dr lag Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Έχω βάλει ψύκτρα Scythe Shuriken (10cm fan low profile) προσδοκώντας για κάτι πιο ήσυχο και δροσερό. Οι στροφές του ανεμιστήρα όμως παραμένουν ουσιαστικά σταθερές (2100-2200 rpm) που υποθέτω πως είναι και οι μέγιστες, ανεξάρτητα της θερμοκρασίας του επεξεργαστή (21-45c), με αποτέλεσμα να κάνει εκνευριστικό θόρυβο. Δεν θα έπρεπε να μεταβάλλονται αυτόματα οι στροφές με τη θερμοκρασία; Κάνω λάθος, δεν έχω ρυθμίσει κάτι σωστά ή έχει πρόβλημα το Μ/Β; (Asrock socket 478)
panosvlass Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Αυτοματα δεν νομιζω οτι γινετε στην mobo σου. Οποτε εχεις 3 λυσεις 1. Βαζεις το speedfan και ρυθμιζεις οσο θες.Συγχρονος βλεπεις και θερμοκρασιες για να εισαι σιγουρος αν και απο 21-45 ποσο να πας... 2.με εξωτερικο ρυθμιστη στροφων.Η ετοιμο απο κανα μαγαζι η αν πιανουν τα χερια σου μια πατεντα με ενα ποτενσιομετρο και εισαι ετοιμος. 3.Αντι να το συνδεεις επανω στην μητρικη. Δωστης για αρχη 7volt απο ενα molex και δοκιμασε και 5v και οτι σου αρεσει και σε βολευει απο αποψη θορυβου-θερμοκρασιας κανεις.
dr lag Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Είχα την (λανθασμένη όπως φαίνεται) εντύπωση πως ένα PC, έστω και Ρ4, που κάνει παπάδες, θα μπορούσε να κάνει και κάτι πολύ πιο απλό: να ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα των ανεμιστήρων σύμφωνα με τις θερμοκρασίες που διαβάζουν οι ενσωματωμένοι αισθητήρες. Anyway, με το speedfan δεν κατάφερα και πολλά πράγματα (μάλλον μπερδεύτηκα). Έχω βάλει ένα πανελάκι της NZXT http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977835&product=1056743 που ρυθμίζει χειροκίνητα τις στροφές, αλλά όχι του CPU fan (!!!). Τελικά πρόσθεσα ένα ανταπτοράκι στο καλώδιο του ανεμιστήρα, που έχει πάνω μία αντίσταση. Έριξε τις στροφές στις 1000 και ησύχασε επιτέλους. Οι θερμοκρασίες που μου δείχνει το Everest μετά από 40' cpu stress με το orthos είναι: CPU 38-40c, Motherboard 48c, ενώ ο αισθητήρας του πάνελ δείχνει 45 για τη CPU. Πιστεύεις ότι είμαι ok ή πρέπει να προχωρήσω στη λύση του ποντενσιόμετρου;
panosvlass Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Το πανελ που εχεις εχει επιλογη να βαλεις τον ανεμιστηρα του cpu απ'οτι φαινετε αλλα αφου εκανες την δουλεια σου μια χαρα εισαι. Απο θερμοκρασιες παλι αν και δεν μας λες τι επεξεργαστη εχεις αφου εισαι τοσο χαμηλα σε full load τοτε τελος, δεν επεμβαινεις καθολου και το παρατας ετσι και βρισκεις την υγεια σου! Οταν βρεις χρονο ψαξε να το συνδεσεις με το πανελ, αφου το εχεις που το εχεις...
dr lag Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Το πάνελ συνδέεται απευθείας στην υποδοχή CPU FAN του mobo και έχει διακλάδωση που πάνω της συνδέεται ο ανεμιστήρας της ψύκτρας. Όμως, όπως λέει στο manual και φαίνεται και στη πράξη, δεν μπορείς να παρέμβεις παρά μόνο στους άλλους δύο ανεμιστήρες που ελέγχει το πάνελ. Μου φαίνεται και μένα παράξενο, αλλά έτσι είναι εκτός κι αν κατάλαβα λάθος. Επεξεργαστή έχει Ρ4 2.4G Northwood. Είναι λίγο παλιό το μηχανάκι και είπα αντί να το πετάξω, να το σουλουπώσω λίγο και να το πάρω στο γραφείο μου, γιαυτό και προσπαθώ να το κάνω όσο πιο διακριτικό και ήσυχο μπορώ. Συγνώμη που γίνομαι λίγο σχολαστικός με τις θερμοκρασίες, αλλά το έχω στριμώξει (κυριολεκτικά) σε ένα κουτί από VHS κι όπως καταλαβαίνεις έχω ρίξει πολύ δουλειά για να το στρώσω, οπότε θα ήταν κρίμα να το κάψω. Ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες, με βοήθησες αρκετά. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο ευπρόσδεκτο.
panosvlass Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Ενδιαφερον αυτο που ειπες για το κουτι του vhs που το χωρεσες. Αν δεν εχεις προβλημα ανεβασε καμια φωτογραφια να δουμε να παρουμε καμια ιδεα....
frenzy Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Δημοσ. 24 Απριλίου 2008 Νομίζω πως ο θόρυβος πιο πολύ με το κουτί και τη θέση του ανεμιστήρα έχει να κάνει στην περίπτωσή σου παρά με τις στροφές. Αυτές οι ψύκτρες είναι για htpc και λογικά δεν πρέπει να ενοχλούν. Δεν την έχω ακούσει όμως και μπορεί να κάνω και λάθος. Παρ' όλα αυτά ανέβασε καμιά φωτό περιμετρικά να δούμε τις τρύπες που έχεις κάνει.
dr lag Δημοσ. 25 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 25 Απριλίου 2008 Το έπιασες πολύ σωστά το θέμα Frenzy. Ο θόρυβος όντως έχει να κάνει με το κουτί, γιατί πριν τοποθετήσω το καπάκι δεν ακουγόταν καθόλου. Απλά σκέφτηκα πως θα ήταν πιο εύκολο να χαμηλώσω τις στροφές (μια που με full speed έφτανε η cpu τους 32c το πολύ), παρά να βγάλω άκρη με τους συντονισμούς του κουτιού. Τώρα που δουλεύει στις 1000rpm είναι ήσυχα, ενώ με full load πάνω από μισή ώρα έχει σταθεροποιηθεί στους 38c η cpu. Δεν ξέρω αν πρέπει να με ανησυχεί η ένδειξη "motherboard" στο everest που έφτασε στους 48c. Φωτό ευχαρίστως να ανεβάσω, αν και δεν είναι ακόμα πλήρες το project, αρκεί μόνο να μου θυμίσετε λιγάκι το πως.
frenzy Δημοσ. 25 Απριλίου 2008 Δημοσ. 25 Απριλίου 2008 Aνεβάζεις τις φωτό σου εδώ και copy-paste το φορουμ λινκ στο ποστ σου. Για να βρεις τους συντονισμούς απλά βάζε το δάχτυλό σου πάνω στο κουτί κι όταν μειώνεται ο θόρυβος κόλλα λίγο gaffer (χοντρή ταινία) σε αυτό το σημείο από μέσα. Αγόρασε καμιά γρίλια και κόψε τρύπα στο καπάκι πάνω από τον ανεμιστήρα της cpu. Βάλε ένα δεύτερο ανεμιστήρι μακριά από τη cpu να βγάζει αέρα από το κουτί. Ελπίζω οι δίσκοι σου να είναι μακριά από το τροφοδοτικό αλλιώς θα χρειαστείς κι εκεί ανεμιστήρα. 48 για μητρική είναι κάπως, ίσως οι σκληροί σου κι οι πυκνωτές ταλαιπωρηθούν.
dr lag Δημοσ. 26 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 26 Απριλίου 2008 Σχεδόν ολοκληρωμένο το σύστημα, όπως φαίνεται και στη φωτό: Ο σκληρός βρίσκεται αναγκαστικά κοντά στο τροφοδοτικό. Δεν ξέρω κατά πόσο επηρεάζεται από αυτό, τον ανεμιστήρα του πάντως τον χρειαζόταν έτσι κι αλλιώς. Έχω ανοίξει και μια τρύπα για τον ανεμιστήρα του επεξεργαστή, αλλά θέλει δουλειά ακόμα. Στη πρόσοψη φαίνεται και το πανελάκι της NZXT (το πως χώρεσε είναι πονεμένη ιστορία - χρειάστηκε να κόψω λίγη ...πλακέτα!!!). Τα πλήκτρα POWER και EJECT λειτουργούν κανονικά, ενώ τα REW, FFWD και SLOW χειρίζοναι το πάνελ. Τα υπόλοιπα τρία προς το παρόν δεν κάνουν τίποτα - καμιά ιδέα; Απ τα λεντάκια που φαίνονται, το διπλό πράσινο υπήρχε και λειτουργεί ως power on, το κόκκινο (πρώην rec) δείχνει τη λειτουργία του σκληρού, ενώ μετέφερα μπροστά ένα από το DVD και ένα ακόμα μικρό από τη κάρτα του WiFi. Θέλει αρκετή δουλειά ακόμη, προτάσεις δεκτές... Καλή Ανάσταση.
frenzy Δημοσ. 26 Απριλίου 2008 Δημοσ. 26 Απριλίου 2008 Λοιπόν απ' ότι ΄βλέπω εγώ δεν έχεις εξαγωγή αέρα γι' αυτό και ο θόρυβος. Βάλε το ανεμιστήρι του σκληρού ανάποδα να βγάζει, κάνε και μια τρύπα εκεί να έχεις ροή και δες αποτελέσματα. Το πρότζεκτ πάντως μου αρέσει. Για τις τρύπες να σου προτείνω να χρησιμοποιείς σέγα και όχι λαμαρινοψάλιδο αφού είναι πιο εύκολο. Τώρα για να διορθώσεις αυτή την τρύπα βάλτο πάνω σε ένα ξύλο ίσιο και βάρα το να έρθει. Μετά τρίφτο με λίμα ελαφρά πολύ ώρα να στρογγυλέψει τελείως. Αν βαριέσαι να τα κάνεις αυτά πάρε καμια γρίλια που να έχει λίγο μικρότερη διάμετρο από την τρύπα σου να το κρύψεις. Πάντως nice work! Καλή Ανάσταση
dr lag Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Μέλος Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Frenzy (ή όποιος άλλος έχει καλή διάθεση) τα φώτα σου! Δεν άντεξα στον πειρασμό και προίκισα το project με μια ATI 2600XT 512Mb που τη δίνει το Πλαίσιο με μόλις 70?. Όμως το αθόρυβο και διακριτικό pc-VHS μου μετατράπηκε σε εφιάλτη. Η κάρτα ακόμα και σε ηρεμία κάνει σαν πιστολάκι μαλλιών ξερνώντας ζεστό αέρα και φασαρία. Υπάρχει καμιά λύση ή πρέπει να το γεμίσω με τρύπες και ανεμιστήρες, μετατρέποντας το όμορφο case σε χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ή μήπως θα πρέπει καλύτερα να ξεχάσω τον συνδυασμό gaming με ένα στριμωγμένο και παλιό pc και να επιστρέψω τη κάρτα, αφού ο επεξεργαστής (P4 2.4 533 512 με 1,5G RAM) μάλλον θα φρενάρει την όποια διάθεση της Radeon για κάποια παιχνίδια της προκοπής; Τη δοκίμασα στο COD2 σε 1024x768, όλα στο full, έτρεξε μια χαρά (αν και κόλλησε για λίγα δευτερόλεπτα κάποιες φορές), με cpu usage 90-98%. Υπάρχει ελπίδα για τίποτα πιο καινούργιο και σε πιο αξιοπρεπείς αναλύσεις (TV HD Ready έστω) ή τσάμπα παιδεύομαι με τα θερμο- και αεροδυναμικά χαρακτηριστικά της κάρτας;
frenzy Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Δημοσ. 30 Απριλίου 2008 Οτι άλλο και να βάλεις θα σε κόβει από cpu. Η κάρτα έτσι όπως τη βλέπω (τι πήγες κι έκανες? lol) παίρνει το μισό fan ζεστό αέρα και το άλλο μισό κρύο. Το αποτέλεσμα είναι θόρυβος ανάλογος με αυτόν που θα είχες αν είχες σπάσει ένα πτερύγιο. Κάλυψέ το ή άνοιξέ το τελείως σε εκείνο το σημείο να παίρνει μόνο κρύο η κάρτα. Τώρα αν θες να το ομορφύνεις κι όλας χρειάζεται extreme modding που περιλαμβάνει σιδηρόστοκο γυαλόχαρτο χρώμα κι ένα τάπερ μικρό. Ενδιαφέρεσαι?
dr lag Δημοσ. 1 Μαΐου 2008 Μέλος Δημοσ. 1 Μαΐου 2008 Ομολογώ ότι με εντυπωσίασες με την ανάλυσή σου για τη συμπεριφορά του gpu fan - αλήθεια με τι ασχολείσαι; Πάντως η κάρτα δεν είναι όσο ήσυχη την περίμενα ακόμα και με ανοικτό το καπάκι, άσε που ξερνάει ζεστό αέρα ακόμα και τώρα που μόλις ξεκίνησα να γράφω (cpu 29c, m/b 34, hdd 35, psu 37). Ήταν στα σχέδια μου να την κλείσω - σκεφτόμουν το plexiglass, αλλά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα, αφού παιχνίδια έτσι κι αλλιώς με το ζόρι θα τα παίζει. Παρόλα αυτά, πιστεύεις ότι αν προχωρήσω στα όσα προτείνεις, θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα που να συνδυάζει καλαισθησία, ησυχία και ...δροσιά; Δεν θα χρειαστώ κι άλλον ανεμιστήρα;
overclockerd Δημοσ. 1 Μαΐου 2008 Δημοσ. 1 Μαΐου 2008 1. Βαζεις το speedfan και ρυθμιζεις οσο θες.Συγχρονος βλεπεις και θερμοκρασιες για να εισαι σιγουρος αν και απο 21-45 ποσο να πας... Και εγώ θα πρότεινα το speedfan, το έχω δοκιμάσει και κάνει για την δούλεια που το θές και δεν θα ξοδέψεις καθόλου χρήματα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.