτσι δεν γίνεται σε κάθε περίπτωση "πίστης" ; Ακόμη και στην καθημερινότητα... Η απομυθοποίηση ισοδυναμεί με "καταστροφή"...) . Οπότε, την "πίεση" την νιώθουν μάλλον οι πιστοί, που όπως είπα νιώθουν ότι "πας να τους κλέψεις κάτι", αν μιλήσεις "αντίθετα"... Και σου λένε κι όλας -στην ΚΑΛΥΤΕΡΗ βεβαίως...- "άσε με στο ζόρι μου - τί ζόρι τραβάς εσύ ; " ... Τώρα, περίεργα τα λες...Τη μια είσαι λίγο "universal" και "υπεράνω θρησκειών", την άλλη λες "ο θεός λέει αυτό, ο θεός λέει εκείνο"... Ποιός θεός ; Άνθρωποι στα λένε. Από μικρό παιδί μάλιστα. Και είτε έχεις ΠΟΛΥ κριτική ματιά απέναντι σ' αυτά, είτε λιγότερο κριτική και πορεύεσαι "ενδιάμεσα", είτε καθόλου κριτική και δεν βάζεις και "τους αντίχριστους" στο σπίτι σου... Εκτός κι αν ο θεός σου μιλάει προσωπικά εσένα (υπάρχει και το σχετικό ρητό γι' αυτήν την περίπτωση, που είναι και υπογραφή μέλους του insomnia...). Kάτι άλλο είναι αυτή η "εκενυριστική" εντύπωση των "πιστών", ότι οι "άπιστοι","άθρησκοι","άθεοι" (u name it), "απομακρίνονται", λέει, από αυτόν...Προσωπικά, ΠΩΣ ν' απομακρυνθώ, από κάτι που ποτέ του δεν ήμουν "κοντά", από μικρό παιδί ; Κι αν ήμουν κάπως, με τον καιρό συνειδητοποίησα πως ήταν ένα μείγμα φόβου, αυθυποβολής, ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ακόμα να μην "ξεστρατίσω" από τις "ταγές" της κοινωνίας (people ARE strange, and when u 're a stranger, faces LOOK ugly, when ur alone...), κι απλά είπα να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου πρώτ' απ' όλα, και μετά ν' ανοίξω και λίγο τα μάτια μου με τον κόσμο. Όχι, δεν νομίζω ότι "απομακρύνεται" κανείς από ΠΟΥΘΕΝΑ, αν ο γνώμωνάς του είναι η αλήθεια. Εκτός βέβαια κι αν αρχίσει να ρίχνει, να μπήχνει, να κλέβει, να σκοτώνει κλπ. Αλλά αυτά τα κάνουν ΚΑΙ "πιστοί". Εχείς ΕΣΥ σκεφτεί την περίπτωση να "ΜΗΝ απομακρύνεσαι" από κάτι...φανταστικό (και μιλάω για τη ΦΥΣΗ του και τον "λόγο" του, τον οποίο φαίνεται να τον έχεις αποκρυσταλλωμένο μέσα σου) ; Αλλά ΔΕΝ θέλω να θέσω ΕΓΩ τέτοια ερωτήματα, γιατί μου ακούγονται πολύ άκαιρα, πολύ "σοφιστικά".
jimarass Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 washcloud ο συλλογισμός μου είναι ο εξής: 1)Κάποιος/κάτι πρέπει να απαντά σε αυτά τα ερωτήματα. Αυτό είναι δεδομένο. 2)Θέλω να πιστεύω , χωρίς να μπορώ να αποδείξω, απλά θεωρώ λογικότερο αυτός/αυτό που με κατασκεύασε να είναι ανώτερο πνευματικά ον από εμένα. Ουσιαστικά θεωρώ/πιστεύω ότι μια πολύπλοκη δομή, μόνο από μια πολυπλοκότερη μπορεί να έρθει. Θα μου πεις στη φύση βλέπουμε το αντίθετο. Όχι ακριβώς, διότι όταν φτιάχνεις μια τούρτα έχεις τα υλικά και τη συνταγή πιο πέρα. Αν σε δει ένα μυρμίγκι θα νομίσει ότι από απλή ζάχαρη και αλεύρι βγήκε η πιο πολύπλοκη τούρτα, αλλά η τούρτα προυπήρχε στο μυαλό ενός πιο πολύπλοκου όντως από ότι είναι ΚΑΙ η τούρτα ΚΑΙ τα υλικά και το μυρμίγκι. 3)Θεωρώ λογικότερο αυτό το πολυπλοκότερο ον να έχει αλληλεπιδράσει με τα δημιουργήματά του, πόσο μάλλον με αυτό το δημιούρημα το οποίο έχει καταφέρει να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει. Δε φτιάχνεις ένα ρομποτ που μιλάει απλά για να μη του μιλήσεις ποτέ. Πολλοί θα γελάσουν, θα κλάψουν αλλά εγώ δε θεωρώ τις υποθέσεις αυτές υπερβολικές. Τουλάχιστον ως ον που συνειδητοποιώ ότι υπάρχω, δε μπορώ να αποδεχτώ ότι είμαι πνευματικό παιδί αστρικής σκόνης. Το σώμα μου ίσως ναι! Πιστέυω όμως ότι από τα λεγόμενά μου, δεν είμαι ο τύπος του ατόμου που ζει από τη θρησκεία, ή δεσμέυει τη ζωή του με βάση αυτή. Για μένα αυτή η αναζήτηση είναι απλά χόμπι. Θες να μάθεις γιατί ποτέ δε λέω ψέματα? Διότι θεωρώ ότι το ψέμα είναι αδυναμία αντιμετώπισης της αλήθειας. Το πρόβλημα με τη γεννιά μας είναι πως οι θρήσκοι είναι λίγοι, χριστιανοί πολλοί. Και οι άθεοι με την εύκολη δουλειά της απόρριψης/αποδέσμευσης από μια θρησκεία που ούτε τον εαυτό της δεν υπηρετεί σωστά, νοιώθουν ότι έχουν κάνει την ανακάλυψη του αιώνα.
washcloud Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 1)συμφωνώ (και να μη συμφωνούσα δηλαδή, στη φύση του ανρώπου είναι να τα θέτει, να την ψάχνει και να τ΄απαντά) 2)Το λες και μόνος : θέλεις να πιστεύεις. Τώρα όσον αφορά τη λογική του να υπάρχει κάτι "ανώτερο" από εμάς, κανένα πρόβλημα. Και ανώτερο, και να είναι υφιστάμενο ενός ακόμη ανώτερου, και να είναι ο κύριος των πάντων ακόμα και ο Βας-Βας σου λέω εγώ. Το ζήτημα για ΄μενα είναι, ότι οι άνθρωποι που το αρχίζουν απ΄αυτό, καλά το πάνε, ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΖΛ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ. Αρχίζουν και λένε "α είπε αυτό", ή "όχι είπε το άλλο" και "ο δικός μου παιδιά είναι πιο cool απ΄όλους, για ακούστε τί είπε"... Αυτό βέβαια αφορά ΜΙΑ μερίδα ανθρώπων. Υπάρχουν και αυτοί που άμα δεν προσκυνήσεις την θρησκεία τους, σε κρεμάνε κι όλας. Και 1002 άλλοι. Και όλοι, μα όλοι, ΝΙΩΘΟΥΝ ότι κατέχουν την..."αληθινή αλήθεια" (κι εδώ lolάμε ). Αυτά περί "θρησκειών", βεβαίως. Τώρα μερικοί άλλοι βγαίνουν και λένε "ε ας μη το γ@μήσουμε, ο θεός είναι ένας, απλά όλοι έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους. Αυτοί είναι της κατηγορίας της "τελευταίας υποχώρησης". ΠΑΛΙ όμως μιλάνε για πράγματα που ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ και δεν ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. Παραδέχομαι αυτόν που θα βγει και θα πει "δεν έχω ΙΔΕΑ ρε πούστη μου τι παίζει, αλλά ΕΛΠΙΖΩ να υπάρχει κάποιος θεός, έτσι όπως τον ΕΠΙΘΥΜΩ εγώ, να μ΄ έχει δημιουργήσει, να μου παίζει κρυφτούλι,να έχει τα πλάνα του για ΄μενα κι ας μην τα μάθω ποτέ,γιατί δεν μου κάνει λογικά ένα σύμπαν ΧΩΡΙΣ "δημιουργό". (η διαφορά μου μ' αυτόν, παρ' 'ολο που θα "χαρώ" τ' @@ του, είναι που θα βγει και θα ΤΟΝΙΣΕΙ το "ελπίζω". Στραβώνω όταν αρχίζουν τα "ξέρω". Διότι ΕΓΩ, δεν "ελπίζω". Δεν έχω την ανάγκη να το κάνω. Κι αν ΥΠΑΡΧΕΙ θεός δημιουργός που "περιμένει" και συγκεκριμένα πράγματα από ΄μενα, με τα οποία θα είμαι ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ, θα του βγάλω και τη γλώσσα, κι ας με στείλει και στην κόλασή του. Δεν νιώθω την ανάγκη κανενός "πατερούλη". Μου φτάνει να τα έχω καλά με τη συνείδησή ΜΟΥ. Τώρα ΤΙ υπάρχει και ΔΕΝ υπάρχει....ίδωμεν. 3)Με συγχωρείς, το ΒΛΕΠΩ ότι και σκέφτεσαι, κι ότι "κακοπροαίρετος" ΔΕΝ είσαι, αλλά εδώ φάουλ. Διότι κρίνεις με τα ΔΙΚΑ σου μέτρα, έναν "παντοδύναμο και ανεξερεύνητο θεό". ΠΩΣ μπορείς να το θεωρείς "το λογικότερον". Βάζεις τον εαυτό σου ΜΙΣΟ σκαλί κάτω από "Αυτόν" έτσι. Ξεκινάμε δηλαδή με "δόγματα". Πως μπορείς να συγκρίνεις κάτι ΤΟΣΟ "άπιαστο", με την ανθρώπινη λειτουργία ;Με το ότι όταν ΕΜΕΙΣ φτιάχνουμε ένα ρομπότ που μιλάει, το φτιάχνουμε για να του μιλήσουμε ;;; ΔΕΝ μπορείς να ξέρεις "γιατί" "φτιάχτηκες"...Υποθέσεις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ, ναι, μπορείς να κάνεις. Και συνήθως οι άνθρωποι κάνουν υποθέσεις που τους ΑΡΕΣΟΥΝ. Κι αν θυμάμαι καλά, σε ΑΛΛΗ φάση είχες πει ότι οι άνθρωποι είναι "πολύ μικροί" για να καταννοήσουν κάτι από το σύμπαν. Πως τώρα εσύ καταννοείς τις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ του "δημιουργού" ; ! Αμ το άλλο. Για την κόκκινη κάρτα λέω. Άντε κίτρινη - ίσως προτρέχω. Γιατί ΑΝ έχεις την αίσθηση/γνώμη/ξερω ΄γω, πως ΜΟΝΟ οι άνθρωποι έχουν συνείδηση, είσαι απλά ένας κολλημένος χριστιανός - ΕΣΤΩ και εκτός "εκκλησίας ltd", και ειλικρινά δεν βλέπω για τί πράγμα μιλάμε. Διότι εγώ έχω την αίσθηση πως και τα "ΖΩΑ" έχουν συνείδηση. Απλά όχι στο βαθμό που την έχουμε εμείς. Δεν έχω δει ποτέ τη γάτα μου (έχω πολλές btw) να μελαγχολεί και ν' αναρωτιέται για την προέλευση του κόσμου, αλλά δεν το αποκλείω με τίποτα μια μέρα οι απόγονοί της να το κάνουν. Το ότι δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τη γάτα μου, σε επίπεδο ανταλλαγής σκέψεων, ή το ότι έχω τη "δυνατότητα" να την κάνω ραγού όποτε θελήσω, δεν με κάνει να την δω "ρατσιστικά" και υποτιμητικά, όσον αφορά την "αξία" της στον κόσμο αυτό. Και εκεί είναι που βλέπω κόκκινο, όταν οι όποιοι θρήσκοι, μου πετάν "μα τα ζώα δεν έχουν ψυχή...δημιουργήματα κι αυτά, αλλά από άλλη πάστα, για να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους είναι..." Α ρε τυραννόσαυροι ρεξ που τους χρειάζονται... Πιο "ψώνια" για ΄μενα, από ΤΕΤΟΙΟΥΣ ανθρώπους δεν υπάρχουν... Όσον αφορά την αστρική σκόνη, ναι, ΞΕΡΩ ότι είμαι παιδί της, κι όσον αφορά την πνευματικότητά μου, όταν ξέρω πως των προγόνων μου η πνευματικότητα ήταν ίση με της γάτας μου, τότε και 'ΓΩ ψοφάω να χωνέψω πως τί ποιός πού γιατί, μπας και χωνέψω τί διάλο είναι αυτή η πνευματικότητά μου, o "υψηλός αυτός βαθμός συνειδητότητας μου" (κλάιν μάιν δηλαδή, κι ελπίζω εδώ να μην τσιμπήσει ο gr). Καταλαβαίνω όμως, παρ' όλη την "πρόοδό" μου, το ΠΟΣΟ μικρός είμαι για να την καταλάβω κι αυτή την ίδια. Κι ας είμαι αιώνες πιο μπροστά από την γάτα μου. Η γνώση του ότι το "σήριαλ" γύρω μου", παίζει 13 δις χρόνια ήδη,κι έχει μάλλον αλλά τόσα μπροστά (κι αυτά είναι ό,τι καταλαβαίνω "εγώ" ΤΩΡΑ, ενώ μόλις πριν κάτι δεκάδες χρόνια παίζαν άλλες άρες-μάρες-κουκουνάρες, με κάνει να κάθομαι στ΄αυγά μου.Ποιός ξέρει τί "φρούτα" θα μου βγάλουν αύριο-μεθαύριο...σύμπαντα μέσα σε σύμπαντα κτλ...). Δεν με χαλάει ΚΑΘΟΛΟΥ πάντως η ιδέα, η "συνειδητότητά μου", να είναι ο τρόπος που το "σύμπαν" ,,,καταλαβαίνει τον εαυτό του. Δεν μπορώ να ορίσω την φύση της. Απλά την δέχομαι. Αλλά δεν την θεοποιώ και κατ' ανάγκη (και σπάζομαι που θα χάσω και τα updates του 3008). Το πρόβλημα με τη γεννιά μας είναι πως οι θρήσκοι είναι λίγοι, χριστιανοί πολλοί. Και οι άθεοι με την εύκολη δουλειά της απόρριψης/αποδέσμευσης από μια θρησκεία που ούτε τον εαυτό της δεν υπηρετεί σωστά, νοιώθουν ότι έχουν κάνει την ανακάλυψη του αιώνα. Αυτό πάλι, δεν μου άρεσε καθόλου. Όπως δεν μου αρέσουν ΚΑΙ οι "άθεοι" (...ποιοί μ' αρέσουν, το δήλωσα πιο πριν). Προσωπικά επίσης δεν νιώθω να έχω απομακρυνθεί από κάτι. Το ΑΝΤΙΘΕΤΟ θα έλεγα. Πως δηλαδή "πλησιάζω". Και για ΄μενα παίζει ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο : Νομίζω οι "πιστοί" (οι όποιοι), είναι αυτοί που έχουν κάνει την ανακάλυψη...όχι απλώς του αιώνα, αλλά χιλιετηρήδων.ΠΟΛΛΩΝ. Η μόνη ανακάλυψη που έχω κάνει εγώ, και προφανώς και άλλοι, είναι νομίζω ότι όσο προχωράς, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς πόσο ΛΙΓΑ ξέρεις... Και ΑΥΤΟ, δεν το θεωρώ σε ΚΑΜΜΙΑ πρόβλημα.Ανθρώπινη κατάκτηση και κληρονομιά το θεωρώ και προτέρημα.
jimarass Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 Δημοσ. 6 Μαΐου 2008 2)Το λες και μόνος : θέλεις να πιστεύεις. Τώρα όσον αφορά τη λογική του να υπάρχει κάτι "ανώτερο" από εμάς, κανένα πρόβλημα. Και ανώτερο, και να είναι υφιστάμενο ενός ακόμη ανώτερου, και να είναι ο κύριος των πάντων ακόμα και ο Βας-Βας σου λέω εγώ. Το ζήτημα για ΄μενα είναι, ότι οι άνθρωποι που το αρχίζουν απ΄αυτό, καλά το πάνε, ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΖΛ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ. Αρχίζουν και λένε "α είπε αυτό", ή "όχι είπε το άλλο" και "ο δικός μου παιδιά είναι πιο cool απ΄όλους, για ακούστε τί είπε"... Αυτό βέβαια αφορά ΜΙΑ μερίδα ανθρώπων. Υπάρχουν και αυτοί που άμα δεν προσκυνήσεις την θρησκεία τους, σε κρεμάνε κι όλας. Και 1002 άλλοι. Και όλοι, μα όλοι, ΝΙΩΘΟΥΝ ότι κατέχουν την..."αληθινή αλήθεια" (κι εδώ lolάμε ). Αυτά περί "θρησκειών", βεβαίως. Τώρα μερικοί άλλοι βγαίνουν και λένε "ε ας μη το γ@μήσουμε, ο θεός είναι ένας, απλά όλοι έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους. Αυτοί είναι της κατηγορίας της "τελευταίας υποχώρησης". ΠΑΛΙ όμως μιλάνε για πράγματα που ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ και δεν ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. Παραδέχομαι αυτόν που θα βγει και θα πει "δεν έχω ΙΔΕΑ ρε πούστη μου τι παίζει, αλλά ΕΛΠΙΖΩ να υπάρχει κάποιος θεός, έτσι όπως τον ΕΠΙΘΥΜΩ εγώ, να μ΄ έχει δημιουργήσει, να μου παίζει κρυφτούλι,να έχει τα πλάνα του για ΄μενα κι ας μην τα μάθω ποτέ,γιατί δεν μου κάνει λογικά ένα σύμπαν ΧΩΡΙΣ "δημιουργό". 3)Διότι κρίνεις με τα ΔΙΚΑ σου μέτρα, έναν "παντοδύναμο και ανεξερεύνητο θεό". ΠΩΣ μπορείς να το θεωρείς "το λογικότερον". Βάζεις τον εαυτό σου ΜΙΣΟ σκαλί κάτω από "Αυτόν" έτσι. Ξεκινάμε δηλαδή με "δόγματα". Πως μπορείς να συγκρίνεις κάτι ΤΟΣΟ "άπιαστο", με την ανθρώπινη λειτουργία ;Με το ότι όταν ΕΜΕΙΣ φτιάχνουμε ένα ρομπότ που μιλάει, το φτιάχνουμε για να του μιλήσουμε ;;; ΔΕΝ μπορείς να ξέρεις "γιατί" "φτιάχτηκες"...Υποθέσεις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ, ναι, μπορείς να κάνεις. Και συνήθως οι άνθρωποι κάνουν υποθέσεις που τους ΑΡΕΣΟΥΝ. Κι αν θυμάμαι καλά, σε ΑΛΛΗ φάση είχες πει ότι οι άνθρωποι είναι "πολύ μικροί" για να καταννοήσουν κάτι από το σύμπαν. Πως τώρα εσύ καταννοείς τις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ του "δημιουργού" ; ! Αμ το άλλο. Για την κόκκινη κάρτα λέω. Άντε κίτρινη - ίσως προτρέχω. Γιατί ΑΝ έχεις την αίσθηση/γνώμη/ξερω ΄γω, πως ΜΟΝΟ οι άνθρωποι έχουν συνείδηση, είσαι απλά ένας κολλημένος χριστιανός - ΕΣΤΩ και εκτός "εκκλησίας ltd", και ειλικρινά δεν βλέπω για τί πράγμα μιλάμε. Διότι εγώ έχω την αίσθηση πως και τα "ΖΩΑ" έχουν συνείδηση. Δεν με χαλάει ΚΑΘΟΛΟΥ πάντως η ιδέα, η "συνειδητότητά μου", να είναι ο τρόπος που το "σύμπαν" ,,,καταλαβαίνει τον εαυτό του. Δεν μπορώ να ορίσω την φύση της. Απλά την δέχομαι. Αλλά δεν την θεοποιώ και κατ' ανάγκη (και σπάζομαι που θα χάσω και τα updates του 3008). Αυτό πάλι, δεν μου άρεσε καθόλου. Όπως δεν μου αρέσουν ΚΑΙ οι "άθεοι" (...ποιοί μ' αρέσουν, το δήλωσα πιο πριν). Προσωπικά επίσης δεν νιώθω να έχω απομακρυνθεί από κάτι. Το ΑΝΤΙΘΕΤΟ θα έλεγα. Πως δηλαδή "πλησιάζω". Και για ΄μενα παίζει ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο : Νομίζω οι "πιστοί" (οι όποιοι), είναι αυτοί που έχουν κάνει την ανακάλυψη...όχι απλώς του αιώνα, αλλά χιλιετηρήδων.ΠΟΛΛΩΝ. Η μόνη ανακάλυψη που έχω κάνει εγώ, και προφανώς και άλλοι, είναι νομίζω ότι όσο προχωράς, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς πόσο ΛΙΓΑ ξέρεις... Και ΑΥΤΟ, δεν το θεωρώ σε ΚΑΜΜΙΑ πρόβλημα.Ανθρώπινη κατάκτηση και κληρονομιά το θεωρώ και προτέρημα. 2)Θεωρώ πως από όσα σου έγραψα , εγώ είμαι στο ελπίζω και πιστεύω. Κρά κάνει το κείμενο....Τώρα οι άλλοι χριστιανοί είπαμε, το 99% είναι ότι έμαθε όσο μεγάλωνε!! Μηδενική κριτική σκέψη!! 3)Δεν έκρινα τίποτα, δεν ξέρω τίποτα, απλά θεώρησα με το δικό μου μυαλό, το ανθρώπινο, πιο λογικό ο κατασκευαστής μου να έχει μεγαλύτερη νοημοσύνη από εμένα και να μη με έχει αγνοήσει. Δεν είναι και οι πιο αδύνατες υποθέσεις!!! Δεν έχουμε και κάτι άλλο να υποθέσουμε άλλωστε που να κινεί το ενδιαφέρον, τουλάχιστον το δικό μου. Είπαμε εγώ προσπαθώ να ζω μια εναρετη ζωή , όχι γιατί το επιβάλει ο θεός και κάθε θεός, αλλά γιατί θεωρώ ότι είναι η καλυτερη στάση ζωής που σε οδηγεί στην ευτυχία και επιτυχία. Το είπαν οι Έλληνες, το είπε ο Βούδας, το είπαν πολλοί.... Όσο για τα ζώα, εντάξει κόλλησες σε ένα παράδειγμα. Δεν εννούσα ότι τα ζώα δεν έχουν ζωή. Αλλά μένει να αποδειχτεί ότι έχουν συνείδηση. Δηλαδή να δούμε η φύση από πιο σημείο μοριακής πολυπλοκότητας/συνάψεων του εγκεφάλου έχει θέσει το σκαλωπάτι, πέρα από το οποίο ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι υπάρχεις. Είναι πολύ διαφορετικό το "ζω" και διαφορετικό το "υπάρχω". Μέχρι σήμερα μόνο ο άνθρωπος ξέρουμε ότι έχει συνειδητό. Μένει να δούμε και πότε άρχισε να έχει αυτήν τη ικανότητα. Και φυσικά , μελλοντικά, να δούμε αν με γνώμονα το ίδιο "όριο" θα πρέπει να δώσουμε ανθρώπινα δικαιώματα στα ρομποτ!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.