Προς το περιεχόμενο

Αλλαγή καμένου Fan mobo

Innersense

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για χαρά

Ήρθε χτες ο αδερφός μου πανικόβλητος γιατί άνοιγε το pc και δεν ξεκίναγε, δεν έβλεπε το raid. Άλλες φορές κόλλαγε κατευθείαν, άλλες φορές μας άφηνε να μπούμε στο bios. Μπαίνω στο raid setup και βλέπω healthy, άρα λέω κάτι άλλο συμβαίνει.

Ανοίγω του κουτί και μετά από λίγο ψάξιμο καταλαβαίνω ότι fan του southbrige (του κάτω chipset) είναι off και μάλλον αυτό δημιουργεί το πρόβλημα (ήταν εντελώς κρυμμένο πίσω από μια θηριώδη 7800).

Προς το παρόν δεν γνωρίζω αν έχει καεί και σε πιο βαθμό τέλος πάντων ζημιά είναι αναστρέψιμη η όχι.

Έβγαλα όλη τη μητρική για να βγάλω το fan (Asus η mobo by the way) το έλυσα το καθάρισα αλλά δεν το βλέπω να αποκρίνεται είναι μάλλον κολλημένο.

Η αλήθεια είναι ότι βρίσκω το συγκεκριμένο fan απαράδεκτο μιας και ήταν μια λεπτή πλακίτσα αλουμινίου που αναλάμβανε να ψύξει το chipset μόνο με τον αέρα του fan, χωρίς ψήκτρες.

Πάμε τώρα στις λύσεις στην προσπάθεια να διαπιστωθεί αν η mobo μπορεί να επανέλθει,

Βρήκα στο e-shop αυτά

Passive:

ZALMAN ZM-NB32K PASSIVE NORTHBRIDGE COOLER

ZALMAN ZM-NB47J PASSIVE NORTHBRIDGE COOLER

Fan + Cooler:

CHIPSET COOLER SLC-S41-U1 W/BLUE LED LIGHT THERMAL SENSOR

Προβληματίζομαι όμως αν θα κάθονται ακριβώς στις τρύπες τις Motherboard.

Πως μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα κάνει για το συγκεκριμένο motherboard;

Help!

Δημοσ.

Καλύτερα με την βοήθεια ενός φίλου σου να ελέγξεις και τις τάσεις πάνω στην μητρική με την βοήθεια ενός πολύμετρου..

• Moderators
Δημοσ.

Εφοσον οι ψυκτρες που εχεις στο λινκ λενε για northbridge και εσενα εχει καει στο φαν του Southbridge κατ εμε καλυτερο ειναι να καταφυγεις σε μια τετοια λυση (κι εσυ το εχεις πει) http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806078

Δεν ειναι αναγκη να ταιριαζουν οι τρυπες, μπορεις να το κολλησεις μεσω αυτου http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.650431 που ειναι Arctic Silver 5 συνδυασμενο με θερμοαγωγιμη κολλα. Επειδη το εχω, μη σκεφτεσαι οτι ειναι ακριβο (10), σκεψου οτι δε θα τελειωσει με μια χρηση, προσωπικα εχω ''αλειψει'' πανω απο 10 επεξεργαστες με δαυτο και δεν εχει τελειωσει ακομα...

Σιγουρεψου ομως οτι ταιριαζει και στο υψος, γιατι ειπες οτι ηταν κατω απο τη vga οποτε μπορει να εχει και τετοιο προβλημα...

Δημοσ.

21century χμμμ έχεις δίκιο, αλλά εκεί σηκώνω τα χέρια ψηλά

και εγώ θεωρώ ότι η συστοιχία raid είναι πολύ ευαίσθητη και η αλλοίωση δεδομένων καραδοκεί και το είπα ήδη στον bro. (βασικά απορώ πως την γλίτωσε ήδη).

Στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι το να δώσω 5Ε και να δοκιμάσω αν δουλεύει το σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο κόστος, με ότι ρίσκο και αν περιλαμβάνει αυτό για τα δεδομένα των σκληρών. (έχω ακούσει εξάλλου ότι αρκετές φορές υπάρχουν ασυμβατότητες και υπάρχει περίπτωση η συστοιχία να μην παίξει πάνω σε άλλο Mobo).

Γιʼ αυτό και ψάχνω για να βρω ένα chipset cooler που να μου κάνει...

Δημοσ.

GeorgeMan οι παστούλες τις Arctic rules είναι γνωστό αυτό. Έχω χρησιμοποιήσει Arctic Silver 5 και έχω δει την διαφορά και σε ποιότητα κατα την εφαρμογή και σε επιδόσεις.

Να σου πω την αλήθεια με προβληματίζει λίγο να μην έχει στήριξη το cooler και να βασίζεται στην κόλα...

• Moderators
Δημοσ.

Εαν το αφησεις 1-2 μερες στο λεω εγω επειδη την εχω χρησιμοποιησει, ΔΕΝ υπαρχει περιπτωση να ξεκολλησει.

Ειχα κολλησει ετσι 8 χαλκικα ψυκτρακια στις μνημες μιας καρτας γραφικων και μπορεις χαλαρα να σηκωσεις ολη τη καρτα απο το καθε ψυκτρακι χωρις οχι να ξεκολλησει, ουτε καν να κουνηθει...

Κολλαει παρα πολυ γερα.

Δημοσ.

ok, μια ερώτηση αν δεν σου κάνει κόπος.

Επειδή η κεφαλή του chip είναι πολύ μικρή (σαν τους PIII) την κόλα την βάζω μόνο εκεί η και σε όλη την πράσινη επιφάνεια;

Σε μια μπακαλίστικη λύση, θα μπορούσα να κολλήσω πάνω ψήκτρα βάζοντας θερμοαπαγωγική πάνω στην κεφαλή και κόλα πάνω στην πράσινη επιφάνεια;

Είμαι σίγουρος ότι χαμογελάς!

• Moderators
Δημοσ.

Δικιο εχεις χαμογελαω.

Βασικα δεν πρεπει να σου πεσει ουτε μια σταγονα πανω στο πρασινο γιατι αμα δεν εχει προστασια θα κλαις τη μητρικη (aka βραχυκυκλωμα λογω του ασημιου που περιεχει).

Ετσι οπως ειναι τωρα στο πρασινο πασαλειμενα κατι απομειναρια απο τη παλια θερμοαπαγωγικη παστα δεν ενοχλουν, αλλα εαν αποφασισεις να τη βαλεις προσεξε να μη σου παει εκει περα ΚΑ-ΘΟ-ΛΟΥ.

Μονο στο μικρο αυτο πραματακι θα βαλεις, και μαλιστα επειδη ειναι παρα πολυ μικρο θα βαλεις απειροελαχιστη και θα την αλειψεις με το χερι, να σχηματισει στην επιφανεια μια λεπτη κρουστα.

Μετα βαζεις τη ψυκτρα και την αφηνεις 1-2 μερες να στεγνωσει καλα καλα και μετα μου λες αμα κουνιεται...

Βεβαια επειδη η επιφανεια ειναι μικρη θα σε συμβουλευα να μην επιχειρησεις να σηκωσεις τη μητρικη απο τη ψυκτρουλα ( :P ), απλα μολις κολλησει την αφηνεις στην ησυχια της χαχ :-)

Α και τη κολλα τη βαζεις ΜΑΖΙ με τη παστα, δηλαδη τις αναμειγνυεις με αναλογια 1:1 κιολας :-)

Δημοσ.

σώπα ρε και αντέχει μόνο με το μίγμα πάνω στην κεφαλή; impressive... καλύτερη και απο logo στιγμής θα γινόταν η διαφήμιση...

τεσπα, θα δούμε, έχω στο μυαλό μου και ένα modification του υπάρχοντος fan για να χρησιμοποιήσω τα κλιπσάκια του που το κρατάνε πάνω στη μητρική, αλλά λείπει ο bro για να πάρω άδεια για μετατροπή του.

Ευχαριστώ πολύ για όλα πάντως!

• Moderators
Δημοσ.

Βεβαιως και μπορεις να προσαρμοσεις πανω απο το τωρινο ''κουλερ'' (ο θεος να το κανει...) ενα τετοιο http://www.e-shop.gr/search_per.phtml?category=%D3%D5%D3%D4%C7%CC%C1+%D8%D5%CE%C7%D3&category2=%C1%CD%C5%CC%C9%D3%D4%C7%D1%C1%D3+%CA%CF%D5%D4%C9%CF%D5&title=40MM , περιπου την ιδια δουλεια θα κανει αλλα πιο μπακαλιστικα.

Λοιπον αυτα, παω να μονταρω ενα κουτακι, να ενημερωσεις το thread για το τι εκανες τελικα... :-)

Δημοσ.

Για την ιστορία να πω ότι αγοράστηκε και τοποθετήθηκε μια ZALMAN ZM-NBF47 απο τν οποία έμεινα κάτι παραπάνω απο ευχαριστημένος!

Αν και δεν φαίνεται στη φωτογραφία η η ψύκτρα περιλαμβάνει ρυθμιζόμενα ποδαράκια τόσο για στήριξη με κλιπσάκια όσο και σε ειδικά στηρίγματα, όπως επίσης και θερμοαπαγωγική κόλα για την στήριξη της! Όλα σε 1 με 5 μόνο ευρό! Εύγε στη Zalman!

Το σύστημα δούλεψε ρολόι μετά την πολύ προσεκτική τοποθέτηση, έγινε απενεργοποίηση του chipset fan απο το bios έτσι ώστε να μην βγάζει προειδοποιητικό μήνυμα ότι δεν βρήκει fan και όπως όλα δείχνουν δουλεύει περίφημα, έχοντας μεγάλο εμβαδό ψύξης στα fins και απαγάεγει άψογα τη θερμότητα!

Τα συγχαρητήρια μου στη Zalman για ένα άριστο προιόν.

Λυάμαι πάρα πολυ για την Asus και θεωρώ ότι η συγκεκριμένη λύση για την ψύξη του chip ήταν απλά απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζεις την ψύξη ενός τόσο σημαντικού chip (του controler του raid) μόνο στην δράση ενός ανεμηστηριακίου χωρίς την πρακτική ύπαρξη ψύκτρας. Απαράδεκτο!

Δημοσ.

Το συγκεκριμμένο Ψυκτράκι πάντως της Zalman

ZALMAN ZM-NB47J PASSIVE NORTHBRIDGE COOLER

επειδή ρώτησες, τα ποδαράκια του που πάνε πάνω από τις τρύπες δεν είναι κολλημένα, δηλαδή κουνιούνται ώστε να ταιριάζουν σε διάφορες διαμέτρους, για όλες τις μητρικές.

Το πρόβλημα με αυτό το ψυκτράκι είναι ότι εξέχει αρκετά πάνω από τη μητρική,

και αν έχεις κανένα θηρίο κάρτα γραφικών μπορεί απλά να μη χωράει.

Πάντως αν έβαζες έναν extra ανεμιστήρα από πάνω, δεν νομίζω να είχες πρόβλημα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...