Προς το περιεχόμενο

ACHI vs IDE = Better Overall Performance

steliosfan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στα πλαίσια του θέματος που άνοιξα στην κατηγορία HARDWARE, μεταφέρω την τελευταία ερώτηση εδώ, που αρμόζει καλύτερα....

Έχω έναν WD δίσκο SATAII δηλωμένο ως ACHI στο BIOS αλλά και στα windows. Έχω κάνει πολύ googlάρισμα αλλά δεν μπορώ να καταλήξω σε κάποια απάντηση.

Τι είναι καλύτερο από overall άποψη performance? ACHI ή IDE για SATAII ??

Τα Vista μου δίνουν ένα rating 5.3 αλλά σε ένα free write speed που βρήκα το overall performance είναι για write: 66MB/sec και για Read: 40MB/sec. Αυτό θεωρείται καλό, στον μέσο όρο ή κακό?

Να σημειώσω επίσης ότι, δεδομένου ότι ο δίσκος μου είναι δηλωμένος ACHI δεν δέχεται ενεργοποίηση του «enable write caching on the disc».

Απόψεις? Εμπειρίες?

p.s. Απ’ότι ξέρω για να γυρίσεις ACHI σε IDE και το αντίστροφο θέλει re-installation των Windows.

p.s2. Αν σκεφτώ και το Raid έμπλεξα .... θα πανικοβληθώ :mrgreen:

Δημοσ.

το ACHI αν θυμάμαι καλά σου δίνει την δυνατότητα του Hot Swap και NCQ κάτι που αν το δίσκος έχει το σύστημα σου μέσα δεν χρειάζεται πάνω κάτω τις ίδιες επιδώσεις έχουν και τα 2 το Achi είναι λίγο ελάχιστα πιο γρήγορο, το write caching παίζει πιο πολύ ρόλο σε συστοιχίες raid αλλά με έναν δίσκο μην περιμένεις να φτάσεις καν το ονομαστικό ATA 100 σε ταχύτητα αν θες κάτι παραπάνω πας σε raid 0

αν θες να το γυρίσεις σε IDE νομίζω μπορείς χωρίς να φας BSOD αλλά δεν θυμάμαι σίγουρα κάνε μια δοκιμή δεν παθαίνει τίποτα

σε γενικές γραμμές το ACHI είναι καλύτερο λιγότερο cpu usage κατά την μεταφορά μεγάλων αρχείων, hot swap, ncq,

πάρε και εδώ κάποιες μετρήσεις με διάφορα settings ;)

http://www.outofspecs.gr/forum/showthread.php?t=42&page=5

Δημοσ.
το ACHI αν θυμάμαι καλά σου δίνει την δυνατότητα του Hot Swap και NCQ κάτι που αν το δίσκος έχει το σύστημα σου μέσα δεν χρειάζεται πάνω κάτω τις ίδιες επιδώσεις έχουν και τα 2 το Achi είναι λίγο ελάχιστα πιο γρήγορο,

Δεδομένου ότι το Hot swap δεν με ενδιαφέρει καθώς ο σκληρός είναι το κύριο partition με το λειτουργικό και το NCQ δεν νομίζω να υποστηρίζεται από το drive mou WD1200js (αλλά δεν ξέρω κιόλας), μου φαίνεται είναι άχρηστο....

το write caching παίζει πιο πολύ ρόλο σε συστοιχίες raid αλλά με έναν δίσκο μην περιμένεις να φτάσεις καν το ονομαστικό ATA 100 σε ταχύτητα αν θες κάτι παραπάνω πας σε raid 0

οκ, ηλίθια ερώτηση αλλά μπορώ να βάλω τον δίσκο σε RAID0? Υπάρχει επιλογή στο BIOS για ACHI, IDE & RAID. Είναι κάτι το οποίο μπορώ να το κάνω εύκολα ή θα παιδευτώ....

αν θες να το γυρίσεις σε IDE νομίζω μπορείς χωρίς να φας BSOD αλλά δεν θυμάμαι σίγουρα κάνε μια δοκιμή δεν παθαίνει τίποτα

θα το κοιτάξω. ευχαριστώ πολύ !!!!

σε γενικές γραμμές το ACHI είναι καλύτερο λιγότερο cpu usage κατά την μεταφορά μεγάλων αρχείων, hot swap, ncq

με τον a8400 3ghz core 2 duo που έχω δεν νομίζω να με επηρεάσει το cpu usage. Απλά νομίζω ότι το 40MB/sec overall read speed είναι κακό νούμερο. Από την άλλη το write 66MB/sec είναι ικανοποιητικό. Γκρρρρρρρρρρρρρρ έμπλεξα πάλι.... Θα κατεβάσω το προγραμματάκι που χρησιμοποιούν τα παιδιά στο Link που μου έστειλες για πιο σίγουρες μετρήσεις.

Πάντως κατά κύριο λόγο, το pc χρησιμοποιείται για audio editing, video editing (dv avi, encodings etc) και burnings. Αυτά :)

Δημοσ.

για να τα βάλεις σε raid 0 θες τουλάχιστον 2 δίσκους και format τώρα οπότε δεν πολυπιστεύω να αξίζει :P

το cpu usage υπάρχει όσο δυνατό cpu και να έχεις άσχετα αν κάνει διαφορά ή όχι...

μέτρα λίγο ταχύτητες με Hd tach να δούμε...

Δημοσ.

έτσι και αλλιώς με βλέπω να πηγαίνω για format, καθώς και σε IDE να καταλήξω θέλω καθαρές λύσεις :)

Απλά θα ξενερώσω πολύ άσχημα αν βάλω IDE και διαπιστώσω τελικά ότι η ταχύτητα ανέβηκε πχ 2ΜΒ.... κάτι που in real life situation δεν το καταλαβαίνω...

Από την άλλη, το raid0 είναι πολύ δελεαστικό. Ο δίσκος μου είναι εσωτερικός 120GB και έχω 2 εξωτερικούς 1ΤΒ (usb & firewire). Μπορώ με κάποιον συνδιασμό να τον δηλώσω Raid? Έστω και με partition?

Γενικά αν γνωρίζεις, το OVERALL (όχι αρχή....) write στα 66ΜΒ και read στα 40ΜΒ είναι στα φυσιολογικά πλαίσια των SATAII ή σέρνομαι ?

Δημοσ.

σωστές είναι οι ταχύτητες με IDE δεν θα δεις διαφορά στο καλύτερο αλλά για να δούμε τι γίνετε πόσταρε μια ένα long και ένα short από το Hd tach

raid0 για να κάνεις θες 2 ή ζυγό αριθμό δίσκων εσωτερικούς με αυτούς που έχεις δεν μπορείς να κάνεις raid καλύτερα μείνε όπως είσαι...

Δημοσ.

8400 3ghz core 2 duo / P35 MSI

2 WD500 SATAII

ACHI

Copy από το το ένα δίσκο στο άλλο πιάνω περίπου 60MB/sec

Νομίζω στην αρχή ήταν γρηγορότερο, πιθανώς θέλει defrag.

Αντί διάφορα προγράμματα για test κατέβασε το Total Commander και όταν κάνεις copy σου δείχνει την ταχύτητα.

y8xid5hkkl50jxlbs0nm.jpg

Δίσκος C Winows XP

yztziw8dfzhdo5kaxw8c.jpg

Δίσκος D

z6kbwhm1w3cjq86i8i7h.jpg

Δίσκος E (esata 2.5 WD250 sata1)

Εκτός από τους δίσκους είναι και τα DVD.

Πχ το ASUS DRW-2014L1T SATA στον 8400 είναι πιο αργό από το LG σε celeron 1.8

Μέσοι όροι read-write

(sata) ASUS read 5.6x write 9.4x

(ata) LG read 6.9x write 11.8x

Δημοσ.

την πρώτη φορά έφαγε μια φρίκη και έπεσε στο 2 !!!! οπότε επανέλαβα το τεστ διότι μόλις είχα μπουτάρει.

τα αποτελέσματα μου είναι όπως στην συνημμένη εικόνα. Επίσης, στο Info δεν μου δείχνει τίποτα οπότε και δεν ξέρω αν σκληρός μου υποστηρίζει NCQ.

Πως τα βλέπετε τα πράγματα? να πάω για IDE?

post-101805-129062965432_thumb.jpg

post-101805-129062965434_thumb.jpg

Δημοσ.

και εγω φιλε μου εχω 2 σκληρους δισκους με ncq και στην αρχη ειχα πιστεψει οτι ηταν μπαρουφες τα λεγομενα περι nsq kai ahci οσπου μια μερα εστεισα τα win ξανα και εστησα με f6 τους drivers ahci στην αρχη του setup ton win και μετα ειδα σοβαρη διαφορα στην αναγνωση εγγραφη και μπουταρισμα των win επισης εγω πεταξα το dvd απο το συστημα μεσα και δεν χρησημοποιω καναναν ide controler το dvd το εκανα εξωτερικο με usb το φλοππυ το πεταξα τελειως τελος δες στο manager device εαν εχεις καπως ετσι τον ahci controler intel82801gr/gh sata ahci controller ελπιζω να βοηθησα

Δημοσ.

ναι απλά το θέμα μου είναι ότι το NCQ δεν υποστηρίζεται από το hardware μου, δηλαδή τον δίσκο.

Γενικά πάει μια χαρά το pc μου, απλά αναρωτιέμαι πάντα (ψυχολογικός παράγοντας) αν με IDE θα πήγαινε γρηγορότερα. Υποθέτω όμως πως όχι, βάσει αυτών που μου είπε ο φίλος συνφορουμίτης.

Δεν μπορεί πάντως, θα έχει τα πλεονεκτήματα του το AHCI...πλέον του Hot plug

ο controller μου είναι (βάσει device manager) intel ICH9 SATA ACHI Controller

Δημοσ.

Το read σου είναι μικρότερο από το write.. κάτι τρέχει εδώ..

Σχεδόν πάντα οι ταχύτητες του write είναι λίγο ως πολύ μικρότερες του read

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...