washcloud Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Πολύ κουβέντα για τον Θεό, και το ζήτημα είναι ότι μπορεί όντως "να τον έπλασε κατ' εικόνα και ομοίωση", και να είναι τα ίδια χάλια με τον δημιουργό του, αν το δούμε από ΜΙΑ οπτική γωνιά. Το ζήτημα για 'μενα τουλάχιστον είναι, πως νομίζω ότι οι άνθρωποι θα "ωριμάσουν", όταν θ΄αρχίσουν την ηθική τους να τη ρυθμίζουν με βάση δικούς τους κανόνες. Όχι να τη χρεώνουν δεξιά κι αριστερά, ή πάνω, ή κάτω. Όταν θ΄αρχίσουν να τα βρίσκουν με τον εαυτό τους, και ν΄αποδέχονται την κοινή γνώση, κι όχι να "κρέμονται" είτε στις δυσκολίες τους από "άλλους", είτε να "χρεώνουν" καταστάσεις ("..τον κάλεσε ο θεός κοντά του.." ) αλλού γι' αλλού. Όταν θα δεχτούν το "μεγαλείο της μικρότητάς τους", και θα πορεύονται χωρίς κλεψιές, ψευδομαρτυρήσεις, μοιχείες φόνους και άλλα συναφή, επειδή το νιώθουν, κι όχι επειδή "πρέπει". Όταν λατρέψουν την μαγεία του άγνωστου, και το "μυστήριο" της ύπαρξης, χωρίς να φτιάχνουν θρησκευτικά μυθιστορήματα. Όταν θα είναι πράγματι ίσοι απέναντι στους άλλους και στη φύση : Δηλαδή έτσι όπως ΠΑΕΙ το πράγμα, ίσως ποτέ (διότι ήδη κατέχουν την δυνατότητα να ΞΕΚΛΗΡΙΣΟΥΝ την ίδια την ζωή στον πλανήτη, εδώ και δεκαετίες, και πιοός ξέρει αν όντως καταφέρουν να το αποφύγουν κάποτε). Ίσως όμως σε μια μακτυνή εποχή το καταφέρουν, αν τη σκαπουλάρουν. Αν όμως συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με μίσος, "κοίτα παιδί μου έναν μωαμεθανό/χριστιανό τρομοκράτη" (αντί του "κοίτα έναν τρομοκράτη" ΣΚΕΤΟ), τότε δεν βλέπω που διάλο καλά θα οδηγήσουν τα "θρησκευτικά συναισθήματα" ). jimarass , δεν παθαίνω κάτι με το βάπτισμα. Κι ούτε είμαι ο Χαρίλαος Φλωράκης του insomnia. Ακριβώς επειδή από μικρό παιδί, και χωρίς να μου "εμφυσήσει" κανείς κάτι (δεν επαναλαμβάνω λόγια που έχω "διδαχθεί"), έβλεπα πάντα πράγματα γύρω μου, και δεν ντρεπόμουν ούτε φοβόμουν να κρίνω και να συγκρίνω, έχω αυτή την αίσθηση για τα πράγματα. Και η "δήλωση" που μου λες, δυστυχώς λειτουργεί πολύ πιο ολοκληρωτικά απ΄ότι την περιγράφεις εσύ. Μπορεί επειδή εσύ είσαι οκ με την όλη διαδικασία, κι ένας "νορμάλ χριστιανός", αλλά το να ΜΗΝ βαφτίσεις το παιδί σου πχ, ψάξε και δες πόσα "προβλήματα" θα σου φέρει (νομικά, κοινωνικά κλπ). Και το ζήτημα ΔΕΝ είναι πως λειτουργεί το ζήτημα σήμερα που είναι πιο "πολιτισμένα" τα πράγματα, είναι πόσο χειρότερα ήταν πιο πίσω ανά τους αιώνες. Προσωπικά ΔΕΝ αισθάνομαι σαν "αγελάδα", όντας βαφτισμένος, και τα λέω αυτά, αλλά δεν μπορώ και να παραγνωρίσω το πως πάντα λειτουργούσε. Τέλος πάντων, μια τέτοια κουβέντα, δεν ξέρω αν μπορεί να βγάλει και τόσο πολύ γόνιμα συμπεράσματα (αν και πιστεύω ότι η ΚΑΘΕ κουβέντα έχει την αξία της, σε σχέση με την σιωπή), μιας και (ΧΩΡΙΣ να σε κακίζω) καταλαβαίνω ότι εσύ το βλέπεις το ζήτημα μέσα από ένα πρίσμα θρησκευτικού συναισθήματος, ενώ εγώ προσπαθώ ελλείψη ενός τέτοιου συναισθήματος, να το δω "ψυχρά" , αναλυτικά, "μικροσκοπικά" και "αποστασιοποιημένα"... Και η όλη μου "στάση", έχει να κάνει με το ότι η ζωή έχει να κάνει περισσότερο με "ανθρώπων έργα". Όχι ότι "ζητώ" να καταληθούν οι θρησκείες, οι οποίες ΕΧΟΥΝ τον ρόλο τους, αλλά ίσως απλά θα χαιρόμουν αν προλάβαινα να έβλεπα να εξυψώνουν τον άνθρωπο ΓΕΝΙΚΩΣ, παρά να τον ποδηγετούν, κι όποιος αρνηθεί τον μεγάλο βαθμό στον οποίο πάντα το έκαναν, απλά έχει τον εαυτό του κατά νου, και πάει να μιλήσει για την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες... Επίσης, μιλάω σαν μονάδα, εκφράζοντας εαυτόν, με γνώμονα αυτό που μπορούμε να πούμε ανθρώπινα "αλήθεια". Κι ούτε προφασίζομαι πράγματα που δεν "κατέχω". Δεν μπορώ να περιγράψω τον "θεό", ούτε να "ορκιστώ" για το τί με περιμένει αύριο, μεθαύριο, μεταθάνατο. Κοιτώ όσο μπορώ να είμαι "ενάρετος", από εσωτερική ανάγκη, και μάλλον δεν κάνω αρκετό recycling που λέγαμε....
jimarass Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Τι λένε τα παραπάνω που παρέθεσα; Λένε απλά ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο ίδιον με τον εαυτό Του - κατ' εικόνα ΚΑΙ ομοίωσιν - του έδωσε την εξουσία να εξουσιάζει τα πάντα επι τής γής.. Τα πάντα! Είπε δηλαδή: "σε δημιούργησα, σου έδωσα εξουσία και σου είπα πως να χειρίζεσαι την εξουσία που σου έδωσα.. Αποσύρομαι και κάνε αυτά που σου έδωσα εντολή να κάνεις.." Τι απο αυτά κάνουν οι άνθρωποι; Βασικά τίποτε! πλήν βεβαίως απειροελάχιστων εξαιρέσεων Βασικά έχουμε το θράσος να κατακρίνουμε το αγαπάτε αλλήλους και δε κοιτάμε που έχουμε καταστρέψει όλο το γήινο οικοσύστημα. Στην εντολή κατακυριεύσατε τη γη, αποτύχαμε παταγωδώς. Θεωρούμε κάθε άλλο ζώο πλην εμάς ΚΑΤΩΤΕΡΟ. Ο θεός δε μας θεώρεισε κατώτερο ζώο από ΑΥΤΟΝ. Και σε όλα αυτά , έχουμε και δεδομένο το θάυμα της ζωής. Ε όσο και να μας αγαπά ο θεός....είμαστε άξιοι της μοίρας μας και της καταδίκης μας!!
jimarass Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 1)Πολύ κουβέντα για τον Θεό, και το ζήτημα είναι ότι μπορεί όντως "να τον έπλασε κατ' εικόνα και ομοίωση", και να είναι τα ίδια χάλια με τον δημιουργό του, αν το δούμε από ΜΙΑ οπτική γωνιά. Το ζήτημα για 'μενα τουλάχιστον είναι, πως νομίζω ότι οι άνθρωποι θα "ωριμάσουν", όταν θ΄αρχίσουν την ηθική τους να τη ρυθμίζουν με βάση δικούς τους κανόνες. Όχι να τη χρεώνουν δεξιά κι αριστερά, ή πάνω, ή κάτω. Όταν θ΄αρχίσουν να τα βρίσκουν με τον εαυτό τους, και ν΄αποδέχονται την κοινή γνώση, κι όχι να "κρέμονται" είτε στις δυσκολίες τους από "άλλους", είτε να "χρεώνουν" καταστάσεις ("..τον κάλεσε ο θεός κοντά του.." ) αλλού γι' αλλού....Όταν θα είναι πράγματι ίσοι απέναντι στους άλλους και στη φύση : Δηλαδή έτσι όπως ΠΑΕΙ το πράγμα, ίσως ποτέ (διότι ήδη κατέχουν την δυνατότητα να ΞΕΚΛΗΡΙΣΟΥΝ την ίδια την ζωή στον πλανήτη, εδώ και δεκαετίες, και πιοός ξέρει αν όντως καταφέρουν να το αποφύγουν κάποτε). Ίσως όμως σε μια μακτυνή εποχή το καταφέρουν, αν τη σκαπουλάρουν. Αν όμως συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με μίσος, "κοίτα παιδί μου έναν μωαμεθανό/χριστιανό τρομοκράτη" (αντί του "κοίτα έναν τρομοκράτη" ΣΚΕΤΟ), τότε δεν βλέπω που διάλο καλά θα οδηγήσουν τα "θρησκευτικά συναισθήματα" ). 2)jimarass , δεν παθαίνω κάτι με το βάπτισμα. Κι ούτε είμαι ο Χαρίλαος Φλωράκης του insomnia. Ακριβώς επειδή από μικρό παιδί, και χωρίς να μου "εμφυσήσει" κανείς κάτι (δεν επαναλαμβάνω λόγια που έχω "διδαχθεί"), έβλεπα πάντα πράγματα γύρω μου, και δεν ντρεπόμουν ούτε φοβόμουν να κρίνω και να συγκρίνω, έχω αυτή την αίσθηση για τα πράγματα. Και η "δήλωση" που μου λες, δυστυχώς λειτουργεί πολύ πιο ολοκληρωτικά απ΄ότι την περιγράφεις εσύ. Μπορεί επειδή εσύ είσαι οκ με την όλη διαδικασία, κι ένας "νορμάλ χριστιανός", αλλά το να ΜΗΝ βαφτίσεις το παιδί σου πχ, ψάξε και δες πόσα "προβλήματα" θα σου φέρει (νομικά, κοινωνικά κλπ). Και το ζήτημα ΔΕΝ είναι πως λειτουργεί το ζήτημα σήμερα που είναι πιο "πολιτισμένα" τα πράγματα, είναι πόσο χειρότερα ήταν πιο πίσω ανά τους αιώνες. Προσωπικά ΔΕΝ αισθάνομαι σαν "αγελάδα", όντας βαφτισμένος, και τα λέω αυτά, αλλά δεν μπορώ και να παραγνωρίσω το πως πάντα λειτουργούσε. Τέλος πάντων, μια τέτοια κουβέντα, δεν ξέρω αν μπορεί να βγάλει και τόσο πολύ γόνιμα συμπεράσματα (αν και πιστεύω ότι η ΚΑΘΕ κουβέντα έχει την αξία της, σε σχέση με την σιωπή), μιας και (ΧΩΡΙΣ να σε κακίζω) καταλαβαίνω ότι εσύ το βλέπεις το ζήτημα μέσα από ένα πρίσμα θρησκευτικού συναισθήματος, ενώ εγώ προσπαθώ ελλείψη ενός τέτοιου συναισθήματος, να το δω "ψυχρά" , αναλυτικά, "μικροσκοπικά" και "αποστασιοποιημένα"... Και η όλη μου "στάση", έχει να κάνει με το ότι η ζωή έχει να κάνει περισσότερο με "ανθρώπων έργα". Όχι ότι "ζητώ" να καταληθούν οι θρησκείες, οι οποίες ΕΧΟΥΝ τον ρόλο τους, αλλά ίσως απλά θα χαιρόμουν αν προλάβαινα να έβλεπα να εξυψώνουν τον άνθρωπο ΓΕΝΙΚΩΣ, παρά να τον ποδηγετούν, κι όποιος αρνηθεί τον μεγάλο βαθμό στον οποίο πάντα το έκαναν, απλά έχει τον εαυτό του κατά νου, και πάει να μιλήσει για την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες... 1)Μη μπερδεύεις τα ανθρώπινα λάθη και παρερμηνείες , με τη στάση του θεού. Ακριβώς αυτό το καθ ομοίωσην λέει πως κάποτε ΜΟΝΟΙ μας πρέπει να φτάσουμε στο θεό. Μπορούμε, αλλά ΕΜΕΙΣ θα το κάνουμε. Ο Χριστός ΔΕΝ έφερε τη θέωση. Ο Χριστός μας επανέφερε στην κατάσταση ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ των "πρωτόπλαστων". Εμείς θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο ως άνθρωποι να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να ζήσουμε μια ενάρετη ζωή. Στο μέλλον ο άνθρωπος θα μπορεί να γαιοποιεί πλανήτες και να συντηρεί τη ζωή παντού με την κλωνοποίηση. Δηλαδή δυνατότητες υπάρχουν. Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που με το ΔΩΡΟ της ελεύθερης βούλησης θα επιλέγουν το κακό και θα θέλουν να βλάψουν την ανθρωπότητα. Με το να γυρνάμε και το άλλο μάγουλο είναι στο χέρι μας να πείσουμε τους "κακούς" ότι η στάση ζωής που έχουν επιλέξει δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό το μήνυμα δεν έδωσε ο Χριστός??? ΕΜΕΙΣ θα γυρίσουμε το μάγουλο, όχι ο θεός. Απλά μας έδειξε πως να το κάνουμε! Η παρερμηνεία όμως στα λόγια του ξεκίνησε από την ημέρα του θανάτου ΤΟΥ. 2)Στο βάπτισμα μπερδεύεις πάλι την ερμηνεία του ανθρώπου με τις προθέσεις του Θεού. Μάλλον το πρόβλημά σου είναι με την Ελληνική Εκκλησία ΑΕ και όχι με την εκκλησία του Χριστού. Η ενανθρώπιση του Θεού στο πρόσωπο του Χριστού είναι το μεγαλύτεο δείγμα εξύψωσης του ανθρώπου από το θεό. Οι άγγελοι δεν έχουν τέτοια προνόμια, ούτε οι άλλες θρησκείες!! Ωστόσο πρέπει και ο άνθρωπος με τις πράξεις του να εξυψωθεί. Δεν πρέπει να τα περιμένει όλα από το θεό. Γενικά έχω ζήσει και σε ανατολικές χώρες όπου δεν υπάρχουν θρησκείες. Εκεί οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι και μπορώ να σου πω με λιγότερη εγκληματικότητα. Ωστόσο μετά από λίγο καιρό συνειδητοποίησα ότι η ζωή τους είναι άχρωμη. Η θρησκεία σου δίνει το μεγαλύτερο φάρμακο στη ζωή, το κουράγιο, έστω και αν είναι ψεύτικος πόθος και ουτοπικός. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών. Βέβαια μιλάμε για θρησκείες που έχουν ερμηνευτεί σωστά και δεν οδηγού σε έκτροπα όπως των μουσουλμάνων. Είναι πολύ σημαντικό για την ανθρώπινη ψυχολογία να υπάρχει κάποιος ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΝ που μας προσέχει και μας δίνει κουράγιο και σκοπό να συνεχίσουμε τη ζωή. Επίσης μας δίνει ελπίδα όταν αντιμετωπίζουμε το θάνατο. Ικανοποιούμε τις φοβίες μας με ψεύτικους Θεούς ή απλά υποσυνείδητα αναζητούμε τη πηγή της ύπαρξής μας, όπως το ελάφι ψάχνει από 100 μίλια μακρυά και μυρίζει το ποτάμι με το νερό?
Lucifer Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Ο θεός δε μας θεώρεισε κατώτερο ζώο από ΑΥΤΟΝ. Για κάτι τέτοια πίνω.
Владимир Путин Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 1)Μη μπερδεύεις τα ανθρώπινα λάθη και παρερμηνείες , με τη στάση του θεού. Ακριβώς αυτό το καθ ομοίωσην λέει πως κάποτε ΜΟΝΟΙ μας πρέπει να φτάσουμε στο θεό. Νόμιζα ότι ο Θεός δίνει σαφέστατες οδηγίες για το πώς να το κάνουμε, οι οποίες έχουν και πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις στην περίπτωση που δε τις ακολουθήσουμε. Μπορούμε, αλλά ΕΜΕΙΣ θα το κάνουμε. Ο Χριστός ΔΕΝ έφερε τη θέωση. Ο Χριστός μας επανέφερε στην κατάσταση ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ των "πρωτόπλαστων". Εμείς θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο ως άνθρωποι να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να ζήσουμε μια ενάρετη ζωή. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί να έχουμε αδυναμίες εξαρχής από τη στιγμή που μας έπλασε ένας ενάρετος και ελεήμων Θεός; (το ενάρετος και ελεήμων βέβαια, σημαίνει αυτόματα ότι στον Κόσμο που ο ίδιος δημιούργησε υπάρχουν και τα αντίθετά τους, που τα δημιούργησε πάλι ο ίδιος. Καλό ε; ) Στο μέλλον ο άνθρωπος θα μπορεί να γαιοποιεί πλανήτες και να συντηρεί τη ζωή παντού με την κλωνοποίηση. Δηλαδή δυνατότητες υπάρχουν. Θα έχουμε δικαίωμα στη ζωή και το θάνατο άλλων πλασμάτων δηλαδή; Μπορεί κάποιος εκτός του Δημιουργού να δημιουργήσει; Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που με το ΔΩΡΟ της ελεύθερης βούλησης θα επιλέγουν το κακό και θα θέλουν να βλάψουν την ανθρωπότητα. Με το να γυρνάμε και το άλλο μάγουλο είναι στο χέρι μας να πείσουμε τους "κακούς" ότι η στάση ζωής που έχουν επιλέξει δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό το μήνυμα δεν έδωσε ο Χριστός??? ΕΜΕΙΣ θα γυρίσουμε το μάγουλο, όχι ο θεός. Απλά μας έδειξε πως να το κάνουμε! Γιατί σε ένα κόσμο που έφτιαξε και όρισε ο Θεός να υπάρχουν καν αυτά τα περιθώρια; Πού ξέρει εξαρχής ένας καλός Θεός τι είναι το κακό και αφήνει αυτή τη δυνατότητα στον "αλγόριθμο"; Η παρερμηνεία όμως στα λόγια του ξεκίνησε από την ημέρα του θανάτου ΤΟΥ. Θα μπορούσε βέβαια να τα αφήσει γραμμένα ακόμα και στον ουρανό αν χρειαστεί, αντί να αφήσει τα περιθώρια να έχουμε καμμιά εξηνταριά χιλίαδες θρησκείες και σέκτες. 2)Στο βάπτισμα μπερδεύεις πάλι την ερμηνεία του ανθρώπου με τις προθέσεις του Θεού. Μάλλον το πρόβλημά σου είναι με την Ελληνική Εκκλησία ΑΕ και όχι με την εκκλησία του Χριστού. Η ενανθρώπιση του Θεού στο πρόσωπο του Χριστού είναι το μεγαλύτεο δείγμα εξύψωσης του ανθρώπου από το θεό. Οι άγγελοι δεν έχουν τέτοια προνόμια, ούτε οι άλλες θρησκείες!! Αυτό το τελευταίο μου έκανε πολύ Α.Ε. Ελάτε σε μας! Προτιμήστε μας! Τώρα δώρο και πρόγραμμα σπα! Γενικά έχω ζήσει και σε ανατολικές χώρες όπου δεν υπάρχουν θρησκείες. Εκεί οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι και μπορώ να σου πω με λιγότερη εγκληματικότητα. Ωστόσο μετά από λίγο καιρό συνειδητοποίησα ότι η ζωή τους είναι άχρωμη. Η θρησκεία σου δίνει το μεγαλύτερο φάρμακο στη ζωή, το κουράγιο, έστω και αν είναι ψεύτικος πόθος και ουτοπικός. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών. Δηλαδή αν μια μέρα ένας καλός βιομήχανος εφηύρε ένα χαπάκι που θα σε έκανε συνέχεια χαρούμενο θα το έπαιρνες; Ναρκωτικά έχεις κάνει; Αν ναι, γιατί δε τα συνέχισες; (μιλώντας πάντα με αυτή τη λογική). Βέβαια μιλάμε για θρησκείες που έχουν ερμηνευτεί σωστά και δεν οδηγού σε έκτροπα όπως των μουσουλμάνων. Μια μικρή λίστα για να σιγουρευτούμε ότι έχουμε τη σωστή ερμηνεία... Είναι πολύ σημαντικό για την ανθρώπινη ψυχολογία να υπάρχει κάποιος ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΝ που μας προσέχει και μας δίνει κουράγιο και σκοπό να συνεχίσουμε τη ζωή. Επίσης μας δίνει ελπίδα όταν αντιμετωπίζουμε το θάνατο. Το βρίσκω λογικό και ταυτόχρονα τραγικό και πανάθλιο να μη μπορεί να σηκώσει κάποιος το βάρος της ύπαρξής του.
jimarass Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 1)Νόμιζα ότι ο Θεός δίνει σαφέστατες οδηγίες για το πώς να το κάνουμε, οι οποίες έχουν και πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις στην περίπτωση που δε τις ακολουθήσουμε. 2)Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί να έχουμε αδυναμίες εξαρχής από τη στιγμή που μας έπλασε ένας ενάρετος και ελεήμων Θεός; (το ενάρετος και ελεήμων βέβαια, σημαίνει αυτόματα ότι στον Κόσμο που ο ίδιος δημιούργησε υπάρχουν και τα αντίθετά τους, που τα δημιούργησε πάλι ο ίδιος. Καλό ε; ) 3)Θα έχουμε δικαίωμα στη ζωή και το θάνατο άλλων πλασμάτων δηλαδή; Μπορεί κάποιος εκτός του Δημιουργού να δημιουργήσει; 4)Γιατί σε ένα κόσμο που έφτιαξε και όρισε ο Θεός να υπάρχουν καν αυτά τα περιθώρια; Πού ξέρει εξαρχής ένας καλός Θεός τι είναι το κακό και αφήνει αυτή τη δυνατότητα στον "αλγόριθμο"; 5)Θα μπορούσε βέβαια να τα αφήσει γραμμένα ακόμα και στον ουρανό αν χρειαστεί, αντί να αφήσει τα περιθώρια να έχουμε καμμιά εξηνταριά χιλίαδες θρησκείες και σέκτες. 6)Αυτό το τελευταίο μου έκανε πολύ Α.Ε. Ελάτε σε μας! Προτιμήστε μας! Τώρα δώρο και πρόγραμμα σπα! 7)Δηλαδή αν μια μέρα ένας καλός βιομήχανος εφηύρε ένα χαπάκι που θα σε έκανε συνέχεια χαρούμενο θα το έπαιρνες; Ναρκωτικά έχεις κάνει; Αν ναι, γιατί δε τα συνέχισες; (μιλώντας πάντα με αυτή τη λογική). 8)Το βρίσκω λογικό και ταυτόχρονα τραγικό και πανάθλιο να μη μπορεί να σηκώσει κάποιος το βάρος της ύπαρξής του. 1)Για πες μου μια οδηγία και πες μου και τις επιπτώσεΐς, όπως τις όρισε ο Χριστός! 2)Το ερώτημα που θέτεις είναι ουσιαστικά αν πχ η ένοια "δημοκρατία" προυπήρχε του θεού ή αν την όρισε ο θεός. Αυτό είναι καθαρά φιλοσοφικό ερώτημα και δεν έχουμε τον τρόπο ή τα μέσα να απαντήσουμε ακόμα. Το γεγονός είναι πως υπάρχει το κακό και το καλό και ο θεός έχει επιλέξει να είναι καλός. Τόσο κακό είναι?? Αλλά και στην περίπτωση που ο θεός δημιούργησε το κακό, απλά το έκανε για να μπορείς εσύ να το επιλέξεις!! 3)Άλλο δημιουργία εκ του μηδενός και άλλο εφαρμόζω μια συνταγή με έτοιμα εργαλεία και πρώτες ύλες!! Τη συνταγή θα εφαρμόσουμε!!Δηλαδή αυτός που κλωνοποπιεί δημιουργεί ζωή?? 4)Ο θεός είναι θεός. Ξέρει τα πάντα. Το οτι είναι καλός είναι καθαρά επιλογή του. Θα μπορούσε να ήταν κακός. Που ξέρεις, μπορεί όλα αυτά να είναι άκυρα και ο πραγματικός θεός να μην έχει δώσει ακόμη σημεία ζωής ή να αδιαφορεί!! Πιστεύουμε ΔΕΝ ξέρουμε!! 5)Το τι θα κάνει σίγουρα δε θα μας ρωτήσει!!!! Τώρα οι πολλαπλές θρησκείες είναι απλά η απόδειξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κάνει λάθος ή να εκφράζεται με διαφορετικούς , όχι κατ'ανάγκη λάθος, τρόπους!! 6)Όπως και όταν η Αθήνα φώναξε στην Σπάρτη "αλλάξτε σε δημοκρατία". Κάτι τέτοιο θα πήραν για απάντηση!!! 7)Το χαπάκι είναι ορισμός της ΜΗ ελευθερίας. Το ότι η θρησκεία σου δίνει κουράγιο για να συνεχίσεις είναι γεγονός. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Είτε με την κακή είτε με την καλή έννοια. Απλά επισήμανα ότι έχει γενικώς παρατηρηθεί πως μια θρησκεία, ειδικά συνδεδεμένη με τη κρατική μηχανή, δίνει συνοχή στην κοινωνία. Αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά. Άσχετα αν είναι κακή επιλογή ή όχι. 8)Και εγώ. Αλλά η αυτοκτονία υπάρχει. Αλήθεια ποια είναι η μεγαλύτερη αμαρτία στο χριστιανισμό?? Η αυτοκτονία!!! χμ....
washcloud Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Γενικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό : Πιστεύουμε ΔΕΝ ξέρουμεπροσωπικά απλά δεν μου ταιριάζει, μιας και από τη φύση του είναι τόσο "διαμπερές". Η πίστη για ΄μενα άνετα μπορεί να ερμηνευτεί ως "απάτη του ενστίκτου", ακριβώς γι΄αυτό τον λόγο : Είναι πολύ σημαντικό για την ανθρώπινη ψυχολογία να υπάρχει κάποιος ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΝ που μας προσέχει και μας δίνει κουράγιο και σκοπό να συνεχίσουμε τη ζωή. Επίσης μας δίνει ελπίδα όταν αντιμετωπίζουμε το θάνατο.Επειδή όμως τα πράγματα σ΄αυτή τη ζωή είναι πολύπλοκα, έχω πρόβλημα όταν βλέπω πως η αρχική ατομική πεποίθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον μιλάμε για θρησκείες που έχουν ερμηνευτεί σωστά και δεν οδηγού σε έκτροπα όπως των μουσουλμάνων(επειδή υπάρχει ΚΑΙ η Ιστορία, όχι μόνο το σήμερα, ας μη παραβλέπουμε τα έκτροπα των Σταυροφοριών πχ ).Κοντολογίς, πάντου βλέπω "ανθρώπων έργα", και "θεϊκά" έργα να λάμπουν δια της απουσίας των. Δεν είμαι "ανθρωποκεντριστής", απλά δεν μου αρέσει και πολύ η αναγωγή διαφόρων καταστάσεων σε "θεϊκές" παρεμβάσεις, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη (με τ΄ανθρώπινα μέτρα) για να ερμηνευθεί η άγνοιά (που ούτως ή άλλως ΠΑΛΙ με τ΄ανθρώπινα μέτρα παίρνει "θεϊκές" τιμές...). Τώρα αν ο άλλος μου πει "μα πως, κοίτα την πλάση γύρω σου, ολ΄αυτά ΔΕΝ σου λένε πως "κάποιος" τα δημιούργησε ;" . Η ειλικρινής μου απάντηση είναι ότι "ναι", αλλά γι΄αυτόν τον "κάποιον", μιας ούτε εγώ ξέρω κάτι, όσο ούτε και ΄συ, καλό - για 'μενα - θα ήταν να μην αποδίδουμε α)ό,τι μας αρέσει β) ταιριάζει γ)περάσει από το μυαλό μας- το τόσο "φτωχό" παρεπιπτόντως, για να φτιάξουμε ένα παζλ. Κι όταν δυστυχώς θυμάμαι γραπτό κάποιου ιερωμένου, που στην προσπάθεια να μιλήσει γι΄ "αποδείξεις" (..τελικά ο Ευαγγελάτος είναι ένας και μοναδικός ο πούστης), έλεγε "για σκέψου...αν δεν υπήρχε θεός, ποιός έφτιαξε τον ήλιο να δίνει ενέργεια ; Ποιός τον αέρα, για ν΄αναπνέουμε ; Ποιός το νερό για να ξεδιψάμε ;"...πιο "ανθρωποκεντρική" τάση δεν γίνεται δηλαδή...ούτε που να διαννοηθεί ότι μπορεί και να είμαστε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτών των διεργασιών.... Άντε να πεις σ΄αυτόν τον άνθρωπο ότι οι πρόγονοί μας τρώγανε μπανάνες απ΄το ίδιο κλαδί με σημερινούς πιθήκους, κι ότι ο δικός τους κοινός πρόγονος κολύμπαγε στα βαθιά... (στην καλύτερη θα λάβεις ως απάντηση ότι αυτά τα λένε οι δυτικοί αιρετικοί για να αποδομήσουν τον χριστιανισμό...). Και δεν είναι καθόλου νομίζω τυχαίο να πει κανείς ότι "ε για να υπάρχουν όλοι αυτοί οι γραφικοί...μήπως ΚΑΤΙ δεν πάει κάπου καλά ; " . Δεν χαίρομαι αυτόν που θα πει "θεός δεν υπάρχει". He knows shit anyway. Αλλά ούτε κι αυτόν που ψήνεται να φτιάξει "ένα γοβάκι για να χωράει στο πόδι της", που λέει κι ο Δεληβοριάς. Θα δω "συγκαταβατικά" αυτόν που θα το κάνει χωρίς να πολυχτυπιέται, και χωρίς να φτιάχνει εκκλησίες (τζαμιά κλπ) και να ποδηγετεί και θα χαρώ αυτόν που θα αναγνωρίσει την "μεγαλοσύνη της ασημαντότητάς του" και θα "αντέξει το βάρος και τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ της ύπαρξής του", όπως , περίπου, πολύ εύστοχα είπε κάποιος προηγούμενος, έχοντάς τα βρει με τον εαυτό του και τη ζωή, χωρίς να χρειάζεται να φτιάχνει ταμπέλες... Και γι΄ ακόμα μια φορά : Οι "θεϊκές προσταγές", μου κάνουν πιο πολύ ως ανθρώπινες επιννοήσεις (βαπτίσματα κ.α.) ΠΑΡΑ για "κακοδιαχείριση" εκ των ανθρώπων... Δεν είναι ότι μπερδεύω τις "εκκλησίες"...
jimarass Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δεν είμαι "ανθρωποκεντριστής", απλά δεν μου αρέσει και πολύ η αναγωγή διαφόρων καταστάσεων σε "θεϊκές" παρεμβάσεις, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη (με τ΄ανθρώπινα μέτρα) για να ερμηνευθεί η άγνοιά (που ούτως ή άλλως ΠΑΛΙ με τ΄ανθρώπινα μέτρα παίρνει "θεϊκές" τιμές...). Τώρα αν ο άλλος μου πει "μα πως, κοίτα την πλάση γύρω σου, ολ΄αυτά ΔΕΝ σου λένε πως "κάποιος" τα δημιούργησε ;" . Η ειλικρινής μου απάντηση είναι ότι "ναι", αλλά γι΄αυτόν τον "κάποιον", μιας ούτε εγώ ξέρω κάτι, όσο ούτε και ΄συ, καλό - για 'μενα - θα ήταν να μην αποδίδουμε α)ό,τι μας αρέσει β) ταιριάζει γ)περάσει από το μυαλό μας- το τόσο "φτωχό" παρεπιπτόντως, για να φτιάξουμε ένα παζλ. Κι όταν δυστυχώς θυμάμαι γραπτό κάποιου ιερωμένου, που στην προσπάθεια να μιλήσει γι΄ "αποδείξεις" (..τελικά ο Ευαγγελάτος είναι ένας και μοναδικός ο πούστης), έλεγε "για σκέψου...αν δεν υπήρχε θεός, ποιός έφτιαξε τον ήλιο να δίνει ενέργεια ; Ποιός τον αέρα, για ν΄αναπνέουμε ; Ποιός το νερό για να ξεδιψάμε ;"...πιο "ανθρωποκεντρική" τάση δεν γίνεται δηλαδή...ούτε που να διαννοηθεί ότι μπορεί και να είμαστε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτών των διεργασιών.... Άντε να πεις σ΄αυτόν τον άνθρωπο ότι οι πρόγονοί μας τρώγανε μπανάνες απ΄το ίδιο κλαδί με σημερινούς πιθήκους, κι ότι ο δικός τους κοινός πρόγονος κολύμπαγε στα βαθιά... (στην καλύτερη θα λάβεις ως απάντηση ότι αυτά τα λένε οι δυτικοί αιρετικοί για να αποδομήσουν τον χριστιανισμό...). Και δεν είναι καθόλου νομίζω τυχαίο να πει κανείς ότι "ε για να υπάρχουν όλοι αυτοί οι γραφικοί...μήπως ΚΑΤΙ δεν πάει κάπου καλά ; " . Δεν χαίρομαι αυτόν που θα πει "θεός δεν υπάρχει". He knows shit anyway. Αλλά ούτε κι αυτόν που ψήνεται να φτιάξει "ένα γοβάκι για να χωράει στο πόδι της", που λέει κι ο Δεληβοριάς. Θα δω "συγκαταβατικά" αυτόν που θα το κάνει χωρίς να πολυχτυπιέται, και χωρίς να φτιάχνει εκκλησίες (τζαμιά κλπ) και να ποδηγετεί και θα χαρώ αυτόν που θα αναγνωρίσει την "μεγαλοσύνη της ασημαντότητάς του" και θα "αντέξει το βάρος και τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ της ύπαρξής του", όπως , περίπου, πολύ εύστοχα είπε κάποιος προηγούμενος, έχοντάς τα βρει με τον εαυτό του και τη ζωή, χωρίς να χρειάζεται να φτιάχνει ταμπέλες... Και γι΄ ακόμα μια φορά : Οι "θεϊκές προσταγές", μου κάνουν πιο πολύ ως ανθρώπινες επιννοήσεις (βαπτίσματα κ.α.) ΠΑΡΑ για "κακοδιαχείριση" εκ των ανθρώπων... Δεν είναι ότι μπερδεύω τις "εκκλησίες"... Η βασική σου σκέψη είναι σωστή. Αυτό που λείπει είναι η συνοχή. Δε μπορείς να μπλέκεις πράξεις ανθρώπων (πχ σταυροφορία) με θρησκείες. Το μαχαίρι κόβει ψωμί, σκοτώνει κιόλας. Το βάπτισμα , αν θεωρηθεί ως αποτέλεσμα μιας ενάρετης ζωής ΠΟΥ σε βρίσκει αντίθετο??? Τέλος δε θυμάμαι πουθενά το θεό να αναφέρει ΠΩΣ έφτιαξε τον κόσμο, αν εξαιρέουμε το ποιήτικό παράδειγμα των 7 ημερών απεθυνόμενο σε βοσκούς του 7000πχ. Τέλος πες μου εσύ μια θεική προσταγή. Αν εννοείς το αγαπάτε αλλήλους, θα πρέπει να μου φέρεις και την κασσέτα με το λεκτικό του Ιησού για να δούμε τη χροιά της φωνής και να κρίνουμε αν είναι προσταγή ή συμβουλή στάσης ζωής.
21century Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Φιλοι μου σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά θεωρώ ότι ορισμένες δεν έχουν νόημα και ουσία. Ο Χριστιανισμός δεν ειναι θρησκεία-πολλες θρησκείες συγκρούονται ενίοτε- είναι τρόπος ζωής και πορείς, τρόπος πνευματικής και σωματικής ισσοροπίας και μια μεγάλη κοσμοθεωράι που πηγάει απο το Υπέρτατο Ον. Είμαστε εγκλωβισμένοι στα απλά και στα ωχαδερίφστικα αλλά και στην μιζέρια της αλαζονείας μας γιατί δεν έχουμε μάθει να ξχωρίζουμε το απλό και το σύνθετο, το σωστό και το λάθος. Κοιτάμε μόνο τη πάρτη μας και διαβασα φράσεις όπως ' Όχι. Δεν συμμετέχω σε θρησκευτικά τελετουργικά.Τα θεωρώ υποδεέστερα της νοημοσύνης μου.' Σχόλιο: να είχες στοιχειώδη νοημοσύνη θα είχες καταλάβει το νόημα της υπάρξής σου. ΆΛλη φράση φίλου 'Οχι φυσικα και δεν πηγαινω στην Εκκλησια Α.Ε. και ειδικα εκεινη τη βραδια οπου γινεται ενα απο τα μεγαλυτερα τελετουργικα της υποκρισιας τοσο απο το προσωπικο της εταιριας οσο και απο τους πελατες της...' Ναι, έχεις δίκιο΄. Εσύ φίλε μου εισαι τέλειος, δεν υποκρίνεσαι, δεν ξέρεις απο τελετουργικά αλλά απο ωραία 4Χ4 να παίζουμε γκλμαουριά με την γκόμενα τάχαμ δίπλα, με ωραίο σπιτάκι και γυαλάκι στο καφέ να το παίξουμε μούρη. Προσοχή, δεν αναφέρομαι σε σένα και μην το πάρεις προσωπικα αλλά σε όσους εκείνους που πάντα πιστεουουν ότι ειναι..αναμάρτητοι. Εν κατακλείδι όταν πέρασουν τα χρόνια και φτάσετε σε μια προχωρημένη ηλικία θα τα φιλοσφήσετε ολα τούτα και θα αναζητήσετε το πραγματικό νόημα των λόγων της μετέπειτα ζωής και τότε πολλοι θα μετανιώσουμε για όσα έχουμε πει και όσα έχουμε πράξει..
jimarass Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Φιλοι μου σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά θεωρώ ότι ορισμένες δεν έχουν νόημα και ουσία. Ο Χριστιανισμός δεν ειναι θρησκεία-πολλες θρησκείες συγκρούονται ενίοτε- είναι τρόπος ζωής και πορείς, τρόπος πνευματικής και σωματικής ισσοροπίας και μια μεγάλη κοσμοθεωράι που πηγάει απο το Υπέρτατο Ον. Είμαστε εγκλωβισμένοι στα απλά και στα ωχαδερίφστικα αλλά και στην μιζέρια της αλαζονείας μας γιατί δεν έχουμε μάθει να ξχωρίζουμε το απλό και το σύνθετο, το σωστό και το λάθος. Κοιτάμε μόνο τη πάρτη μας και διαβασα φράσεις όπως ' Όχι. Δεν συμμετέχω σε θρησκευτικά τελετουργικά.Τα θεωρώ υποδεέστερα της νοημοσύνης μου.' Σχόλιο: να είχες στοιχειώδη νοημοσύνη θα είχες καταλάβει το νόημα της υπάρξής σου. ΆΛλη φράση φίλου 'Οχι φυσικα και δεν πηγαινω στην Εκκλησια Α.Ε. και ειδικα εκεινη τη βραδια οπου γινεται ενα απο τα μεγαλυτερα τελετουργικα της υποκρισιας τοσο απο το προσωπικο της εταιριας οσο και απο τους πελατες της...' Ναι, έχεις δίκιο΄. Εσύ φίλε μου εισαι τέλειος, δεν υποκρίνεσαι, δεν ξέρεις απο τελετουργικά αλλά απο ωραία 4Χ4 να παίζουμε γκλμαουριά με την γκόμενα τάχαμ δίπλα, με ωραίο σπιτάκι και γυαλάκι στο καφέ να το παίξουμε μούρη. Προσοχή, δεν αναφέρομαι σε σένα και μην το πάρεις προσωπικα αλλά σε όσους εκείνους που πάντα πιστεουουν ότι ειναι..αναμάρτητοι. Εν κατακλείδι όταν πέρασουν τα χρόνια και φτάσετε σε μια προχωρημένη ηλικία θα τα φιλοσφήσετε ολα τούτα και θα αναζητήσετε το πραγματικό νόημα των λόγων της μετέπειτα ζωής και τότε πολλοι θα μετανιώσουμε για όσα έχουμε πει και όσα έχουμε πράξει.. Βασικά η απόρριψη της θρησκείας έχει ένα θετικό! Ξεσκίζουμε τη γυναίκα του γείτονα χωρίς τύψεις!!!! (για τους πνευματικά αδύναμους φυσικά) Ωστόσο Η Ελληνική Εκκλησία ΑΕ είναι γεγονός και υπάρχει ανάγκη ριζικής αναναίωσης και φυσικά αποδέσμευσης από το κράτος.
washcloud Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Mα ακριβώς αυτό λέω, όλα καταλήγουν σε θέμα πίστης. Χωρίς "πίστη" το μόνο που μένει είναι έργα ανθρώπινα. Ανθρώπινες σταυροφορίες, ανθρώπινα μυθιστορήματα, ανθρώπινες κατασκευές, ανθρώπινοι όμορφοι και άσχημοι κανόνες. Θεός δεν "υπάρχει", παρά μόνο στις επιθυμίες, στην συνείδηση του ανθρώπου. Υπάρχει στην ανθρώπινη διδαχή, υπάρχει στην ανθρώπινη αδυναμία, στην ανθρώπινη "ρουτίνα" ακόμη. Δεν έχω πρόβλημα να αποδεχθώ την "δημιουργία" γύρω μου, και όση θα γνωρίσω, απλά δεν βλέπω την ανάγκη να φτιάξω αποπροσανατολιστικές ταμπέλες.. Με τα "δικά σου" κριτήρια, μπόρείς να με καταλάβεις ως "άπιστο Θωμά"... *...βρε 21century, μόνο στην Κόλαση δεν μας είπες ότι θα πάμε έτσι που το πάμε...
mistral Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Αξία έχουν οι απόψεις που αντέχουν και πέρα απ το μνήμα. Αξία έχει ότι θα υπάρχει απο όλους μας σε 150 χρόνια απο τώρα και μετά Αξία έχει το Α-θάνατον και όχι το θνητόν... Και για να κατανοήσει κάποιος τις αξίες της ζωής απλά πάει στο νεκροταφείο Και όπως έλεγε και ο Πλάτων: αν θέλετε να φιλοσοφήσουμε σοβαρά θα μιλήσουμε για τον θάνατο. Όποιος έχει πλησιάσει εκεί κοντά και έχει "δεί" τον θάνατο μόνον αυτός γνωρίζει εάν υπάρχει Θεός ή όχι.. Τα υπόλοιπα είναι απλά θεωρίες... Και ο σκοπός του Ανθρώπου είναι η νίκη επι του θανάτου.. Και ο μόνος τρόπος γι αυτό είναι η Ανάσταση.. Και όποιος περάσει απ την ζωή και δεν ζήσει την Ανάσταση απλά δεν έζησε όσο και αν νομίζει το αντίθετο Θλιβερή περίπτωση.. τόσα χρόνια χαμένα... Η πίστη εν κατακλείδι δεν είναι μια διανοητική εργασία για να καταλάβει κάποιος Είναι μια εμπειρία ... είτε μετέχεις και την εμπειρίζεσαι και άρα την γνωρίζεις και μπορείς να πείς δυό πράγματα γι αυτήν είτε δεν μετέχεις και άρα δεν την γνωρίζεις οπότε ότι και να πείς απλά είναι ανοησίες... Με λίγα λόγια ... αν δεν χορέψεις rock 'n roll απλά δεν ξέρεις τι είναι το rock 'n roll όσες ταινίες να δείς με rock 'n roll εσύ δεν ξέρεις τι είναι... δεν έχεις εμπειρία Απλά πράγματα: ή χορεύεις και γνωρίζεις ή δεν χορεύεις και άρα είσαι άσχετος Και ότι και να πείς για rock 'n roll θα είναι ανοησία... φαντασίωση Το ίδιο ακριβώς είναι και η πίστη... είναι εμπειρία και όχι λογική κατανόηση, σωστό ή λάθος
washcloud Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Η πίστη εν κατακλείδι δεν είναι μια διανοητική εργασία για να καταλάβει κάποιοςΕίναι μια εμπειρία ... είτε μετέχεις και την εμπειρίζεσαι και άρα την γνωρίζεις και μπορείς να πείς δυό πράγματα γι αυτήν είτε δεν μετέχεις και άρα δεν την γνωρίζεις οπότε ότι και να πείς απλά είναι ανοησίες... ...για ΄μενα προσωπικά πάντως, είναι πολύ ενδιαφέρον, όταν η "απουσία πίστης" γίνεται "ανοησία", ή "αιρετικότητα" και μέχρι κι "επικινδυνότητα"...
mistral Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 ...για ΄μενα προσωπικά πάντως, είναι πολύ ενδιαφέρον, όταν η "απουσία πίστης" γίνεται "ανοησία", ή "αιρετικότητα" και μέχρι κι "επικινδυνότητα"... Προσωπικά - όπως και πόσταρα - για μένα η πίστη ή υπάρχει ως εμπειρία ή δεν υπάρχει Ούτε ανοησία μπορεί να είναι η πίστη ούτε αιρετικότητα ούτε επικινδυνότητα ούτε τίποτε άλλο Είτε την έχει κάποιος εμπειρία είτε δεν την έχει Προσωπική θέση ... σεβαστές και οι απόψεις και οι θέσεις όλων βέβαια ακόμα και εάν διαφωνώ
jimarass Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Mα ακριβώς αυτό λέω, όλα καταλήγουν σε θέμα πίστης.Χωρίς "πίστη" το μόνο που μένει είναι έργα ανθρώπινα. Ανθρώπινες σταυροφορίες, ανθρώπινα μυθιστορήματα, ανθρώπινες κατασκευές, ανθρώπινοι όμορφοι και άσχημοι κανόνες. Θεός δεν "υπάρχει", παρά μόνο στις επιθυμίες, στην συνείδηση του ανθρώπου. Υπάρχει στην ανθρώπινη διδαχή, υπάρχει στην ανθρώπινη αδυναμία, στην ανθρώπινη "ρουτίνα" ακόμη. Δεν έχω πρόβλημα να αποδεχθώ την "δημιουργία" γύρω μου, και όση θα γνωρίσω, απλά δεν βλέπω την ανάγκη να φτιάξω αποπροσανατολιστικές ταμπέλες.. Με τα "δικά σου" κριτήρια, μπόρείς να με καταλάβεις ως "άπιστο Θωμά"... *...βρε 21century, μόνο στην Κόλαση δεν μας είπες ότι θα πάμε έτσι που το πάμε... Κοίταξε, αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει θεός, τότε όσα λες είναι σωστά. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει , τότε θέλουμε δε θέλουμε , αποτελεί άλλο ένα "πρόσωπο" που αλληλεπιδρά με τη κτίση. Άλλο θέμα συζήτησης για το αν ο θεός είναι σωστός και προβάλει σωστά πρότυπα και ΑΛΛΟ θέμα συζήτησης για το αν υπάρχει θεός ή όχι. Με ΜΟΝΟ οδηγό την ατομική σου εμπειρία και το τι αισθάνεσαι μέσα σου θα πρέπει να απαντήσεις για την πάρτη σου το δεύτερο ερώτημα. Αν δε το κάνεις δε μπορείς να σχολιάζεις θρησκείες γιατί τα κάνεις σαλάτα μέσα σου και μπερδεύεσαι από τα φιλοσοφικά ερωτήματα. Αφού αποφασίσεις τι εσύ θεωρείς ως αρχή , τότε προχωράς χτίζοντας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.