Προς το περιεχόμενο

Ubuntu Hardy Heron 8.04 Release συζήτηση και απορίες

chek2fire

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Members
Δοκίμασε να μην ξεκινήσουν αυτόματα αυτά τα 2 προγράμματα στην εκκίνηση και τρέξε από την κονσόλα τις εντολές τους για να δεις αν εμφανίζουν μηνύματα λάθους.

Όσο για το sleep, δώσε στην κονσόλα

>sleep 5 && (το πρόγραμμα που θες)

και αυτό θα καθυστερήσει την εκκίνησή του 5 δευτερόλεπτα (για παράδειγμα)

Κατάλαβα... θα το δοκιμάσω - ειδικά το script για το sleep είναι πολύ ενδιαφέρον και γενικότερα.

Τελικά η κονσόλα είναι μεγάλο πράγμα πάντως - στην αρχή την είχα πάρει κάπως στραβά γιατί μου φαινόταν λίγο δύσχρηστη (συνηθισμένος από τα windows), αλλά είδα ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόντουσαν ξεχωριστό πρόγραμμα (π.χ. πριν κάτι μέρες έψαχνα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση υποτίτλων σε αρχείο .avi και τελικά όλη η δουλειά μπορούσε να γίνει με μια εντολή στην κονσόλα).

Α, και για να μην είμαι συνέχεια ερωτήσεις, ας πω και μια λύση σε ένα από τα θέματα που είχα ρωτήσει σε προηγούμενο post: αφορά το αν υπάρχει download manager που να συνεργάζεται σωστά με το rapidshare (π.χ. να επιλέγεις όλα τα links και να μπορείς να τα στέλνεις μαζικά για κατέβασμα).

Μια καλή λύση τη βρήκα στον KGET. Επειδή όμως χρησιμοποιούσα Ubuntu και δεν είχα KDE, έπρεπε να εγκαταστήσω επιπλέον και τον Konqueror. Από τη στιγμή που έχεις αυτά τα δύο προγράμματα (KGet και Konqueror), το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι ένα login μια φορά μέσω Konqueror στον λογαριασμό σου στο Rapidshare (και να τον αφήσεις, φυσικά, να δέχεται cookies και να θυμάται τον κωδικό σου).

Έπειτα, στον Firefox, που χρησιμοποιώ, έβαλα το Flashgot addon, το οποίο έχει την επιλογή "Flashgot selection" (συντόμευση: ctrl-F2), που αυτό που κάνει είναι να στέλνει τα links που έχεις επιλέξει στον download manager που του έχεις δηλώσει (στην προκειμένη περίπτωση τον KGet).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 827
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Ρε παιδιά, μια ζωή η ίδια ιστορία με αυτό το kUbuntu. Εκεί που όλα καλά και ωραία, σταματάει να κάνει autodetect usb devices και cd/dvd drives. Χτυπάω ένα dmesg|tail το έχει αναγνωρίσει. Κοιτάζω στο /dev, είναι εκεί. Κάνω ένα mount όλα καλά. Αλλά η μεγάλη μου απορία, που δεν έχω βρει ακόμα, είναι πως θα γίνουν autodetected οι συσκευές χωρίς να κάνω τον Τζο Ράμπο των λειτουργικών; Απλά να μου πετάξει αυτό το παράθυρο που λέει "βρέθηκαν καινούριες συσκευές δεν μπορούμε να κάνουμε παπάδες για εσάς αλλά τουλάχιστον σας το λέμε ότι βρέθηκαν και ότι μπορείτε να τις κάνετε mount απλά με την χρήση του ποντικού σας και το πάτημα απλώς ενός κλίκ. "

Εάν κάποιος έχει έστω και μία ιδέα θα χαρώ πάρα πολύ.

Θέλω λίγη βοήθεια με έναν Ubuntu 8.04.1 x64 ο οποίος δεν είναι εδώ αλλά στην Γερμανία και δεν έχω φυσική πρόσβαση επάνω του. Λοιπόν όπως είπα είναι server και μου ζήτησαν να βάλω virtualbox και να βάλω εκεί ένα άλλο o/s. Αυτό εγώ ξέρω να το κάνω μόνο μέσω gui (Gnome). Οπότε έκανα install ubuntu-desktop μαζί με ότι άλλο μου έβγαλε. Θέλω όμως vnc access, κάνω λοιπόν sudo apt-get install vnc4server και εκκινώ τον deamon. Κάνω reboot, ανοίγω το vnc client στο pc μου, βάζω την ip και μου βγάζει access denied! O Server δεν έχει τίποτα άλλο πάνω, τι να κάνω για να έχω το vnc να παίζει σωστά;

Τρέξε ssh -X -l username server

ώστε να σου προωθήσει το γραφικό περιβάλλον, π.χ. μετά άμα τρέξεις gedit θα εμφανιστεί σ' εσένα.

Και από εκεί διορθώνεις και το vnc - το οποίο παρεμπιπτόντως δεν χρειαζόταν, αφού το ubuntu-desktop έρχεται με ενσωματωμένο το vino (απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας)... και ούτε το ubuntu-desktop χρειαζόταν, το VirtualBox υποστηρίζει headless mode... anyway!

Τρέξε ssh -X -l username server

ώστε να σου προωθήσει το γραφικό περιβάλλον, π.χ. μετά άμα τρέξεις gedit θα εμφανιστεί σ' εσένα.

Και από εκεί διορθώνεις και το vnc - το οποίο παρεμπιπτόντως δεν χρειαζόταν, αφού το ubuntu-desktop έρχεται με ενσωματωμένο το vino (απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας)... και ούτε το ubuntu-desktop χρειαζόταν, το VirtualBox υποστηρίζει headless mode... anyway!

Πως γίνεται να μπω με vino?

Σύστημα => προτιμήσεις => απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας και τσεκάρεις το "[ν] Να επιτρέπεται σε άλλους χρήστες να βλέπουν την επιφάνεια εργασίας σας".

Προφανώς αφού δεν βλέπεις το desktop δεν μπορείς να πας στο μενού, οπότε μέσω του ssh που έλεγα παραπάνω τρέχεις

vino-preferences

το οποίο είναι ο ίδιος διάλογος.

Αλλά δεν μπορείς να έχεις και vino και vnc γιατί χρησιμοποιούν την ίδια πόρτα (5900), πρέπει είτε να βγάλεις το ένα από τα δύο είτε να αλλάξεις πόρτα στο ένα από τα δύο.

vino-p-g.png

Σε ευχαριστώ πολύ, το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ καν να μπω στο gnome και δεν έχω επαφή με το μηχανιμα για τα κάνω αυτά...πρέπει μέσω κονσόλας να κάνω κάτι.

Edit:

# vino-preferences

(vino-preferences:7216): Gtk-WARNING **: cannot open display:

Διάβασε λίγο πάλι την εντολή με το ssh, αυτό σου έλεγα.

ssh -X σημαίνει ότι θα βλέπεις τα παράθυρα των προγραμμάτων που τρέχεις στον server στον δικό σου Η/Υ. Σαν remote desktop δηλαδή.

Το # που δείχνεις σημαίνει ότι τo vino-preferences το εκτέλεσες σαν root. Δεν έπρεπε (ούτε με sudo), απλά

ssh -X

και αφού μπεις δίνεις

vino-preferences

Αρα να κάνω έναν νεο user γιατί το box έχει μόνο τον user root.

Anyway αύριο πάλι μετα της 4 που θα είμαι πίσω απο την δουλεία θα το δω!

Θενξ

Ubuntu με root user??? !!! Έτσι είναι η server έκδοση; Η desktop δεν έχει root user, sudo (ή sudo su) χρησιμοποιεί, και νόμιζα ότι ήταν γενικό χαρακτηριστικό του Ubuntu...

ΟΚ, δοκίμασε να φτιάξεις άλλον user γιατί ο root έχει κάποιους περιορισμούς όταν δουλεύει από απόσταση.

Αυτό με ssh -X; Και γιατί δεν έχει οριστεί το DISPLAY; Μήπως έχεις κάποιο πρόβλημα X authentication; Αν όντως έβαλες το -X, θα πρέπει να δεις τα log files για μηνύματα λάθους...

Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα, το ssh -X δημιουργεί ένα νέο DISPLAY:

>
alkisg@alkisg:~$ ssh -X 81.186.147.145
[email protected]'s password: 
Linux server 2.6.27-7-generic #1 SMP Fri Oct 24 06:42:44 UTC 2008 i686

alkisg@server:~$ echo $DISPLAY
[b]localhost:10.0[/b]

τεσπά το έκανα με

vnc4server και connect πορτα 5901!!!

Μπήκα μέσα αλλά ως root μονο και δεν μπορώ να κάνω add νεους users ...

Οκ θα τα δω αυτα. άλλο θέλω να ρωτήσω τώρα, έχω μια static ip από τον host και θέλω να την βάλω σε ένα virtualbox pc (win 2k3) τι κάνω για να του βάλω ip??

• 1 μήνα μετά...

Σήμερα είχαμε update ασφαλείας στον firefox καθώς και μια νέα έκδοση του flash. Για όσους έχουμε περάσει τα repositories για kde 4 έχουν ανέβει τα πακέτα για την beta 2.

χμ λάθος post εδώ είναι για το heron :P

• 1 μήνα μετά...

Σήμερα είχαμε και το άλλο μεγάλο update για το hady heron κυρίως με bug fixes και security update. Δείτε εδώ

https://wiki.ubuntu.com/HardyReleaseNotes/ChangeSummary/8.04.2

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...